Komunikator a internet bezprzewodowy

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Marta
Początkujący użytkownik forum

Komunikator a internet bezprzewodowy

Post autor: Marta »

Witajcie,
Kłopot z moim internetem polega na korzystaniu z komunikatora Skype.
Obecnie mieszkam w Anglii, wynajmujemy dom, w którym wlaściciel zainstalował internet o predkości 2000. Róznie to bywa z ta predkością, czasami jest 1500, 1700 a czasami 700 lub 2200 ( pomiar kilkukrotny w ciągu 1 godziny, bez ściągania plików, tylko internet i test).
Internet "idzie" przez kabel, ale w pokoju dziennym zainstalowany jest router, ponieważ internet potrzebny byl na 2-3 komputery.
Mój komputer to Acer Aspire3693WLMi, 1024 pamięć, wbudowany router Atheros.
A teraz problem: podczas próby "rozmowy" przez komunikator bardzo często otrzymuję komunikat, że siła sygnału jest słaba i rozmowa staje sie wtedy praktycznie niemozliwa. Router znajduje sie piętro niżej, nie jest to wina odległości, zwłaszcza, że w większości sygnał jest "znakomity" lub "bardzo dobry" często tez przerywa się połączenie z internetem.Pisałam do pomocy "Skypa", dostałam info, że wina leży po stronie dostawcy internetowego, rozmawiałam z infolinią kilkakrotnie, poradzono mi dokupienie dokupienie adaptora(adaptera?) tej firmy, ale problemu to nie rozwiązało; więc zasugerowano mi... odinstalowanie polskiej wersji Visty i zainstalowanie angielskiej.
Zainstalowałam sobie PassMark Mon, który pokazuje mi, że siła sygnału wynosi od 16-25%.
Czy jakość sygnału zależna jest od warunków atmosferycznych?
Wydaje mi się, że wina musi leżeć, gdzies w ustawieniach mojego komputera, bo właściciel twierdzi, ze jego Skype działa dobrze.
Proszę pomóżcie :cry:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Komunikator a internet bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Moze byc to zwiazane z zarzadzaniem energia przez viste lub jakis soft dostarczony przez producenta lapka - sprobuj ustawic na pelna moc i poprobowac wtedy. Niestety nie powiem ci gdzie to dokladnie sie znajdue, bo nie mam Visty na lapku.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Czy jak z laptopem podejdziesz do routera w pokoju dziennym to jest dobry sygnał?
Jeżeli tak (i skype zadziała) to świadczy o małej mocy routera lub mocnym tłumieniu sygnału przez strop/ściany. Jeżeli nie to może być uszkodzona antena/karta WiFi w laptopie lub jak pisał Jo_gurt.
Nie pomagam na PW!
Marta

czy chodziło Ci o "plany zasilania" w opcji "Zarządzanie energią"? "ustawiłam na wysoki", poczekam na efekt. Dziękuję

[ Dodano: 2008-01-27, 17:22 ]
Jestem pół metra od routera i jest...70%...
To teraz rozumiem, że albo router jest za słaby albo coś przeszkadza w emisji... jeżeli chodzi o uszkodzona kartę czy antenę, to do tej pory byłam pewna, że ten adapter(?), który dokupiłam, jest anteną zewnętrzną kompatybilną z routerem, bo pierwszą sugestią pana z multilinii było brak zgodności między moją anteną a ich routerem...
Tylko co do tego "blokowania": właściciel mieszka nade mną i u niego wszystko chodzi...
A może pomogłyby Wam jakieś dane z WirelessMon? No i jak wytłumaczyć te momenty, kiedy wszystko działa bez najmniejszego problemu?

[ Dodano: 2008-01-27, 18:03 ]
Właśnie rozmawiam przez Skyp'a , siła sygnału 84%, a Skypa zacina się jak "stara analogowa płyta" Dwa dni temu rozmowa była super jakości, a byłam na górze... teraz nie idzie porozmawiać, chyba , że wyłączę wideo, to coś co pewien z przerwami słychać...Nic nie rozumiem...
Wysyłanie i odbieranie na Skypie ma warość poniżej 1kBajta/s, a prędkość łącza podczas rozmowy 1200...

[ Dodano: 2008-01-27, 18:51 ]
wróciłam do swojego pokoju i Skype działa ok, ale zrobiłam test szybkości połączenia i mam takie wyniki: 245 kilobit/ ; 333 kilobit/s; ... a siła sygnału 17%
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Marta pisze: ...chyba , że wyłączę wideo, to coś co pewien z przerwami słychać...Nic nie rozumiem...
...
Czytałaś to:
Skype zablokowało w swoim oprogramowaniu możliwość korzystania z przekazu wideo. W wersji Skype'a dla Windows wykryto bowiem dziurę, która pozwala atakującemu na przejęcie kontroli nad komputerem ofiary.

Wyłączona została funkcja "Dołącz wideo do prywatnej wiadomości". Nie jest więc już możliwe dołączanie do czatów klipów wideo z serwisu Metacafe.

