MC888/MC889

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: MC888/MC889

Post autor: tomekwwa »

We Flexie nie ma miesięcznego okresu wypowiedzenia, w ogóle nie ma żadnego okresu, można się przenieść w każdym momencie.
Zibi2000
Użytkownik forum

Post autor: Zibi2000 »

Przepraszam wszystkich ... głównie Adminów :D , że schodzę na wątek poboczny odnośnie wyboru usługi Flexów ale tak jakoś mi się to miło powiązało. Oczywiście sprzęty ZTE najważniejsze ...
sojer2005
Początkujący użytkownik forum

Post autor: sojer2005 »

Mi teraz ten licznik danych pokazuje 370,36 GB (wykorzystane dane). Zobaczę wieczorem czy będę musiał go restartować i co się wtedy stanie z licznikiem.
sojer2005

tomekwwa pisze: 2025-02-06, 14:42 We Flexie nie ma miesięcznego okresu wypowiedzenia, w ogóle nie ma żadnego okresu, można się przenieść w każdym momencie.
hej, jasne, masz rację
do zakończenia okresu rozliczeniowego.
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

No właśnie nie, każdego dowolnego dnia możesz się przenieść.
marcowy

Post autor: marcowy »

matek451 pisze: 2025-02-05, 09:22 Korzystaj sobie z czego chcesz, mnie nic do tego ale to publiczne Forum, ludzie to czytają więc uważam ze jak ktoś podaje tutaj fałszywe dane dotyczace stacji bazowych to ja to prostuję i tyle.
Widać że nie masz zielonego pojęcia z kim wchodzisz w dyskusję, poczytaj sobie tysiace moich postów tutaj i na Elektrodzie to będziesz wiedział że jak ja coś piszę to w 100% pokrywa to się z faktami. [ciach]
Ja źródeł nie muszę pokazywać aby być wiarygodnym, lata doświadczeń i dorobek jaki mam jest wystarczajacą rekomendacją. [ciach]
No i chwała Ci za to, że prostujesz, tylko nie wiem po co ten lekceważący, wywyższający ton. Widziałem ile masz postów, więc zakładałem, że wiesz o czym piszesz. W każdym razie dzięki za sprostowanie i porady co do wyboru operatorów do testu. Dam znać co i jak, może komuś się przyda.
sojer2005

ta funkcja automatycznego restartu o określonej godzinie nie działa poprawnie
dla sprawdzenia ustawiłem na godz. 17.00, interwał 1 (czyli domyślam się codziennie) i nie wywołało to automatycznego restartu ...
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

@marcowy
Chyba nie widziałeś co napisałeś pod moim adresem , ja ślepy nie jestem i reaguję tak jak trzeba gdy ktoś mi zarzuca ze piszę bzdury i okrasza wpis bezczelną emotką. Moja wiedza i dorobek jest wystarczającą rekomendacją dla kazdego kto chce się czegoś nauczyć w kwestiach internetu mobilnego. Ja na pisanie bzdur sobie nie pozwalam i każdą informację którą podaję weryfikuję w kilku źródłach.
Dla twojej lokalizacji jest to proste i udokumentowane ale są lokalizacje gdzie trzeba popracować aby uzyskać potrzebne dane.
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: jfk »

Zibi2000 pisze: 2025-02-06, 14:25 Odnośnie tych lejków to ciężko coś wykopać w internecie, coś jak Yeti, wszyscy mówią że jest ale nikt nie widział. Takie to trochę dziwne, ale na pewno coś musi być na rzeczy z takim ograniczeniem. Tylko bardzo mnie (jak i pewnie Ciebie w tym momencie) ciekawi zasady nakładanie ograniczeń prędkości. Czy np. gorzej dla użytkownika jest pobrać dużo czyli wysycić łącze radiowe dużą ilością danych z dużą prędkością 400 500 600 700 Mbit/s w ciągu niech będzie godziny :szok: czy np. tak jak u Ciebie coś tam pokapać bajcików ale cały dzień (muzyczka, dzieci głupoty na youtubie, dorośli coś tak pogmerają w internecie na laptopie). Ale pewien jestem że coś musi być bo np. weźmy ofertę 500GB miesięcznie teraz w promocji "Orange Internet Mobilny dla domu 5G" za 50zł brutto i to w strefie domowej. Czyli nasz (Twój a wkróce myślę mój Flex) tylko ciut więcej bo 80zł i miałby być totalnie odlotowy full wypas... wiadomo operator coś tak chyba od siebie nie da aż tyle swobody. Ale generalnie nie idzie się dowiedzieć jak to dokłądnie sobie te limity obliczają.
Nie chcę wypisywać tylko "objawioną prawdę"/jednocześnie stawiając w niekorzystnym świetle innych, lecz cytując klasyka "nie chcę ale muszę"- ludzie często kłamią, nie chcą się przyznać do tego że to nie jest "najlepszy na świecie internet"... . Lejki techniczne były i są / lecz nie przy takim zużyciu 300-400GB/m-c (chyba że ściągamy to tylko przez 3 dni w miesiącu/oczywiście będą wyjątki-bo są nadajniki na których czy to w LTE-A, czy w 5G na N78 hula wiatr... ). Lejek techniczny to inaczej w Twoim przypadku prędkości z ww Neostrady, także nie ma dramatu...
Zibi2000
Użytkownik forum

