internet na smartphona i palmtopa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
internet na smartphona i palmtopa
witam mam taki dylemat co wybrac smartphona czy palma potrzebny mi jest praktycznie do sprawdzania wiadomosci i do gg...czy dziala na tym skype??czy nasze sieci maja taka oferte??bo ja mialem problem ze zdobyciem info. na ten temat... i jaka jest najlepsza??co wybrac?? zakres cenowy do 1800zl...prosze o pomoc
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: internet na smartphona i palmtopa
Za dużo pytań i ciężko to jakoś objąć 
Napisz np. czy będziesz dużo używał go do buszowaniu po internecie, bo wtedy dochodzi kwestia nawigacji po stronach. Palm (Palmtop, PDA czy jak tam to zwać) z ekranem dotykowym będzie chyba wygodniejszy od smartfona bez takiego ekranu.
Dlatego reasumując napisz pytania jeszcze raz ale pełnymi zdaniami, to może coś doradzimy i sprecyzuj dokładnie wymagania.

Napisz np. czy będziesz dużo używał go do buszowaniu po internecie, bo wtedy dochodzi kwestia nawigacji po stronach. Palm (Palmtop, PDA czy jak tam to zwać) z ekranem dotykowym będzie chyba wygodniejszy od smartfona bez takiego ekranu.
Znaczy jaką? Smartfonów? Jeżeli chodzi o smartfony, to np. taki Samsung i600 jest dostępny w Orange i Play.baldr pisze:czy nasze sieci maja taka oferte?
Ale co? Oferta? Ciężko tu spekulować, bo jak już pisałem podałeś trochę mało szczegółów.baldr pisze:i jaka jest najlepsza?
To Ty chcesz razem z abonamentem czy bez?? Bo po tej cenie to raczej bez? A do internetu jednak by się przydała jakaś taryfa najlepiej na przesyłanie danych.baldr pisze:zakres cenowy do 1800zl.
Dlatego reasumując napisz pytania jeszcze raz ale pełnymi zdaniami, to może coś doradzimy i sprecyzuj dokładnie wymagania.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Jeżeli dużo pisania wiadomości i przeglądania stron to palmtop np. z klawiaturą sprzętową, ale jeżeli gg i wiadomości tylko i to może w sumie wystarczyć smartfon o ile nie za dużo będziesz pisał.
-
re
jestem zainteresowany abonamentem orange albo plus ale jak jest dobra oferta innego operatora to proszę o podanie??ze smartphona myślałem bardziej o sony ericsson p1...albo o nokii z serii n... jako w ratach może być i sprzęt bardziej zaawansowany... jaka siec oferuje w tej chwili najkorzystniejszą ofertę. czy to sie opłaca?? czy lepiej zostać przy iplusie na na lapa.... i jakie są za taryfy;) aa i jak działa na tym iplus..?
dzięki
dzięki
-
Myślę, że nadawał by się dobrze, bo ma dotykowy ekran czyli rysikbaldr pisze:ze smartphona myślałem bardziej o sony ericsson p1

Na to pytanie, to sam musisz odpowiedzieć, my możemy tylko Ciebie nakierować. Bo co to znaczy czy się opłaca?baldr pisze:czy to sie opłaca?? czy lepiej zostać przy iplusie na na lapa.

Szybkość zależy od sprzętu jaki będziesz posiadał, czyli od tego czy będzie on miał GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA itd... oraz od zasięgu. No i oczywiście od szybkości procesora tego smartfona także. Jest też dobrze, jeżeli ma to urządzenie WiFi, wtedy możesz korzystać także z hotspotów.baldr pisze:jak działa na tym iplus.
Co do samego abonamentu, to czy lepiej zwykły abonament czy cos w rodzaju iPlusa, to zależy ile będziesz dzwonił a ile korzystał z internetu. Musisz to jakoś sam przeliczyć, bo my nie wiemy jaki charakter będzie miało korzystanie z tego urządzenia przez Ciebie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
baldr napisał/a:
czy to sie opłaca?? czy lepiej zostać przy iplusie na na lapa.
Na to pytanie, to sam musisz odpowiedzieć, my możemy tylko Ciebie nakierować. Bo co to znaczy czy się opłaca?
Wszystko jest względne. Pytasz o sprawy finansowe czy ogólnie technicznie? Jeżeli dożo podróżujesz i chcesz mieć wszędzie dostęp do sieci a nie chce nosić lapka, to może warto, ale jak pisałem Ty sam musisz o tym zdecydować.
aparat tzn smartphon będzie używany tylko w obrębie miasta... przeznaczenie to czytanie i pisanie wiadomosci więc zostaje coś co ma klawiaturę... cywilizacja w mojej mieścinie kończy sie na umts-ie(tzn jest w planach...) hdspa to odległa wizja... to takie spore <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> jest...ma to byc sprzet pomocny w prowadzeniu sklepu internetowego... wklejanie fotek forum gg itp ma ktoś jakieś propozycje??
czy to sie opłaca?? czy lepiej zostać przy iplusie na na lapa.
Na to pytanie, to sam musisz odpowiedzieć, my możemy tylko Ciebie nakierować. Bo co to znaczy czy się opłaca?

