Cześć wszystkim. Na początku chciałem się przywitać bo jestem tutaj świeży na forum.
Piszę do was o pomoc – poradę a mianowicie
Jestem użytkownikiem Internetu z Playa i również od nich mam sprzęt Huawei H352-381
Do listopada 2024 internet fajno chodził prędkości w graniach 60-120 Mpbs , jedyne co miałem zrobione to codzienny reset przez smart gniazdko o godz 6 rano i 15
Łączyłem się nadajnikiem eNBID 10247, maszt nr 2623341 Pietrzykowice, Śląskie
wieża Cellnex / własna na wzgórzu przy S1
Końcem listopada nadajnik uległ uszkodzeniu a w styczniu infolinia przekazała mi, że nadajnik został wyłączony. I wtedy zaczął się problem z netem.
Zmieniłem ustawienie anteny i udało mi się złapać połączenie z nadajnikiem eNBID 10122, nr masztu 2591333 Pietrzykowice, Śląskie
ul. Jana Pawła II 106 - kościół pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa
Przy połączeniu modemu z powyższym nadajnikiem i pasmem 2600 MHz internet śmiga z prędkością między 60 a 150 Mpbs a w okolicach północy nawet pod 300 Mpbs
Ale prawie codziennie rano jak sprawdzał programem huaCtrl modem jest połączony z innym nadajnikiem niż eNBID 10122, nr masztu 2591333.
Jak już jakimś fartem modem pozostanie podłączony do powyższego nadajnika to nigdy nie jest ustawiony na pasmo 2600MHz tylko na 1800 .
Niestety reset przez gniazdko smart nie pomaga , modem łączy się z każdym innym nadajnikiem niż powyższy .
I teraz mam pytanka
- Co zrobić żeby modem nie łączył się z innym nadajnikiem niż ten 10122 ?
- dlaczego zawsze po nocy jak już jest modem jakiś fartem podłączony do powyższego nadajnika to nigdy na paśmie 2600 tylko na 1800
Nie mam możliwości w opcjach programisty blokady na połączenie się z wybranym nadajnikiem oraz blokady pasma.
Na chwilę obecną radzę sobie tak, że rano odpalam program huaCtrl w którym mam zapisaną konfigurację masztu eNBID 10122, nr 2591333 i pasma 2600 i próbuje przywrócić te ustawienia ale trwa to nawet i 15 minut a zdarzy się też tak, że modem nie przywróci zapisanych ustawień ;((
Wrzucam screena z informacją o modemie
opcje programisty
siłę sygnału
Proszę o pomoc
Tak ja pisałem to mój pierwszy post, jak coś źle napisałem lub złe linki do z screenów wrzuciłem to proszę dać znać