Dzięki Jfk
eeee to luzik jak to młodzież mawia :super:

ale tak na poważnie, tak jak już się rozpisałem daje do myślenia porównanie opcji Flex Unlimited 80zł - 1głowna karta rozmowy+data i do tych 3 kart np. sama data. Czyli jakby nie patrzeć trafi się "zachłanny" klient heavy user jak to ładnie go nazywaja i w łeb bierze potencjalny "zysk" operatora... gdyż na 4 kartach końcówkach abonenckich ssie i robi kopię Internetu na dyskietce (kto pamięta 1995 i modem ten wie :-)). A tu przecież jest umowa24 500GB potem lejek i to wszystko za zgodami market i efakturami i tylko 50brutto. Hm więc na logikę trzeba być lekko niepełnosprawny brać ten za 50 skoro mozna za 80 i być "cwaniakiem". Absolutnie nikogo nie obrażam.
Ok czyli pocieszyłeś mnie że 300 - 400GB tyle wyliczyłem średnio miesięcznie to jeszcze ujdzie. Dzięki serdeczne za wiadomość.
warminski95

Post autor: warminski95 »

Witam Panowie,
czy ktoś orientuje się jak wyglądają zabezpieczenia przeciwprzepięciowe od środka w MC889A Pro?

na razie sprzęt stoi w domu, ale chciałbym docelowo zamontować go na dachu, załóżmy kominie - zastanawiam się czy w sezonie burzowym nie spotkają mnie z tego powodu jakieś nieprzyjemności :gwiazdki: zabezpieczacie w takich 'instalacjach' swój sprzęt jakimiś dodatkowymi gadżetami?

co sądzicie o zastosowaniu ekranowanego kabla? może to potencjalnie zrobić odczuwalną różnicę w wynikach RSRP | RSRQ | SINR| RSSI?

dopytywałem kilku 'monterów' o te kwestie, ale ekranowania unikają jak ognia, a jakieś dodatkowe zabezpieczenia tym bardziej po łebkach, kwitują mnie jakbym urwał się z choinki :D

dlatego prosiłbym o poradę. Jestem słusznie przewrażliwiony, czy może mają racje i niepotrzebnie dokładam im roboty? :?
jak to wygląda u Was? umówmy się.. ten model do tanich nie należy, nie chciałbym, żeby się zjarał w pierwszy sezon :nienie: :D
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

W MC7010 czy MC889 było przynajmniej miejsce do podłączenia uziemienia/ odgromówki.... W MC889A Pro jak dobrze kojarze to wszystko już jest odizolowane...
Nie ma dobrych zabezpieczeń ( w sensie nic nie gwarantuje 100% ochrony) , także lepiej wykup sobie lepsze ubezpieczenie w razie tego wypadku ( i sprawdź co ubezpieczyciel wymaga w przypadku roszczenia , czy np. jakiś corocznych badań/ protokołów ) , bo co byś nie robił , to elektronika na zewnątrz zawsze jest narażona.
Zibi2000
Użytkownik forum