aparat tzn smartphon będzie używany tylko w obrębie miasta... przeznaczenie to czytanie i pisanie wiadomosci więc zostaje coś co ma klawiaturę... cywilizacja w mojej mieścinie kończy sie na umts-ie(tzn jest w planach...) hdspa to odległa wizja... to takie spore <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> jest...ma to byc sprzet pomocny w prowadzeniu sklepu internetowego... wklejanie fotek forum gg itp ma ktoś jakieś propozycje??
- canidy
Jeżeli korzystanie z tego urządzenia ma być tak bogate, to proponowałbym coś co ma klawiaturę sprzętową ale w układzie QWERTY. Z pewnością dobrze by było aby obsługiwał GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA, bo nigdy nie wiadomo gdzie się człowiek znajdzie ze swoim tel.baldr pisze:przeznaczenie to czytanie i pisanie wiadomosci więc zostaje coś co ma klawiaturę... ma to byc sprzet pomocny w prowadzeniu sklepu internetowego... wklejanie fotek forum gg itp ma ktoś jakieś propozycje??
Dodatkowo powinien mieć aparat, wystarczą 2 Mpix ale z auto focus.
Dotykowy ekran. Polecam coś z firmy HTC sprzedawanej w Polsce pod nazwami MDA, SPV oraz Qtek, a także coś z firmy Eten.
Wydawało mi się, że nie stawia się już BTSów UMTSowych bez obsługi HSDPA.baldr pisze:cywilizacja w mojej mieścinie kończy sie na umts-ie(tzn jest w planach...) hdspa to odległa wizja... to takie spore <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> jest
- asiek120
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Dokładnie. Przejdź sie do ORANGE po HTC TyTn2 lub do ERA po MDA Vario IIIcanidy pisze:Polecam coś z firmy HTC sprzedawanej w Polsce pod nazwami MDA, SPV oraz Qtek
Urzadzenia te oferowane sa abonamentami telefonicznymi, ale chyba dorzucają jakies pakiety MB. Orange na pewno

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez asiek120, łącznie zmieniany 1 raz.
-
;d hdspa w lublinie??? a jaki internet wybrać dla tej mieściny(operatora)??co do htc to czy ktoś może mi powiedzieć o jakim przedziale cenowym tu mówimy?? i ile wynosi ten limit mb? bo zanosi sie na to że muszę jeszcze pobiegać z tym laptopem i iplus-em...
- canidy
W Blueconnect i w iPlusie wg mapek jest HSDPA.baldr pisze:;d hdspa w lublinie??? a jaki internet wybrać dla tej mieściny(operatora)??
Musiałbyś popatrzeć u operatorów, a na Allegro HTC TyTN (MDA Vario II w Erze lub SPM3100 w Orange) kosztuje ok. 1000-1500 pln. HTC TyTN II czyli Kaiser (MDA Vario III) jak pisze wyżej kolega to cena ok. 1700-2400 pln, ale jest on już z wbudowanym GPS oraz HSUPA (upload 2 Mbit/s).baldr pisze:co do htc to czy ktoś może mi powiedzieć o jakim przedziale cenowym tu mówimy??
- asiek120
- Specjalista bezprzewodowy-junior
no i jak kupujesz nowy z cyrografem na 2 lata to masz automape 4canidy pisze:HTC TyTN II czyli Kaiser (MDA Vario III) jak pisze wyżej kolega to cena ok. 1700-2400 pln, ale jest on już z wbudowanym GPS oraz HSUPA (upload 2 Mbit/s).
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Polecam Etena X500+. Na Allegro to koszt 1600-1800 zł (bez żadnej umowy) w zależności od oferty. W zasadzie ma wszystko na pokładzie sterowane Windows Mobile 6.0 z modemem GSM EDGE. Rewelacyjny wyświetlacz 2,8'' 640x480 (QVGA), elegancko wykonany.
http://youtube.com/watch?v=5pYQSxIW7r8&feature=related - filmik co prawda po rosyjsku ale opis jest zrozumiały
Za troszę więcej 1800-1900 mozna się pokusić na X800+ z modemem HSDPA.
http://youtube.com/watch?v=5pYQSxIW7r8&feature=related - filmik co prawda po rosyjsku ale opis jest zrozumiały

