Linksys wrt54g3g - router UMTS
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Linksys wrt54g3g - router UMTS
Panowie HELP. Mam taka konfiguracje routera WRT54G3G pod Oragne i teoretycznie powinno dzialac a nie chce
Probowalem juz wpisywac user i haslo i zmieniac z gprs na hsdpa ale dalej brak polaczenia. Nawet nowszy firmware (2.10) zainstalowalem i to samo. Wciskam connect, laczy laczy laczy i nic. Ma ktos jakas propozycje? Z gory dzieki.

-
- Stały użytkownik forum
A czemu nie masz podanego User Name i Password
Powinno być wpisane:
APN Name: internet
User Name: internet
Password: internet
Pozdrawiam
Powinno być wpisane:
APN Name: internet
User Name: internet
Password: internet
Pozdrawiam
- bob
- Guru bezprzewodowy
Hmm , ja mam tylko APN i działa.dtech pisze:A czemu nie masz podanego User Name i Password
-
- Stały użytkownik forum
A u mnie nie chciało działaćbob pisze:Hmm , ja mam tylko APN i działa.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-10, 17:23 ]
Wycięcie zbędnego cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-01-10, 17:23 przez dtech, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Witam,
Mam problem z routerem WRT54G3G-EU. Posiadam kartę GX0201 (Globetrotter GT MAX 7.2 Ready E) zakupioną w salonie Orange i nie chce mi tej kartu Router rozpoznawać. Wgrany najnowszy firmware 2.10.17 i dalej nic. Suport Linksysa stwierdził, że na WRT widnienie logo Vodafone (router zakupiony w Polsce u dystrybutora) i dlatego nie będzie współpracował z moją kartą. Proszę o wasze zdanie na ten temat.
Mam problem z routerem WRT54G3G-EU. Posiadam kartę GX0201 (Globetrotter GT MAX 7.2 Ready E) zakupioną w salonie Orange i nie chce mi tej kartu Router rozpoznawać. Wgrany najnowszy firmware 2.10.17 i dalej nic. Suport Linksysa stwierdził, że na WRT widnienie logo Vodafone (router zakupiony w Polsce u dystrybutora) i dlatego nie będzie współpracował z moją kartą. Proszę o wasze zdanie na ten temat.
Galu
-
- Stały użytkownik forum
Mam dokładnie ten sam model modemu i u mnie działa bez problemów.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
U mnie podczas instalacji pisze, że karta jest nieobługiwana. Po włozeniu jej do modemu nawet nie zabłysnie. Na stronie Optiona są dwa rodzaje kart GT MAX. Może masz inną albo ja mam inny firmware tej karty? Kupiona w salonie Orange w listopadzie 2007r. Czy masz ten sam firmware routera 2.10.17?
Galu
-
- Stały użytkownik forum
Na stronie orange widzę tylko jedna kartę. Ja mam dokładnie taki model:
GT MAX 7,2
Nawet w dokładnie takiej samej kolorystyce. W routerze mam dokładnie taki sam firmware jak ty.
Karta w laptopie działa bez problemów ??
Pozdrawiam
GT MAX 7,2
Nawet w dokładnie takiej samej kolorystyce. W routerze mam dokładnie taki sam firmware jak ty.
Karta w laptopie działa bez problemów ??
Pozdrawiam
-
OK Sprawdzę jeszczę z inna kartą. Może router jest wadliwy? Czy masz ją aktywowaną w Orange? W Liksysysie powiedzieli, że ten typ routera ma logo Vodafone i powinienem mieć inny "WRT54G3G-EM"
Galu
-
Juz dziala!dtech pisze:A czemu nie masz podanego User Name i Password

