Przedłużenie umowy T-mobile lte/5g antena zewnetrzna

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jester2137
Początkujący użytkownik forum

Przedłużenie umowy T-mobile lte/5g antena zewnetrzna

Post autor: jester2137 »

Witam, na początku kwietnia kończy mi sie umowa w tmobile na internet z antena zewnętrzna do 60Mb/s. Ruter jaki posiadam aktualnie to zte MF258. Dostałem propozycje na zmianę rutera na 5g (ruter nie na własność) z prędkością do 90mb/s za 95zl. Aktualnie wyniki bardzo średnie, po południu około 20mb/s i ping często skacze. Odległość do nadajnika 2.3km ale po drodze jest las. Zastanawiam się, czy zmiana operatora nie miała by większego sensu gdyż mam jeszcze jeden nadajnik od plaga, ale bez 5g 1.8km od siebie ale bez żadnego lasu po drodze (tylko domy i pola). Lokalizacja Bystrzyca gmina Wólka. Niestety jestem poczatkującym w świecie Internetu bezprzewodowego, także proszę o pomoc ludzi mądrzejszych ode mnie na forum :) . Jakie informacje jeszcze i jakie testy musze przeprowadzić żebyście mi mogli pomoc? Dziękuje za wszelką pomoc. Dodaje screena z najbliższymi nadajnikami i ich lokalizacją (czarna kropka to mniej więcej miejsce gdzie jest antena zewnętrzna) Obrazek
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Re: Przedłużenie umowy T-mobile lte/5g antena zewnetrzna

Post autor: onken »

Nie tanio jak na ofertę z ograniczeniami i jeszcze cyrograf na 2 lata

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
jester2137

Patrzyłem właśnie oferty innych operatorów i ciężko jest znaleźć w podobnej cenie Internet bez ograniczeń GB, zawsze jest do 200, albo do 500GB i to i tak już w dużych pieniądzach (play czy orange), a miesięcznie w całym domu ponad 500GB może iść, w zależności kto co i ile pobiera. Chyba jako jedyny operator T-mobile ma pakiet bez limitów GB w takiej cenie, chyba że się mylę ;)
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: tomekwwa »

Wszystko wskazuje na to, że chcą ci wcisnąć urządzenie WNC. Mam nadzieję, że nie grasz w gry i nie robisz nic co nie lubi opóźnień, bo to jest złom na złomy nie warty żadnej kasy i żadnej umowy.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Mylisz się i to bardzo, niestety ale propaganda niemieckiego operatora robi jego uzytkownikom wodę z mózgu, oferta za 95 zł ze sprzetem do 5G na uzyczenie i ograniczeniem do 90Mb/s to kupa śmiechu. Już mi się nie chce pisać po raz n-ty jak Niemiec robi w wała swoich klientów, zapisy regulaminowe w tej ofercie są nie do przyjecia. No i z reguły wciskają zestaw WNC 5G , syf jakich mało. Na dodatek i tak do zwrotu.
Inni operatorzy oferują oferty bez limitu danych i prędkości, bez sprzetu lub ze sprzetem w ratach i na własność, zestawy lub samo CPE 5G LTE. Bezkonkurencyjny jest w tej kwestii Orange korzystający z tych samych stacji bazowych NetWorks co T-mobile .
Na poczatek test na zewnątrz na telefonie 5G z pre-paid Orange Free z dostepem do 5G N78 i 1050GB za darmo, screeny z https://play.google.com/store/apps/deta ... l=pl&gl=US i speedtestu. BTS NetWorks na pozwoleniu Orange ma
prawdziwe 5G3500 N78 i agregację 4 pasm LTE, z tych samych pasm korzysta T-mobile.
Play z kolei na BTS-ie Łuszczów Pierwszy ma N78 plus 4 pasma LTE w agregacji, test tak jak Orange, karta Virgin Mobile za 5 zł i na niej 760GB za darmo na m-c.
Abonament w Orange LOVE Mini to koszt 105 zł za kartę bez limitów do internetu plus karta do telefonu no limit z 300GB/m-c. Do tego za 912 zł w ratach NE211+HX510 lub za 768 zł MC889 a za 1440 zł MC889A PRO czyli w bardzo atrakcyjnych cenach.
Alternatywa to pre-paidy a sprzet do 5G czyli zestaw zew. CPE 5G+ router wewnetrzny za około 1000 zł w ratach, Play przy zmianach kart , koszt za 760GB na m-c 3.6-5 zł, jak za mało to wymieniasz kartę na kolejną, sam za 10 zł na m-c mam ponad 2TB danych z 3 kart pre-paid. Albo za 50 zł na m-c pre-paid z 700GB/m-c.
No i oczywiście jak własny sprzęt to oferta Orange od naszego kolegi z forum z no limit.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Ja wiem , że 1/3 Polaków (zwłaszcza tych że słusznym wiekiem i bez edukacji) na słowo Niemiec od razu plują na ziemię, więc tutaj nie musisz używać takich sformułowań, że Niemiec oszukuje Polaków...
Tak to sobie po prostu wymyślili i tyle, nie dlatego ,że są Niemcami , i nie dlatego ,że oszukują (zwłaszcza Polakow)
Formalnie to jest TMobile Polska i płacą w Polsce podatki.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Zeusek »

