Jak żyć i jaki sprzęt wybrać jak się mieszka pod nadajnikiem?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Nidalf
Początkujący użytkownik forum

Jak żyć i jaki sprzęt wybrać jak się mieszka pod nadajnikiem?

Post autor: Nidalf »

Witam wszystkich. Niestety po latach walki o światłowód musze się chyba ostatecznie pogodzić z przegraną i zostać z mobilnym Internetem.
Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w doborze sprzętu i operatora bo jestem totalnym laikiem w temacie. Moja lokalizacja to mniej więcej 50.565540 22.070883.
Obecnie mam Internet z t-mobile i właśnie kończy mi się umowa. Sprzęt to zte mf258. Antena na balkonie na pierwszym piętrze wycelowana w nadajnik (T-Mobile (26002) ID: 51844 (N!) Stalowa Wola, ul. Stanisława Staszica 4 - Powiatowy Szpital Specjalistyczny ) - w linie prostej jakieś 190m od anteny do btsa, po drodze żadnych większych przeszkód, kilka gałęzi z jednego drzewa. Na początku to jakoś chodziło na automatycznych ustawieniach.
Niestety od kilku miesięcy jest dramat, na infolinii mnie zlewają i informują tylko o zapchanym nadajniki i że przecież działa tylko wolno, to nic że na uplodzie miałem czasami po 100-200 kb. Coś poczytałem i po kilku testach z pasmami wyszło że najlepiej działa na włączonym tylko 7 paśmie na 2600, ping bywa wysoki ale prędkości 60-100 na down i 30-50 na up. Da się żyć ale pojawiła się opcja 5g w okolicy gdzieś nie dawno. Mój telefon w domu łapie po 500Mb a czasem dobija do 1000 na speed testach. Wrzucam screeny sprzed chwili z domu i z balkonu speed testu. Dodatkowo daje screeny z netmonstera z domu i balkonu.
Pierwsze moje pytanie, jaki sprzęt do tego kupić żeby wyciągnąć z tego jak najszybsze i najbardziej stabilne łącze. Czy brać ZTE MC889 z jakimś IDU czy może coś innego ? Raczej wolał bym za gotówkę to kupić w sklepie niż u operatora.
I drugie pytanie jakiego operatora lepiej wybrać w tej lokalizacji ? Na tą chwilę na telefonie ten internet 5g z tmobile zasuwa ładnie. Ale mam też alternatywę z playa bo nie dawno postawili na dachu bloku obok mnie nowy nadajnik playa, widzę go z każdego okna zwróconego w tamtą stronę, jedyna przeszkoda to kilka cienkich gałęzi szytowych z jednego drzewa. Nadajnik jeszcze bliżej niż ten z t-mobile bo jakieś maks. 150m w linii prostej (Play (26006) ID: STW7110 Stalowa Wola, ul. Żwirki i Wigury 5 - dach bloku mieszkalnego) Dołączam screeny z bts search z obu nadajników. Pracuje na tym internecie i czasem muszę wysyłać jakieś większe pliki na serwer więc nie obraził bym się też na przyzwoity upload.
Z góry dziękuję za każde mądre słowo :)

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazek
Mig25
Guru bezprzewodowy

Re: Jak żyć i jaki sprzęt wybrać jak się mieszka pod nadajnikiem?

Post autor: Mig25 »

Najprawdopodobniej masz to szczęście ,że wszyscy operatorzy tam mają 5G... Więc odd TMobile uciekaj ( bo oni w umowach mają lejki i limity) , a skup się na Orange i Play.
Dla testów kup startery tych operatorów ( dla Play karta Virgin MObile) i potestuj i wrzuć wyniki.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Zeusek »

Skoro widzisz nadajnik i nie jest daleko to wewnętrzny powinien wystarczyć np. MC888. Mam taki i 220m nadajnik bez widoczności, szybkość 600-700Mb cały dzień.
MC888 -> Orange
Nidalf

