Router 5G do przyczepy kempingowej
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Router 5G do przyczepy kempingowej
Jaki router 5G - z możliwością podpięcia zewnętrznych anten (które rzeczywiście coś dadzą, a nie tylko tyle, że po prostu będą) polecacie?
Chodzi o router z modemem kart SIM 5G, nie ukrywam fajnie jakby obsługiwał wireguarda (lub też był to jakiś mikrotik/Unifi). Fajnie jakby miał też Wi-Fi w wersji minimum 6 .
Widziałem Teltonika RUTX50 ale niestety ona nie dość, że jest bardzo droga, to w dodatku ma tylko wifi w standardzie 5 - być może jest to ok, ale jak na tą cenę spodziewałem się czegoś z wifi w wersji 6...
Widziałem też mikrotik chateau 5g ale nie jestem pewny tego 5G (Czy to "podrasowane" 4G, czy "prawdziwe") - cena "może być" (~1600zł na allegro widziałem, vs 2200zł teltonica).
Chodzi o to, aby kupić wydajny router i taki który będzie wspierany przez te przynajmniej 5 lat, nie ukrywam nie chce mi się co 5 lat wymieniać całego sprzętu, bo producent porzucił wsparcie i "radźcie sobie", dlatego też szukałem czegoś z mikrotika bądź teltoniki. Oczywiście tym taniej tym lepiej, ale wiem, że router 5G nie kosztuje aktualnie 50zł :D (oczywiście używane modele też wchodzą w grę).
Dodatkowo jakie anteny wyciągnąć "na przyczepę" aby mieć lepsze "osiągi"? (tutaj mam o tym zerowe pojęcie, bo nigdy nie były mi potrzebne, więc chociaż powiedzcie na co zwracać uwagę). Jedyne co wiem, to raczej nie chciałbym anten kierunkowych - bo nie będę co chwilę wchodził i szukał "anteny", a jakieś do okólne, wiem, że tracę na tym "osiągi" w porównaniu do kierunkowej, ale wygoda - w tym przypadku - jest ważniejsza...
Oczywiście jak polecacie jakieś inne marki i modele to z chęcią o nich poczytam i się doinformuję.
Chodzi o router z modemem kart SIM 5G, nie ukrywam fajnie jakby obsługiwał wireguarda (lub też był to jakiś mikrotik/Unifi). Fajnie jakby miał też Wi-Fi w wersji minimum 6 .
Widziałem Teltonika RUTX50 ale niestety ona nie dość, że jest bardzo droga, to w dodatku ma tylko wifi w standardzie 5 - być może jest to ok, ale jak na tą cenę spodziewałem się czegoś z wifi w wersji 6...
Widziałem też mikrotik chateau 5g ale nie jestem pewny tego 5G (Czy to "podrasowane" 4G, czy "prawdziwe") - cena "może być" (~1600zł na allegro widziałem, vs 2200zł teltonica).
Chodzi o to, aby kupić wydajny router i taki który będzie wspierany przez te przynajmniej 5 lat, nie ukrywam nie chce mi się co 5 lat wymieniać całego sprzętu, bo producent porzucił wsparcie i "radźcie sobie", dlatego też szukałem czegoś z mikrotika bądź teltoniki. Oczywiście tym taniej tym lepiej, ale wiem, że router 5G nie kosztuje aktualnie 50zł :D (oczywiście używane modele też wchodzą w grę).
Dodatkowo jakie anteny wyciągnąć "na przyczepę" aby mieć lepsze "osiągi"? (tutaj mam o tym zerowe pojęcie, bo nigdy nie były mi potrzebne, więc chociaż powiedzcie na co zwracać uwagę). Jedyne co wiem, to raczej nie chciałbym anten kierunkowych - bo nie będę co chwilę wchodził i szukał "anteny", a jakieś do okólne, wiem, że tracę na tym "osiągi" w porównaniu do kierunkowej, ale wygoda - w tym przypadku - jest ważniejsza...
