Pomoc w wyborze sprzętu - MODEM + ANTENA

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
maslosky
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w wyborze sprzętu - MODEM + ANTENA

Post autor: maslosky »

Szanowni Forumowicze,

Pracuję w IT, niestety moja wiedza z zakresu konfiguracji urządzeń bazujących na LTE/5G jest minimalna. Przeczytałem artykuły FAQ ale ostatecznie popełniłem błąd i zakupiłem urządzenie MikroTik LHG LTE6 po czym okazało się, że nie obsługuje ono agregacji pasm 2100+1800, która (jeśli rozumiem to dobrze) jest mi potrzebna z racji dostępnego BTSa. Zwróciłem więc to urządzenie i postanowiłem zapytać na Forum.

Kontekst - zakupiłem nowy dom, pierwszy raz będę mieszkał poza granicami miasta, więc coś co brałem za pewnik (dostęp do szybkiego internetu) stało się nagle kłopotliwe. Planuję w przyszłym roku zaopatrzyć się w StarLinka, natomiast dopóki nie skończy się etap wykończenia i nie będę w pełni mieszkał i pracował z nowej lokacji - nie ma sensu płacić wysoki miesięczny abonament.

Dostępne karty SIM : Play oraz Orange

Dostępne BTSy :
1. Play ID: ZGO1029, T-Mobile ID: 41453, Orange ID: 10335, Plus ID: BT31495 (wszystkie w jednej lokacji - odległość w linii prostej: 5.43km)
2. Play ID: ZGO3043 (najnowszy, ale niestety zasłonięty przez ścianę wysokich drzew - odległość w linii prostej : 5.38km)
3. Play ID: ZGO3041, T-Mobile ID: 41646, Orange ID: 5017, Plus ID: BT31124 (w jednej lokalizacji - odległość w linii prostej : 6.58km)
Patrząc na lokalizację wysokich drzew po obu stronach budynku, jedynie opcja 1 lub 3 wchodzi w grę.

Minimum 5m kabla będzie potrzebne żeby dosięgnąć jakiejkolwiek anteny na szczycie budynku.

Poszukuję wskazówek dotyczących sprzętu (antena + kabel + modem). Sieć wewnątrz będzie zbudowana na bazie Mesha WiFi6.

Jedyne testy jakie robiłem to z użyciem tabletu (Orange) i swojego telefonu (Play). Stojąc na zewnątrz z urządzeniami na wysokości 1.5m o godzinie 20:30 wieczorem Orange prawie nie istniał, łączył się do BTSa Orange ID: 5017 i najpierw nie byłem w stanie na SpeedTeście przekroczyć bariery 1mbps download'u. W jednym punkcie udało mi się znaleźć sweetspot i prędkości dochodziły do 6-7mbps download i 14-18mbps upload.
Play znacznie łatwiej znajdował zasięg (co może być też wyjaśnione lepszym urządzeniem - tablet jest znacznie starszy niż telefon i zapewne ma znacznie gorszy modemik). Jednocześnie testy na SpeedTest nie przekraczały 6mbps download i 14mbps upload. Telefon łączył się z BTSem Play w tej samej lokalizacji: Play ID: ZGO3041.

Jeśli potrzebne są jakieś dodatkowe informację - proszę o wskazówki jaką appką powinienem te dane pobrać i w jakich godzinach najlepiej. Co wieczór jeżdżę do lokalizacji to tego samego dnia doślę niezbędne info.

To mój pierwszy post, liczę na wyrozumiałość jeśli pominąłem coś absolutnie podstawowego - to moja pierwsza wycieczka w krainę LTE ;)
Dziękuję za każdą podpowiedź.
maslosky

Re: Pomoc w wyborze sprzętu - MODEM + ANTENA

Dodam tylko, że myślałem o zestawie:
Huawei B535-232 + do tego antena panelowa CyberTech
https://www.cybertech.com.pl/p196,anten ... 3-pro.html
lub
https://www.cybertech.com.pl/p173,anten ... 00mhz.html
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Brak screnów z testów na telefonie z aplikacji NetMonster dla Play.
maslosky

Dzięki, właśnie brakowało mi nazwy tej appki. Pobrałem jakąś Signal Strength i jakąs jeszcze inną i była bardzo uboga w szczegóły.

