Mig25 pisze: ↑2025-06-01, 09:53
W MF289F ( jak i innych ZTE) nie chodzi o przełączanie zewnętrzna/wewnętrzna ( to jest robione w samym gnieździe , po włożeniu "bolca" gniazdo mechanicznie przełącza z wewnętrznej na zewnętrzną , i to działa dopóki używamy dobrych/konkretnych wtyczek , jak robimy na siłę to je uszkadzamy).
Tu chodzi bardziej o samo podejście ZTE do ilości anten i ich zastosowania ,a także mitu ,że jak włożymy antenę zewnętrzną to automatycznie wszystkie wewnętrzne anteny są odcięte. ( Przecież LBR20 tak samo ma dwie wewnętrzne , dwie zewnętrzne

)
Tu chodzi o to , że w ZTE przydałyby się nie dwie anteny zewnętrzene , a co najmniej trzy , a najlepiej 5 ,a czasami 6

a to już dużo....
Ale to w innym wątku.
Jeśli to już było dyskutowane to masz może link?
Jak masz sprzęt do pomiaru anten , to daj wykres SWR tej atk-504 .... Może to też niektórym otworzy oczy
Aktualnie mam wszystkie moje ATK-504 na słupach, ale masz 100% rację. Pomiar atk-504 robiłem niedawno bo ostatnio kupiłem dwie używane pożółkłe że skorodowanymi wtyczkami, ale nadal bardzo dobrze działające takie anteny. I SWR obydwu jest super. Od jakichś 650MHz aż do 3GHz prawie płaski, oscylujący od 1.2 do 1.4. 3GHz to jest max jaki mogłem zmierzyć na urządzeniu które używałem. Więc jest możliwe że pasmo ma jeszcze troszkę większe.
Powiem ze to jest naprawdę rzadkość zobaczyć antenę o tak szerokim paśmie(szczególnie że ja zajmuje się głównie antena i jednopasmowymi w ramach moich hobby) więc podejrzewając że tam został zastosowany jakiś "trik" na takich "mierniczych" jak ja. Postanowiłem zmierzyć czy antena rzeczywiście wypromieniowuje w całym tym paśmie. Ustawiłem dwie te anteny naprzeciw siebie w odległości 1 metra i zmierzyłem siłę sygnału. Wykres miał ten sam krztalt co SWR. Więc nie ma tam żadnych sztuczek. (dla niewtajemniczonych dodam że np utrata sygnału na długim przewodzie też pokaże nam dobry swr więc to nie jest wszystko).
Poziom sygnału miał około -14dB. Na 1m sygnał 1GHz traci jakieś 32.5dB do tego dodajmy 2dB na kable i przejściówki i wzmocnienie około 10dB jest całkiem realistyczne.
( choć na anteny zewnętrzne generalnie już za późno , można w tanich pieniądzach mieć CPE - zewnętrzne modemy) .
Czemu za późno ? Z powodu długości kabli? Ja mam mój router (oraz drugi do eksperymentów) zrobiony tak:
Kable antenowe mają pół metra o ile pamiętam. Router w tej białej skrzynce.
A zewnętrzny modem bez anten można dostać za 350zł. Np fibocom FM350-GL z adapterem M2 do Usb3 jak ktoś ma już anteny. Tylko tam jest 4x4 mimo. Więc potrzeba 4 anten.
Nie widziałem nigdy modemu 5g z wbudowanym 4x4 mimo w przystępnej cenie i z dobrym zyskiem. (na zewnętrznych antenach)
matek451 pisze: ↑2025-06-01, 10:26
Moje wpisy na temat ZTE i złacz anten zew. sa dostępne tutaj czy na Elektrodzie od wielu lat, to sa informacje uzyskane w ZTE Polska w dawnych czasach od kompetentnej osoby która zajmowała sie tym sprzetem.
OK, poszukam. Chętnie poczytam i tym więcej.
W ZTE MF286 który działa w MIMO2X2 są 3 anteny wewnetrzne, antena zasadnicza pracuje na pełnym zakresie 800-2600MHz a do tego dwie anteny pomocnicze, jedna na 2600MHz do B7 a druga na 800-900/1800-2100MHz do B20/B8/B3/B1.
Tylko anteny pomocnicze są połaczone z zew. wejściami SMA. Dlatego lewe wejście działa tylko na B7 a prawe na pozostałych pasmach. Wiec router z anteną zew. dziala w SISO 1X1 na kazdym z pasm zamiast na MIMO2X2.
