ZTE MC888 PRO - brak agregacji - iPlus w Polkomtelu

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sieciowe
Początkujący użytkownik forum

ZTE MC888 PRO - brak agregacji - iPlus w Polkomtelu

Post autor: sieciowe »

Dzień dobry,
przyznaję, że trochę się na tym nie znam,
ale zerknąłem na wątek: viewtopic.php?p=658061#p658061
gdzie pisano, że w T-Mobile ten ZTE MC888 PRO był najszybszy i zaagregował:
15.0MHz@2600(B7)+15.0MHz@2100(B1)+10.0MHz@800(B20)+5.0MHz@900(B8)
oraz były też inne opinie, że wyciąga po 5G transfery do 700/T-Mobile (a w innymi miejscu nawet 900/Orange) Mbps pobierania.

Nabyłem ZTE MC888 PRO w dobrym stanie jeszcze na gwarancji i uruchomiłem go ze kartą iPlus bez limitów.

Ustawiłem go na parapecie w oknie piątego piętra budynku z dość przestronnym widokiem przez okno na Ksawerów i początek mordoru po środku Mokotowa w okolicy Galerii Mokotów, Straży, Policji, Pogotowia i TVP czyli z potencjamie swobodnym zasięgiem na kwartały z licznymi masztami PlusGSM w okolicy, ale transfery są umiarkowane - tzn. w dzień DL ok. 200-235Mbps/ UL.30-35Mbps, w nocy DL do 305/308Mbps i UL.45-65Mbps max.

Natomiast interfejsie urządzenie wygląda jakby korzystał tylko z 1 pasma LTE/1800MHz(B3) i jednego 5G/N41 oraz jest wyraźna wzmianka braku agregacji (No CA), czyli zupełnie inaczej niż opisywano dla innych sieci.

Poza tym urządzenie wydaje się (po 1 dniu) działać na razie w miarę stabilnie oraz ma jeszcze miesiąc gwarancji, dlatego proszę o pomoc w 3 kwestiach:

1. Czy i jak można coś ustawić w interfejsie ZTE MC888 PRO, aby wymusić korzystanie z kilku pasm na raz i ich agregację dla iPlus?
2. Czy da się na tym urządzeniu uzyskać DL na poziomie ok. 500/600Mbps dla agregacji chociaż ze 3 pasm z 5G+4G na PlusGSM w sieci Polkomtel na Mokotowie?
3. Co mogę jeszcze innego zrobić, aby podnieść parametry transmisji na tym ZTE MC888 PRO dla iPlus w mojej okolicy?

Załączam obrazki ilustracyjne do sprawy i uprzejmie proszę o Waszą ekspercką pomoc.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam,
K.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: ZTE MC888 PRO - brak agregacji - iPlus w Polkomtelu

Post autor: matek451 »

Plus i 500-600Mb/s , zapomnij.
Zeusek
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Zeusek »

Pewnie że się da osiągnąć te 500Mb ale chyba nie w Plus...przynajmniej w Twoim przypadku. Przez dwa lata miałem MC888 w Orange/Play i osiągałem 500 do nawet 800Mb...tak że da się więcej niż masz osiągnąć.
Nawet zaznaczając więcej pasm to nadajnik decyduje co ma Tobie dać i tego nie przeskoczysz. Jedyna rada to zmień sieć o ile masz taką możliwość.
5G Zowee CPE 6 (H165-383) -> Orange
sieciowe

Bardzo dziękuje za odpowiedzi.

Z przyjemnością zmieniłbym operatora na szybszego, ale wtedy to już na kablówkę/światło.

Cały ten case polega na tym, że kartę iPlus bez limitu aktualnie opłaca mój pracodawca jako LTE,
ja zaś dokupiłem sobie prywatnie ten modem 5G i mogę jej używać dowolnie w domu,
ale wszystko mamy z globalnej umowy w Polkomtelu,
natomiast gdy miałbym znów sam dodatkowo płacić,
to wrócę do UPC/TP czy Netii na 1Gbps po kablu.