Co nie zmienia faktu że Flex (Orange) ma lepszą ofertę.
MC888 -> Orange
wojtekPBK23
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: wojtekPBK23 »

Jeśli chodzi o INTERNET to lepszą ofertę ma flex Orange czy np njumobile ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie oszukuje ale w regulaminie oferty sa zapisy jawnie sprzeczne z wytycznymi UE czy polskiego prawodawstwa, to ze sobie wymyslili nie oznacza że mamy nie reagować, takie działania juz nie raz były przedmiotem dochodzenia UOKiK i kar dla operatorów w tym T-mobile ale jak widać nadal stosuja abuzywne zapisy w umowach z klientami. Klient płaci T-mobile kupę kasy a w zamian nie moze uzyć karty SIM w dowolnym urzadzeniu bo za to jest karany lejkiem do 0.5Mb/s.
Kuriozalne sa też umowy z ograniczeniem prędkości u operatora który chwali się że ma największą ilość stacji bazowych na N78 na dodatek w cenie która jest dużo wyższa niż konkurent z NetWorks. Standardowa cena za ofertę do 90Mb/s z zew. CPE 5G na uzyczenie to 115 zł/m-c.
Mig25
Guru bezprzewodowy

A który operator nie zapłacił kar..

Jakoś nie widziałem, żebyś na Orange pisał Francuzi to ,Francuzi tamto.
Po prostu drażni mnie to, i nie widzę potrzeby (akurat w tym przypadku) wypominania tego , tym bardziej że niektórym ciągle to się równoważy że słowem esesman , hitlerowiec , itp.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Kto jest właścicielem danego brandu nie ma żadnego znaczenia. Jest wolny rynek, każdy operator ma własną strategię/politykę rozwoju i utrzymania klienta.

