Trefna antena od cybertecha, zero odpowiedzi na emaile.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
luk4444
Użytkownik forum

Trefna antena od cybertecha, zero odpowiedzi na emaile.

Post autor: luk4444 »

Witam,

Jakiś czas temu kupiłem antenę panelową 1700-2600mhz od cybertecha do eksperymentów z różnymi modemami i sieciami. Cena i opisane osiągi były atrakcyjne. Oczywiście zdaje sobie sprawę że zysk w dB należy podzielić na 2 bo wszyscy producenci nagminnie go zawyżają. Ale nawet jakby było 10dB i dobry swr (antena mimo 2x2 czyli dwie w jednej) to cena byłaby ok. Opisany SWR był jako nie gorszy niż 1.8 w całym deklarowanym pasmie.

Ale niestety SWR nie był dobry. Nie był nawet kiepski. Był absolutnie okropny. Wykresy obydwu anten ponizej:
Obrazek

Obrazek

Po wykonaniu kilkakrotnie pomiarów i kalibracji za pomocą VNA, manipulacjach kablami i wtyczkami (bo nie mogłem uwierzyć że aż tak zły rezultat był właściwy, może źle wtyczkę założyli czy coś) postanowiłem antenę podłączyć do mf289f i zobaczyć rezultat. Było dokładnie tak jak myślałem po zobaczeniu wykresu SWR. Router działał prawie tak samo jak po wystawieniu za okno i pracy na wbudowanych antenach.

Napisałem maila do sklepu by spytać czy to jest ewenement czy wszystkie tak mają. Zero odpowiedzi do dziś (minęły 2 tyg).

Tydzień po pierwszym emailu wysłałem formularz odstąpienia od umowy. Również zero jakiegokolwiek potwierdzenia odbioru.

Dzwonić też próbowałem parę razy. Nikt nie odbiera.

Jeśli inne egzemplarze są podobne to szkoda mi ludzi którzy nie mają sprzętu pomiarowego, kupują takie anteny, osiągają nie zadowalający rezultat i myślą że to jest problem ich lokalizacji.

So tego ta zerowa obsługa klienta w moim przypadku. Ja raczej będę omijał ten sklep szerokim łukiem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Trefna antena od cybertecha, zero odpowiedzi na emaile.

Post autor: wojteks »

Zakładam że antenę mierzyłeś jak była zamontowana na maszcie skierowaną przodem z dala od blachy czy innych przeszkód. Każdy pomiar przeprowadzony w inny sposób nie jest wiarygodny.

Tu jasno widać (co w wielu opiniach było wspomniane) że ta antena działa najlepiej w paśmie 2600MHz. Testy z MF289 nie są dobrym pomysłem bo on ma specyficzne połączenie anten zewnętrznych (jak cała rodzina MF286). U mnie taka antena mocno poprawiała prędkości download i upload ale była podłączona bo LBR20, podłączona do MF286D nie była aż tak efektywna ze względu na konfigurację gniazd anten zewnętrznych.
Nie pomagam na PW!
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

Jak daleko do tego nadajnika masz ? ( bo rozumiem ,że był wycelowany w niego).
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Możesz napisać setki razy jak wygląda konfiguracja złącz anten zewnętrznych w ZTE z serii MF28XX/29XX a i tak po 5 latach znajdzie się kolejny co podłaczy do nich antenę zewnetrzną i będzie zdziwiony ze działa to kiepsko.
Routery z tej serii nie nadają się do korzystania z anten zew. Dlaczego nie chce mi się już tłumaczyć bo ile można kopać się z koniem?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Nie zmienia to faktu , że anteny zewnętrzne nie są jakimś lekarstwem na lepszy sygnał, jedynie gdy jest już dość daleko to coś tam.pomagaja ze względu na rozmiar.
Ja też wiele razy powtarzałem, że sam modem ustawiony w miejscu anteny zewnętrznej ( np w puszce hermetycznej) daje lepsze efekty niż cybertech...
luk4444
Użytkownik forum

