Czy przy modemach Merili oryginalna antena poprawia zasięg??

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Yaris19
Początkujący użytkownik forum

Czy przy modemach Merili oryginalna antena poprawia zasięg??

Post autor: Yaris19 »

Witam wszystkich.
To jest mój pierwszy post na forum.
Mam pytanie może ktoś mi pomoże.
Posiadam modem Merlin U740 i iPlusa.
W Kaliszu ostatnio wprowadzili HSDPA.
Gdy jestem w domu to od czasu do czasu udaje mi się złapać zasięg z HSDPA ale nie ma żadnej kreski zasięgu.

Moje pytanie jest nastepujące:
Czy jak dokupie sobie oryginalną antene zewnętrzną do Merlina czy coś to pomoże??
Może ktoś pracuje na takim modemie i z taką anteną??

Prosze o wypowiedzi na ten temat.
Pozdrawiam i z góry dziękuje :)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Czy przy modemach Merili oryginalna antena poprawia zasięg??

Post autor: Jaco »

Yaris19 pisze:Czy jak dokupie sobie oryginalną antene zewnętrzną do Merlina czy coś to pomoże??
O ile ta antena będzie na pasmo HSDPA. Zanim kupisz zapoznaj się z tym tematem: Jak dobrać antenę do modemu/telefonu.
Yaris19

A powiedz mi kolego gdzie moge <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> specyfikacje do oryginalnych anten do modeów Merlin??
Znalazlem taką antene na Allegro ale pisałem do sprzedającego ale on nie pamiętaj jej parametrów.
A oto link do tej Aukcji:
http://www.allegro.pl/item302599771_ory ... erlin.html
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Możesz uściślić pojęcie "oryginalna antena"?
Zajrzyj na stronę np. Dipola, tam jest sporo danych.
Yaris19

Jarek no.1 pisze:Możesz uściślić pojęcie "oryginalna antena"?
Zajrzyj na stronę np. Dipola, tam jest sporo danych.
Chodzi mi konkretnie o antene do której link podałem w poscie wyżej.
Jak możesz to podaj konkretną strone o specyfikacji anten np adres tej strony Dipola
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Moim skromnym zdaniem anteny oryginalne czyli wyprodukowane przez producenta modemu są gorsze niż renomowanych producentów anten. Na tego "kwicka" z linku allegro możesz nie złapać UMTS/HSDPA. Zwróć uwagę jaki ona ma krótki kabel za okno jej nie wystawisz gdyby była po 10zł to mógłbyś zaryzykować ale 50... :(
Oprócz Dipola mogę polecić anteny Bestpartner moim zdaniem są lepsze dla 3g niż Dipol.
Latka lecą...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Potwierdzam. Potrzebujesz czegoś mocnego(Yagi lub dobry panel) jeśli nawet nie pokazuje 1 kreski. Do tego musi być kabel i antena ustawiona jak najwyżej, żeby to miało szanse coś złapać. Jak chcesz koniecznie kupić antenę "oryginalną" to możesz wybrać ten model, ale moim zdaniem jest to słabe rozwiązanie.
Yaris19

A niech ktoś mi powie czy ta oryginalna antena co podałem w linku podniesie zasięg przynajmniej do jednej kreski.
Bo jak jestem w pracy i mam jedną kreske zasięgu na HSDPA to powiem szczerze że nie najgorzej chodzi.
:)
Może ktoś używa takiego modemu i takiej antenki??

A jeśli chodzi o te anteny co podaliście to one musza być montowane na zewnątrz czy można je montować w domu?
Zależało by mi żeby antena była nie wielka i można było używać jej w domu a nie montować gdzieś na zewnatrz.

czekam na pomoc
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Nie chcesz słuchać dobrych rad, trudno... :cwaniak:
Kup już lepiej taką dookólną na podstawce.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Yaris19 pisze:[...]one musza być montowane na zewnątrz czy można je montować w domu?[...]
Niestety na zewnątrz. Nie daj się nabrać na taką uniwersalną dookólną z Allegro - nie ma takiego cudownego rozwiązania. Jeżeli przymocujesz panelówkę za oknem nakierowaną na BTS' to na pewno sygnał się polepszy.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Taka antena jak w linku poprawi zasięg, bo każda antena zewnętrzna (o ile działa) polepsza jakość odbieranego sygnału. Taka antena „ na oko” będzie miała z 5dBi.
Gdzie jest pies pogrzebany?
Ano załóżmy, że złapiesz tę jedną kreskę UMTS/HSDPA ale będzie słaby sygnał i połączenie zdegraduje się do EDGE/GPRS. W tym momencie nastąpi zwis(wielu użytkowników się na to skarży na forum). Gdy takich przeskoków będziesz miał z 10 na godzinę biała gorączka murowana :klnie:
Było by dobrze najpierw się upewnić ile brakuje Ci do tego HSDPA. Pochodź po domu, balkonie może gdzieś wskoczy sygnał żeby można było się połączyć. Dzięki temu dowiesz się jak silnej anteny potrzebujesz.
Latka lecą...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Ja bym na Twoim miejscu kupił sobie porządną antenę kierunkową o dyżym zysku, czemu? Abo żeby korzystać w miarę swobodnie z intertetu będzie Ci potrzebny dłuższy kabel, który wprowadzi względnie duże tłumienie sygnału. Przy takiej antenie dookólnej może się okazać że kabel wprowadzi tłumienie większe niż antena ma zysk, wtedy będzie jeszcze gorzej. Tak więc proponowałbym antenę kierunkową i wycelowanie jej w BTS.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