Nastepnego dnia wlaczylem router i zaczal smigac jak ta lala

Dzieki
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-10, 17:22 ]
Poprawa cytowania.
Ostatnio zmieniony 2008-01-10, 17:22 przez Wosu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Czy ktoś z was uruchomił SNMP na tym routerze ??
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
witam po dlugiej przerwie.. :-)
jedno male info odnosnie nowych kart: spora czesc nowych sterownikow do modemow jest pod jadro 2.6
Zas na jadrze 2.6 nie dziala dobrze wifi na tych routerach.. Stad cos za cos :-(
przed zakupem dobrze sprawdzic czy oryginalne lub alternatywne oprogramowanie obsluguje nasz modem.
Ja wrt54g3g nadal uzywam, lecz moim ISP nie jest juz iplus tylko aster (umowa na pol roku no i brak limitow , a wlasnie owe limity w Iplusie mi bardzo przeszkadzaly). Musialem w tym celu wgrac oprogramowanie oryginalne , gdyz na x-wrt nie bylem wstanie na nim rozdzielic internetu dostarczanego po kablu. :-) na chwile obecna przy oryginale zostaje - nie mam czasu na wieksza zabawe i chyba dopoki nie wyjda odpowiednie drivery do wifi dla jadra 2.6 to wrt wgrywac nie bede- na 2.4 i tak za wiele nie bede mogl Wam pomoc :-( robiac nowe drivery czy cos.
snmp na open/x-wrt powinno sie dac odpalic. czy na fabryczbym jest - nie wiem
czym sie rozni wersje EM od EU to sam wlasnie szukam bo sam jestem ciekaw.
generlanie przez brak czasu wylecialem troche z tematu :-)
EDIT1: wyglada na to iz powoli sie pojawiaja odpowiednie drivery dla jadra 2.6 (w 2.6.24 bedzie 1sza jaskolka) wiec z czasem nasze routerki beda mogly smigac na kernelku 2.6 :-)
EDIT2: jakie sa roznice miedzy EU a EM nie znalazlem . Zadalem to pytanie na jednym forum linksys'owym - zobaczymy czy ktos odpisze.
Pozdrawiam
jedno male info odnosnie nowych kart: spora czesc nowych sterownikow do modemow jest pod jadro 2.6
Zas na jadrze 2.6 nie dziala dobrze wifi na tych routerach.. Stad cos za cos :-(
przed zakupem dobrze sprawdzic czy oryginalne lub alternatywne oprogramowanie obsluguje nasz modem.
Ja wrt54g3g nadal uzywam, lecz moim ISP nie jest juz iplus tylko aster (umowa na pol roku no i brak limitow , a wlasnie owe limity w Iplusie mi bardzo przeszkadzaly). Musialem w tym celu wgrac oprogramowanie oryginalne , gdyz na x-wrt nie bylem wstanie na nim rozdzielic internetu dostarczanego po kablu. :-) na chwile obecna przy oryginale zostaje - nie mam czasu na wieksza zabawe i chyba dopoki nie wyjda odpowiednie drivery do wifi dla jadra 2.6 to wrt wgrywac nie bede- na 2.4 i tak za wiele nie bede mogl Wam pomoc :-( robiac nowe drivery czy cos.
snmp na open/x-wrt powinno sie dac odpalic. czy na fabryczbym jest - nie wiem
czym sie rozni wersje EM od EU to sam wlasnie szukam bo sam jestem ciekaw.
generlanie przez brak czasu wylecialem troche z tematu :-)
EDIT1: wyglada na to iz powoli sie pojawiaja odpowiednie drivery dla jadra 2.6 (w 2.6.24 bedzie 1sza jaskolka) wiec z czasem nasze routerki beda mogly smigac na kernelku 2.6 :-)
EDIT2: jakie sa roznice miedzy EU a EM nie znalazlem . Zadalem to pytanie na jednym forum linksys'owym - zobaczymy czy ktos odpisze.
Pozdrawiam
--
Pogar
Aster -> Linksys WRT54G3G -> Dom
Pogar
Aster -> Linksys WRT54G3G -> Dom
-
witam
jestem w trakcie zamawiania tego routerka i mam pytanko ,specyfikacja mowi ze jest obslugiwana karta novatel xu870 czy moze ktos potwierdzic poprawne dzialanie tejze karty
bedzie pracowala w orange
pzdr
nowy Andrzej
jestem w trakcie zamawiania tego routerka i mam pytanko ,specyfikacja mowi ze jest obslugiwana karta novatel xu870 czy moze ktos potwierdzic poprawne dzialanie tejze karty
bedzie pracowala w orange
pzdr
nowy Andrzej
-
- Stały użytkownik forum
Potwierdzam ze novatel xu870 w orange działa. Ale po testach widzę, że option GT Max działa zdecydowanie lepiej.
Plusem jest to, że novatel jest bez simlocka

Plusem jest to, że novatel jest bez simlocka

-
dzieki za szybka odpowiedz
a mozesz jeszcze napisac jaki masz router w wersji EU czy EM i z jakim softem?
dzieki
a mozesz jeszcze napisac jaki masz router w wersji EU czy EM i z jakim softem?
dzieki
-
- Stały użytkownik forum
Co do wersji to nie wiem, chyba EU router kupiony i polskiego dystrybutora. Wersja romu to 2.10.17, ta najnowsza jaka jest dostępna.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- bob
- Guru bezprzewodowy
Dodam tylko, że wbrew temu co twierdzą sprzedawcy wersja EM obsługuje mniejszą ilość kart niż wersja EU.
-
- Stały użytkownik forum
a to nie wiedziałem 

