Pracuję w IT, niestety moja wiedza z zakresu konfiguracji urządzeń bazujących na LTE/5G jest minimalna. Przeczytałem artykuły FAQ ale ostatecznie popełniłem błąd i zakupiłem urządzenie MikroTik LHG LTE6 po czym okazało się, że nie obsługuje ono agregacji pasm 2100+1800, która (jeśli rozumiem to dobrze) jest mi potrzebna z racji dostępnego BTSa. Zwróciłem więc to urządzenie i postanowiłem zapytać na Forum.
Kontekst - zakupiłem nowy dom, pierwszy raz będę mieszkał poza granicami miasta, więc coś co brałem za pewnik (dostęp do szybkiego internetu) stało się nagle kłopotliwe. Planuję w przyszłym roku zaopatrzyć się w StarLinka, natomiast dopóki nie skończy się etap wykończenia i nie będę w pełni mieszkał i pracował z nowej lokacji - nie ma sensu płacić wysoki miesięczny abonament.
Dostępne karty SIM : Play oraz Orange
Dostępne BTSy :
1. Play ID: ZGO1029, T-Mobile ID: 41453, Orange ID: 10335, Plus ID: BT31495 (wszystkie w jednej lokacji - odległość w linii prostej: 5.43km)
2. Play ID: ZGO3043 (najnowszy, ale niestety zasłonięty przez ścianę wysokich drzew - odległość w linii prostej : 5.38km)
3. Play ID: ZGO3041, T-Mobile ID: 41646, Orange ID: 5017, Plus ID: BT31124 (w jednej lokalizacji - odległość w linii prostej : 6.58km)
Patrząc na lokalizację wysokich drzew po obu stronach budynku, jedynie opcja 1 lub 3 wchodzi w grę.
Minimum 5m kabla będzie potrzebne żeby dosięgnąć jakiejkolwiek anteny na szczycie budynku.
Poszukuję wskazówek dotyczących sprzętu (antena + kabel + modem). Sieć wewnątrz będzie zbudowana na bazie Mesha WiFi6.
Jedyne testy jakie robiłem to z użyciem tabletu (Orange) i swojego telefonu (Play). Stojąc na zewnątrz z urządzeniami na wysokości 1.5m o godzinie 20:30 wieczorem Orange prawie nie istniał, łączył się do BTSa Orange ID: 5017 i najpierw nie byłem w stanie na SpeedTeście przekroczyć bariery 1mbps download'u. W jednym punkcie udało mi się znaleźć sweetspot i prędkości dochodziły do 6-7mbps download i 14-18mbps upload.
Play znacznie łatwiej znajdował zasięg (co może być też wyjaśnione lepszym urządzeniem - tablet jest znacznie starszy niż telefon i zapewne ma znacznie gorszy modemik). Jednocześnie testy na SpeedTest nie przekraczały 6mbps download i 14mbps upload. Telefon łączył się z BTSem Play w tej samej lokalizacji: Play ID: ZGO3041.
Jeśli potrzebne są jakieś dodatkowe informację - proszę o wskazówki jaką appką powinienem te dane pobrać i w jakich godzinach najlepiej. Co wieczór jeżdżę do lokalizacji to tego samego dnia doślę niezbędne info.
To mój pierwszy post, liczę na wyrozumiałość jeśli pominąłem coś absolutnie podstawowego - to moja pierwsza wycieczka w krainę LTE

Dziękuję za każdą podpowiedź.