ZTE MC888 Pro

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kokosan-lol
Stały użytkownik forum

ZTE MC888 Pro

Post autor: kokosan-lol »

Dzień dobry,

kupiłem 2 tygodnie temu ZTE MC888 Pro z dystrybucji Vodafone (tutułowany jako ZTE MC888 Ultra) i w czasie testów w moim mieście osiągam takie oto osiągi:

Tu wynik uploadu jest "przekłamany", bo test wykonywany był w mieszkaniu
Obrazek
Obrazek

Testy uploadu z telefonu przez WiFi 5GHz
Obrazek
Obrazek
Obrazek

przy takich parametrach sygnału
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Generalnie niezależnie od pory dnia osiągam DL 450-500 Mbps i UP 100-120 Mbps, router do testów stoi na parapecie balkonu i tam mam najlepsze parametry sygnału z BTS-ów w mojej okolicy, po wprowadzeniu pierwszych sześciu cyfr Cell ID pojawiają się one w BTSearch w mojej dzielnicy. Na obu stacjach ze screenów osiągi były podobne, stacja 60037663 jest położona dalej i tam był gorszy upload, PCI 5G nr 405 i 876 jest o dziwo na obu stacjach, blokada Cell ID na 4G działa na 5G nie sprawdzałem. Router kosztował 520zł, czy za te pieniądz warto mi go sobie zatrzymać? Jakie są różnice między MC801A a MC888 Pro i czy są one warte wyższej ceny? Czy dokładając antenę do LTE i/lub 5G poprawiłbym osiągi czy to co mam to max dla ENDC, jak już to jaką? Ma ten router MIMO 2x2 czy 4x4 w LTE/5G?

Planuję rezygnację z światłowodu od Orange, no i myślę czy u nich dalej będą promocyjne gigabajty za rejestrację nowych numerów czy będzie tylko to co jest do 15 listopada? Cena 5zł za obecne 1,15TB danych na miesiąc to dobra opcja, ale jak się miało by to skończyć to jest jeszcze Orange FLEX z nielimitowanym internetem za 80zł, przeniósłbym numery i wyszedł bym na swoje i w drugim domu zrobiłbym sobie z tego internet (możliwość dodania 4 kart dodatkowych do numeru głównego).

Router generalnie prezentuje się tak w WebUI:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wykorzystałem też następujące kody, wywoływane poprzez utworzenie zakładki z kodem w miejscu URL oraz skruptu wklejanego do konsoli przeglądarki: https://www.transfernow.net/dl/20241022V9N65Mez

PS: Czy ktoś wie czy ten router wewnątrz ma anteny podpinane na uFL, i jak już jaki jest ich rozkład (router nie posiada złącz antenowych) oraz co to za znak radaru/zegara w górnej części głównej strony zarządzania routerem, co on sygnalizuje?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: ZTE MC888 Pro

Post autor: Mig25 »

Ten zegar to po prostu odliczanie DFS w wifi 5Ghz ( sprawdza ,czy nie ma sygnałów radaru zanim włączy sieć wifi 5Ghz ), To standard w ZTE.

Generalnie jak widać sygnał N78 jest bardzo dobry , ale LTE słaby. ( nie wiem ,czy to wyniki w domu , czy na zewnątrz ).

EDIT: No i dlaczego ta druga wtyczka pokazuje N1 zamiast N78 ? To w innym miejscu/czasie było ?
kokosan-lol
Stały użytkownik forum

Mig25 pisze: 2024-10-22, 21:38 Generalnie jak widać sygnał N78 jest bardzo dobry , ale LTE słaby. ( nie wiem ,czy to wyniki w domu , czy na zewnątrz ).
To jest sygnał z parapetu, na zewnątrz w kierunku obu stacji
kokosan-lol
Stały użytkownik forum

Mig25 pisze: 2024-10-22, 21:38 EDIT: No i dlaczego ta druga wtyczka pokazuje N1 zamiast N78 ? To w innym miejscu/czasie było ?
Tak, te screeny z WebUI robiłem teraz.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Czyli ten pierwszy ( gdzie B7 ma PCI 371 ) jest ciutkę lepszy.