Kary zapłacił operator ale to finalnie wszyscy klienci się na to zrzucili. Widać wielu klientom takie zapisy/umowy/warunki pasują. Zawsze będzie kilka procent malkontentów dla których oferta danego operatora nie jest wystarczająca/korzystna wtedy po prostu następnej nie podpisuje i po problemie, idzie tam gdzie będzie miał lepiej.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Bez przesady, T-mobile jest niemieckie wiec nie widzę w tym żadej ujmy aby tak pisać. A co się komu kojarzy to jego sprawa.
Co do kar to wszyscy mają z tym problemy ale w umowach juz dawno nikt nie stosuje takich zagrywek ja T-mobile, oferta T-mobile jest słaba , z ograniczeniami, droga , sprzęt jest na uzyczenie, opłata 20 zł z tego tytułu więc za takie coś jak WNC5G klient płaci im 480 zł i musi oddać. W Plusie za zestaw MC889+T3000 20 zł /m-c to wynosi rata na sprzęt więc o czym w ogóle mowa. Do tego problemy w grach czy komunikatorach.
Całościowo wyglada to po prostu słabiutko, prawie 4 tys. BTS-ów z N78 , chwalenie się ofertą 5G a jak co do czego to lejek do 90Mb/s w 2025 roku, to się w żaden sposób nie broni.
Pobudowali autostradę, uzyczyli klientom Ferrari i załozyli na nich ogranicznik do 90Mb/s i w zamian 115 zł/m-c. A dodatkowo jeszcze pozwalają na jazdę w promieniu kilku kilometrów od domu choć zapis o strefie domowej to nie tylko ich chwyt.
A to czy zapisy pasują klientom to jest dyskusyjne, nikt w salonie czy na infolinii nie informuje klientów o zapisach w regulaminie, nikt nie tłumaczy jak to przekłada się na warunki korzystania, nawet nie pokazuje klientowi regulaminu wiec o czym w ogóle mowa, ci którzy proszą o regulaminy, czytają je, mają uwagi i coś im nie pasuje to nie żadni malkontenci a mądrzy, świadomi swoich praw konsumenci korzystajacy ze swoich praw.
W ciagu 2 lat miałem kilku klientów T-mobile którzy prosili mnie o pomoc bo im ten domowy chodził do 0.5Mb/s. Kilku powiesiło WNC 5G pod adresem innym niż w umowie gdzie została wyznaczona strefa domowa, kilku przełozyło kartę do swojego sprzętu bo WNC 5G u nich to był dramat i zonk.
Nikt z nich nie miał pojęcia że to działa tylko na konkretnym sprzęcie w konkretnej lokalizacji bo nikt w salonie ich o tym nie poinformował wię argument że nie podpisuje umowy i idzie do innego operatora kupy się nie trzyma.
Kłopoty graczy na Domowym 5G T-mobile czy z komunikatorami to już są legendy , żeby było ciekawiej to na zwykłych pre-paid jak ręką odjął. W T-mobile oczywiście nikt winy z ich strony nie widzi, podpisałeś umowę to płacz i płać.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Dla mnie spółka z o.o. ktorab jest zarejestrowana w Polsce jest polska, mimo,ze właścicielem jest TMobile Niemcy.
Nawet w Zarządzie są Polacy ( nie jestem pewny czy CEO to rodowity Niemiec)

Dla Orange ani razu się nie zająknąłes , że to Francuz.....
matek451
Guru bezprzewodowy

A dla mnie istotne jest gdzie transferowane są zyski z działalności tych spółek i jakie podatki CIT płacą w Polsce, akurat operatorzy NetWorks raczej w czołówce nie są. Tak Orange to francuska firma tak jak T-mobile niemiecka.
Mig25
Guru bezprzewodowy

To jeszcze raz powtarzam , to że w tej chwili T-Mobile ma takie a nie inne umowy , to nie wymyślił jakiś Niemiec , to w 100% wymysł lokalnego Polaka . Centrale interesuje tylko ten zysk , a nie w jaki sposób on będzie wygenerowany. Więc wiń za to TMobile Polska i chciwych Polaków , a nie Niemców:)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Żeby nie było, w DE karta prepaid TM 25GB kosztuje 20 euro na 28 dni (może kupić turysta), karta prepaid "no limit" na 28 dni to 100 euro i musi być umowa na lokalnego mieszkańca. Działanie internetu bywa średnie, maja stacje 5G 700MHz ale na tym zasięgu potrafi być "2 kreski" a internet praktycznie nie działa.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

A czy ja winię jakiegoś Niemca, oferta na rynek polski ale zawierajaca zapisy łamiące polskie i unijne regulacje, kierowana oczywiście zyskiem bo po to jest firma , Polacy nie są chciwi bo to niemiecki właściciel decyduje. Dla przykładu https://zpp.net.pl/proba-zastraszenia-t ... datku-cit/ w kolejnych latach nieco lepiej ale ocenę kto tu jest chciwy pozostawiam czytajacym ten temat.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Widać @Matek zupełnie nie masz pojęcia jak korporacje są zorganizowane (a ja w takiej międzynarodowej pracuje i wiem) , to zatrudnieni Polacy robią wszystko dla zmaksymalizowania zysku (bo są od tego premiowani) , I to Polacy szukają właśnie takich luk.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

matek451 pisze: 2025-03-20, 13:30 A czy ja winię jakiegoś Niemca
Niestety tak, masz jakieś uprzedzenia z tym związane. Pomijam już zupełnie że czysto polskie firmy robią podobnie.
Nie pomagam na PW!
jester2137

