Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w doborze sprzętu i operatora bo jestem totalnym laikiem w temacie. Moja lokalizacja to mniej więcej 50.565540 22.070883.
Obecnie mam Internet z t-mobile i właśnie kończy mi się umowa. Sprzęt to zte mf258. Antena na balkonie na pierwszym piętrze wycelowana w nadajnik (T-Mobile (26002) ID: 51844 (N!) Stalowa Wola, ul. Stanisława Staszica 4 - Powiatowy Szpital Specjalistyczny ) - w linie prostej jakieś 190m od anteny do btsa, po drodze żadnych większych przeszkód, kilka gałęzi z jednego drzewa. Na początku to jakoś chodziło na automatycznych ustawieniach.
Niestety od kilku miesięcy jest dramat, na infolinii mnie zlewają i informują tylko o zapchanym nadajniki i że przecież działa tylko wolno, to nic że na uplodzie miałem czasami po 100-200 kb. Coś poczytałem i po kilku testach z pasmami wyszło że najlepiej działa na włączonym tylko 7 paśmie na 2600, ping bywa wysoki ale prędkości 60-100 na down i 30-50 na up. Da się żyć ale pojawiła się opcja 5g w okolicy gdzieś nie dawno. Mój telefon w domu łapie po 500Mb a czasem dobija do 1000 na speed testach. Wrzucam screeny sprzed chwili z domu i z balkonu speed testu. Dodatkowo daje screeny z netmonstera z domu i balkonu.
Pierwsze moje pytanie, jaki sprzęt do tego kupić żeby wyciągnąć z tego jak najszybsze i najbardziej stabilne łącze. Czy brać ZTE MC889 z jakimś IDU czy może coś innego ? Raczej wolał bym za gotówkę to kupić w sklepie niż u operatora.
I drugie pytanie jakiego operatora lepiej wybrać w tej lokalizacji ? Na tą chwilę na telefonie ten internet 5g z tmobile zasuwa ładnie. Ale mam też alternatywę z playa bo nie dawno postawili na dachu bloku obok mnie nowy nadajnik playa, widzę go z każdego okna zwróconego w tamtą stronę, jedyna przeszkoda to kilka cienkich gałęzi szytowych z jednego drzewa. Nadajnik jeszcze bliżej niż ten z t-mobile bo jakieś maks. 150m w linii prostej (Play (26006) ID: STW7110 Stalowa Wola, ul. Żwirki i Wigury 5 - dach bloku mieszkalnego) Dołączam screeny z bts search z obu nadajników. Pracuje na tym internecie i czasem muszę wysyłać jakieś większe pliki na serwer więc nie obraził bym się też na przyzwoity upload.
Z góry dziękuję za każde mądre słowo