chciałbym zasięgnąć porady dotyczącej doboru sprzętu by jakoś przeczekać moment, kiedy gmina zdecyduje się pokryć koszt kilku tysięcy na dociągnięcie światłowodu do mojego domu.
Zastosowanie: Netflix, praca zdalna (programista), czasami będę chciał sobie w coś zagrać przez internet jak córka będzie spała

Przeprowadziłem testy za pomocą SpeedTest oraz NetMonster na A52s 5G (w domu) i mam następujące wyniki (wrzucam tylko zdjęcia najlepszych pomiarów):
Orange:

T-Mobile

Play:
Pokój nr.1

Pokój nr.2

Liczyłem, że w Play uda mi się podłączyć pod nadajnik PAB4406 w miejscowości Barycz, lecz telefon nie chciał się podłączyć bezpośrednio do niego (na mapie bts widziałem, że oferują oni 5G, lecz nie wiem czy A52s akurat łapie "to 5G"). Testy były wykonywane w niedzielne popołudnie, podczas deszczu by jak najbardziej zasymulować duże obciążenie na nadajniku.
Jeśli chodzi o kwestie anteny to nie ma problemu. Mogę zamontować antenę do komina co pozwoli wznieść się o jakieś dodatkowe 3-4 metry. Na strychu mam zasilanie, więc mogę zmniejszyć długość kabla antentowego, umieścić modem na strychu i przeprowadzić skrętkę przez sufit (potem jakoś to załatam, kiedy światłowód zostanie dociągnięty

Z góry dzięki za pomoc