Jaki modem wybrać dla mojej lokalizcji.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jrd
Początkujący użytkownik forum

Jaki modem wybrać dla mojej lokalizcji.

Post autor: jrd »

Witam. Mieszkam w dość dogodnej odległości od nadajnika, w odpowiednim miejscu domu testując speedyestem T-mobile (30 dniowy darmowy test esim) osiągam nawet 700-800Mbit na Iphonie z 5G. Jaki modem kupić w tej sytuacji? Nie zależy mi na wyśrubowaniu prędkości, byle było stabilnie i zadowalająca by obejrzeć coś w dobrej jakości i by pokryło cały dom.
A drugie pytanie czy jest szansa, że taki Tmobile dalej będzie działał przyzwoicie czy kurki są odkręcone dla testów a jak podpiszę umowę to będzie ograniczenie? Opinie o Tmobile sa mocno mieszane.
Obrazek
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Jaki modem wybrać dla mojej lokalizcji.

Post autor: Zeusek »

Z T-Mobile to nigdy nie wiadomo...niby na 5G nie ma limitów szybkości ale nawet jeżeli to prawda to raczej promocja.
Test robiłeś w domu czy na zewnątrz ? Routery 5G do tanich nie należą i ~1.000zł trzeba liczyć.

viewtopic.php?t=65886
MC888 -> Orange
wojcio
Stały użytkownik forum

Post autor: wojcio »

Jak w oferta jest bez limitów to jest bez i mi ponad 1G działa, ale mam też kartę w ofercie z limitem 200mbps i wtedy testy pokazują 240-250. Jak masz warunki (balkon, okno w stronę nadajnika) to zdecydowanie polecam urządzenia z zewnętrznym modemem (ODU) i wewnętrznym wifi (IDU) choć tu lepiej dobrać co pasuje do mieszkania a nie co połączył dostawca.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Zeusek pisze: 2024-11-25, 10:09 Routery 5G do tanich nie należą i ~1.000zł trzeba liczyć.
viewtopic.php?t=65886
W MediaExpert jest teraz promocja - 30 rat 0% i 2 pierwsze raty gratis,
czyli jak bierzesz na raty, to dostajesz jeszcze rabat 6% (2 raty z 30-tu gratis) od ceny nominalnej - nie wiem jak im się to opłaca.

Skorzystałem z tych rat, kupiłem sobie u nich router Cudy P5.
Wniosek o raty wysyłałem przez internet, umowa na raty była po 15 minutach, kurier przyjechał po 2 dniach.
Wybrałem sobie opcję 200zł gotówką z góry i 28 rat po 33 zł, będę sobie pomalutku płacić przez 2,5 roku.

Router jest bardzo fajny, WIFi dual band, 2 karty SIM, po kilku dniach używania jestem bardzo zadowolony :super:
Nadajnik T-Mobile mam około 500metrów, szybkość transferu w szczytach przekracza 300Mbit/s, w ciągu dnia nie schodzi niżej niż 150Mbit.
Router ma anteny WiFi i w mieszkaniu praktycznie wszędzie mam teraz dobry sygnał nawet przez 3 ściany, ten router mogę spokojnie polecic.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Masz 500m do nadajnika , to może włóż tą kartę do jakiegoś dobrego telefonu , i zobacz czy nie będzie szybszy ;)
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Skoro jak napisałeś że na telefonie masz 700-800Mb a na Cudy P5 300Mb... wniosek nasuwa się sam. Bym nie nazwał tego routera 'fajnym'. Nawet jeżeli priorytetem jest stabilność to z tym routerem jest coś nie tak.
Przy takiej różnicy polecasz ten router... można i tak 🤔
MC888 -> Orange
Mig25
Guru bezprzewodowy

Zeusek pisze: 2024-11-30, 21:30 Skoro jak napisałeś że na telefonie masz 700-800Mb ...
To nie on to pisał...
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Aa, faktycznie. Założyłem że to autor tematu 🤣
MC888 -> Orange
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

kordirko pisze: 2024-11-30, 16:53 W MediaExpert jest teraz promocja - 30 rat 0% i 2 pierwsze raty gratis,
czyli jak bierzesz na raty, to dostajesz jeszcze rabat 6% (2 raty z 30-tu gratis) od ceny nominalnej - nie wiem jak im się to opłaca.
A zdajesz sobie sprawę, że taki MediaExpert ma na każdym jednym towarze ma marżę 40% lub więcej? Tylko od Apple takiej nie dostają.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

alias pisze: 2024-12-01, 20:29 A zdajesz sobie sprawę, że taki MediaExpert ma na każdym jednym towarze ma marżę 40% lub więcej? Tylko od Apple takiej nie dostają.
Takie jest życie, z czegoś przecież muszą żyć. Ja też pracuję i moja firma ma marżę 100% na swoich usługach :D