matek451 pisze: 2025-05-30, 16:02 Możesz napisać setki razy jak wygląda konfiguracja złącz anten zewnętrznych w ZTE z serii MF28XX/29XX a i tak po 5 latach znajdzie się kolejny co podłaczy do nich antenę zewnetrzną i będzie zdziwiony ze działa to kiepsko.
Routery z tej serii nie nadają się do korzystania z anten zew. Dlaczego nie chce mi się już tłumaczyć bo ile można kopać się z koniem?
Napisz to sobie przerobię. Chodzi ci o to że anteny zewnętrzne wyglądają jakby były podłączone równolegle do wewnętrznych na pcb? Założyłem że konstruktor wiedział co robi i jest tam schowany gdzieś jakiś przełącznik, lub jakaś cwana konfiguracja wykorzustująca zmianę impedancji po podłączeniu która sprawia że sygnał trafia do anten zewnętrznych zamiast wewnętrznych . I w sumie można powiedzieć że działa, bo z atk-504 w tym samym miejscu na tym samym dachu i maszcie wyciąga 80~100MB down i 25MB up. Ale jeśli mogłoby działać lepiej to zamieniam się w słuch.

Pigtaile na te złącza mam, więc mógłbym wypróbować podłączając bezpośrednio do modemu. Jak dostanę jakąś przekonywującą odpowiedź to ściągnę ten router z masztu i to zrobię. (jak nie dostanę to może też sprawdzę z ciekawości ale raczej nie w ten weekend)

Ale to nie jest wątek o mf289f który działa akceptowalnie (na openwrt) tylko o antenie od cybertecha nie spełniające najbardziej podstawowego parametru którą dostałem i absolutnym braku obsługi klienta.

Dzwoniłem 3 razy w godzinach pracy. Ani razu nie odebrali telefonu. Email nie potwierdzili. Jak wyśle antenę to nie wiem czy nie trafi w próżnię.
wojteks pisze: 2025-05-30, 10:34 Zakładam że antenę mierzyłeś jak była zamontowana na maszcie skierowaną przodem z dala od blachy czy innych przeszkód. Każdy pomiar przeprowadzony w inny sposób nie jest wiarygodny.
Potrafię zmierzyć SWR anteny. Sam robię anteny od HF do mikrofal. Antena jeśli się znajduje kilkanaście długości fal od elementów metalowych to w zupełności wystarczy. Długość fali w paśmie 1700MHz wynosi 17cm. Pomiar SWR (lub VSWR precyzyjniej opisując) wykonany w nie za małym pokoju będzie się różnił bardzo nieznacznie od wykonanego na dworze czy na maszcie. Wiem bo anteny przenośne mierzę we wszystkich okolicznościach. Mam 2x przenośne VNA i jeden stacjonarny SA z zestawem do pomiaru VSWR.
wojteks pisze: 2025-05-30, 10:34 Tu jasno widać (co w wielu opiniach było wspomniane) że ta antena działa najlepiej w paśmie 2600MHz. Testy z MF289 nie są dobrym pomysłem bo on ma specyficzne połączenie anten zewnętrznych (jak cała rodzina MF286). U mnie taka antena mocno poprawiała prędkości download i upload ale była podłączona bo LBR20, podłączona do MF286D nie była aż tak efektywna ze względu na konfigurację gniazd anten zewnętrznych.
Najlepiej="mniej kiepsko". Tak mniej więcej w okolicach 2500 ma najlepszy VSWR który bardzo szybko się psuje osiągają VSWR 1.8 przy 2600MHz. Z tego co jest napisane na stronie UKE w tym jednym paśmie większość operatorów używa 2550-2620. Wiec od biedy może być. Ale kto kupuje anteny jednopasmowe o (deklarowanym) zysku 17dB do LTE?

Napisałeś że u ciebie poprawiło osiągi. Zakładając chwilowo że wszystkie takie są, wyobraź sobie jakby poprawiło jakby ta antena spełniała te parametry które są opisane, chociażby w kwestji pasma przenoszenia.

Ja rozumiem, że kłamstwo jeśli chodzi o zysk anten zostało można powiedzieć unormowane i podarowane sprzedawców. Ale to! To jest już przesada.

Zrobić antenę na jedno pasmo to ja potrafię z drutu (i każdy inny kto znajdzie przepis na sieci i ma sprzęt pomiarowy). Jako antena jednopasmowa na 2600MHZ ta antena z bólem jest ok. Ale jest opisana jako 1700 do 2600. A to jest w przypadku mojego egzemplarza absolutna ściema.

