problem z otwieraniem stron blueconnect

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
scyzor
Początkujący użytkownik forum

problem z otwieraniem stron blueconnect

Post autor: scyzor »

Witam od jakiegos czasu jestem w posiadaniu era blueconnect wraz z modemem siemens es75
moze zna ktos wytłumaczenie dlaczego strony internetowe bardzo wolno sie otwieraja do momentu w ktorym np.wysyla ktos do mnie plik przez skypa wtedy transfer odbierania miesci sie w granicach 15-28kb/s a strony otwieraja sie wtym momencie blyskawicznie dodam jeszcze ze modem posiada najnowsze oprogramowanie nie zrywa polaczen lacze sie z internetem za pomoca dial-up zasieg 75% edge polaczenie stabilne za wszelkie info z gory dziekuje
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: problem z otwieraniem stron blueconnect

Post autor: zDaleKi »

Ciężko powiedzieć, sytuacja jest dziwna i przyczyn może być wiele.
Z tego co pamiętam podobne przypadki, to w jednym z nich przyczyną były wirusy/trojany. Natomiast w drugim przypadku firewall. Sprawdź u siebie jak to jest...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Prawdopodobnie modem łapie chwilowo UMTS / HSDPA i następuje przyspieszenie, jest to dość typowe przy obciążonym bts i słabym sygnale.
75% sygnału na edge to niestety jest słaby sygnał, dziwię się że skype w ogóle działa.
cysio
Stały użytkownik forum

Post autor: cysio »

Prawdopodobnie modem łapie chwilowo UMTS / HSDPA i następuje przyspieszenie, jest to dość typowe przy obciążonym bts i słabym sygnale.
75% sygnału na edge to niestety jest słaby sygnał, dziwię się że skype w ogóle działa.
CHyba w jakis auto magiczny sposob jak modem obsluguje co najwyzej edge...

Przy edge nie ma co sie spodziewac cudow i dziwie sie ze korzystasz juz z takiego zabytku mozna powiedziec.

Edge dziala na zasadzie zebrania odpowiedniej ilosci pakietow i dopiero ich przeslania, a wiec jak ktos wysyla ci plik modem ciagle zbiera i odbiera pakiety przez to strony sie otwieraja szybciej, jak lacze jest w stanie idle czyli nic sie nie dzieje to normalne ze zanim strona zacznie sie otwierac minie troszke wiecej czasu.
Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Grupens »

Ja mam ES 75 i nie narzekam 220kb/s; pingi :200-300 ms. Zainstaluj najnowszę operę i zmień w ustawieniach: pobieranie stron-> wyświetlaj na bieżąco. Przetestowałem IE7; FF i opera wygrywa. Choć cały czas używałem FF po modyfikacjach oraz IE7. W końcu zainstalowałem operę i jest najlepsza.
Deformują nas formuły.
ODPOWIEDZ