Tańszej oferty z polską gwarancją nie znalazłem, więc sytuacja jest win-win, oni sobie zarobią, i ja się cieszę :)
jrd

Dziękuję za liczne odpowiedzi.
Po dodatkowym testowaniu stwierdzam, że LTE nie ma sensu w mojej lokalizacji, przy użyciu Iphone 15 pro z wyłączonym 5G maksymalne średnie osiągi są na poziomie 40-60Mbit średnio. Przy 5G idzie to w setkach Mbit. Zakładam, że żaden router typu 4G da mi raczej te dolne wyniki? Powinienem się kierować jedynie w stronę routera 5G?
Jeżeli tak, to co będzie najsensowniejszym wyborem? Zastanawiam się nad ZTE 889, który ma dobre opinie. Tylko nie do końca rozumiem jak się go użytkuje. Wieszam go gdzieś na domu i pracuje od razu jako router? Czy jednak trzeba przeciągnąć go do wewnętrznego routera bo raczej nie pokryje zasięgiem całego domu, szczególnie gdy jest na zewnątrz? Czy w takie sytuacji wciąż on daje zasięg jak i router?
A jeśli nie ZTE to może lepiej jakiś Huawei 5G stojący wewnątrz? Czy jeszcze inny kierunek co do sprzętu?
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Jeżeli już inwestujesz w 5G to celuj w wersje PRO czyli MC889 Pro.
Wieszasz na dom, potem kablem leci do routera, dopiero on rozgłasza Internet po kablu lub wi-fi.

Jako tańsza alternatywa i czasami lepsza jest zestaw viewtopic.php?t=65475
MC888 -> Orange
jrd

Zeusek pisze: 2024-12-03, 15:11 Wieszasz na dom, potem kablem leci do routera, dopiero on rozgłasza Internet po kablu lub wi-fi.

Jako tańsza alternatywa i czasami lepsza jest zestaw viewtopic.php?t=65475
Czyli w takiej sytuacji ten MC889 staje się po prostu anteną, to nie lepiej wychodzi by kupić inną antenę prawdopodobnie tańszą, gdy finalnie i tak idzie to do routera? Może nie do końca rozumiem istotę tego ZTE, tylko się zastanawiam dzisłaniem tego.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Brak screnów z Field Test na IoS więc nie wiadomo jakie parametry sygnału na kotwicy LTE i na jakim paśmie nie wspominając o N78 na 5G więc trudno powiedzieć czy wewnętrzny router 5G czy zew. CPE 5G/LTE. Na Koszalińskiej 5g3500 n78 oraz 5 pasm LTE i DSS na 2100MHz czyli dynamicznie dzielone pomiędzy 5G2100 i LTE2100, 2 sektor na azymut 180 czyli na ciebie. Źle rozumiesz istotę MC889 czyli zew. CPE 5G/LTE to jest antena kierunkowa MIMO4X4 z wbudowanym routerem i modemem 5G X62, zasilanie injectorem POE poprzez port 2.5Gb/s. Do zestawu dochodzi router wewnętrzny , spięty do WAN z injectora POE który zapewnia sieć lokalną oraz WiFi wewnatrz domu.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Antena odbiera tylko poszczególne pasma, zewnętrzny modem odbiera WSZYSTKIE pasma. MC889 Pro najbardziej wzmacnia pasmo 5G3600. Poza tym długość kabla przy router + antena tłumi sygnał a modem zewnętrzny nie tłumi sygnału po kablu.