Czy jak kupujemy kabel USB 3.1 i potem on chodzi na usb 2. To akceptujemy ten stan rzeczy? Nie. Szczególnie że to nie są już czasu gdzie trzeba było wydać 40tyś zł żeby kupić VNA. Każdy sprzedawca anten absolutnie musi posiadać takie urządzenie i jak mu przyślą te anteny z Chin to musi wyrywkowo przetestować kilka z kazdej partii jako absolutne minimum. O obsłudze klienta nie wspominając.
Mig25
Guru bezprzewodowy

W MF289F ( jak i innych ZTE) nie chodzi o przełączanie zewnętrzna/wewnętrzna ( to jest robione w samym gnieździe , po włożeniu "bolca" gniazdo mechanicznie przełącza z wewnętrznej na zewnętrzną , i to działa dopóki używamy dobrych/konkretnych wtyczek , jak robimy na siłę to je uszkadzamy).
Tu chodzi bardziej o samo podejście ZTE do ilości anten i ich zastosowania ,a także mitu ,że jak włożymy antenę zewnętrzną to automatycznie wszystkie wewnętrzne anteny są odcięte. ( Przecież LBR20 tak samo ma dwie wewnętrzne , dwie zewnętrzne :) )
Tu chodzi o to , że w ZTE przydałyby się nie dwie anteny zewnętrzene , a co najmniej trzy , a najlepiej 5 ,a czasami 6 :) a to już dużo....
Ale to w innym wątku.

Jak masz sprzęt do pomiaru anten , to daj wykres SWR tej atk-504 .... Może to też niektórym otworzy oczy ( choć na anteny zewnętrzne generalnie już za późno , można w tanich pieniądzach mieć CPE - zewnętrzne modemy) .
matek451
Guru bezprzewodowy

Moje wpisy na temat ZTE i złacz anten zew. sa dostępne tutaj czy na Elektrodzie od wielu lat, to sa informacje uzyskane w ZTE Polska w dawnych czasach od kompetentnej osoby która zajmowała sie tym sprzetem.
W ZTE MF286 który działa w MIMO2X2 są 3 anteny wewnetrzne, antena zasadnicza pracuje na pełnym zakresie 800-2600MHz a do tego dwie anteny pomocnicze, jedna na 2600MHz do B7 a druga na 800-900/1800-2100MHz do B20/B8/B3/B1.
Tylko anteny pomocnicze są połaczone z zew. wejściami SMA. Dlatego lewe wejście działa tylko na B7 a prawe na pozostałych pasmach. Wiec router z anteną zew. dziala w SISO 1X1 na kazdym z pasm zamiast na MIMO2X2.
Dlatego czasami wystawia się go na zewnatrz , nawet jak podepniesz anteny bo wówczas korzysta też na tej antenie zasadniczej przy jakimś przyzwoitym sygnale i działa w MIMO2X2 na DL. Pracuje w takim trybie mieszanym, ten router działa na zew. też OK bez anten zew. jesli mamy rozsądny dystans do BTS-a.
CT17 to jest adaptacja anteny na 2.4GHz do pasma LTE2600, taka kopia anteny innego producenta który produkował ją wiele lat temu, na nizszym paśmie ma duzo mniejszy zysk i zapewne dopasowanie. Głównym jej celem jest praca z B7, ogólnie nie jest ideałem ale tak jak pisze kolega, anteny zew. są wypierane przez zew. CPE LTE a na 5G właściwie straciły rację bytu.
Tak samo jak lata temu anteny do WiFi zostały wyparte przez zew. punkty dostępwe WiFI.
Mig25
Guru bezprzewodowy

matek451 pisze: 2025-06-01, 10:26 Wiec router z anteną zew. dziala w SISO 1X1 na kazdym z pasm zamiast na MIMO2X2.
I to jest właśnie ten mit ( Podłączenie anteny zewnętrznej odcina WSZYSTKO co wewnątrz).
Jeśli bez anten zewnętrznych w tym samym miejscu router działał ,to znaczy ,że jakiś sygnał dociera do anten wewnętrznych , i zastąpienie jednej z tych anten wewnętrznych zewnętrzną nie powoduje od razu ,że robi się SISO 1x1 ! Pozostałe wewnętrzne ciągle działają.
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli wewnatrz domu jest słąbo a mamy MF28XX/29XX to pierwsze co robimy to sprawdzamy za oknem. Jeśli jest słabo zarówno w obydwu wypadkach to szukamy innego rozwiązania niz MF28XX/29XX. Nie ma jednej recepty na każda lokalizację.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Ale ciągle antena wewnętrzna działa , złapie nawet słaby sygnał i już o SISO1x1 nie ma mowy ,a tu ciągle "jak tylko podłączy się anteny zewnętrzne to robi sie SISO1x1"
luk4444
Użytkownik forum