Cześć Warmiński :-)
Wg producenta router posiada zabezpieczenie d o 6kV (sześciu kilowoltów)... tylko, że nijak ma się to do bezpośredniego uderzenia w sam router lub maszt na którym się on znajduje. Przy mocnym wyładowaniu prąd w ciągu kilkudziesięciu mikrosekund może osiągać do 100 000 A (Amper), napięcie między "pędzącym" od Ziemi (piorun tak naprawdę bije od Ziemi w chmury) a chmurą może wynieść kilka miliardów voltów. A wszystko to w niemiłosiernie krótkim czasie. Pamiętasz jak w starych filmach ładowali Frankiego piorunami jak kondensator, bo w sumie ziemia to jedna okładzina a obłoczki to druga :-)
Ale wracając do tematu bezpośrednie uderzenie w maszt rurkę powiedzmy stalową 3/4 cala czy tam więcej cali od np. wody użytkowej czy klasyczny maszt ocynkowany nie spowoduje wyparowania rurki co najwyżej rozgrzanie do granicy termoplastyczności, ale pole elektromagnetyczne od prądu 100 000 A w promieniu nawet do 50metrów od centralnego miejsca trzepnięcia powoduje wyindukowanie napięcia we wszystkich materiałach przewodzących (blacha na dachu, maszty, kable 75ohm tv, czasze sat-tv, skrętki itp). Poziom tego napięcia im bliżej felernego miejsca udaru tym jest większy, maleje z kwadratem odległosci. A co najważniejsze maszt który dostanie strzała koniecznie musi być jak najlepiej uziemiony (max 10 omów rezystancji uziomów, a najlepiej 3-5).
Więc tak na logikę trzepnie w maszt na którym wisi router to w tym routerze i na skrętce co Ci biegnie po dachu/balkonie/oknie do chałupy możesz mieć w impulsie do kilku tysięcy voltów i to powoduje czesto uszkodzenia wszytskiego w domu.

P.S. prąd się nie indukuje do 50m, chodziło mi o to że te 50-100metrów od bezpośredniego uderzenia to obszar o wysokim prawdopodobienstwie szkód wywołanych indukcją. ten obszar tak naprawdę jest matematycznie nieskonczony, ale powyzej 100m napięcia osiągają góra kilkadziesiąt woltów i tu wtedy np. ekranowana skętka u ciebie w domu gdzies tam w scianie moze uratowac sprzet przejmujac na siebie czesc ladunku do ziemi
Ostatnio zmieniony 2025-02-06, 20:51 przez Zibi2000, łącznie zmieniany 4 razy.
Zibi2000
Użytkownik forum

ale co ciekawe jest jeszcze inna szkoła...
a mianowicie elementy które nie są uziemione do ziemi, czyli plastiki na dachu itp osiągają potencjał atmosfery w miejscu montażu (oczywiście nie jest to potencjał wyżysz warstw troposfery tam gdzie chmury) ale statstyki mówią, że w takie miejsca może uderzyć rzadziej niż w te celowo wysoko umiejsciowione i dobrze uziemione - gdyż te niejako proszą się i biorą na siebie ryzyko elektrostatyczne.
powiem tak, temat rzeka, nie da się w żaden sposob tego przekazać czy doradzić

zwróć uwagę dlaczego na wielu obiektach przemysłowych czy cywilnych mieszkaniowych wysokich są celowo wysoko umiejscowione odgromniki często gazowe lub klasyczne ze zwodami do ziemi. moja rada taka, nie wychylać się i nie robić ze swojej chałupy odgromnika dla sąsiadów. A poza tym napisz czy masz w okolicy do 300m a najlepiej do 100max jakieś wyższe obiekty , dobrze żeby były wyższe ze 2 razy od Twojego domu (twoich anten tv, masztów a dachu, twoich kominów stalowych od pieca co itp)

a bajka o ekranie to bajka, bardziej chodziło im pewnie że ekran na skrętce robi za zwód piorunochronu ale to i tak bez znaczenia, przecież przewody w środku są miedziane i też są zwodem. I pamietaj nigdy nie uziemiaj żadnej rzeczy z dachu (i tego 889) żadnym przyłączeniem już u Ciebie w pokoju do bolców w gniazdkach w domu, już takie cyrki widziałem u domorosłych tfu elektryków / elektroników.

co sądzicie o zastosowaniu ekranowanego kabla? może to potencjalnie zrobić odczuwalną różnicę w wynikach RSRP | RSRQ | SINR| RSSI?
nie zrobi żadnej różnicy :-) tylko nie dawaj folii do pieczenia na samego 889, nie rób mu czapeczki jak foliarze mają.. te ekooszołomy
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: jfk »