Przyczyną błędu jest sposób, w jaki Skype prezentuje zewnętrzne pliki wideo. Oprogramowanie korzysta przy tym z silnika renderowania i aplikacji JS/ActiveX Internet Explorera. Dlatego też wideo uznawane jest za pochodzące ze "strefy lokalnej", która ma nadane największe uprawnienia i najmniej ograniczeń.

Początkowo wydawało się, że atak można przeprowadzić tylko za pomocą tagów JavaScript dołączanych w serwisie Dailymotion. Jednak Aviv Raff, specjalista ds. bezpieczeństwa, odkrył, że szkodliwy JavaScript można też dołączyć do stron wideo w Metacafe.

Dlatego też wyłączono w ogóle możliwość korzystania z wideo, a specjaliści Skype'a pracują nad rozwiązaniem problemu.

źródło: http://dobreprogramy.pl/
Marta

Jarek no.1 pisze:Wyłączona została funkcja "Dołącz wideo do prywatnej wiadomości". Nie jest więc już możliwe dołączanie do czatów klipów wideo z serwisu Metacafe.
Pisząc "wyłączyłam video" miałam na myśli przekaz wideo przez kamerke internetową podczas rozmowy na Skypie.
Dzisiaj rozmawiałam z rodziną i Skype chodził z dźwiękiem i wideo, więc może dzięki Forumowiczom problem mojego komputera przestał istnieć?

Ale dziękuje za informację, na pewno kiedyś się przyda :)
Windows Vista, Acer Aspire 3693WLMi, Intel Celeron M processor 430, 1024MB
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Marta pisze:wróciłam do swojego pokoju [...] mam takie wyniki: 245 kilobit/ ; 333 kilobit/s; ... a siła sygnału 17%
Ta siła sygnału to moim zdaniem trochę za mała i tu może też być problem, ale....
Marta pisze:Właśnie rozmawiam przez Skyp'a , siła sygnału 84%, a Skypa zacina się jak "stara analogowa płyta"
To mnie dziwi. Bo przy dużej sile sygnału też jest problem. Coś mi się wydaje, że tu nakładają się dwa problemy. Całkiem też możliwe, że ktoś w okolicy pracuje na podobnym sygnale i zakłóca Ci połączenie.
Marta pisze:Internet "idzie" przez kabel, ale w pokoju dziennym zainstalowany jest router, ponieważ internet potrzebny byl na 2-3 komputery
Czy jest możliwość, żebyś podłączyła się po kabelku do routera? To by nam wiele powiedziało.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Marta

Podłączyłam internet do kabla- prędkość 2000, poszłam do właściciela upewnić się co do prędkości, którą wykupił, i pokazał mi, ze wybrał opcję najszybszą 8000. U mnie nigdy nie osiągam nawet połowy.
Moja sieć jest chroniona hasłem, wokół mnie znajdują się jeszcze 2 sieci, ale dzieli nas "odległość" 4 kanałów
1,07megabita/s; 1,91-pomiary prędkości podczas rozmowy na Skype na kablu.

Przez chwilę rozmawiałam przez Skype "na kablu". Trochę było super, trochę się zacinalo...

[ Dodano: 2008-01-28, 20:08 ]
741; 1500; 2 500; 1900; 1500 na kablu- czy takie wahania sa normalne? Nie używałam Skypa
Awatar użytkownika
Artur_prezes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Artur_prezes »

Mnie się wydaje że jakis bład jest w Viście jeszcze poniewaz ja mam w sici podłaczone 2 laptopy przez WLAN na stałe i trzeci od święta. Wszystkie to są acery. Mój ma windę XP i kumpla ma Viste te komuptery są praktycznie non stop podłączone do sieci. Ja moze wstać rano pójśc o 3 pokoje dalej z kompem i normalnie się podłaczyć z siecią, a on niekiedy musi przyjśc z kompem pod sam router żeby działało a niekeidy jest spoko. Trzeci komputer ma stary system operacyjny Win 2000 i tam tez wszystko chodzi jak powinno. Według mnie trzeba poczekac na nowe łatki do Visty, albo lepsze sterowniki do kart sieciowych pod Vistę.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Marta pisze:czy takie wahania sa normalne?
W zasadzie wszystko zalezy od tego jak skonfigurowany jest router/brama, ile kompow korzysta z danej przepustowosci, ruchu u operatora i w szkielecie itp itd. Ciezko wyczuc :/
Inna sprawa jest taka, ze Skype jest w zasadzie bardziej wrazliwy na opoznienia niz na przepustowosc. Sprawdzalas ping?

