SE GC85 - ciągłe pobieranie KB
Moderator: Moderatorzy
- quick
- Stały użytkownik forum
SE GC85 - ciągłe pobieranie KB
Witam,
Ostatnio zakupiłem SE GC85, wsadziłem do niego kartę OrangeFree (bez środków) w celu sprawdzenia czy wszystko działa. Zainstalowałem Wireless Manager, zostałem "połączony" z internetem (oczywiście nie mogę przeglądać stron www, tyle, że widzę zasię EDGE i ilość kresek - równocześnie jestem połączony ze stacjnonarnym internetem - wifi).
I tutaj wielkie zdziwienie... program pokazuje mi,że ciągle wysyłam jakieś pliki. W "sent" dochodzi do ok. 32,000 kb , po 2/5 minutach zaprzestaje wysyłanie. "received" nie osiąga 1kb. Jedyny program internetowy jaki jest włączony to gg. W celu sprawdzenia i zagłębienia problemu właczyłem youtube, przeglądałem strony i ilość wysyłanych/przychodzących plików już się nie zmieniała, czyli: wysyłało/odbierało na początku a potem zaprzestało.
Czy to normalne? Pytam, ponieważ za nim zasile konto chciałbym mieć pewność, że wszystko mi w 5 min. mi nie ucieknie..
Ostatnio zakupiłem SE GC85, wsadziłem do niego kartę OrangeFree (bez środków) w celu sprawdzenia czy wszystko działa. Zainstalowałem Wireless Manager, zostałem "połączony" z internetem (oczywiście nie mogę przeglądać stron www, tyle, że widzę zasię EDGE i ilość kresek - równocześnie jestem połączony ze stacjnonarnym internetem - wifi).
I tutaj wielkie zdziwienie... program pokazuje mi,że ciągle wysyłam jakieś pliki. W "sent" dochodzi do ok. 32,000 kb , po 2/5 minutach zaprzestaje wysyłanie. "received" nie osiąga 1kb. Jedyny program internetowy jaki jest włączony to gg. W celu sprawdzenia i zagłębienia problemu właczyłem youtube, przeglądałem strony i ilość wysyłanych/przychodzących plików już się nie zmieniała, czyli: wysyłało/odbierało na początku a potem zaprzestało.
Czy to normalne? Pytam, ponieważ za nim zasile konto chciałbym mieć pewność, że wszystko mi w 5 min. mi nie ucieknie..
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: SE GC85 - ciągłe pobieranie KB
Zapewne Windows sprawdzał aktualizację lub program antywirusowy. Zazwyczaj działają one tak, że po wykryciu połączenia z internetem łączą się i sprawdzają dostępne aktualizacje.quick pisze:I tutaj wielkie zdziwienie... program pokazuje mi,że ciągle wysyłam jakieś pliki
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- quick
- Stały użytkownik forum
zawsze tak się dzieje? Przy każdym połączeniu będą sprawdzanae, za które będę płacić.. ? Chociaż w sumie to sprawy groszowe , 100kb-3gr..
Jeszcze jedno, włożyłem do modemu kartę Orange z abonamentem, mam wrażenie, że internet w formie EDGE działa wolniej niż u mojego znajomego. Da się sprawdzić czemu tak jest, sprawdzić prędkość, coś przyśpieszyć... itp. ?
Jeszcze jedno, włożyłem do modemu kartę Orange z abonamentem, mam wrażenie, że internet w formie EDGE działa wolniej niż u mojego znajomego. Da się sprawdzić czemu tak jest, sprawdzić prędkość, coś przyśpieszyć... itp. ?
-
To już zależy jak skonfigurujesz Windowsa i system antywirusowy. Możesz to wyłączyć jeżeli bardzo Ci przeszkadza. Chociaż dla antywirusa, to raczej wyłączenia tego bym nie polecał.quick pisze:zawsze tak się dzieje? Przy każdym połączeniu będą sprawdzane
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Wyłącz aktualizacje i nie będzie.quick pisze:zawsze tak się dzieje? Przy każdym połączeniu będą sprawdzanae,
Poczytajquick pisze:sprawdzić prędkość, coś przyśpieszyć... itp. ?