Mig25 pisze: 2025-02-21, 16:35 Najprawdopodobniej masz to szczęście ,że wszyscy operatorzy tam mają 5G... Więc odd TMobile uciekaj ( bo oni w umowach mają lejki i limity) , a skup się na Orange i Play.
Dla testów kup startery tych operatorów ( dla Play karta Virgin MObile) i potestuj i wrzuć wyniki.
Niby jakiś pakiet firmowy u nich mam bez limitu pobierania na wszystkich kartach, tylko z jakimiś limitami prędkości ale też niby większe. Patrzeć na prędkości na telefonach to raczej ten limit się nie odpala. A plan jest taki, kupić najpierw jakiś sprzęt co obsługuje 5g (bo bezwględu na operatora taki będę potrzebował) i wsadzić kartę z tmobile i play i sprawdzić jak obie śmigają. Orange miałem na poprzedniej umowie i nie specjalnie byłem zadowolony. Ten nadajnik na szpitalu jest dość mocno chyba obciążony bo miałem już plusa, orange i tmobile na nim i wcześniej czy później siadały tam prędkości. Jedynie z playa nigdy nie miałem żadnych abonamentów :)
Zeusek pisze: 2025-02-21, 16:45 Skoro widzisz nadajnik i nie jest daleko to wewnętrzny powinien wystarczyć np. MC888. Mam taki i 220m nadajnik bez widoczności, szybkość 600-700Mb cały dzień.
Jeśli coś z anteną zewnętrzną może mi dać większą stabilność lub prędkości to jestem wstanie spokojnie dopłacić te pare stówek do coś lepszego. Ale nie szczególnie się orientuje w tym sprzęcie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

To są 2 rózne testy T-mobile róznice w parametrach sygnału na kotwicy LTE2600 i na N78 na balkonie i w domu sa bardzo duze, jak chcesz mieć stabilny sygnał i maksymalne osiagi to zew. CPE 5G+router zew.
Przetestuj Orange na pre-paidzie , docelowo oferta tego operatora bez limitu danych na karcie do internetu plus 2 karta no limit rozmowy+300GB/m-c za 105 zł/m-c i do tego zestaw MC889+T5400 w 24 ratach po 32 zł czyli za 769 zł, wart 2 razy tyle. Oferta bezkonkurencyjna.
BTS na Staszica to pozwolenie Orange, od 6 tygodni ma N78 czyli 5g3500 plus komplet pasm LTE. Pierwszy sektor na ciebie, w testach wewnatrz sygnał dostateczny, na balkonie optymalny dla T-mobile który korzysta z tej stacji bazowej Orange.
Mig25
Guru bezprzewodowy

No to jak najpierw chcesz kupować sprzęt ,a później testować ,który operator ew lepszy , masz też już jakoś wyprowadzony kabel na zewnątrz po MF258 , to może Huawei H352-381 (bo podobno na bliskie odległości do nadajnika bezkonkurencyjny) , Plus ostatnio to sprzedawał na wolny rynek całkiem przystępnej cenie...
(A jak go kupisz przez internet to w ciągu 2 tyg można go oddać).
Nidalf

matek451 pisze: 2025-02-21, 17:33 To są 2 rózne testy T-mobile róznice w parametrach sygnału na kotwicy LTE2600 i na N78 na balkonie i w domu sa bardzo duze, jak chcesz mieć stabilny sygnał i maksymalne osiagi to zew. CPE 5G+router zew.
Przetestuj Orange na pre-paidzie , docelowo oferta tego operatora bez limitu danych na karcie do internetu plus 2 karta no limit rozmowy+300GB/m-c za 105 zł/m-c i do tego zestaw MC889+T5400 w 24 ratach po 32 zł czyli za 769 zł, wart 2 razy tyle. Oferta bezkonkurencyjna.
BTS na Staszica to pozwolenie Orange, od 6 tygodni ma N78 czyli 5g3500 plus komplet pasm LTE. Pierwszy sektor na ciebie, w testach wewnatrz sygnał dostateczny, na balkonie optymalny dla T-mobile który korzysta z tej stacji bazowej Orange.
Dzięki za podpowiedz. Skoczę zaraz do salonu orange i kupię jakąś kartę i przetestuje w telefonie. Przy okazji sprawdzę jaka ofertę mają w orange i tmobile. Bo potrzebne mi 2 nr tel i jedna karta do neta bez limitów żadnych na interent, przynajmniej ta karta do internetu. I numery na firmę.

A tym playem nie zawracać sobie głowy ? Bo ten nadajnik jeszcze bliżej mnie jest o jakieś 40m i bodajże w zeszłym roku postawiony dopiero.
Mig25
Guru bezprzewodowy

No to kup po drodze też starter virgin-mobile , doładuj go 10pln i uruchom pakiet gigawypas , będziesz miał ponad 750GB do testowania/wykorzystania ma 30dni. Tak przetestujesz też Play
matek451
Guru bezprzewodowy

