modem option w iplus - czy mozliwa jest szybkosc 7,2 hsdpa

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
p123
Początkujący użytkownik forum

modem option w iplus - czy mozliwa jest szybkosc 7,2 hsdpa

Post autor: p123 »

Witam, z gory przepraszam jesli juz byla na tym forum odpowiedz na moje pytanie ale slabo znam sie na temacie i nie moglem znalezc. Mam modem option 7,2 hsdpa ready w iplus kupiony w grudniu. Mam 3.6 predkosc. Plus sie reklamuje ze mozna juz 7,2 odbierac. Na stronie iplusa sa tylko pliki do zwiekszenia szybkosci do modemu huewei, w salonie konsultnaci jak zwykle nic nie wiedza kiedy bedzie upgrade do modemu option, na infolini iplusa powiedziano mi ze moze za tydzien a moze za rok ( chamstwo w tej firmie jest coraz wieksze). Czy jest mozliwosc uzywania szybkosci 7,2 dla modemu option w iplus, a jesli tak to jakbyscie mogli powiedziec jak to zrobic to bede wdzieczny. Dziekuje i Pozdrawiam
Awatar użytkownika
LuKaSh
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: modem option w iplus - czy mozliwa jest szybkosc 7,2 hsdpa

Post autor: LuKaSh »

p123 pisze:option 7,2 hsdpa ready
jest mozliwe

zobacz tutaj moze znajdziesz pozdro :papa:
p123

Dzieki za linka. Przekopalem sie przez te wszystkie posty ale niestety odpowiedzi nie znalazlem. Nie jestem specjalista od tych spraw i moze jej po prostu nie zauwazylem ;-( Ale jesli ktos moze podeslac linka skad mozna sciagnac takie uaktualnienia do predkosci 7,2 w sieci iplus to bede wdzieczny. Sam probowalem tez szukac na stronie option ale nic nie znalazlem, a niektore opisy ktore tu czytam sa po prostu dla mnie niezrozumiale ze wzgledu na zbyt skomplikowane pojecia/terminy informatyczne itp. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
LuKaSh

p123 pisze:a infolini iplusa powiedziano mi ze moze za tydzien a moze za rok
skoro na infolinii powiedzieli Ci że nie ma to na ich stronie nie znajdziesz..Posiadam inny modem i niestety nie za bardzo mogę pomóc ;)
Powiedz jakie są dwie pierwsze litery numeru seryjnego to podzialamy (u mnie sa na dnie modemu, gdzie jest IMEI oraz SNR (numer seryjny) pzdr :papa:
p123

Dzieki za odpowiedz. Spisalem z modemu takie dane:
OPTION
QUALCOMM
3G CDMA
Model: GX0201
SNR: FT1977.........
IMEI: 3523.............

Dziekuje Ci jeszcze raz za odzew bo juz stracilem nadzieje ze da sie cos z tym zrobic :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
LuKaSh

no niestety nie moge znaleźć firmware do tego modemu moze spróbuj napisać maila do bok-u...moze oni coś wiedzą..pzdr
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

p123 pisze:w salonie konsultnaci jak zwykle nic nie wiedza kiedy bedzie upgrade do modemu option, na infolini iplusa powiedziano mi ze moze za tydzien a moze za rok (chamstwo w tej firmie jest coraz wieksze)
Najbardziej prawdopodobne jest to, że nigdy nie będzie. Kupiłeś modem 3,6Mbps, po upgradzie miałbyś 7,2Mbps. Jaki argument miałby operator przy przedłużeniu umowy?
"Ma pan modem 7,2Mbps, ale jak podpisze pan aneks do umowy, to dostanie pan... modem 7,2Mbps?" A tak, może akurat nie Ty, ale pewnie cała masa innych ludzi połasi się na zmianę na "lepszy modem".

Co do chamstwa - nie widzę w takiej informacji uzyskanej od konsultanta ani odrobiny chamstwa. Po prostu brak informacji, więc co chciałeś usłyszeć? Równie dobrze może się pojawić, ale też nikt się nie zdziwi jak będzie tak jak napisałem wyżej.
p123

Chodzi mi o to ze kupilem modem 7,2 hsdpa ready ale w tamtym czasie ( poczatek grudnia) jeszcze nie dzialalo w warszawie 7,2 tylko 3,6. Zapewniono mnie ze jak tylko bedzie szybkosc 7,2 to bedzie mi chodzic z taka szybkoscia. Kolega kupowal w tym samym czasie ale modem huewei i tez mial najpierw 3,6 a teraz ma juz 7,2. Stad moje zdenerwowanie sytuacja.

Przedluzalem umowe w Plusie ( wczesniej mialem wolniutko chodzacy net na usb commander) w grudniu. Jaki bedzie mial plus argument za dwa lata jak mi sie umowa skonczy? Tego nie wiem. Moze nie 7,2 w hsdpa tylko 72 albo 720 w technologi ktora jeszcze nie istnieje? Naprawde nie wiem.

co do chamstwa infolini iplusa to nie chodzi o to ze mi gosciu powiedzial ze nie wie kiedy wprowadza upgrade ale chodzi o forme odpowiedzi ( nie wiem, moze za tydzien , miesiac albo za rok) + ton jego odpowiedzi. No i kilka innych dziwnych stwierdzen. Co do obslugi konsultantow w glownym salonie plusa w mariocie to tez pozostawia wiele do zyczenia. Najpierw godzina czekania po wzieciu numerka, a nastepnie jakas dziewczyna mowi to samo co gosc na infolini + dodatkowo ze na stronie option mam sobie poszukac. Wiec ja poprosilem zeby sprawdzila na miejscu przy mnie czy sa takie upgrady, weszla na strone optiona, kliknela kilka razy na stronie ( caly czas rozmawiajac z kims innym przez telefon) i powiedziala ze nie moze znalezc i zebym sam sobie poszukal a pozatym to Ona nie jest od robienia upgradow modemow. Miala ta Pani szczescie ze nie byla facetem bo bym sprawe inaczej zalatwil. To tyle jesli chodzi o moje doswiadczenia z obsluga w plusie i dlatego napisalem ze jest tam coraz bardziej chamska obsluga.

No ale Wam Panowie dziekuje za odpowiedz i miejmy nadzieje ze uda sie jakos ten problem rozwiazac ;-)

Pozdrawiam
cysio
Stały użytkownik forum

Post autor: cysio »

No jakos udalo mi sie wygrzebac upgrade

http://rapidshare.com/files/87230535/GT ... grader.zip
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

cysio pisze:No jakos udalo mi sie wygrzebac upgrade
A tu gdzie kolega luki19910221, wskazywał nie było tego?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=990
13.Firmware 2.4.6Hd, ktory obsluguje HSDPA 7.2 Mbit/s

[ Dodano: 2008-01-28, 10:54 ]
Jednocześnie muszę stwierdzić, ,ze to dobry pomysł z archiwizacją oprogramowania bo nigdy nie wiadomo kiedy zabraknie tych wymienionych linków. ;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

To może Panie i Panowie skorzystać z tej stronki na wrzucanie firmware-u: http://www.diino.com/

Free 2GB i - chyba - max załącznik 50MB. :)
Ja powrzucałem niektóre managery na ten serwer. Więcej tutaj: Software / Managery i sterowniki do kart i modemów
ODPOWIEDZ