Zibi2000 pisze: 2025-02-06, 19:07 daje do myślenia porównanie opcji Flex Unlimited 80zł - 1głowna karta rozmowy+data i do tych 3 kart np. sama data. Czyli jakby nie patrzeć trafi się "zachłanny" klient heavy user jak to ładnie go nazywaja i w łeb bierze potencjalny "zysk" operatora... gdyż na 4 kartach końcówkach abonenckich ssie i robi kopię Internetu na dyskietce (kto pamięta 1995 i modem ten wie :-)). A tu przecież jest umowa24 500GB potem lejek i to wszystko za zgodami market i efakturami i tylko 50brutto. Hm więc na logikę trzeba być lekko niepełnosprawny brać ten za 50 skoro mozna za 80 i być "cwaniakiem". Absolutnie nikogo nie obrażam.
Ok czyli pocieszyłeś mnie że 300 - 400GB tyle wyliczyłem średnio miesięcznie to jeszcze ujdzie. Dzięki serdeczne za wiadomość.
Te kilka kart tj. dla wygody i używania w kilku urządzeniach (bo domowe WiFi ma też swoje ograniczenia). Teoretycznie w N78 przy obecnych prędkościach można ściągać dziesiątki TB danych/licząc na kilka kart-ale QoS/FUP operatora na to nie pozwoli w szczycie obciążenia sieci. Ba już takie informacje jak podaje @sojer2005/że musi restartować router żeby wrócić do szybkiego transferu wskazuje na jakieś ograniczenie (ściągając z różnych serwerów duże pliki, takie restarty często powodują konieczność wznawiania pobierania od początku...).
warminski95 pisze: 2025-02-06, 19:24 na razie sprzęt stoi w domu, ale chciałbym docelowo zamontować go na dachu, załóżmy kominie - zastanawiam się czy w sezonie burzowym nie spotkają mnie z tego powodu jakieś nieprzyjemności :gwiazdki: zabezpieczacie w takich 'instalacjach' swój sprzęt jakimiś dodatkowymi gadżetami?

Od 16 lat mam instalację-obejma kominowa+maszt aluminiowy, to wszystko uziemione, ale oprócz tego używam kabla ekranowanego Madex cat.6 + do tego https://allegro.pl/oferta/ogranicznik-p ... 6965342172 z podłączonym uziemieniem i do tego zabezpieczone zasilanie https://allegro.pl/oferta/listwa-zasila ... d395c3fa1c. Nigdy sprzętu nie wyłączam i jak na razie jeszcze się nic nie zjarało.
Zibi2000
Użytkownik forum

a zapomniałem ... jakbyś musiał jednak ryzykować montaż gdzieś wysoko tego routera na wysokim stalowym maszcie i chciałbyś mieś namiastkę izolacji galwanicznej tego co na zewnątrz od tego co już wpada do chałupy to możesz użyć dwóch konwerterów światło / miedź z krótkim patchcordem światłowodowym między nimi
Zibi2000
Użytkownik forum

JFK ładnie to napisał jak ma u siebie, i to ta pierwsza szkoła o której napisałem, wszystko jak najlepiej uziemione, dobrze ze sobą połaczone bez zbędnych mostków o duzej impedancji, ma być do 5omów od czubka masztu do gleby gdzie grilla palisz :-)))
Zibi2000
Użytkownik forum

Koledzy małe sprostowanie odnośnie trybu bridge i wifi w MC888 B (bo wczesniej nie do konca dobrze napisalem)
nie sprawdziłem wtedy dokładnie i jest tak, że przełączenie routera w tryb mostka NIE ogranicza prędkości transmisji TYLKO na tym porcie LAN z tyłu który wybierzemy jako "mostkowy" do innego swojego routera/pcta. Drugi wolny port LAN i WIFI 2.4GHz i 5GHz przechodzą na około 100Mbit/s mimo iż operator "daje" nam np. 500 czy 700. Pełna prędkość pozostaje tylko na porcie wybranym do bridgea.
diam0nd88
Stały użytkownik forum

Post autor: diam0nd88 »

Siema, dawno mnie nie było i lekturę od ostatnich postów sobie odświeżyłem, żeby nie było :). Macie jakąś wiedze na temat "nieoficjalnych" softów do 889 ? WRT?