matek451 pisze: 2025-03-19, 21:50 Mylisz się i to bardzo, niestety ale propaganda niemieckiego operatora robi jego uzytkownikom wodę z mózgu, oferta za 95 zł ze sprzetem do 5G na uzyczenie i ograniczeniem do 90Mb/s to kupa śmiechu. Już mi się nie chce pisać po raz n-ty jak Niemiec robi w wała swoich klientów, zapisy regulaminowe w tej ofercie są nie do przyjecia. No i z reguły wciskają zestaw WNC 5G , syf jakich mało. Na dodatek i tak do zwrotu.
Inni operatorzy oferują oferty bez limitu danych i prędkości, bez sprzetu lub ze sprzetem w ratach i na własność, zestawy lub samo CPE 5G LTE. Bezkonkurencyjny jest w tej kwestii Orange korzystający z tych samych stacji bazowych NetWorks co T-mobile .
Na poczatek test na zewnątrz na telefonie 5G z pre-paid Orange Free z dostepem do 5G N78 i 1050GB za darmo, screeny z https://play.google.com/store/apps/deta ... l=pl&gl=US i speedtestu. BTS NetWorks na pozwoleniu Orange ma
prawdziwe 5G3500 N78 i agregację 4 pasm LTE, z tych samych pasm korzysta T-mobile.
Play z kolei na BTS-ie Łuszczów Pierwszy ma N78 plus 4 pasma LTE w agregacji, test tak jak Orange, karta Virgin Mobile za 5 zł i na niej 760GB za darmo na m-c.
Abonament w Orange LOVE Mini to koszt 105 zł za kartę bez limitów do internetu plus karta do telefonu no limit z 300GB/m-c. Do tego za 912 zł w ratach NE211+HX510 lub za 768 zł MC889 a za 1440 zł MC889A PRO czyli w bardzo atrakcyjnych cenach.
Alternatywa to pre-paidy a sprzet do 5G czyli zestaw zew. CPE 5G+ router wewnetrzny za około 1000 zł w ratach, Play przy zmianach kart , koszt za 760GB na m-c 3.6-5 zł, jak za mało to wymieniasz kartę na kolejną, sam za 10 zł na m-c mam ponad 2TB danych z 3 kart pre-paid. Albo za 50 zł na m-c pre-paid z 700GB/m-c.
No i oczywiście jak własny sprzęt to oferta Orange od naszego kolegi z forum z no limit.
Witam, zrobilem testy i jestem w szoku. Na 5g z telefonu w orangu 300mb/s. Nie spodziewalem sie, podrzucam screeny. Ale w porownaniu do playa i ich 20mb/s wybor jest jasny. Niestety do playa mialem dostep tylko na iphonie a tam nie ma netmonstera ale mysle ze porownanie wynikow ze speedtesta wystarcza :). Jeszcze pytanie, jaki ruter z antena zewnetrzna najlepiej dobrac z ich oferty? Tutaj screeny Obrazek
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

A dlaczego musi być z ich oferty ?
Wybierz lepszy sprzęt ( i wiele razy tańszy )

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
jester2137

onken pisze: 2025-03-21, 21:00 A dlaczego musi być z ich oferty ?
Wybierz lepszy sprzęt ( i wiele razy tańszy )
Fajnie by bylo jakby byl z ich oferty, bo internet ogarniam dla rodzicow co chca placic co miesiac i tyle, a tak to branie na raty w innym sklepie itd itd. Juz ciezko bylo mi ich przekonac do zmiany operatora, a co dopiero do brania na raty w innym sklepie i np karty od kolegi z forum. Chyba ze naprawde maja duze przebity na sprzecie i nic interesujacego, ale tutaj jeden kolega z forum pisal jakies 3 rozne sprzety w ofercie od Orange razem z pakietem love mini box, wiec zastanawiam sie, ktory wybrac :)
matek451
Guru bezprzewodowy

NE211+HX510 to zestaw zewnętrznego ODU czyli routera zintegrowanego z anteną i modemem 5G/LTE oraz IDU czyli routera wewnętrznego z AX3000, gotowy do uzycia. MC889 ZA 768 to samo ODU bez routera wewnetrznego więc dodatkowo jeszcze jakiś router wew trzeba dokupić samemu .
ODPOWIEDZ