-
Mam dokladna specyfikacje ale nie moge zalaczyc nic ,pewnie z powodu zbyt malej ilosci postow ,ale dopiero dolaczylem do Was takze amba
- bob
- Guru bezprzewodowy
Tu tabela porównawcza ( EU vs. EM ):
ftp://ftp.fen.pl/sterowniki/Linksys/Lin ... 20list.xls
Info do tabeli:
Wrt54g3g-EU za ten czas dostał firmware w wersji 2.10.17 a dla EM nic się nie zmieniło.
Specyfikacja EU 2.10.17 :
ftp://ftp.fen.pl/sterowniki/Linksys/Lin ... .10.17.pdf
ftp://ftp.fen.pl/sterowniki/Linksys/Lin ... 0cards.pdf
ftp://ftp.fen.pl/sterowniki/Linksys/Lin ... 20list.xls
Info do tabeli:
Wrt54g3g-EU za ten czas dostał firmware w wersji 2.10.17 a dla EM nic się nie zmieniło.
Specyfikacja EU 2.10.17 :
ftp://ftp.fen.pl/sterowniki/Linksys/Lin ... .10.17.pdf
ftp://ftp.fen.pl/sterowniki/Linksys/Lin ... 0cards.pdf
-
- Stały użytkownik forum
To ja dodam link do oryginalnego firmware do wersji EM ktorego sie troche naszukalem a pomoc linksysa podawala link do wersji vodafone...
ftp://ftp.fen.pl/sterowniki/Linksys/Lin ... de_bin.rar
ftp://ftp.fen.pl/sterowniki/Linksys/Lin ... de_bin.rar
-
WRT54G3G-EU
witam,
zastanawiam się nad zakupem Routera LINKSYS WRT54G3G-EU. Głównie ze względu na słaby zasięg i możliwość umieszczenia go gdzieś w oknie
Chciałem zapytać czy może jest coś na rynku innego (tańszego) co da mi możliwość podłączenia z internetem przez operatora komórkowego ?
Dzięki
pozdrawiam
R.
zastanawiam się nad zakupem Routera LINKSYS WRT54G3G-EU. Głównie ze względu na słaby zasięg i możliwość umieszczenia go gdzieś w oknie

Chciałem zapytać czy może jest coś na rynku innego (tańszego) co da mi możliwość podłączenia z internetem przez operatora komórkowego ?
Dzięki
pozdrawiam
R.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Slaby zasięg operatora komórkowego jak sądzęrobekpw pisze:Głównie ze względu na słaby zasięg i możliwość umieszczenia go gdzieś w oknie

Koniecznie potrzebujesz router? Może wystarczy modem z anteną zewnętrzną? Bo taniego routera z możliwością podpięcia modemu komórkowego raczej nie znajdziesz. Można się pokusić o użycie do tego celu małego PCta i uruchomić na nim ICS (więcej o tym znajdziesz na forum).robekpw pisze:Chciałem zapytać czy może jest coś na rynku innego (tańszego) co da mi możliwość podłączenia z internetem przez operatora komórkowego
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stały użytkownik forum
Mozna tez uzyc modemu asus wl-500gp + huawei e220, ale wymaga to troche wiedzy.
-
Mozesz zatem cos wiecej o tym rozwiazaniu napisac?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Stały użytkownik forum
Nalezy wgrac firmware oparty na openwrt
http://rapidshare.com/files/86980313/E2 ... Wrt_v1.rar
http://www.link.wylaczony/?d=1BL7DDXG (mirror)
http://www.filefactory.com/file/0745e2/ (mirror)
Tutaj znajduje sie gotowiec w ktorym wystarczy po wgraniu zmienic tylko APN (w /etc/ppp/peers/3g jesli dobrze pamietam) logujac sie przez ssh (login: root , haslo: changeme)
Firmware nie jest mojego autorstwa znalazlem go na pewnym austriackim forum ale dziala bez problemu z e220 i tylko z nim. Inne modemy na usb tez powinny dzialac (szczegolnie te korzystjace ze sterownikow usb-serial converter) ale wymagalo by to zmiany id_product i vendora w skrypcie inicjalizacji usbserial (/etc/modprobe.d/usbserial)
W /etc/ppp/peers/chate3g mozna ustawic takze uzytkownika i haslo jesli sa wymagane do polaczenia. Po restarcie (komenda reboot) powinnien sie polaczyc automatycznie e220.
Instrukcja wgrania firmware znajduje sie np. na
http://wiki.openwrt.org/OpenWrtDocs/Har ... us/WL500GP
UWAGA: instalacja przez webowy interfejs nie dziala, polecam skorzystac z metody ASUS firmware restoration tool (Windows only)
http://rapidshare.com/files/86980313/E2 ... Wrt_v1.rar
http://www.link.wylaczony/?d=1BL7DDXG (mirror)
http://www.filefactory.com/file/0745e2/ (mirror)
Tutaj znajduje sie gotowiec w ktorym wystarczy po wgraniu zmienic tylko APN (w /etc/ppp/peers/3g jesli dobrze pamietam) logujac sie przez ssh (login: root , haslo: changeme)
Firmware nie jest mojego autorstwa znalazlem go na pewnym austriackim forum ale dziala bez problemu z e220 i tylko z nim. Inne modemy na usb tez powinny dzialac (szczegolnie te korzystjace ze sterownikow usb-serial converter) ale wymagalo by to zmiany id_product i vendora w skrypcie inicjalizacji usbserial (/etc/modprobe.d/usbserial)
W /etc/ppp/peers/chate3g mozna ustawic takze uzytkownika i haslo jesli sa wymagane do polaczenia. Po restarcie (komenda reboot) powinnien sie polaczyc automatycznie e220.
Instrukcja wgrania firmware znajduje sie np. na
http://wiki.openwrt.org/OpenWrtDocs/Har ... us/WL500GP
UWAGA: instalacja przez webowy interfejs nie dziala, polecam skorzystac z metody ASUS firmware restoration tool (Windows only)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Bardzo dobre rozwiązanie i zdaje się być hitem sezonu.cysio pisze:Mozna tez uzyc modemu asus wl-500gp + huawei e220,