Ps. Zibi, szacunek za mega wiedzę odnoście elektryki. Ja, sam, amator kładłem całą instalację w swoim nowo wybudowanym domu, oczywiście pod kontrolą licencjonowanej osoby i wszystko jest według sztuki. Po prostu oszczędności :) Kabel od gniazdka do gniazdka potrafię przeciągnąć. :hyhy:
Ostatnio zmieniony 2025-02-07, 21:37 przez diam0nd88, łącznie zmieniany 1 raz.
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

To słabo coś czytasz. Bootloader i soft jest zaszyfrowany i nie ma możliwości w nich grzebać. Na ten moment, bo może ktoś to w końcu rozpracuje.
diam0nd88
Stały użytkownik forum

Post autor: diam0nd88 »

tomekwwa pisze: 2025-02-07, 21:34 To słabo coś czytasz. Bootloader i soft jest zaszyfrowany i nie ma możliwości w nich grzebać. Na ten moment, bo może ktoś to w końcu rozpracuje.
Aj szpileczka musi być :D :hurra: Ten "moment" był tydzień temu :) (Twój wpis o brak możliwości ingerencji w software), a w świecie technologii to jest wieczność :) Bez sensu uszczypliwości o moim słabym czytaniu...
Ostatnio zmieniony 2025-02-07, 21:56 przez diam0nd88, łącznie zmieniany 1 raz.
Mig25
Guru bezprzewodowy

sojer2005 pisze: 2025-02-06, 17:58 ta funkcja automatycznego restartu o określonej godzinie nie działa poprawnie
dla sprawdzenia ustawiłem na godz. 17.00, interwał 1 (czyli domyślam się codziennie) i nie wywołało to automatycznego restartu ...
Na moim MC889A Pro też ustawiłem 20:10 , 1 dzień interwału , nie zresetował się ani wczoraj ,ani dzisiaj...
Także najprawdopodobniej ta funkcja w nim jest spierdzielona na tym sofcie.
sojer2005

Mig25 pisze: 2025-02-07, 21:53
Na moim MC889A Pro też ustawiłem 20:10 , 1 dzień interwału , nie zresetował się ani wczoraj ,ani dzisiaj...
Dzięki za sprawdzenie.
Kont. tematu spadków transferu (które natychmiast mijają po restarcie), ani wczoraj, ani dziś nie doświadczyłem tego, mimo, że dziś musiałem w ciągu dnia ściągnąć bardzo duża paczkę danych (ok. 100 GB).
barus51

Post autor: barus51 »

Mig25 pisze: 2025-02-07, 21:53 Na moim MC889A Pro też ustawiłem 20:10 , 1 dzień interwału , nie zresetował się ani wczoraj ,ani dzisiaj...
To ciekaw jestem czy związku z tym pojawi sie update softu?
Ja mam domyślne ustawienie, chyba reset co 20 kilka dni, jak będę na miejscu to też to sprawdzę.
barus51

Oczywiście miałem na myśli restart.
marcowy

Post autor: marcowy »

matek451 pisze: 2025-02-04, 22:33 Napisałem jakich operatorów masz testować , tak trudno się dostosować. Bzdury na niektórych stronach nie są powodem aby w to wierzyć, Play ma w okolicy BTS -a z N78 na Naramowickiej 11 , odpalony 2 tygodnie temu, sektor 1 na azymut 110 czyli Koziegłowy, daleko mozna próbować z anteną na ten kierunek, kotwica na LTE zapewne z innego BTS-a ale na cuda nie licz.
T-mobile ma w poblizu 3 stacje bazowe z N78, kotwica LTE zapewne z tego na Topolowej, to Polna, Gdyńska i Taczaka , takze dla Orange. Do tego Kicin na pozwoleniu Orange dla obydwu. Z dalszych Bałtycka 65 i Karpia 31.
Nie znam twojej lokalizacji wiec nie podam dokładnych azymutów anten na tych BTS-ach z N78.
W tym rejonie liczą się na 5G tylko ci 2 operatorzy, za nimi długo, długo nic czyli Play i Plus ze swoim N41.
Wracając do meritum sprawy: przetestowałem wszystkich 4 operatorów na MC889 i nijak się to ma do tego co napisałeś. Plus (5G N41) i Play (5G N78) wypadły najlepiej, przy czym siła i jakość sygnału Plus jest dużo przed Playem, a to zapewne z racji bliskości i widoczności BTS-a. T-Mobile mimo złapania 5G słabo, Orange udało mi się złapać tylko LTE i efekt równie kiepski. Także zostaję przy Plusie.
barus51

