Router 5G do przyczepy kempingowej

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
liske1
Stały użytkownik forum

Router 5G do przyczepy kempingowej

Post autor: liske1 »

Jaki router 5G - z możliwością podpięcia zewnętrznych anten (które rzeczywiście coś dadzą, a nie tylko tyle, że po prostu będą) polecacie?
Chodzi o router z modemem kart SIM 5G, nie ukrywam fajnie jakby obsługiwał wireguarda (lub też był to jakiś mikrotik/Unifi). Fajnie jakby miał też Wi-Fi w wersji minimum 6 .
Widziałem Teltonika RUTX50 ale niestety ona nie dość, że jest bardzo droga, to w dodatku ma tylko wifi w standardzie 5 - być może jest to ok, ale jak na tą cenę spodziewałem się czegoś z wifi w wersji 6...
Widziałem też mikrotik chateau 5g ale nie jestem pewny tego 5G (Czy to "podrasowane" 4G, czy "prawdziwe") - cena "może być" (~1600zł na allegro widziałem, vs 2200zł teltonica).

Chodzi o to, aby kupić wydajny router i taki który będzie wspierany przez te przynajmniej 5 lat, nie ukrywam nie chce mi się co 5 lat wymieniać całego sprzętu, bo producent porzucił wsparcie i "radźcie sobie", dlatego też szukałem czegoś z mikrotika bądź teltoniki. Oczywiście tym taniej tym lepiej, ale wiem, że router 5G nie kosztuje aktualnie 50zł :D (oczywiście używane modele też wchodzą w grę).
Dodatkowo jakie anteny wyciągnąć "na przyczepę" aby mieć lepsze "osiągi"? (tutaj mam o tym zerowe pojęcie, bo nigdy nie były mi potrzebne, więc chociaż powiedzcie na co zwracać uwagę). Jedyne co wiem, to raczej nie chciałbym anten kierunkowych - bo nie będę co chwilę wchodził i szukał "anteny", a jakieś do okólne, wiem, że tracę na tym "osiągi" w porównaniu do kierunkowej, ale wygoda - w tym przypadku - jest ważniejsza...

Oczywiście jak polecacie jakieś inne marki i modele to z chęcią o nich poczytam i się doinformuję.
wojcio
Stały użytkownik forum

Re: Router 5G do przyczepy kempingowej

Post autor: wojcio »

Nie wiem, jak używasz przyczepy, ale kolega, który jest miłośnikiem caravaningu, po wielu próbach i testach różnych sprzętów, kupił starlinka. Narzekał, że w sezonie nad morzem sieć komórkowa jest bardzo przeciążona, a w dziczy niedostępna. Sprzęt nie jest drogi, subskrypcja to już gorzej, ale można płacić tylko w miesiącach używania. Więc jak jedziesz na miesiąc - dwa to może to mieć sens.
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: tomekwwa »

Nic lepszego niż wywieszenie MC889A Pro, a wkrótce G5 Max, nie wymyślisz. Żadne teltoniki ani srikitiki nie mają startu. Zwłaszcza, że do 5G potrzebujesz też dobrego sygnału 4G, więc masz zamiar wywieszać co najmniej 8 anten?
liske1
Stały użytkownik forum

wojcio pisze: 2025-05-05, 17:37 Nie wiem, jak używasz przyczepy, ale kolega, który jest miłośnikiem caravaningu, po wielu próbach i testach różnych sprzętów, kupił starlinka. Narzekał, że w sezonie nad morzem sieć komórkowa jest bardzo przeciążona, a w dziczy niedostępna. Sprzęt nie jest drogi, subskrypcja to już gorzej, ale można płacić tylko w miesiącach używania. Więc jak jedziesz na miesiąc - dwa to może to mieć sens.
Dzięki za informacje. Muszę przetestować tego starlinka bo był on na liście, jednakże po tym jak się dowiedziałem że tam jest upload na poziomie 30Mb/s (Starlink mini) to myślałem czy nie zrezygnować z tego pomysłu

Co do 2 wypowiedzi, to nie wiedziałem że trzeba aż 8 anten do 5G... Dzięki za informacje i poczytam o tym ZTE
liske1
Stały użytkownik forum

Ma ktoś może tego starlinka mini i może podpowiedzieć, że w starlink mini jest naprawdę 30Mb/s upload?
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

liske1 pisze: 2025-05-06, 10:05 Ma ktoś może tego starlinka mini i może podpowiedzieć, że w starlink mini jest naprawdę 30Mb/s upload?
Z doświadczenia osoby która używa tego w kamperze, i to cały rok bo kamper służy jako mobilne stanowisko monitoringu obiektów na terenie GB,
mogę Ci podać, że upload to 10-40 Mbps - ale zazwyczaj to jest to bliżej 40 Mbps
download to 100-250 Mbps, ale zazwyczaj jest to około 150 Mbps.

Jemu sprawdza się dużo lepiej niż 5G/LTE.
pawel_b
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: pawel_b »

liske1 pisze: 2025-05-06, 10:05 Ma ktoś może tego starlinka mini i może podpowiedzieć, że w starlink mini jest naprawdę 30Mb/s upload?
Starlink Mini robi raczej w porywach koło 20 ;)
wiem bo czasem mam do niego dostęp....generalnie Starlink to kapitalne urządzenie, Musk rulez :)
osobiście wolę antenę Standard niż MIni, większe prędkości i bardziej stabilna jeśli chodzi o działanie, mam porównanie bo do obu czasem dostęp...rozwiązanie ze Starlinkiem bez porównania lepsze niż zabawa w GSM zwłaszcza w terenach gdzie albo słaby sygnał z BTS albo przeciążony BTS
pawel_b
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: pawel_b »

Trzeba też uzbroić się w cierpliwość jeśli chodzi o dostęp do sieci 5G jeśli się rozdzieli manualnie sieci Wifi na Starlinku Mini, bardzo długo wówczas wstaje 5G, potrafi i 10 minut, prawdopodobnie jest to związane z obsługą DFS, generalnie mogliby to poprawić bo trochę denerwujące, pewnie jakaś aktualizacja to poprawi a przydałaby się możliwość ustawiania numerów kanałów Wifi na sztywno bo niestety dobór jest automatyczny
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

ODPOWIEDZ