Wieczorem dodam screeny z NetMonster. Pozdrawiam.
maslosky

matek451 pisze: 2024-12-12, 09:13 Brak screnów z testów na telefonie z aplikacji NetMonster dla Play.
Dorzucam screenshoty z Netmonstera. Zrobione z dwóch stron domu gdzie nie ma ściany drzew.
Co ciekawe nie łączyło mnie z ani jednym z BTSów, które wydają się być najbliżej...

Dodatkowa informacja: dom znajduje się około na wysokości około 98 m n.p.m.
Urządzenia trzymałem na wysokości około 1.60m (na zewnątrz budynku).

Najpierw screenshoty "od strony miasta" czyli od strony BTSów w lokalizacji nr 1.
PLAY (urządzenie: Google Pixel 6Pro):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ORANGE (urządzenie: tablet z "czajnizjum"):
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz screenshoty z drugiej strony budynku:
PLAY:
Obrazek
Obrazek
ORANGE :
Obrazek
Obrazek

Jako dodatkowe info, BTSy z opcji 1. są na wysokości 115 m n.p.m. te z opcji 3. są niżej niż dom - 85 m n.p.m.
W jedną i drugą stronę jest trochę lasu po drodze.
BTS w Wilkanowie jest na wysokim wzgórzu - wysokość 156m n.p.m.

Mam nadzieję, że to już daje nam jakiś punkt startu.
Pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

Odległóśc to nie wszystko, twoja analiza nie zawiera azymutów anten, maszt 58m WILKANOWO ma 4 sektor na azymut 280 stopni czyli na Słone i prawie na Radomię, do tego dochodzi ukształtowanie terenu oraz najmniej lasów po drodze. Test nisko więc parametry sygnału nawet na LTE800 słabe i do tego bardzo słabe na LTE1800/2100 a tylko te pasma się liczą. Na dachu zapewne będzie jeszcze lepiej, Wilkanowo na 3/4 sektorze nie ma LTE2600.
Leśniów ma też 3 pasma LTE oraz 2 sektor na azymut 135 czyli na DK32.
maslosky

Z tym, że Leśniów jednak niżej niż Radomia więc przy uwzględnieniu lasu po drodze chyba lepiej celować tam gdzie wyżej? Czy się mylę? Do tego nie do końca wiem jaki sprzęt powinienem celować żeby to w miarę działało. Czy ten zestaw który wspomniałem ma jakiś sens?
matek451
Guru bezprzewodowy

Brak zasięgu na LTE2600 więc antena na 1800-2100MHz , szczególnie do PLAY bo jego LTE800 ma 5MHz jest zapchane na maksa. Router z agregacją 2 pasm LTE2100+1800 ale w QAM256 czyli B535-333. Kable antenowe jak najkrótsze na wymiar, antena jak najwyzej. A co do kierunków to ustawisz ją po kolei na te 2 BTS-y i wybierzesz optymalny. Alternatywa to Nokia 4G05-b

Jakiego MIkrotika tam testowałeś , wersja LHGGR&FG621-EA ma port GE ora modem z agregacją LTE2100+1800.
maslosky

Wiśnie zrobiłem test tego MikroTika w warunkach biurowych i przekonałem się że nie agreguje B1 i B3 dlatego go zwróciłem. To był akurat model RBLHGR&R11e-LTE
matek451
Guru bezprzewodowy

To stara wersja z modemem bez 2 CC CA B1+B3 i B7+B1 oraz z portem 100Mb/s, ten który podałem ma już port 1000Mb/s i modem Fibocomm FG621-EA więc agreguje 2 pasma w kazdej konfiguracji. Cena około 700 zł, alternatywa to wersja LHG18 z agregacją 4 pasm LTE.
maslosky

Ok dziękuję serdecznie.
Kilka opcji, coś wymyślę i będę testować już na lokacji.
Pozdrawiam!
maslosky

Wątek do zamknięcia.

Wybrałem MikroTika LHGG i po zawieszeniu na maszcie mam stabilne 40mbps przy odległości ponad 5km od BTSa.

Nie liczyłem na nic więcej także jestem zadowolony.
ODPOWIEDZ