Mig25 pisze: 2025-06-01, 09:53 W MF289F ( jak i innych ZTE) nie chodzi o przełączanie zewnętrzna/wewnętrzna ( to jest robione w samym gnieździe , po włożeniu "bolca" gniazdo mechanicznie przełącza z wewnętrznej na zewnętrzną , i to działa dopóki używamy dobrych/konkretnych wtyczek , jak robimy na siłę to je uszkadzamy).
Tu chodzi bardziej o samo podejście ZTE do ilości anten i ich zastosowania ,a także mitu ,że jak włożymy antenę zewnętrzną to automatycznie wszystkie wewnętrzne anteny są odcięte. ( Przecież LBR20 tak samo ma dwie wewnętrzne , dwie zewnętrzne :) )
Tu chodzi o to , że w ZTE przydałyby się nie dwie anteny zewnętrzene , a co najmniej trzy , a najlepiej 5 ,a czasami 6 :) a to już dużo....
Ale to w innym wątku.
Jeśli to już było dyskutowane to masz może link?

Jak masz sprzęt do pomiaru anten , to daj wykres SWR tej atk-504 .... Może to też niektórym otworzy oczy
Aktualnie mam wszystkie moje ATK-504 na słupach, ale masz 100% rację. Pomiar atk-504 robiłem niedawno bo ostatnio kupiłem dwie używane pożółkłe że skorodowanymi wtyczkami, ale nadal bardzo dobrze działające takie anteny. I SWR obydwu jest super. Od jakichś 650MHz aż do 3GHz prawie płaski, oscylujący od 1.2 do 1.4. 3GHz to jest max jaki mogłem zmierzyć na urządzeniu które używałem. Więc jest możliwe że pasmo ma jeszcze troszkę większe.

Powiem ze to jest naprawdę rzadkość zobaczyć antenę o tak szerokim paśmie(szczególnie że ja zajmuje się głównie antena i jednopasmowymi w ramach moich hobby) więc podejrzewając że tam został zastosowany jakiś "trik" na takich "mierniczych" jak ja. Postanowiłem zmierzyć czy antena rzeczywiście wypromieniowuje w całym tym paśmie. Ustawiłem dwie te anteny naprzeciw siebie w odległości 1 metra i zmierzyłem siłę sygnału. Wykres miał ten sam krztalt co SWR. Więc nie ma tam żadnych sztuczek. (dla niewtajemniczonych dodam że np utrata sygnału na długim przewodzie też pokaże nam dobry swr więc to nie jest wszystko).

Poziom sygnału miał około -14dB. Na 1m sygnał 1GHz traci jakieś 32.5dB do tego dodajmy 2dB na kable i przejściówki i wzmocnienie około 10dB jest całkiem realistyczne.
( choć na anteny zewnętrzne generalnie już za późno , można w tanich pieniądzach mieć CPE - zewnętrzne modemy) .
Czemu za późno ? Z powodu długości kabli? Ja mam mój router (oraz drugi do eksperymentów) zrobiony tak:
Obrazek

Kable antenowe mają pół metra o ile pamiętam. Router w tej białej skrzynce.

A zewnętrzny modem bez anten można dostać za 350zł. Np fibocom FM350-GL z adapterem M2 do Usb3 jak ktoś ma już anteny. Tylko tam jest 4x4 mimo. Więc potrzeba 4 anten.

Nie widziałem nigdy modemu 5g z wbudowanym 4x4 mimo w przystępnej cenie i z dobrym zyskiem. (na zewnętrznych antenach)
matek451 pisze: 2025-06-01, 10:26 Moje wpisy na temat ZTE i złacz anten zew. sa dostępne tutaj czy na Elektrodzie od wielu lat, to sa informacje uzyskane w ZTE Polska w dawnych czasach od kompetentnej osoby która zajmowała sie tym sprzetem.
OK, poszukam. Chętnie poczytam i tym więcej.
W ZTE MF286 który działa w MIMO2X2 są 3 anteny wewnetrzne, antena zasadnicza pracuje na pełnym zakresie 800-2600MHz a do tego dwie anteny pomocnicze, jedna na 2600MHz do B7 a druga na 800-900/1800-2100MHz do B20/B8/B3/B1.
Tylko anteny pomocnicze są połaczone z zew. wejściami SMA. Dlatego lewe wejście działa tylko na B7 a prawe na pozostałych pasmach. Wiec router z anteną zew. dziala w SISO 1X1 na kazdym z pasm zamiast na MIMO2X2.
Ale tu mówimy o ZTE 289f , nie o zte mf286, czy obydwa mają tak samo? Zastanawiam się czemu ktoś to tak zrobił i kompletnie nie widzę celu takiego rozwiązania. Jeśli jest jedna antena pcb na cały zakres to czemu nie zrobili dwu? Po co rozbijać to na 3 anteny pcb I tylko 2 z nich wyprowadzić użytkownikowi na zewnątrz?

