Internet - dom (praca zdalna)

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kidlero
Początkujący użytkownik forum

Internet - dom (praca zdalna)

Post autor: kidlero »

Witam,

chciałbym zasięgnąć porady dotyczącej doboru sprzętu by jakoś przeczekać moment, kiedy gmina zdecyduje się pokryć koszt kilku tysięcy na dociągnięcie światłowodu do mojego domu.

Zastosowanie: Netflix, praca zdalna (programista), czasami będę chciał sobie w coś zagrać przez internet jak córka będzie spała :cfaniak:
Przeprowadziłem testy za pomocą SpeedTest oraz NetMonster na A52s 5G (w domu) i mam następujące wyniki (wrzucam tylko zdjęcia najlepszych pomiarów):

Orange:
Obrazek
Obrazek
T-Mobile
Obrazek
Obrazek

Play:
Pokój nr.1
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pokój nr.2
Obrazek
Obrazek

Liczyłem, że w Play uda mi się podłączyć pod nadajnik PAB4406 w miejscowości Barycz, lecz telefon nie chciał się podłączyć bezpośrednio do niego (na mapie bts widziałem, że oferują oni 5G, lecz nie wiem czy A52s akurat łapie "to 5G"). Testy były wykonywane w niedzielne popołudnie, podczas deszczu by jak najbardziej zasymulować duże obciążenie na nadajniku.

Jeśli chodzi o kwestie anteny to nie ma problemu. Mogę zamontować antenę do komina co pozwoli wznieść się o jakieś dodatkowe 3-4 metry. Na strychu mam zasilanie, więc mogę zmniejszyć długość kabla antentowego, umieścić modem na strychu i przeprowadzić skrętkę przez sufit (potem jakoś to załatam, kiedy światłowód zostanie dociągnięty :/ )

Z góry dzięki za pomoc :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Internet - dom (praca zdalna)

Post autor: matek451 »

Nie masz co żałowaćze brak zasiegu z tego BTS-a Play BARYCZ bo to tylko 5G2100 N1 w DSS z LTE2100, a stacja ma teżLTE2100+1800+800, 1 sektor na Kolumnę a 3 na S8.
Korzystasz z tego na Jodłowej i to jest bardzo dobra informacja, zrób taki test na PLAY ale na zewnątrz, karta Play ma wjazd do 5G?
kidlero

Kupiłem starter 5400GB, na którym była informacja o 5G. Testy na zewnątrz będę mógł zrobić pod koniec tygodnia. Podejrzewam, że na podstawie wyniku czy złapie 5G, będzie można podjąć decyzję co do wyboru routera oraz ewentualnej anteny
matek451
Guru bezprzewodowy

W PLAY do testów kupuje się starter Virgin Mobile ZA 5 ZŁ,doladowuje za 10 zł i kodem *222*41*1# uruchamia 750GB za darmo nam-c w pakiecie #GIGAWYPAS, dodatkowo w aplikacji P24 kolejne 150+20GB czyli razem za darmo 920GB/m-c bo 15 zł zostanie na koncie. Starter m dostep do 5G.
kidlero

sorki za długi czas odpowiedzi, lecz przeprowadzka przytłoczyła. Wyniji pomiarow Obrazek
Obrazek
Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

A gdzie tu jakies testy na 5G w tym z N78?
kidlero

Telefon za Chiny ludowe nie chce się spiąć poprzez 5G. W Łodzi testowałem i normalnie wskakuje na 5G. Może kwestia telefonu? Nie wiem
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Skoro w Łodzi wskakuje 5G a tam gdzie testujesz nie to znaczy że nie ma 5G lub poziom sygnału jest za niski żeby złapało 5G.
Nie pomagam na PW!
kidlero

Zastanawia mnie czy to nie kwestia anteny. A52s 5G to budżetowy samsung. Może jakiś router z dobra anteną uciągnie sygnał
matek451
Guru bezprzewodowy

To zrób test w terenie, np.na skrzyzowaniu Dworska/Żywiczna i zobacz co pokaze NetMonster.
kidlero

Jednak to była kwestia telefonu. Okazuje się, że żona zapomniała powiedzieć, że włączyła oszczędzanie baterii i telefon z automatu nie podejmuje wtedy próby 5G

Wyniki z balkonu:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Troche słaby upload
kidlero

Znalazłem chwilę i siadłem do testów w domu. Po jakiś 2-3 minutach telefon złapał 5G przy oknie, lecz różnica w pobieraniu jest spora.
Zastanawiam się, czy skończy się tp na zewnętrznym routerze. Podczas testów zauważyłem, że telefon co jakiś czas gubił 5G na rzecz LTE+/LTE. Nie wiem czy to kwestia wbudowanej anteny w telefon czy coś.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
kidlero

kidlero

Ewentualnie ten zestaw, lecz zastanawia mnie czy nie ma jakiegoś ograniczenia skoro jest z Plus'a

https://www.plus.pl/telefon?processSegm ... Code=MODEM
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Zeusek »

Nie powinno być ograniczeń, nikt tego jednak na pewno nie wie gdyż Plus się tym nie pochwali.
MC888 -> Orange
ODPOWIEDZ