A co chcesz sprawdzać, oferta Orange dla indywidualnych LOVE Mini tak jak pisałem, te dla indywidualnych w T-mobile ze sprzetem nauzyczenie to jest nieporozumienie na dodatek drogie.
Magenta Biznes VIP to 140 zł netto plus 50 zł netto przez 24 m-ce za szajsowaty WNC 5G, jedno wielkie nieporozumienie. Abonament internetowy i głosowy, razem 190 zł netto.
Orange dla Firm , karta internet no limit plus 2 abonamenty tel. 161 zł netto a do tego zestaw NE211+HX510 rata 22 zł netto czyli 183 zł całośc, zestaw w ratach kosztuje 528 zł netto czyli jest ponad 2 razy taniej od WNC 5G nie wspominając ze jest dużo lepszy, sam MC889 kosztuje w ratach 600 zł netto.
Te oferty dzieli wręcz przepaśc i to z kilku powodów. Nie widzę powodów aby nawet pytać o cokolwiek w T-mobile, szkoda marnować czas. Kup starter Orange Free, aktywuj darmowe pakiety GB i zrób testy,
Virgin Mobile za 5 zł, nie musisz doładowywać , po rejestracji kodem*222*41*1# odpal #GIGAWYPAS i dostaniesz 760GB/m-c za darmo. Przetestuj Play, ten operator ma w poblizu 2 BTS-y z N78 i kompletem pasm LTE, sektory mniej wiecej na ciebie.
W Play dla Firm oferta tylko od Doradców Biznesowych , maja fajne oferty łaczone z abonamentami tel i internetem, bierze się tylko zestaw H352-381+AX3 lub NE211 + HX520. Oferty w salonie są słabe i drogie.
8051

Post autor: 8051 »

Virgin Mobile teraz nie trzeba doładowywać za 10zł, by włączyć pakiet? Próbowałem w grudniu i nie poszło bez doładowania. Na ich stronie nadal jest info o doładowaniu za 10zł.
Nidalf

matek451 pisze: 2025-02-21, 18:25 A co chcesz sprawdzać, oferta Orange dla indywidualnych LOVE Mini tak jak pisałem, te dla indywidualnych w T-mobile ze sprzetem nauzyczenie to jest nieporozumienie na dodatek drogie.
Magenta Biznes VIP to 140 zł netto plus 50 zł netto przez 24 m-ce za szajsowaty WNC 5G, jedno wielkie nieporozumienie. Abonament internetowy i głosowy, razem 190 zł netto.
Orange dla Firm , karta internet no limit plus 2 abonamenty tel. 161 zł netto a do tego zestaw NE211+HX510 rata 22 zł netto czyli 183 zł całość, zestaw w ratach kosztuje 528 zł netto czyli jest ponad 2 razy taniej od WNC 5G nie wspominając ze jest dużo lepszy, sam MC889 kosztuje w ratach 600 zł netto.
Te oferty dzieli wręcz przepaśc i to z kilku powodów. Nie widzę powodów aby nawet pytać o cokolwiek w T-mobile, szkoda marnować czas. Kup starter Orange Free, aktywuj darmowe pakiety GB i zrób testy,
Virgin Mobile za 5 zł, nie musisz doładowywać , po rejestracji kodem*222*41*1# odpal #GIGAWYPAS i dostaniesz 760GB/m-c za darmo. Przetestuj Play, ten operator ma w poblizu 2 BTS-y z N78 i kompletem pasm LTE, sektory mniej wiecej na ciebie.
W Play dla Firm oferta tylko od Doradców Biznesowych , maja fajne oferty łaczone z abonamentami tel i internetem, bierze się tylko zestaw H352-381+AX3 lub NE211 + HX520. Oferty w salonie są słabe i drogie.
Miałeś rację, w zasadzie to we wszystkim :)
Co do ofert to faktycznie t-mobile słabo wypada, pani na infolinii nie miała nawet wiedzy o ich własnej ofercie a na koniec się obraziła i rozłączyła w pól zdania jak jej grzecznie zwróciłem uwagę że to w zasadzie nie mają mnie czym przekonać bo u konkurencji wszystko jej tańsze. Orange faktycznie wypada chyba najlepiej pod względem oferty, szczególnie z tą ceną tego ZTE MC889. W poniedziałek jeszcze będę próbował łapać doradcę biznesowego z playa bo ani pani w salonie ani pani na infolinie niezbyt umiejętnie sprzedawały swoją ofertę i też miałem wrażenie że nie do końca ją znają i rozumieją :/ A niestety play wypada najlepiej w testach u mnie pod względem prędkości.
Ogólnie kupiłem karty virgin i orange, doładowałem darmowe pakiety neta(i tak virgin nie trzeba doładowywać dodatkowo, bo ktoś pytał) i przetestowałem telefonem w różnych godzinach. Niżej daje screeny. Z tmobile nie wrzucam bo raczej od nich ucieknę, wyniki były odrobine lepsze z reguły niż orange ale to nie znaczne różnice. Za to miedzy play a orange już widać różnice. Nie żebym narzekał na prędkości orange bo to i tak przepaść do tego co do niedawna miałem ale play wykręca lepsze wyniki. Testy robiłem w przypadku orange na balkonie z telefonem w górze na stronę nadajnika. Z playa z ręka za oknem po stronie domu zwrócony do nadajnika. Testowałem na parterze, piętrze i strychu. Sygnał był odrobine lepszy na strychu ale speed test już nie koniecznie, na parterze często były większe prędkości niż na strychu.