-
- Stały użytkownik forum
Jakby modem rozlaczyl sie sam np. z powodu restartu NODE-B aby polaczyc sie ponownie mozna zalogowac sie przez SSH i wydac polecenia:
killall pppd
pppd call 3g
Lub po prostu wylaczajac i wlaczajac router do pradu
Do ciekawostek dodam ze tym sposobem b.mozliwe ze da sie rozdzielic sferie, ale niestety nie jestem w stanie tego sprawdzic bo nie posiadam modemu sferii ani nie jestem w jej zasiegu.
killall pppd
pppd call 3g
Lub po prostu wylaczajac i wlaczajac router do pradu
Do ciekawostek dodam ze tym sposobem b.mozliwe ze da sie rozdzielic sferie, ale niestety nie jestem w stanie tego sprawdzic bo nie posiadam modemu sferii ani nie jestem w jej zasiegu.
-
router
Są dwie kwestie:BliSki pisze: Slaby zasięg operatora komórkowego jak sądzę
Koniecznie potrzebujesz router? Może wystarczy modem z anteną zewnętrzną? Bo taniego routera z możliwością podpięcia modemu komórkowego raczej nie znajdziesz. Można się pokusić o użycie do tego celu małego PCta i uruchomić na nim ICS (więcej o tym znajdziesz na forum).
1. może chciałbym tego rozwiązania używać w dwóch lokalizacjach więc taka większa antena zewnętrzna była trochę problematyczna
2. Te dwie lokalizacje to jedna pod warszawą gdzie jest bardzo kiepski zasięg wewnątrz mieszkania... nie chcę siedzieć w oknie z komputerem ;-) i myślałem, że umieszczenie w oknie takiego routerka rozwiąże problem. Druga lokalizacja to niestety zasięg tylko w edge ale np. na parterze budynku jest dosyć kiepsko. I zawsze jak coś robię to muszę umieścić kompa z właściwej strony budynku i to najlepiej na piętrze.
3. I jeszcze jedno. Zastosowanie routerka dałoby możliwość korzystania z netu na drugim kompie + myślałem aby do niego podłączyć sobie jakiś większy dysk.
Próbowałem na tej swojej karcie zmienić firmware aby wykorzystywać HDPSA i mam komunikat, że z tą kartą się nie da. Wiecie z czym może być problem ?
pozdrawiam
R.
-
Nie znam dokładnie tych miejsc, dlatego ciężko mi to ocenić. Ale pewnym wyjściem może byłoby tez umieszczenie dwóch anten w tych dwóch lokalizacjach?robekpw pisze:1. może chciałbym tego rozwiązania używać w dwóch lokalizacjach więc taka większa antena zewnętrzna była trochę problematyczna
Gdybyś maił dwie antenki z dłuższym kablem, to byś nie musiał siedzieć w oknie.robekpw pisze:nie chcę siedzieć w oknie z komputerem ;-)
Czasami pomaga też modem na USB i przedłużacz USB.
Teoretycznie tak,ale nie jest to tanie rozwiązanie.robekpw pisze:myślałem, że umieszczenie w oknie takiego routerka rozwiąże problem
Tak, w takim przypadku to już router by się najlepiej sprawdził. I na podział łącza nie ma mocnychrobekpw pisze:3. I jeszcze jedno. Zastosowanie routerka dałoby możliwość korzystania z netu na drugim kompie + myślałem aby do niego podłączyć sobie jakiś większy dysk

HSDPA.robekpw pisze:aby wykorzystywać HDPSA
Pozdr, (R) BliSki. (tm)