Ale tu mówimy o ZTE 289f , nie o zte mf286, czy obydwa mają tak samo? Zastanawiam się czemu ktoś to tak zrobił i kompletnie nie widzę celu takiego rozwiązania. Jeśli jest jedna antena pcb na cały zakres to czemu nie zrobili dwu? Po co rozbijać to na 3 anteny pcb I tylko 2 z nich wyprowadzić użytkownikowi na zewnątrz?
Jeśli w mf289f jest tak samo to można wyprowadzić wszystkie 3, zrobić prosty filtr górnoprzepustowy na powiedzmy 2300MHz (taki prosty diplekser) i połączyć za jego pomocą te dwie anteny pomocnicze. W ten sposób będzie prawdziwe mimo 2x2 w całym zakresie.
Dlatego czasami wystawia się go na zewnatrz , nawet jak podepniesz anteny bo wówczas korzysta też na tej antenie zasadniczej przy jakimś przyzwoitym sygnale i działa w MIMO2X2 na DL. Pracuje w takim trybie mieszanym, ten router działa na zew. też OK bez anten zew. jesli mamy rozsądny dystans do BTS-a.
Jeśli ma rozsądny dystans do BTSa to nie potrzeba anten zewnętrznych. Dla mnie to jest szczyt głupoty konstruktorskiej (chyba że coś mi tu umyka). Użytkownik kupuje router typu mf289f właśnie dlatego że posiada on wyjścia na anteny zewnętrzne, bo mieszka daleko od BTSa. A Ci mu pakują antena główną tylko na PCB. Całe szczęście jest to wszystko podłączone wtyczkami i łatwe do przerobienia.
CT17 to jest adaptacja anteny na 2.4GHz do pasma LTE2600, taka kopia anteny innego producenta który produkował ją wiele lat temu, na nizszym paśmie ma duzo mniejszy zysk i zapewne dopasowanie. Głównym jej celem jest praca z B7, ogólnie nie jest ideałem ale tak jak pisze kolega, anteny zew. są wypierane przez zew. CPE LTE a na 5G właściwie straciły rację bytu.
Tak samo jak lata temu anteny do WiFi zostały wyparte przez zew. punkty dostępwe WiFI.
Nie powiedziałbym że są wypierane. Cpe to jest antena zewnętrzna, tylko że ma "przyczepiony" modem krótkim kablem (a na wyższych pasmach nawet może być antena pcb w ogniskowej reflektora itd). Jak dla mnie anteny podłączanie wtyczkami dają mi zdecydowanie większą wolność wyboru sprzętu. Np. Te same anteny co używam z lte (atk-504) mogę używać z 5g (nie w pasie C oczywiście). A jakbym miał wszystko w jednym to muszę kupić nowy zestaw.
A jeśli chodzi o 5G i modemy. To udało mi się jakiś czas temu pozyskać taki modem z adapterem Usb3. Ale u mnie problem jest z dostępnością sieci 5G w ogóle.
Dzwonilem do T-mobile to powiedzieli mi że jedyny masz na którym mają 5g jest w niepasujące lokalizacji (Olsztynek od Pd. strony)
Do tego dziś z ciekawości wybrałem się w końcu (tylko z kartami Orange i play niestety ) pod BTS Sudwa k.Olsztynka (ja zwykle używam Tomaszyn, z jakiegoś powodu Mańki nie działają, pewnie coś zasłania. Okazjonalnie testuję Warlity Małe i Sudwa co parę miesięcy).
I ciekawostka pod sam btsem miałem LTE i 100MB down/30MB up. Mniej więcej to czego nigdy nie przekroczyłem z domu.
Musze się kiedyś wybrać że wszystkimi 3 kartami (t-mobile,Orange,play) pod wszystkie te BTSy z laptopem i modemem 5g. Tylko ten modem ma 4x4 mimo. No i nie ma ATK-504 na pasmo C.
matek451 pisze: ↑2025-06-01, 11:31
Jeśli wewnatrz domu jest słąbo a mamy MF28XX/29XX to pierwsze co robimy to sprawdzamy za oknem. Jeśli jest słabo zarówno w obydwu wypadkach to szukamy innego rozwiązania niz MF28XX/29XX. Nie ma jednej recepty na każda lokalizację.
Albo zamawiamy pigtaile na sieci, otwieramy naszego Mf289f i podłączamy je bezpośrednio do modemu.
Ja i tak chyba dostaje największą możliwa prędkość z lokalnych btsow więc nie bardzo jest sens to robić. Ale może z ciekawości kiedyś spróbuję.