Natomiast tamta wtyczka pokazuje jeszcze inny PCI 1155 , i jednocześnie agregację z N1 ( a nie ma N78...) o co tu chodzi ?
kokosan-lol
Stały użytkownik forum

Mig25 pisze: 2024-10-22, 22:42 Czyli ten pierwszy ( gdzie B7 ma PCI 371 ) jest ciutkę lepszy.
To jest ta stacja położona bliżej mnie
Mig25 pisze: 2024-10-22, 22:42 Natomiast tamta wtyczka pokazuje jeszcze inny PCI 1155 , i jednocześnie agregację z N1 ( a nie ma N78...) o co tu chodzi ?
Screeny pokazujące WebUI (w tym ten gdzie router łączy się z N1) w tym routerze zrobiłem wrzucając wątek na forum, chciałem aby to tu było jakby ktoś chciał się czegoś dowiedzieć, szczególnie o niedostępnych z poziomu samej strony częściach WebUI. Router stoi w szafie i łączy się z niskim pasmem, ten screen nie obrauje jakości sygnału w trakcie moich pomiarów. Jakość sygnału nas "interesującą" pokazują 4 screeny z telefonu, wrzucone po frazie
kokosan-lol pisze: 2024-10-22, 21:25przy takich parametrach sygnału
one były robione gdy router był wystawiony na parapet w kierunku obu stacji (najlepsze możliwe u mnie warunki)
Mig25
Guru bezprzewodowy

Czyli jak chcesz mieć N78 to router musisz albo dać w puszkę hermetyczną ,przestawić w tryb bridge mode i w środku dać jeszcze jeden router , no albo zamienić na typowe ODU.
kokosan-lol
Stały użytkownik forum

Mig25 pisze: 2024-10-23, 07:02 Czyli jak chcesz mieć N78 to router musisz albo dać w puszkę hermetyczną ,przestawić w tryb bridge mode i w środku dać jeszcze jeden router , no albo zamienić na typowe ODU.
Okej, a jak z antenami, da się coś dołożyć do tego routera, jak tak to co?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W tej szafie praktycznie brak zasięgu na 2100/2600MHz, brak danych enB, CID na temat kotwicy na LTE1800 , po PCI trudno zweryfikować.
Na prapecie kotwica na LTE2600 z 2 róznych BTS-ów NetWorks,podobnie zresztą jak na N78 tez 2 rózne BTS-y T-mobile .
Brak lokalizacji nie ułatwia,w Mysłowicach działa kilka stacji bazowych N78 na pozwoleniach Orange i T-mobile, takze tych na A.Krajowej i Przemysłowej, po PCI na N78 trudno to zweryfikować ale w Orange kotwica na LTE zapewne z innego BTS-a niż N78, dodatkowo zapewne Orange korzysta tez z N78 na BTS-ach T-mobile i wzajemnie T-mobile z Orange, akurat w Mysłówicach 4 działajace stacje na N78 to Orange a ta W.Polskiego 3 to T-mobile. Bogactwo stacji do wyboru ale wewnnatrz i tak nie logujesz sie do N78, parapet i router na zewnatrz to tez losowo N78 z 2 BTS-ów.
To nie zew. CPE 5G gdzie anteny na na C-band są kierunkowe.
Mozna pisać tysiace razy ze router wew 5G+ druciarstwo z antenami zew.do niego to kiepski pomysł i zero reakcji , non stop to samo.Tak trudnozrozumieć fakt ze producent dlaklientów oddalonych od BTS-a z N78przewiduje zew. CPE 5G a routery wew.dedykuje przy niewielkich dystnsach od niego, nie bez powodu coraz częściej te routery sapozbawione złacz anten zew. bo maja pracować na tych wbudowanych.
Antena zew. MIMO4X4 sprawdzona,pracujaca w szerokim zakresie pasm to około 1000 zł wiec tyle za ile można kupić zew. CPE 5G.
A na dodatek efekt dołózenia anten do routera wew. 5G nieprzewidywalny.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Routery teraz w środku mają po 8-12 anten.... Po 4szt takich samych do MIMO4x4 ,i takie komplety na różne częstotliwości .... Trudno wymieniając dwie realnie coś dobrego uzyskać.
To już nie czasy 3G , gdzie była jedna antena , czy LTE CAT9 i poniżej ,gdzie wystarczały dwie....
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A co gorsza trudno dojśćdo tego które z tych anten sąna jakie pasmo, kierunkowe sąna N78/N41 ,dookólne na nizsze pasma, na dodatek te pierwsze pracują z najwiekszymi mocami a te na niższe pasma zmniejszymi, oczywiście wielu tego nie rozumie, widzialem juz potworysamoróbki z wyprowadzonymi 8 złączami do anten zew. i choinką z 8 anten do nich i efekt był nieznany, szkoda zachodu i kosztów.
Dlatego robi się test wewntrz domuna telefonie 5G i jesli uzyskamy poprawne parametry sygnału na n78 i dobre osiagi to kupujemy wew. router 5 a jak jest kiepsko to zew.CPE 5G.
marten75
Początkujący użytkownik forum

Post autor: marten75 »

Możesz napisać cos wiecej co to za kody i jak je wpisywać?
(Wykorzystałem też następujące kody, wywoływane poprzez utworzenie zakładki z kodem w miejscu URL oraz skruptu wklejanego do konsoli przeglądarki: https://www.transfernow.net/dl/20241022V9N65Mez)
ODPOWIEDZ