Router + antena nie jest tym samym co zewnątrzny modem + router (np. MC889).
MC888 -> Orange
jrd

matek451 pisze: 2024-12-03, 19:10 Brak screnów z Field Test na IoS więc nie wiadomo jakie parametry sygnału na kotwicy LTE i na jakim paśmie nie wspominając o N78 na 5G więc trudno powiedzieć czy wewnętrzny router 5G czy zew. CPE 5G/LTE. Na Koszalińskiej 5g3500 n78 oraz 5 pasm LTE i DSS na 2100MHz czyli dynamicznie dzielone pomiędzy 5G2100 i LTE2100, 2 sektor na azymut 180 czyli na ciebie. Źle rozumiesz istotę MC889 czyli zew. CPE 5G/LTE to jest antena kierunkowa MIMO4X4 z wbudowanym routerem i modemem 5G X62, zasilanie injectorem POE poprzez port 2.5Gb/s. Do zestawu dochodzi router wewnętrzny , spięty do WAN z injectora POE który zapewnia sieć lokalną oraz WiFi wewnatrz domu.
Nie wiedziałem o czymś takim jak Field test, jakie dane z niego są istotne? Jest sporo zakładek z lte jak i 5g. To by było kilkadziesiąt screenów, nie chce tak spamować.
jrd

Pytanie pomocnicze. Kupiłem ZTE MC888 Pro i działa świetnie z jednej strony domu, wyciąga 600Mbit. Ale teraz myślę, że ciężko będzie to rozniesć dalej. Jak obejmie dół piętrowego domu, to na górze jest już kiepsko. W drugą stronę to samo. Zastanawiam się czym wzmocnić sygnał, repeatery dużo nie pomogą pewnie.
Czy nie lepszy będzie jednak MC889 zawieszony an dachu i w takiej sytuacji wpuszczenie kabla w okolice włazu na poddasze i podpięcie go do Access Pointu UBIQUITI? Czy to ma sens? Trochę coś tam rozumiem działanie, ale od lat nie ogarniałem nowych rozwiązań i nie wiem czy to może tak być, że MC889 zostanie podłączony do tegoż AP kablem POE i już? Czy wymaga to dodatkowych urządzeń i okablowania? Podobno jest mocny, więc może jak będzie nad schodami domu to ogarnie piętro i na dół też w miarę dotrze (dom 190m2).
Mig25
Guru bezprzewodowy

Generalnie zawsze zewnętrzny modem jest lepszy od takiego umieszczonego w środku , bo odchodzi kilka przeszkód pomiędzy modemem a BTSem typu ściany. Modem będzie w lepszym miejscu ( bo lepiej będzie widział BTS) , a jednostkę wewnętrzną da się wtedy umieścić bardziej centralnie , żeby równomiernie we wszystkich kierunkach siała WiFi. A wymaga głównie połączenia jednostki zewnętrznej z wewnętrzną kablem sieciowym ( i ew. wpięcie injectora PoE pomiędzy nie).

Router wewnętrzny ( bez anten zewnętrznych , bo taka możliwość też teoretycznie jest) to zawsze kompromis pomiędzy lepszym sygnałem z BTSu a równomiernym WiFi...
jrd

Mig25 pisze: 2024-12-11, 12:09 A wymaga głównie połączenia jednostki zewnętrznej z wewnętrzną kablem sieciowym ( i ew. wpięcie injectora PoE pomiędzy nie).
Dzięki za podpowiedzi. W zestawie MC889 jest coś nazwanego "złącze PoE". Czyli w zestawie mam kabel, który idzie do tego złącza, dalej mogę to wpiąć bezpośrednio do takiego access pointa i tyle? Czy potrzebne są jeszcze jakieś dodatkowe elementy do spięcia tego? Jak googlowałem to te wszystkie setupy są mocno rozbudowane o skomplkowane. A zastanawiam się czy nie lepszy byłby taki access point zainstalowany obok klapy poddasza na 1 piętrze, z którego miałbym podpięcie do MC889. Chyba, że to tak nie działą i musi być router podpięty do routera ZTE labo dodatkowo jakiś switch.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Standardowo z MC889 masz też zasilacz PoE (czy jak zwał iniector PoE , a tu nazwali to chyba złącze PoE).
I tak , dalej wpinasz to do gniazda WAN dowolnego routera .
Lepiej router ( bo po jego stronie będzie translacja WAN-LAN) , ale jak masz sam AP ( czyli bez WANu , tylko sam LAN z WiFi) , to takiego MC889 da się przestawić w tryb routera , no i on będzie to robił , a dalej wystarczy switch.
ODPOWIEDZ