Oczywiście jak polecacie jakieś inne marki i modele to z chęcią o nich poczytam i się doinformuję.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Router 5G do przyczepy kempingowej
Nie wiem, jak używasz przyczepy, ale kolega, który jest miłośnikiem caravaningu, po wielu próbach i testach różnych sprzętów, kupił starlinka. Narzekał, że w sezonie nad morzem sieć komórkowa jest bardzo przeciążona, a w dziczy niedostępna. Sprzęt nie jest drogi, subskrypcja to już gorzej, ale można płacić tylko w miesiącach używania. Więc jak jedziesz na miesiąc - dwa to może to mieć sens.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Nic lepszego niż wywieszenie MC889A Pro, a wkrótce G5 Max, nie wymyślisz. Żadne teltoniki ani srikitiki nie mają startu. Zwłaszcza, że do 5G potrzebujesz też dobrego sygnału 4G, więc masz zamiar wywieszać co najmniej 8 anten?
-
- Stały użytkownik forum
Dzięki za informacje. Muszę przetestować tego starlinka bo był on na liście, jednakże po tym jak się dowiedziałem że tam jest upload na poziomie 30Mb/s (Starlink mini) to myślałem czy nie zrezygnować z tego pomysłuwojcio pisze: ↑2025-05-05, 17:37 Nie wiem, jak używasz przyczepy, ale kolega, który jest miłośnikiem caravaningu, po wielu próbach i testach różnych sprzętów, kupił starlinka. Narzekał, że w sezonie nad morzem sieć komórkowa jest bardzo przeciążona, a w dziczy niedostępna. Sprzęt nie jest drogi, subskrypcja to już gorzej, ale można płacić tylko w miesiącach używania. Więc jak jedziesz na miesiąc - dwa to może to mieć sens.
Co do 2 wypowiedzi, to nie wiedziałem że trzeba aż 8 anten do 5G... Dzięki za informacje i poczytam o tym ZTE
-
- Stały użytkownik forum
Ma ktoś może tego starlinka mini i może podpowiedzieć, że w starlink mini jest naprawdę 30Mb/s upload?
-
Z doświadczenia osoby która używa tego w kamperze, i to cały rok bo kamper służy jako mobilne stanowisko monitoringu obiektów na terenie GB,
mogę Ci podać, że upload to 10-40 Mbps - ale zazwyczaj to jest to bliżej 40 Mbps
download to 100-250 Mbps, ale zazwyczaj jest to około 150 Mbps.
Jemu sprawdza się dużo lepiej niż 5G/LTE.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Starlink Mini robi raczej w porywach koło 20

wiem bo czasem mam do niego dostęp....generalnie Starlink to kapitalne urządzenie, Musk rulez

osobiście wolę antenę Standard niż MIni, większe prędkości i bardziej stabilna jeśli chodzi o działanie, mam porównanie bo do obu czasem dostęp...rozwiązanie ze Starlinkiem bez porównania lepsze niż zabawa w GSM zwłaszcza w terenach gdzie albo słaby sygnał z BTS albo przeciążony BTS
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Trzeba też uzbroić się w cierpliwość jeśli chodzi o dostęp do sieci 5G jeśli się rozdzieli manualnie sieci Wifi na Starlinku Mini, bardzo długo wówczas wstaje 5G, potrafi i 10 minut, prawdopodobnie jest to związane z obsługą DFS, generalnie mogliby to poprawić bo trochę denerwujące, pewnie jakaś aktualizacja to poprawi a przydałaby się możliwość ustawiania numerów kanałów Wifi na sztywno bo niestety dobór jest automatyczny
-
A tymczasem Starlink tanieje:
https://antyweb.pl/starlink-robi-sie-co ... y-w-polsce
https://antyweb.pl/starlink-robi-sie-co ... y-w-polsce