Na koniec kilka pytań mi się nasunęło. Pierwsze to czy odczuje te różnice biorąc play w zględem orange ? I czy jest ryzyko że z czasem któryś z tych nadajników zacznie zamulać ? Ten gdzie jest orange/t-mobile/plus wydaje mi się mocno obciążony, miałem już wszystkich 3 operatorów z tym nadajnikiem i zawsze z czasem zaczynał się internat zamulać. No i czy jest coś co wy widzicie czego ja nie widzę, co niesie jakieś ryzyko na przyszłość że np opcja play jest lepsza niż orange lub odwrotnie ?

I ostatnie pytanie, jeśli bym się zdecydował na play to który zestaw u mnie się lepiej sprawdzi, H352-381+AX3 czy NE211 + HX520 ? Bo widzę że oba są podobnie wyceniane w play. Z góry dzięki za odpowiedz i jeszcze raz dzięki za dotychczasową pomoc, jestem już dużo mądrzejszy w temacie :D

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Nidalf

Widzę że nie mogę już edytować, a przyszła mi teraz jedna myśl... Nie wiem czy dobrze kombinuje ale tak teraz się zastanawiam że i tak nie wykorzystam tej prędkości 1200-1500 no bo już wąskie gardło będę miał na IDU. Widzę że oba z playa maja WAN/LAN maks 1Gb, tak samo ten T5400. Dalej nie będzie lepiej bo mam kable budżetowe położone cat. 5e a one chyba też do tysiaka są. No i moje routery w domu to jakieś archery z tp-linka tak samo po 1000 WAN/LAN. Czy coś źle rozumuje ?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Dobrze rozumujesz , 1Gb to ograniczenie na poziomie 940Mbps , i właśnie sieci gigabitowe takie mają , więc router przynajmniej gniazdo WAN powinien mieć 2,5Gbps ( bo MC889 taką prędkość obsłuży) , i być może po wifi dasz radę więcej niż ten 1Gpbs przepchnąć....

A no i kabel cat. 5e nie oznacza automatycznie ,że połączenie się nie zestawi na szybsze niż 1Gbps... Jak najbardziej może się zestawić a nawet stabilnie działać nawet i na 10Gbps (jak się ma takie karty sieciowe) , tyle ,że kluczowa jest długość tego kabla, o 100m można zapomnieć ,ale takie 10-20m jak najbardziej ok ( oczywiście jak nie ma jeszcze innych przeszkód , typu mocno zagięty kabel , czy położenie na kablu od instalacji elektrycznej itp...)
Nidalf

Jeden kabel to maks kilka metrów tylko miedzy parterem a piętrem, drugiego i tak bym nie ruszał bo idzie tylko do salonu gdzie jest wifi i tv i jest w ścianie. Ale kolejny problem to właśnie karta sieciowa do tysiaka. Więc tak na dobrą sprawę żeby to bujało się powyżej tysiąca to dużo zabiegów i kosztów, kable, nie tanie routery i rozwiązanie problemu kart sieciowych w komputerach. Problemy ludzi pierwszego świata, do niedawna cieszyłem się jak miałem 50mb w ciągu dnia :D Także chyba na razie sobie daruje modyfikację żeby mieć powyżej 1000. Więc na dobrą sprawę mogę braci i orange bo nie wiele poniżej 1000 jest w ciągu dnia.
Czy może lepiej brać ten play przyszłościowo, może bts wolniej się będzie obciążał niż ten orange ? A jeśli play to H352-381+AX3 czy NE211 + HX520 ?
Nidalf

Witam ponownie, żeby nie zaśmiecać to piszę z prośbą w starym wątku. Trochę to trwało ale zdecydowałem się na internet z playa bo działa najszybciej u mnie do tego oferta na firmę przyzwoita.