A tak jak powiedzial Artur_prezes, czekamy na Vista SP1, podobno na dniach :)
Marta

dziekuje za nastepna wskazowke- ale jak sprawdzic ping? na dzien dzisiejszy w ogole nie mam internetu, cos sie stalo, ze nie moge sie do sieci podlaczyc, mimo ze ja nadal "widze". ten sam problem jest takze u wlasciciela- obecnie pracuje tylko "na kablu". posprawdzam wszystko jeszcze raz, jak internet powroci, i bede czekac na te "latke" do Visty.
A moze powinnam zmienic komunikator na jakis mniej wrazliwy?
zDaleKi

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Matro widzę u Ciebie UK czyli tez wyjechałaś z naszego pięknego kraju :). Możesz mieć coś jeszcze innego, a mianowicie może byż to wina operatora od którego bierzesz broadbanda (sam mam internet na tej samej zasadzie). Niektórzy operatorzy internetowi na wyspach blokują dzielenie internetu, ja dzowniłem i pytalem czy jest możliwość dzielenia łącza i u mnie jaknajbardziej była możliwośc, ale tylko z określonymi routerami, więc radzę skontakować się z biurem obsługi i się dowiedzieć, na pewno pomogą.
CLEARW'RE
Broadband
steeveno

acer aspire 3690 + netgear wgr614 v7

Post autor: steeveno »

witam
mam acera aspire 3690 i routera NETGEAR WGR614 v7.
router skonfigurowany poprawnie a laptop nie widzi żadnych sieci bezprzewodowych....
co robić? HELP PLEASE!
steeveno
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Włącz może kartę sieciową :), to nie żart po prostu może być w pozycji off, ja mam włacznik pod touchpadem, ale nie wiem gdzie ty możesz mieć.
CLEARW'RE
Broadband
steeveno

włączone i nadal nic...
steeveno
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Może antena w lapku nie podłączona?
steeveno

a jak to sprawdzić?

[ Dodano: 2008-02-06, 23:46 ]
bo ja mam wbudowaną antenę (dwie)
steeveno
Awatar użytkownika
Jaco

Musiał byś zajrzeć do niego pod obudowę gdzie mieści się karta radiowa.Jednym słowem rozkręcić go ;)
steeveno

myśle że ona jest chyba ok bo w menadżerze urządzeń pisze że działa i jest sprawna...
steeveno
Awatar użytkownika
Jaco

Owszem że kartę widać w menadżerze urządzeń i będzie sprawna ale to nie znaczy że ma podpiętą antenę skoro nie wyszukuje sieci. Masz jakiś program do tej karty czy windowsem ją obsługujesz?
steeveno

windowsem
steeveno
Awatar użytkownika
Jaco

Czy wcześniej również były problemy z znalezieniem sieci przez tego lapka?
steeveno

tak.
steeveno
Awatar użytkownika
Jaco

No to ja stawiam na nie podłączoną antenę lub uszkodzenie karty. Spróbuj jeszcze zainstalować jakiś program do jej obsługi np; ten: http://www.lukman.pl/download/drivers/ralink.exe

[ Dodano: 2008-02-07, 00:10 ]
Sorki ale tego nie pobierzesz :ups:

[ Dodano: 2008-02-07, 00:13 ]
To chyba da się pobrać http://support.packardbell.com/uk/item/ ... AN.exe;0;;
Awatar użytkownika
Artur_prezes

W Acerach ciężko po rozebraniu obudowy dojśc do anteny jest ona w obudowie monitora a ja juz rozkrecałem laptopa na części pierwsze i sam się nie doszukałem. Mój znajomy miał to samo jak kupił nowego kompa, ale po zainstalowaniu ponownie windowsa wszystko wróciło do normy. A jakiego ty masz windowsa na tym kompie?? Chyba nie Vistę?
CLEARW'RE
Broadband
zDaleKi

Artur_prezes pisze:W Acerach ciężko po rozebraniu obudowy dojśc do anteny jest ona w obudowie monitora
W zdecydowanej większości notków tak montuje się antenę :cfaniak:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Wiem tylko dodaję to przyjacielu,żeby steeveno nie kombinował szukając anteny. Ja myślę nad reinsalacją windowsa na począku,a później nad wykombinowaniem nowych sterowników do tej karty, na sronie ACER jest ich dosyć dużo do różnych typów kart, można popróbować.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Artur_prezes

steeveno
pisał ze mną na GG i jego problem jest dziwny, jego karta widzi sieci bezprzewodowe tylko przez network stumbler - kazałem mu go zainstalować i w ym programie lapek widzi sieci normalnie, a po wyłaczeniu programu i odświeżeniu listy sieci bezprzewodowych nie widać żadnych sieci bezprzewodowych. Macie może wy do niego jakies rady bo pare rzeczy próbowałem z jego połączeniem sprawdzonych u mnie :D, ale nic nie pomaga. Może jest jakiś program przez który można się łączyć z netem zamiast windowsowego ?
CLEARW'RE
Broadband
zDaleKi

Artur_prezes pisze:Może jest jakiś program przez który można się łączyć z netem zamiast windowsowego ?
Najnowsze drivery razem z menadżerem połączeń od karty zainstalowane? Wszystkie poprawki do Windowsów zainstalowane? Service Pack 2 do XP jest? To takie moje rady na początek.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