Jeśli w mf289f jest tak samo to można wyprowadzić wszystkie 3, zrobić prosty filtr górnoprzepustowy na powiedzmy 2300MHz (taki prosty diplekser) i połączyć za jego pomocą te dwie anteny pomocnicze. W ten sposób będzie prawdziwe mimo 2x2 w całym zakresie.
Dlatego czasami wystawia się go na zewnatrz , nawet jak podepniesz anteny bo wówczas korzysta też na tej antenie zasadniczej przy jakimś przyzwoitym sygnale i działa w MIMO2X2 na DL. Pracuje w takim trybie mieszanym, ten router działa na zew. też OK bez anten zew. jesli mamy rozsądny dystans do BTS-a.
Jeśli ma rozsądny dystans do BTSa to nie potrzeba anten zewnętrznych. Dla mnie to jest szczyt głupoty konstruktorskiej (chyba że coś mi tu umyka). Użytkownik kupuje router typu mf289f właśnie dlatego że posiada on wyjścia na anteny zewnętrzne, bo mieszka daleko od BTSa. A Ci mu pakują antena główną tylko na PCB. Całe szczęście jest to wszystko podłączone wtyczkami i łatwe do przerobienia.

CT17 to jest adaptacja anteny na 2.4GHz do pasma LTE2600, taka kopia anteny innego producenta który produkował ją wiele lat temu, na nizszym paśmie ma duzo mniejszy zysk i zapewne dopasowanie. Głównym jej celem jest praca z B7, ogólnie nie jest ideałem ale tak jak pisze kolega, anteny zew. są wypierane przez zew. CPE LTE a na 5G właściwie straciły rację bytu.
Tak samo jak lata temu anteny do WiFi zostały wyparte przez zew. punkty dostępwe WiFI.
Nie powiedziałbym że są wypierane. Cpe to jest antena zewnętrzna, tylko że ma "przyczepiony" modem krótkim kablem (a na wyższych pasmach nawet może być antena pcb w ogniskowej reflektora itd). Jak dla mnie anteny podłączanie wtyczkami dają mi zdecydowanie większą wolność wyboru sprzętu. Np. Te same anteny co używam z lte (atk-504) mogę używać z 5g (nie w pasie C oczywiście). A jakbym miał wszystko w jednym to muszę kupić nowy zestaw.

A jeśli chodzi o 5G i modemy. To udało mi się jakiś czas temu pozyskać taki modem z adapterem Usb3. Ale u mnie problem jest z dostępnością sieci 5G w ogóle.

Dzwonilem do T-mobile to powiedzieli mi że jedyny masz na którym mają 5g jest w niepasujące lokalizacji (Olsztynek od Pd. strony)

Do tego dziś z ciekawości wybrałem się w końcu (tylko z kartami Orange i play niestety ) pod BTS Sudwa k.Olsztynka (ja zwykle używam Tomaszyn, z jakiegoś powodu Mańki nie działają, pewnie coś zasłania. Okazjonalnie testuję Warlity Małe i Sudwa co parę miesięcy).

I ciekawostka pod sam btsem miałem LTE i 100MB down/30MB up. Mniej więcej to czego nigdy nie przekroczyłem z domu.

Musze się kiedyś wybrać że wszystkimi 3 kartami (t-mobile,Orange,play) pod wszystkie te BTSy z laptopem i modemem 5g. Tylko ten modem ma 4x4 mimo. No i nie ma ATK-504 na pasmo C.
matek451 pisze: 2025-06-01, 11:31 Jeśli wewnatrz domu jest słąbo a mamy MF28XX/29XX to pierwsze co robimy to sprawdzamy za oknem. Jeśli jest słabo zarówno w obydwu wypadkach to szukamy innego rozwiązania niz MF28XX/29XX. Nie ma jednej recepty na każda lokalizację.
Albo zamawiamy pigtaile na sieci, otwieramy naszego Mf289f i podłączamy je bezpośrednio do modemu.