Chodzi tu zatem o to - czy da się coś lepiej wycisnąć na Mokotowie/Ksawerowie w widokiem na mordor z tego iPlusa na takim ZTE MC888 PRO niż pokazane przeze mnie aktualne rezultaty, a jeśli to jest już max, wtedy na razie tak to będę używał przez kilka kwartałów, aż mi się zakup modemu zamortyzuje w budżecie domowym i wtedy mając też dłuższą perspektywę z praktycznego funkcjonowania na takim łączu, ewentualnie rozważę, czy jest to akceptowalne i nadal wystarczające, czy też przyjdzie czas na powrót do solidnej kablówek.

Pozdrawiam.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Post autor: Mig25 »

MC888 powinien agregować B3+B8+n41 , a jeśli będzie w zasięgu plusowego 5G ultra to B3+n41+n1 , i to w tym ostatnim jest szansa na największe prędkości...
Pokaż coś takiego jak siły sygnału , może ma zakładke jak Informacja o sieci. Tam będzie widać ,czy ten n41 jest silny ,itp.

Poza tym wstawiłeś zdjęcia , ale ja ich nie moge osobno otworzyć ,żeby zobaczyć co tam jest napisane...
matek451
Guru bezprzewodowy

On już dostał odpowiedź, umowę z Polkomtelem to mają firmy nie majace pojęcia że pakują się w ten syf bez żadnej przyszłości. Kup sobie starter Orange za 5 zł, zarejestruj będziesz miał 800GB za darmo na m-c , opal kolejne 400GB za zgody marketingowe i na 1.2TB potestuj sobie wspólczesny internet 5G N78 w agregacji z 4 pasmami LTE.
sieciowe

@matek451
- dziękuję za Pana odpowiedzi szczególnie też na tym drugim forum, a korzystając z tej ostatniej tu porady, zakupię jutro starter Orange i sprawdzę, zgodnie z Pana radą, aby też potwierdzić, że modem jest w pełni sprawny przy okazji na innej sieci, z tym, że nie widzę opcji 800GB za 5zł tylko trochę inne paramerty ceny do pojemności - https://www.orange.pl/view/kup-starter + https://www.orange.pl/view/zarejestruj-numer ?

@Mig25
- z danych bieżących połączenia i modemu na iPlus to wkleiłem już wszystko co udało mi się zebrać też w komplecie pod adresem - https://postimg.cc/gallery/jNPHgP5 - i na razie nie wiem, gdzie tam można by coś jeszcze więcej znaleźć, ale chętnie się dowiem, czy i gdzie tam jest jakiś dodatkowy tryb/podgląd diagnostyczny, który pokazuje jakieś dalsze szczegóły.

Pozdrawiam.
matek451
Guru bezprzewodowy

Kupujesz, rejestrujesz i z góry dostajesz 800GB na start w ramach pakiety 12x800 czyli 9600GB , w pierwszym m-cu za 0 zł, w 2 i 3 za 15 zł a od 4 za 35 zł. Gigabajty nie wykorzystane przechodzą na kolejny m-c , kumulują się. Zarzadzanie numerem w aplikacjI Mój Orange, dodatkowe 400GB za zgody marketingowe otrzymasz po wysłaniu SMS-a z tego startera na numer 80290 o tresci TAK, jest tez dodatkowe 100GB za skorzystanie z aplikacji Mój Orange.
tommy7600
Użytkownik forum

Post autor: tommy7600 »

MC888 Pro / Ultra na X62 potrafi spokojnie pociągnąć ponad 800Mb na n78. Oba testowane u mnie na Play / T-Mobile dawały wynik miedzy 450-860Mb w zależności od pory. Upload między 70-100 Mb.

Ostatnio testowałem u siebie też Plusa z ciekawości i podobny wynik jeśli chodzi o działanie. Taki chyba urok tej sieci. Nawet obrót o kilka stopni w Plusie robił sporą różnicę xD

Obecnie MC888 Pro nie mam, ale kiedyś bawiłem się tym "hackiem": https://www.youtube.com/watch?v=PkY6cQFV_qI Dzięki skryptowi dało się wyciągnąć więcej informacji.
sieciowe

.
Pozdrawiam @tommy7600
to chyba od Pana właśnie kupiłem tego PRO w ubiegłym tygodniu ;-)

Dziś zgodnie z poradą z tego i drugiego wątku nabyłem starter Orange i wykonałem na min 9 testów pomiędzy 23 a 24tą.