-
Przykładowo to: >Optymalizacja - czyli jak przyspieszyć szybkość naszego łącza oraz jak zminimalizować ilość pobieranych danych<Jaco pisze:Poczytaj
Pamiętaj też, że szybkość zależy od obciążenia BTSa a może w tym wypadku tak jest u Ciebie, że korzystacie z dwóch różnych BTSów. Zależne jest też od siły sygnału w pewnym stopniu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- quick
- Stały użytkownik forum
dzięki Panowie 

-
- Użytkownik forum
Startquick pisze:I tutaj wielkie zdziwienie... program pokazuje mi,że ciągle wysyłam jakieś pliki. W "sent" dochodzi do ok. 32,000 kb

- quick
- Stały użytkownik forum
załadowałem konto kartą za 5zł, po wejściu na następujące strony:
- www.onet.pl
- www.wp.pl
- www.legialive.pl
- www.n70.com.pl
- włączenie GG
zostało mi 4,64 zł. Odjeło mi 36gr. Nie za dużo?
Ustawiłem FireFoxa tak jak w opisie.
- www.onet.pl
- www.wp.pl
- www.legialive.pl
- www.n70.com.pl
- włączenie GG
zostało mi 4,64 zł. Odjeło mi 36gr. Nie za dużo?
Ustawiłem FireFoxa tak jak w opisie.
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
JayCee pisze: Starturuchom
cmd
netstat -b

netstat -a moim zdaniem
Latka lecą...
-
36 groszy to niecałe 1,5MB. Otwarcie tych kilku stron właśnie tyle zabiera.quick pisze:Nie za dużo?
Wszystko w normie.
- quick
- Stały użytkownik forum
Fragment z "Internet na wakacjach, Internet poza domem - poradnik podróżnika"
Ile to jest 100KB? Ile tak naprawdę kosztuje simdata lub Orange Free na kartę?
Przy założeniu, że każda ciężka strona „waży” około 100KB a każda lekka około 50KB, za jedną złotówkę obejrzymy około 30 ciężkich lub 90 lekkich stron. Warto wspomnieć, że oglądanie (nawet stron z dużą ilością grafiki) może kosztować nie drogo gdyż pierwsze wejście na stronę zabierze 100KB a przeglądanie podstron będzie skutkowało najczęściej tylko zmianą treści a nie pobrania całej grafiki od nowa. Czyli wejście na ciężką stronę pochłonie np. 100KB ale załadowanie każdej podstrony w obrębie tej samej witryny np. średnio ok. 50KB. Przy przeglądaniu 3 stron na minutę (180 stron na godzinę o wadze ok. 50KB) za godzinę surfowania przez simdatę zapłacimy ok. 2,70zł (50KB x 3 x 60 = 9000KB = 90 paczek po 100KB = 90 x 0,03zł = 2,70zł). Jeśli przez drugą godzinę będziemy korzystać tylko z gadu-gadu, za dwugodzinną sesję Plus policzy nam ok. 3zł. Na naszą korzyść wpływa także rozliczanie danych pobranych jak i wysłanych razem.
Więc chyba nie jest w normie..
Ile to jest 100KB? Ile tak naprawdę kosztuje simdata lub Orange Free na kartę?
Przy założeniu, że każda ciężka strona „waży” około 100KB a każda lekka około 50KB, za jedną złotówkę obejrzymy około 30 ciężkich lub 90 lekkich stron. Warto wspomnieć, że oglądanie (nawet stron z dużą ilością grafiki) może kosztować nie drogo gdyż pierwsze wejście na stronę zabierze 100KB a przeglądanie podstron będzie skutkowało najczęściej tylko zmianą treści a nie pobrania całej grafiki od nowa. Czyli wejście na ciężką stronę pochłonie np. 100KB ale załadowanie każdej podstrony w obrębie tej samej witryny np. średnio ok. 50KB. Przy przeglądaniu 3 stron na minutę (180 stron na godzinę o wadze ok. 50KB) za godzinę surfowania przez simdatę zapłacimy ok. 2,70zł (50KB x 3 x 60 = 9000KB = 90 paczek po 100KB = 90 x 0,03zł = 2,70zł). Jeśli przez drugą godzinę będziemy korzystać tylko z gadu-gadu, za dwugodzinną sesję Plus policzy nam ok. 3zł. Na naszą korzyść wpływa także rozliczanie danych pobranych jak i wysłanych razem.
Więc chyba nie jest w normie..
-
Od kiedy "ciężka" strona to 100kB? 

-
Niestety kategorie się zmieniają cały czas
i faktycznie to co kiedyś było ciężką teraz jest już lekką. Obecnie strony nafaszerowane Flashem mogą już ważyć nawet 1, 2 a nawet więcej MB.

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- bob
- Guru bezprzewodowy
A jaka jest encyklopedyczna definicja "ciężkiej" strony?
-
Nie ma chyba takiej definicjibob pisze:jaka jest encyklopedyczna definicja "ciężkiej" strony

Na marginesie: Poprawiłem trochę tego posta

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- quick
- Stały użytkownik forum
czyli wywołałem burzę w szklance wody.. przepaszam Panowie 

- sardo nunspa
Można też powyłączać, "co nieco" we właściwościach przeglądarki internetowej. Zablokować reklamy, czyli wyskakujące okienka. Wiele witryn oferuje wersję light.
Latka lecą...