Ja i tak chyba dostaje największą możliwa prędkość z lokalnych btsow więc nie bardzo jest sens to robić. Ale może z ciekawości kiedyś spróbuję.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Za późno z czysto kosztowych rzeczy ( nie mówiąc o pracy) . Dajmy na to Twój przykład , MF289F plus anteny to jakieś 450pln , gdzie całkiem dobre CPE Nokię 4g05b mamy za 300pln....
Kiedyś zewnętrzne CPE kosztowały krocie, stąd takie "półśrodki" w stylu anten zewnętrznych miały rację bytu ( choć ja zawsze byłem zwolennikiem wkładania samego modemu do skrzynki hermetycznej ,btw. jak sam mf289F się sprawuje w skrzynce , jak daleko do BTS ?) .
matek451
Guru bezprzewodowy

W przypadku 5G NSA MIMO 4X4 w zew. CPE jest 8 anten zamkniętych w obudowie. 4 anteny na wysokie pasma i 4 na niskie wiec analogicznie w sytuacji modemu 5G na zewnatrz, też 8 anten, na dodatek 4 z nich do LTE dookólne bo jest stosowany sharing na kotwicy LTE.
Co do MF289F to rozbierano już ten sprzet, on ma MIMO4X4 więc tych anten jest jeszcze wiecej niż w MF286 , kiedyś była dyskusja która antena wew. jest na jakie pasmo. Tak to sobie wymyślili ale co do zasady to konfiguracja złacz anten zew. jest taka sama.
Ogólnie kosztowo to wychodzi nieciekawie, bo anteny, kable, pigtaile do anten zew. na dodatek jeszcze ograniczony wybór anten a na koniec ich konfiguracja wzajemna .
W sytuacji gdy zew. CPE LTE jest za 300 zł a te 5G/LTE około 600-700 zł to nie ma racji bytu, przy większych dystansach CPE jako promiennik do paraboli/grida czyli też taniej bo czasza to około 50-100 zł.
A co do T-mobile to raczej bajki z tym 5G N78, bo pomiar PEM był w tym tygodniu , oni maja to na swojej mapie jako odpalony a to jest pozwolenie Orange i to ten operator decyduje. Pewnie wkrótce zadziała.
W Olsztynku to Play ma od 1,5 roku prawdziwe 5G N78 na BTS-ie przy Mierkowskiej, sektor 3 na azymut 280 stopni.
luk4444
Użytkownik forum

Mig25 pisze: 2025-06-01, 16:07 Za późno z czysto kosztowych rzeczy ( nie mówiąc o pracy) . Dajmy na to Twój przykład , MF289F plus anteny to jakieś 450pln ,
Mój przykład nie jest najlepszy, bo dla mnie możliwość użycia openwrt jest warta więcej niż te 150zł różnicy. Jak kupowałem tego mf289f z rok czy półtora temu to między innymi dlatego go wybrałem. I bardzo dobrze że zwróciłem na openwrt uwagę bo oprogramowanie fabryczne było okropne (router osiągnął 2x prędkość ale parę razy na dobę wpadał w stan w którym ping miał ponad 300ms, jedynym rozwiązaniem był restart. Przy takim pingu to się nie da pracować tak jak ja to robię). Więc poszedł do szuflady dopóki nie miałem czasu żeby wpakować mu openwrt.

Nokia ma pewnie o wiele lepszy soft niż ZTE, ale jak mam wybór wolę open source.
gdzie całkiem dobre CPE Nokię 4g05b mamy za 300pln....
Kiedyś zewnętrzne CPE kosztowały krocie, stąd takie "półśrodki" w stylu anten zewnętrznych miały rację bytu
Ale zaraz... Nokia 4g05 toa modem lte cat6 (jak mój wiekowy tp link) a mf289f ma cat20 z qam256 więc co mu ty porównujemy :-)

Tu pewnie otrzymam odpowiedź, że i tak nie używam tego qam256 w tym momencie. Tak, ale sprzęt obsługuje, więc porównanie trochę jak 100Mb Ethernet z 10G :-)
( choć ja zawsze byłem zwolennikiem wkładania samego modemu do skrzynki hermetycznej ,btw. jak sam mf289F się sprawuje w skrzynce , jak daleko do BTS ?) .
Mniej więcej tak samo jak telefon na dachu. Download znośny w porywach do 40Mb ale upload bardzo kiepski. 3~7Mb.