@matek451 napisał cytuję: " W tym rejonie liczą się na 5G tylko ci 2 operatorzy, za nimi długo, długo nic czyli Play i Plus ze swoim N41."
@marcowy napisał cytuję: "Plus (5G N41) i Play (5G N78) wypadły najlepiej"
Gdzie tu widzisz sprzeczność ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A gdzie tu są w ogóle jakies testy operatorów?
Pora na konkrety, Topolowa dla Plusa to agregacja 5G2600 N41+LTE2600+1800, stacja z 3 sektorami, na maszcie Play. Play na nim N41+ komplet 4 pasm LTE, sektory na azymuty 20,160.2800. Na maszcie tez Orange/T-mobile ale to nędza nie warta uwagi..
Najblizszy maszt NetWorks na pozwoleniu T-mobile z N78 oraz N1 i 4/5 pasmami LTE to Polna, sektory 90. 210,330. Kolejny taki sam na Taczaka też pozwolenie T-mobile, wypas i sektory na 120,220.330.
Idziemy dalej czyli Gdyńska, N78, N41 i LTE2100+1800+80/900. Sektory na 90,210.330.Pomiędzy nimi jeszcze Bałtycka z N78/N41 i kompletem na LTE, sektory na 90,180,330.
Od zachodu Karpia z kompletem na 5G i LTE, sektory 90,222,330. To wszystko pozwolenia T-mobile od pólnoczy Orange z Czerwonaka -Gdyńska, sektory 0, 120,240 z N78.N1 i LTE bez LTE2600.
Na koniec pozwolenie Orange KICIN z kompletem na 5G i LTE, sektory na 60,190 i 300. T-mobile działa ze swoich i z Orange. w przypadku Orange z 4 pozwoleń T-mobile oprócz BAŁTYCKIEJ.
Reasumując operatorzy którzy maja na 6/7 stacji bazowych na tym terenie wg. kolegi działaja najsłabiej. Plus majacy na tym terenie 5 stacji z 5G2600 ale tylko 2 mają jeszcze LTE2600 a pozostałe 3LTE1800 ma potencjał ale TDD N41 to 40MHz pasma kontra 100MHz na N78 dla Orange/T-mobile czy Play. Do tego duża pojemnośc BTS-ów NetWorks na LTE w agregacji.
Pewnie na tym terenie klienci Orange/T-mobile sa liczeni w kilku tysiach na sektorach z N78 i zapychają sieć 5G, to oczywiście żart bo zorientowani wiedza doskonale jak działa N78 w agregacji z LTE dla tych operatorów w miejskich lokalizacjach gdzie stacje stoją co 1-2km.
A co do Play to jest tam cieniutki z N41 i kompletem pasm na LTE, ilośc stacji jest OK ale brak N78 na większości więc na 5G brak potencjału, Naramowicka 211 ma 1 sektor na 110 czyli na Koziegłowy. Serbska 7 jest daleko i świeci na 0 stopni oraz na 140 czyli nie na Koziegłowy, na wschód od Winogradów i Naramowic Play nie posiada na razie stacji bazowych z N78.
Weryfikacja stacji bazowych min . w oparciu o dane z pomiarów PEM w tym rejonie oraz w oparciu o dane kolegów z gsm.poznan.
A żeby sprawdzić 5G w Orange to najpierw trzeba mić kartę z wjazdem do 5G tego operatora, w rejionie gdzie operator ma 7 stacji bazowych z N41 i 6 z N78 nie ma mozliwości aby na takiej karcie nie zalogować się przynajmniej do jednego z tych pasm LTE. Chyba ze się chce bardzo udowodnić ze operatorzy NetWorks majacy najlepszą i najbardziej pojemną sieć 5G na tym terenie sa do niczego.
I to w podsumowaniu idealnie świadczy o twojej fachowości i wartości twoich "testów". Tu są poważni ludzie, majacy od dawna do czynienia ze sprzętem do 5G i znajacy realia sieci N78 3 operatorów wiec póki co moga sie tylko usmiechnąć jak czytaja twoje wpisy tutaj.
Mig25
Guru bezprzewodowy

matek451 pisze: 2025-02-08, 19:20 A gdzie tu są w ogóle jakies testy operatorów?
Jak kolega ma problem ,to niech założy sobie temat i tam mu można pomagać.

Po co testy konkretnego przypadku w tym temacie.
Zibi2000
Użytkownik forum

Witajcie...

Tak informacyjnie ZTE MC 888 B, soft BD_ABPLMC888BV1.0.0B04, hard ver. MC888BHWV1.0.0
i też nie działa automatyczny restart według zapisanych ustawień
działa restart ręczny :D ... listwa w dół albo gniazdo smart z timerem

wydaje mi się i potwierdzają się Wasze wypowiedzi, że ZTE nie poprawia swojego oprogramowania, a szkoda bo sprzęt 888 mały, zgrabny i czułe anteny wewnętrzne, potencjał jest
ODPOWIEDZ