Za troszę więcej 1800-1900 mozna się pokusić na X800+ z modemem HSDPA.
- canidy
Z firmy Eten warty uwagi jest jeszcze Eten 700 Glowfish. Porównywarki cenowe pokazują od 1429 PLN, za 1448 PLN w komplecie z ładowarką samochodową i uchwytem.
Bardzo pozytywne recenzje zbiera. Też w zasadzie posiada wszystko poza UMTS/HSDPA.
Bardzo pozytywne recenzje zbiera. Też w zasadzie posiada wszystko poza UMTS/HSDPA.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Cenowo może i atrakcyjny ale pod względme wyświetlacza się chowa. Na YouTube był filmik porównujący oba modele. Różnica bardzo wyraźna.
-
GloFiishcanidy pisze:Eten 700 Glowfish
A tam chowa, ma faktycznie tylko 320 x 240, X500+ i X800 mają 2 razy więcej. Ale za to nie mają klawiatury sprzętowej a do tego X800 kosztuje znacznie więcej.mar_kow pisze:ale pod względme wyświetlacza się chowa
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Cena to zasadniczy minus tego urządzenia 

-
Rozumiem, że piszesz o Eten X800, to zgadzam się w całej rozciągłości.mar_kow pisze:Cena to zasadniczy minus tego urządzenia
Natomiast cena M700, to jego zaleta w stosunku do możliwości

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Pewnie że lepiej mieć M700 niż nic...BliSki pisze:[...]Natomiast cena M700, to jego zaleta w stosunku do możliwości

- canidy
Ja tam jednak wolę mieć klawiaturę sprzętową QWERTY niż większą rozdzielczość, której w zasadzie i tak się praktycznie nie wykorzystuje. A dodatkowo i cena...
Sam mam HTC TyTN z którego jestem bardzo zadowolony mimo, że GPSa używam via BT.
CIągle jakoś nie mogę się zebrać aby test napisać, to pewnie przez chroniczny brak czasu
Sam mam HTC TyTN z którego jestem bardzo zadowolony mimo, że GPSa używam via BT.
CIągle jakoś nie mogę się zebrać aby test napisać, to pewnie przez chroniczny brak czasu

-
No to tak samo jak jacanidy pisze:Ja tam jednak wolę mieć klawiaturę sprzętową QWERTY niż większą rozdzielczość

to jak już znajdziesz czas to czekamy. Chociaż w pełni rozumiem brak takowego, sam na to cierpięcanidy pisze:CIągle jakoś nie mogę się zebrać aby test napisać, to pewnie przez chroniczny brak czasu

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
witam wg mapek faktycznie sytuacja wygląda nieźle... według tych samych mapek moje rodzinne strony tez maja zasięg plusa... z podanych tutaj modeli kojarzę tylko ht-ki więc dziś czeka mnie sprawdzanie modeli...czyli zakup telefonu w sklepie/allegro i oddzielnie abonamentu takiego iplusa??hdspa wiem za jakiś czas sie przyda czemu nie ale znając opieszałość naszych operatorów to sobie jeszcze poczekamy zwłaszcza ściana wschodnia...
[ Dodano: 2008-01-28, 09:25 ]
a co myślicie o htc tytn II?? jest w ofercie orange...
http://www.orange.pl/portal/map/map/com ... stid=11933
[ Dodano: 2008-01-28, 12:05 ]
na abonament mam zamiar przeznaczyć około 100 zł....
[ Dodano: 2008-01-28, 09:25 ]
a co myślicie o htc tytn II?? jest w ofercie orange...
http://www.orange.pl/portal/map/map/com ... stid=11933
[ Dodano: 2008-01-28, 12:05 ]
na abonament mam zamiar przeznaczyć około 100 zł....
- canidy
Link podany przez Ciebie nie działa, ale HTC TyTN II to to samo co MDA Vario III jak już pisaliśmy trochę wcześniej w tymże temacie. Bardzo fajne urządzenie. Ma lepszy aparat, HSDPA 3,6 Mbit/s HSUPA 2 Mbit/s, 128 MB RAMu oraz GPS. Można go dostać na Allegro już od 1900 PLN.
Fotki
Specyfikacja
Wydaje się być bardzo ciekawym modelem jeżeli cenowo Ci odpowiada.
Fotki
Specyfikacja
Wydaje się być bardzo ciekawym modelem jeżeli cenowo Ci odpowiada.
-
dzięki myślę że dam rade z kasą...aaa jakiego operatora wybrać/
?
?
- bob
- Guru bezprzewodowy
To nie miałeś podpowiedzi na pierwszej stronie ?baldr pisze:aaa jakiego operatora wybrać/
-
dzięki mam
teraz etap testowania tego cuda
dzięki teraz etap testowania tego"cudeńka"
a co do linku jest ok....

dzięki teraz etap testowania tego"cudeńka"

- canidy
hmmm, no ja nic pod nim nie znalazłem...baldr pisze:a co do linku jest ok....