Ja normalnie na antenach łączę się do Tomaszyna (5km) ale mam wysoki las w strefie fresnela (może postawie w tym roku dużo wyższy maszt jeśli to będzie miało sens). A bez anten łączy się do Sudwy lub Warlity Małe więc znów kiepskie porównanie.
matek451 pisze: 2025-06-01, 16:48 W przypadku 5G NSA MIMO 4X4 w zew. CPE jest 8 anten zamkniętych w obudowie. 4 anteny na wysokie pasma i 4 na niskie wiec analogicznie w sytuacji modemu 5G na zewnatrz, też 8 anten, na dodatek 4 z nich do LTE dookólne bo jest stosowany sharing na kotwicy LTE.
Nie wiem co to jest sharing na kotwicy LTE...

Mój modem 5g (fibocom FM350-GL) ma 4 anteny I obsługuje MIMO 4x4 (na wybranych pasmach).
Obrazek

Pierwsza cyfra mimo określa minimalną ilość torów tx druga rx . Różne urządzenia będą miały różna ilość anten a wszystkie mogą być MIMO 2x2 (nie mniej niż 2) lub MIMO4x4 (nie mniej niż 4). To prawda że jak nie przewiduje się podłączania zewnętrznych anten to konstruktor może sobie zrobić chociażby 16 na pcb i to będzie tańsze i pewnie będzie miało lepszą jakość sygnału niż filtrowanie i pakowanie wszystkiego w jak najmniejszą liczbę anten. Dlatego w tej kwestii CPE mają pewną przewagę technologiczną (bo łatwiej zrobic dobrą antenę jednopasmową niż szerokopasmową).

Swoją drogą, jak to jest w LTE i 5G przy MiMO4x4? Przy dwu antenach obracamy polaryzacja o 90st. A przy 4 ? Jak to powinno wyglądać?
Co do MF289F to rozbierano już ten sprzet, on ma MIMO4X4 więc tych anten jest jeszcze wiecej niż w MF286
Ja też rozbierałem swój żeby wlutować złącze do instalacji openwrt, nie zwróciłem dużej uwagi na anteny.
, kiedyś była dyskusja która antena wew. jest na jakie pasmo. Tak to sobie wymyślili ale co do zasady to konfiguracja złacz anten zew. jest taka sama.
Można to dość łatwo sprawdzić za pomocą VNA podłączając się do anten przez ich złącza na pcb i mierząc SWR. Ale znalazłem dyskusje na włoskim forum (Google znajduje od razu) tam jest ładnie opisane. Z tego co widzę inni łączą te wyjścia na pasmo 2600 i resztę bez żadnych filtrów. Ale ja nie jestem przekonany do takiego rozwiązania.
Ogólnie kosztowo to wychodzi nieciekawie, bo anteny, kable, pigtaile do anten zew. na dodatek jeszcze ograniczony wybór anten a na koniec ich konfiguracja wzajemna .
W sytuacji gdy zew. CPE LTE jest za 300 zł a te 5G/LTE około 600-700 zł to nie ma racji bytu, przy większych dystansach CPE jako promiennik do paraboli/grida czyli też taniej bo czasza to około 50-100 zł.
Ale zaraz zaraz. Czy istnieje cpe lte cat20 z qam256 który nie kosztuje 2tyś zł? No i te anteny w cpe nie są w żaden sposób scharakteryzowane w specyfikacji. Dopóki nie kupisz takiego produktu i nie powiesisz to nie dowiesz się czy te anteny to jest jakiś porządny panel o wąskiej wiązce który da ci 15dB~17dB (marzenie ściętej głowy, musiałby mieć metr na metr przy 8 antenach), czy jest to mały panel na osobnej płytce z dużą ilością miejsca i da 4~5dB. Czy to są anteny 2dB. (oczywiście reflektor to już inna para kaloszy).

CPE mają swoje zastosowania i fajnie ze ceny spadają, ale na razie nie jestem przekonany że "wypierają zewnętrzne anteny". U pewnej kategorii użytkowników? Możliwe, ale raczej nie u wszystkich.
A co do T-mobile to raczej bajki z tym 5G N78, bo pomiar PEM był w tym tygodniu , oni maja to na swojej mapie jako odpalony a to jest pozwolenie Orange i to ten operator decyduje. Pewnie wkrótce zadziała.
W Olsztynku to Play ma od 1,5 roku prawdziwe 5G N78 na BTS-ie przy Mierkowskiej, sektor 3 na azymut 280 stopni.
Dziękuję za dodatkowe info. Czyli jest ustawione na miasto i drogę. Dla mnie musiałoby być na północ. W ogóle tego BTSa nigdy mi się nie udało jeszcze odebrać (4km na północ) mimo jego wysokiej lokalizacji.