Oto wyniki - https://postimg.cc/gallery/Kj1GhvW - zaintrygował mnie znaczny rozrzut prędkości DL od 300 do 600 w ciągu godziny na Orange, czyli od poziomu porównywalnego PlusGSM do prawie dwukrotnie szybszego, natomiast UL bez szału w tym Orange - wyniki do 50Mbps czyli w sumie podobnie a chwilami nawet słabiej niż Plus w tych samych porach i to pomimo aktywnej agregacji 4*LTE+5GN78 w Orange vs brak agregacji z Plusa.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dzięki za link o skrypcie - jutro zerknę na YT i powrócę do iPlusa, tak więc gdyby ktoś miałby jeszcze jakieś wskazówki/porady jak można w tej sytuacji przyśpieszyć PlusGSM na tym MC888 PRO, to chętnie się dowiem.
matek451
Guru bezprzewodowy

Kotwica na LTE2600 z 1 sektora na Konstrukcyjnej 1, sygnał dostateczny. 5G N78 z 2 róznych sektorów/BTS-ów sygnał słabszy, bardzo niski SINR, stad niskie osiagi na UL, głównie PCI 240 , do tego z PCI677, stacje z N78 są dalej. W tych warunkach osiagi poprawne, to pokazuje ze optymalnym wyborem był MC889 czyli zew. CPE 5G/LTE zamiast wew. MC888 PRO.
sieciowe

Dzięki za te informacje i chociaż nie wszystko tam dokładnie rozumiem,
to mam pytanie dlaczego MC889 miałby być tu jakoś znacząco lepszy od MC888 PRO,
skoro one oba są oparte o ten sam procesor X62?
MC888Pro
Platforma SDX62 + WCN6856
Standard sieci NSA&SA 5G:n1/3/7/8/20/38/41/77/78
LTE:B1/3/7/8/20/28/38
UMTS:B1/8

MC889
Platforma SDX62
Standard sieci NSA&SA 5G:n1/3/7/8/20/38/41/77/78
LTE:B1/3/7/8/20/28/38
UMTS:B1/8

Z czego zatem (poza ceną efektywnego zakupu) miała by tu tak dokładnie wynikać jakaś przełomowa różnica dla szybkości transmisji w sieci Plus poza tym, że się ten drugi wystawia na elewację i trzeba ciągnąć kabel przez okno co niszczy uszczelkę w oknie a docelowo i sam kabel też trzeba zmieniać?
Mig25
Guru bezprzewodowy

Tym ,że będzie on na stałe zainstalowany na zewnątrz ,i przez co będzie wykorzystywał sygnał nie stłumiony przez ściany. ( Więc masz rację z jednej strony , oba routery będą miały podobne wyniki jeśli będą ustawione w tym samym miejscu i tak samo skierowane antenami , ale tylko jeden jest przeznaczony do montażu na zewnątrz , przez co nie ma np. części wifi ).

Nikt nie każe instalować kabla przez okno...
sieciowe

Obecnie MC888Pro stoi na parapecie wew. ok. 8-10cm od szyby i optymistycznie przyjmując, że coś tam jeszcze pamiętam z fizyki, to tłumienie tych fal radiowych przez takie dwa szkiełka = zwykła dwuszybowe okno bez metalicznych powłok to wyjdzie ok. 5dB, czyli chyba marginalne?
Mig25
Guru bezprzewodowy

