Zaaplikowane. Zobaczymy.

Moderator: Moderatorzy
Była nadzieja, bo 10 dni działało, ale jednak nadal to samo. Trzeba szukać kolejny router do testów.wojtekPBK23 pisze: ↑2024-06-11, 07:01 Jeśli modem skacze po BTS, to może warto spróbować zablokować wybrane PCI, wszak ten ZYXEL ma taką możliwość.
Skoro masz słaby/rozpaczliwy sygnał na pozostałych pasmach to inaczej nie będzie.
Nie liczyłbym że ze słabego sygnału jakikolwiek router cuda uczyni.
Zdecydowanie- albo CPE/LTE+ , kierunkowe z dużym zyskiem dB anteny lub autorskie rozwiązanie z parabolą/promiennikiem na pasma B3/B1/B7, krótkie dobrej jakości kable i złącza. Niestabilny upload poniżej 10Mbps-to niestety informacja że to łącze LTE jest słabe.
Bez dobrej anteny nie będzie lepiej niezależnie od routera, pomysły z łączeniem anten na różne pasma mają sens tylko przy routerach ZTE które mają 2 gniazda antenowe skonfigurowane na 2 zakresy, jedno niski (800-900) i drugie wysoki (1800+).
Zapewne przy tym absurdalnym podłączeniu anten i słabych parametrach może być tak, że router łączy się w SISO 1x1 z modulacją QAM16/64.
Powtórzę ci jeszcze raz-antena Cybertecha nie jest do trudnych lokalizacji/ i niech to będzie przestroga dla innych user-ów. Dziś montowałem CPE Zyxel LTE7490-M904 w bardzo trudnej lokalizacji/2,5km do nadajnika przez las, bez żadnej widoczności, jako backup łącza światłowodowego (zamieniałem poprzednią wersję LTE7410-która miała modem cat.4, a uległa uszkodzeniu podczas silnego uderzenia pioruna w sieć NN). I o ile poprzednika mogłem polecić do trudnych warunków, tak obecną wersję słabo-fizycznie wymiarowo mniejsza o ok. 100%, a objętościowo o 300% i mimo super/hiper patentów w antenach pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć, w B7 sygnał -81dB i upload w okolicy 5Mbps, w B20 -61dB i upload 15-25Mbps. W starym cat.4 w B7 zawsze było powyżej -80dB i upload był zawsze powyżej 10Mbps. Ale w tym samym miejscu mam antenę SISO Marsa do pasma B7 z 2x wyższym zyskiem anteny i stabilny download 35-45Mbps w godzinach szczytu z upload 20-25Mbps na modemie cat.4, z modemem cat.12-20 zawsze download powyżej 50Mbps/niestety nie mogę polecić tej anteny, bo od około dekady nie jest już produkowana.W trudnych warunkach jakość sygnału jest kluczowa/ nie pomoże modem cat.18/19/20/22. Agregacja B20+B7 https://www.speedtest.net/result/16681423697