Jaki router do internetu mobilnego od Orange

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Iwan87
Początkujący użytkownik forum

Jaki router do internetu mobilnego od Orange

Post autor: Iwan87 »

Cześć,

Poszukuję dostawcy Internetu, który umożliwi mi konfigurację urządzeń Smart Home oraz pracę zdalną z domu zlokalizowanego w miejscowości Karwieńskie Błoto Pierwsze ( 84-105 Karwieńskie Błoto Pierwsze Sławoszynko ). Miałem okazję już testować zestaw internetu mobilnego od T-mobile z ich dedykowanym routerem zewnętrznym. Niestety nie sprawdził się. Osiągałem prędkości rzędu 10-15 Mbit pobierania co nie pozwalało na płynną pracę. Część sąsiadów korzysta z internetu od Orange i w najbliższym czasie chciałbym przetestować tego operatora, jednakże po lekturze forum zacząłem mieć wątpliwości czy ich dedykowany router wykorzystuje maksymalnie możliwości jakie stwarza ten operator. Stąd będę wdzięczny za rekomendacje w tym zakresie, ewentualnie wskazówki jak mógłbym lepiej ogarnąć kwestię Internetu. Okna domu posiadają ekspozycję północ i południe.

Najbliższy BTS znajduje się ok 2500 m. od mojego domu. Załączam zdjęcie:
Obrazek

Lokalizacje najbliższych BTSów to: GPS: 54,828611,18,211389 oraz GPS: 54,830278,18,204167.

Jestem absolutnie zielony w kwestii internetu mobilnego wobec czego będę z góry wdzięczny za informacje i wskazówki opisane przystępnym językiem.

Dziękuję z góry za zainteresowanie i pomoc!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaki router do internetu mobilnego od Orange

Post autor: wojteks »

Okna nie maja większego znaczenia, liczy się tylko zestaw zewnętrzny do montażu na maszcie/uchwycie.

Pytanie czy potrzebujesz "zewnętrznego" IP bo nie u każdego dostawcy taki kupisz a żeby wbić się z zewnątrz na serwer SmartHome pasuje taki mieć.

Przeczytaj kilka postów o wyborze operatora i zrób testy smartfonem z kartą Orange czy jakiego tam chcesz operatora. Pokaż obrazki z programu Netmonster, zakładka live i speedtest w tym samym czasie. Najlepiej w porze w której pracujesz i drugi test wieczorem około 19.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki router do internetu mobilnego od Orange

Post autor: matek451 »

A na czym i jak robiłes te testy bo raczej niewiele warte skoro w twojej lokalizacji uzyskałeś z 2% potencjalnych mozliwości T-mobile w Karwieńskich Błotach Pierwszych, testy tak jakl pisze kolega, karty Orange/T-mobile pre-paid z dostępem do 5G i darmowymi setkami GB , test na zewnątrz i screeny z NetMonster i speedtestu.
Stacja bazowa NetWorks pozwolenie T-Mobile na W.Polskiego świeci 2 sektorem na 176 stopni czyli na ciebie, 5G N78, LTE2600+2100+1800+800/900 dla T-mobile i Orange. Jeśli testy wypadną OK to wybierasz Orange i zestaw MC889+T5400 w ofercie bez limitu danych a nie żadne T-mobile.
ODPOWIEDZ