To też zależy... Jak nadajnik będziesz miał 300m od tego okna , i antena sektorowa też skierowana w to okno , to tak , taka szyba w ogóle nie będzie czymś ,co w jakiś zauważalny sposób wpłynie , Ale jak to będzie więcej , BTS będzie niewidoczny a sygnał poodbijany od różnych innych bloków , to te 5dB może być na wagę złota.
Sam możesz przetestować jak jest u Ciebie , umieszczając go raz w środku raz na zewnątrz i porównać wyniki (tylko wiadomo ,speedtest moze wychodzić raz szybciej raz wolniej , trzeba go kilka razy powtórzyć ,żeby zobaczyć jaki jest średni wynik ,a no i patrz czy to samo jest agregowane i to ten sam nadajnik)).
tommy7600
Użytkownik forum

Ja bym sprawdził jak ten Pro się sprawdzi wystawiony przez okno. Możemy założyć, że taka szyba to od 4 do 6 dB tłumienia. Teoretycznie, bazując na pierwszych screenach z Plusa, może się to przełożyć na 30% różnicy w wynikach. W praktyce, ze względu na środowisko, może to być nawet i 50%. Także bez testów się nie obejdzie jak wspomniał Mig25. Dodam tylko, że modem po zmianie pozycji "trochę" myśli i nie od razu widać to w panelu.

Ze wspomnianym skryptem, z tego co pamiętam, łatwiej obserwować zmiany.
matek451
Guru bezprzewodowy

Na 3.6GHz pewnie tłumienie przez szyby około 7 dB czyli poziom sygnał 2 razy słabszy a moc 5 razy mniejsza to są duze wartości i mają wpływ na osiągi a szczególnie na UL.
tommy7600
Użytkownik forum

Na 3.6 GHz bazując na opisie zgadywałbym, że max 6 dB. Nadal sporo. Nie mniej bez testów to wróżenie z fusów. Ciekawi mnie wynik pomiarów :)
matek451
Guru bezprzewodowy

To juz szczegół, ale dB to skala logarytmiczna więc tłumienie 5-6 dB to nie jest marginalna sprawa, poza tym dochodzi kwestia anten kierunkowych w MC889 pod N78.
tommy7600
Użytkownik forum

Zgadzam się.
sieciowe

Tak więc praktyka z dzisiejszego wieczoru wskazuje, że:

1. Dla Orange moje szyby praktycznie nie stanowiły dziś zauważalnej różnicy.
Wykonałem po 3 testy przed oknem i za oknem, różnica w:
- SNR była może na poziomie 0,5dB ale to bardziej się zmieniało w czasie niż pomiędzy szybą i bez.
- prędkość pobierania praktycznie identyczna - po uśrednieniu obu zestawów można powiedzieć, że bez tłumienia szyby 461/62, zaś z szybą 459/60, ale również bardziej się zmieniało pomiędzy poszczególnymi pomiarami niż z szybą i bez.

2. Dla Plusa dB wahało się bardziej w czasie niż z szybą i bez,
natomiast jest tam obserwowalne jakaś powtarzalna ale nieznaczna różnica w transferze.
okno otwarte (czyli bez tłumienia szyby):
- 245/53 uśrednione z trzech
okno zamknięte czyli klasycznie za szybą:
- 235/44 uśrednione z pięciu bo na początku były duże fluktuacje po zamknięciu okna.

Sumarycznie nie widzę uzasadnienia na pakowanie nowego urządzenia za okno w mojej lokalizacji, bo jeśli MC888Pro ma ten sam proc co MC889ODU, no to jakąś większą różnicę mogłyby chyba zrobić już jedynie jakieś wypasione anteny, a do tego trzeba nabyć drugie urządzenie i go tak samo ćwiczyć.
Mig25
Guru bezprzewodowy

Tyle , że normalnie ODU nie umieszcza się „za szybą” . a w takim miejscu gdzie jest najlepszy sygnał /widocznosc BTS.
A router wewnętrzny też nie stawia się na parapecie ,tylko w bardziej w środku , żeby WiFi miało szanse być równomiernie rozłożone na powierzchni mieszkania.
Dawniej kiedy ODU było cholernie drogie takie wewnętrzne routery wkładało się do hermetycznych skrzynek ,wyłączało WiFi , ustawiało tryb bridge i robiły za ODU…
sieciowe

Dzień dobry,
teorię mogę zrozumieć, jednak w praktyce bloku to mam tylko dwie ściany z oknami do wyboru i niby mikro balkon regularnie zalewany i zaśmiecany przez sąsiadów z góry różnościami, więc sprawdziłem działanie routera na zewnątrz na parapecie w bliskiej okolicy tam gdzie mógłby potencjalnie stanąć i dać się przykręcić do zewnętrznej elewacji lub barierki by się nadmiernie nie brudzić z w/w powodów i różnice są jak widać na tyle małe, że to moim zdaniem nie ma sensu.