Ale chciałem doradzić się o sprzęt. Od ręki z playa mam dostępny zestaw NETBOX 5G TP-Link NE211 + HX520. I wyszło by coś koło 1300 zł brutto za zestaw. Tylko jest małe ale. Bo prędkości na telefonie z karta playa mam w przedziale 1200-1500 i kusi żeby zejść z ograniczenia 1gb. A ten IDU z tego zestawu ma WAN/LAN tylko 1gb. (kabel i sieciówkę sobie ogarnę pod 2.5)
I teraz się zastanawiam czy nie kupić za gotówkę np ODU ZTE 889 (lub ZTE 889 PRO) i nie dołożyć jakiegoś routera nie za miliony, który ma chociaż jeden LAN na 2.5 gb. Patrzyłem na Asusa AX6000, niby ma WAN i jeden LAN na 2.5 a można go kupić za niecałe 600zł.

Podsumowując pytaniami, jeśli bym się zdecydował na zakup z wolnego rynku:
1. To czy ZTE 889 to dobry wybór i w czym jest lepsza wersja PRO oraz czy w moim przypadku warto dopłacać do niego bo wersja bez pro jest teraz poniżej 1200zł ? (100-150m w lini prostej do nadajnika bez przeszkód, nadajnik nie obciążony z prawdziwym 5g). Ewentualnie czy wybrać coś innego na zewnątrz ?
2. Jaki sprzęt do środka, czy ten Asus przykładowo ma sens i zgra się z ZTE, czy szukać coś innego, jak tak to może jakiś model ktoś poleci ? Najchętniej do tysiaka.

Z góry dzięki za pomoc.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Nie ma MC889 PRO , jest MC889A PRO , i to A jest znaczące , bo te z A mają procesor SX65 , a te bez SX62.... Także już na wstępie te z A są nowsze/ mogą więcej/ i zużywają mniej energii , choć na razie tego nie będzie widać.
Do tego MC889A PRO ma lepszą antenę , która też pomaga przy dalszych odległościach.
A czy jest sens... Jednemu wystarcza np. Audi A4 , a drugi musi mieć Audi S4 ... niby to samo ,ale jednak nie....

I tak , taki Asus z WAN 2,5Gbit WAN zgra się ( bo niby czemu miałby nie ) , tak zakładam.
Nidalf

Mig25 pisze: 2025-04-04, 15:07 Nie ma MC889 PRO , jest MC889A PRO , i to A jest znaczące , bo te z A mają procesor SX65 , a te bez SX62.... Także już na wstępie te z A są nowsze/ mogą więcej/ i zużywają mniej energii , choć na razie tego nie będzie widać.
Do tego MC889A PRO ma lepszą antenę , która też pomaga przy dalszych odległościach.
A czy jest sens... Jednemu wystarcza np. Audi A4 , a drugi musi mieć Audi S4 ... niby to samo ,ale jednak nie....

I tak , taki Asus z WAN 2,5Gbit WAN zgra się ( bo niby czemu miałby nie ) , tak zakładam.
Dzięki, tak chodziło mi o MC889A PRO, nie zauważyłem że zjadłem A. U mnie akurat kwestia odległości nie jest problemem bo nadajnik mam w linii prostej od domu jakieś 100-150 m beż przeszkód po drodze. Różnica w cenie między tymi modelami to około 400zł, czy według Ciebie warto dopłacić ? Czy może jakiś inny sprzęt byś jednak polecił ?

A w kwestii tego asusa, czy masz może jakieś zdanie na jego temat lub możesz coś polecić innego z LAN/WAN na 2.5 ?

I jeszcze raz dzięki za pomoc. Doceniam wiedzę, którą posiadasz w tym temacie i że dzielisz się nią na forum :ok:
matek451
Guru bezprzewodowy

Przy tych parametrach sygnału na balkonie z Play niekoniecznie zew. CPE 5G/LTE z antenami o duzym zysku. Na bicie rekordów bym się nie nastawiał bo nie o to chodzi, sam korzystam z NE211+HX510, w Orange kupiłem juz 5 sztuk, cena 984 zł za zestaw bez abonamentu, u siebie każdy zew. CPE 5G w tym NE211 uzywam z wieloma innymi routerami z 2.5 GE a nawet z 10GE, ale to nie jest wymóg konieczny bo barierą i tak są karty sieciowe i WiFi w urzadzeniach klienckich.
Jesli router z portem 2.5GE to juz też z WiFi 7, najtaniej z 1 portem i BE3600 za około 250 zł.
ODPOWIEDZ