Musze się kiedyś przejechać pod Tomaszyn/Mańki I zobaczyć czy tam też jest max ustawiony na 100Mb.
Mig25
Guru bezprzewodowy

luk4444 pisze: 2025-06-02, 12:12 Mój przykład nie jest najlepszy, bo dla mnie możliwość użycia openwrt jest warta więcej niż te 150zł różnicy. Jak kupowałem tego mf289f z rok czy półtora temu to między innymi dlatego go wybrałem. I bardzo dobrze że zwróciłem na openwrt uwagę bo oprogramowanie fabryczne było okropne (router osiągnął 2x prędkość ale parę razy na dobę wpadał w stan w którym ping miał ponad 300ms, jedynym rozwiązaniem był restart. Przy takim pingu to się nie da pracować tak jak ja to robię). Więc poszedł do szuflady dopóki nie miałem czasu żeby wpakować mu openwrt.

Nokia ma pewnie o wiele lepszy soft niż ZTE, ale jak mam wybór wolę open source.
Oczywiście ,że każdy ma swoje wybory , jeden lubi OpenWRT , drugi się podnieca że to Mikrotik :)
Jeden lubi "dłubać" i przynosi mu to frajdę (a to jest bez cenne w sensie drożej za to zapłacić możena) , inny na myśl o przeciąganiu kabli dostaje drgawek...

Chodzi o generalne podejście ,że już teraz lepiej użyć zewnętrzne CPE ( choćby z tego powodu ,że już jest tańsze)

luk4444 pisze: 2025-06-02, 12:12 Ale zaraz... Nokia 4g05 toa modem lte cat6 (jak mój wiekowy tp link) a mf289f ma cat20 z qam256 więc co mu ty porównujemy :-)
Nokia 4g05b to sprzęt CAT12/15 ( to sprzedający ma źle w aukcji) ,agreguje 3 pasma MIMO4x4 ( i 4 jeśli podstawowym jest pasmo MIMO2x2), i ma QAM256 .
To mniej niż MF289F , ale to 4 czy 5 pasmo przeważnie wiele nie wnosi ( choć formalnie pod tym względem MF289f jest lepszy , jeśli oczywiście jest dostatecznie blisko i/lub ma dobry sygnał )

luk4444 pisze: 2025-06-02, 12:12 Mniej więcej tak samo jak telefon na dachu. Download znośny w porywach do 40Mb ale upload bardzo kiepski. 3~7Mb.

Ja normalnie na antenach łączę się do Tomaszyna (5km) ale mam wysoki las w strefie fresnela (może postawie w tym roku dużo wyższy maszt jeśli to będzie miało sens). A bez anten łączy się do Sudwy lub Warlity Małe więc znów kiepskie porównanie.
Przy takiej odległości już wielkość anten zewnętrznych robi znaczenie , ale przy odległości 1,5km to telefon przy UL wypada gorzej niż taki modem. ( a już najgorzej wypada taki cybertech podłączony do modemu , ma 2x mniejszą prędkość UL).
matek451
Guru bezprzewodowy

Tomaszyn ma sektor na Tolkmity, Mańki na Smagowo, Warlity swiecą idealnie na północ a Sudwa to stacja z azymutami do obsługi S7 i S51. Sharing w NSA przy N78 to sytuacja w którym pasmo 5G N78 jest z innego BTS-a niż kotwica LTE i pasma LTE do agregacji. Do CPE Nokii 4G można juzyć routera wew. opartego na OpenWRT. Z reszta podobnie jak do kazdego zew. CPE 5G/LTE.
BikeBarian
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: BikeBarian »

Do luk4444

Przykład anten zewnetrznego CPE ZTE MC889A PRO.

Obrazek

Okrąglutkie to 5G, z dołu po prawej to LTE low band (B20), z dołu po lewej to LTE high band (B7) i te wyżej po lewej to już B1 i B3.

Te do LTE to tak na czują z moich pomiarów poziomów sygnału jak je ekranowałem i paczyłem na którym bandzie parametry się pogarszają.
ODPOWIEDZ