Z natury bywam spokojnym i ugodowym człowiekiem, więc po prostu nie będę się tu emocjonował zmianą o 15-20% prędkości za cenę ponad tysiąca złotych na kolejne urządzenie i wiercenia ściany, ramy okna czy dziurawienia uszczelek.

Jestem wam po prostu wdzięczny za wszystkie te porady, komentarze, informacje, bo dużo się nauczyłem i dowiedziałem nowych rzeczy oraz bardzo serdecznie dziękuję też za wasz czas, dobrą wolę i bezinteresowne zaangażowanie w odpowiedzi, których udzieliliście na temat mojej sprawy.

Zatem póki co to wygląda, że ZTE MC888 PRO pozostanie sobie na parapecie w kuchni przy oknie bo tam najlepiej działa z opcji lokalizacji wewnętrznych i nawet jakoś rozsądnie to wygląda, nie przeszkadza nikomu nadmiernie i też spokojnie zapewnia z tego miejsca pokrycie LAN dla całego mieszkania grubo powyżej 1Gbps przez WIFI, bo przecież lokal nie jest znowu aż taki wielki skoro tu dyskutujemy o tych wszystkich sprawach wogół użytkownia służbowego iPlus, zamiast powrócić do opłacanej całościowo prywatnie kablówki...

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

p.s.(-edit-)
Mam jeszcze tylko 1 pytanie, bo robiąc ostatnio te różne testy zauważyłem, że router nierzadko zmienia kolor górnej diody https://postimg.cc/gallery/zz5HY1w pomiędzy białym a niebieskim i pytanie co on w ten sposób sygnalizuje i czy to się powinno dziać i jak często podczas zwyczajnej pracy online, czy też wtedy gdy urządzenia klienckie usypiają, czy o co z tym chodzi?
Obrazek Obrazek
Mig25
Guru bezprzewodowy

Teoretycznie ma to pokazywać ,czy router jest połączony w trybie 4G/LTE (niebieska led) , czy w 5G ( biała).
W praktyce ZTE ma z tym problem , bo nawet jeśli w otoczeniu jest szczątkowe 5G i na chwilę się z nim połączy ( po czym stwierdzi ,że LTE jednak lepsze i przełączy się na LTE) to i tak zarówno biala led się pali , jak i w web też jest napis 5G....
Do tego standardowo zarówno zte jak i wiele urządzeń ( jak nie wszystkie) też mają problem z rozróżnieniem np pasma LTE B1 z 5G N1 (być może dlatego ,że jest współdzielone na nadajniku) , i też przeważnie pokazują 5G mimo połączenia z LTE...
Zeusek
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Zeusek »

Jeśli chcesz to wyłącz w opcjach 5G2100 (N1) lub 4G2100 (B1) i wtedy powinno się unormować... teoretycznie.
5G Zowee CPE 6 (H165-383) -> Orange
sieciowe

Jeszcze raz dziękuję.

Wyłączyłem B1 i B8 w LTE4G i teraz świeci się wszystko na biało przez 90% czasu stabilnie,
a niebieskie wyskoki górnej diody sygnalizacyjnej stały się tylko sporadyczne,
dodatkowo poprawiła się stabilność i ogólna powtarzalność wyników,
dzięki czemu już nie obserwuję losowo dziwnych spowolnień.

Może nie jest najszybciej, ale jakoś działa - https://postimg.cc/yk1yzM0X

Obrazek

Pozdrawiam i życzę Państwu dobrej nocy.
ODPOWIEDZ