Dobry zasięg, ale słaby transfer.
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Dobry zasięg, ale słaby transfer.
Witam. Znowu mam problem ze swoim internetem. Ostatnio wycelowałem swoją antenką kierunkową w btsa tak, że wyciągałem praktycznie maksymalne transfery(177,7 kilobita/s).
Od paru dni mam tylko jakieś 50 więc różnica jest duuuża. Mam modem ED77 w orange+antenka kierunkowa 16,5dB+System Mechanica, który podkręca możliwości łącza. Najpierw myślałem, że może wiatr przekręcił trochę antenę, bo ostatnio mocno wiało, ale komendą AT+CSQ sprawdziłem, że mam nadal taki sam wskaźnik a poza tym antena nie powinna i tak się przekręcić.
Powiedzcie co może być przyczyna spadku transferów?? Sprawdzałem, że korzystam nadal z tego samego Btsa, nie zmieniałem żadnych ustawień w systemie, nie jest to wina przeciążonego nadajnika, bo tak samo jest w dzień i w nocy, przeskanowałem kompa i nie mam wirusów.
Od paru dni mam tylko jakieś 50 więc różnica jest duuuża. Mam modem ED77 w orange+antenka kierunkowa 16,5dB+System Mechanica, który podkręca możliwości łącza. Najpierw myślałem, że może wiatr przekręcił trochę antenę, bo ostatnio mocno wiało, ale komendą AT+CSQ sprawdziłem, że mam nadal taki sam wskaźnik a poza tym antena nie powinna i tak się przekręcić.
Powiedzcie co może być przyczyna spadku transferów?? Sprawdzałem, że korzystam nadal z tego samego Btsa, nie zmieniałem żadnych ustawień w systemie, nie jest to wina przeciążonego nadajnika, bo tak samo jest w dzień i w nocy, przeskanowałem kompa i nie mam wirusów.
ED 77+ antena kierunkowa 16,5dB
transfery: 10KB/s-20KB/s
Pingi: takie jak ka?dy 600ms-1000ms
System Mechanic dzia?a cuda:)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Dobry zasięg, ale słaby transfer.
Zapomniałeś o awariach nadajnika.lukasz100 pisze:, nie jest to wina przeciążonego nadajnika, bo tak samo jest w dzień i w nocy,

-
- Stały użytkownik forum
To już kilka dni, więc zamiast czekać aż samo się zrobi pytam na forum, bo może o czymś nie wiem:)
- Jaco
No wieszlukasz100 pisze:pytam na forum, bo może o czymś nie wiem:)

My mamy wiedzieć o awariach nadajników

- bob
- Guru bezprzewodowy
Zadzwoń do BOK Orange i dowiedz się czy jest awaria.lukasz100 pisze:...zamiast czekać aż samo się zrobi pytam na forum,

-
- Stały użytkownik forum
Nie chodzi o to czy wiecie czy jest awaria nadajnika tylko czy znacie jakieś inne powody spadku transferu przy dobrym zasięgu 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Hehe, to się dogadaliścielukasz100 pisze:czy znacie jakieś inne powody spadku transferu przy dobrym zasięgu

Te inne powody to mają być po stronie operatora, czy także po stronie użytkownika?
Po stronie operatora:
- Awaria poza BTSem, np. gdzieś na styku operatora i połączenia z internetem,
- Problem z serwerem DNS.
Po stronie użytkownika:
- zaśmiecony system (np. wirusy, trojany)...
- i wiele innych.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- bob
- Guru bezprzewodowy
No ja nie wiem ale jak nie wiem to zawsze wykluczam kolejne możliwe powody.lukasz100 pisze:Nie chodzi o to czy wiecie czy jest awaria nadajnika
Zaczynam od najprostszych lokalnych i jak to nie wychodzi do wykluczam te niezależne ode mnie w dalszej kolejności można ponownie szukać u siebie ale już głębiej z tym przekonaniem, że to już na pewno u siebie muszę szukać.
Po prostu świetnie to napisałem.

-
- Stały użytkownik forum
No ja tak właśnie sprawdzałem. Skanowałem kompa na wirusy i nic. Sprawdzałem wskaźniki i są takie jak były wcześniej, więc nie przestawiła się antena. Podłączyłem nawet do drugiego kompa modem i jest tak samo, więc nie jest to wina kompa. W dzień i w nocy transfery są takie same , więc bts nie jest przeciążony. A gdyby była awaria btsa to chyba wcale by nie działał mi net. a on działa tylko o wiele wolniej i właśnie to najbardziej mnie denerwuje. Było już wszystko na max ustawione, a jednak coś znowu jest nie tak 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Awaria do duże słowo. Kilka razy kiedy doszedłem do wniosku, że to nie u mnie jest problem dzwoniłem do BOK i w 50% przypadków zostałem powiadomiony o jakiś zmianach na nodeB. Inna sprawa to, że komp potrafi się "zamulić" i wtedy dobry na to był chyba nie tylko dla mnie:lukasz100 pisze:awaria btsa to chyba wcale by nie działał mi net. a on działa tylko o wiele wolniej
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=31673#31673 taki sposób z tym, że Ty już tego sposobu używasz a więc na Twoim miejscu zadzwoniłbym do BOK.
Jakim antywirem? Tylko nie napisz że avastemlukasz100 pisze:Skanowałem kompa na wirusy i nic

I tu się mylisz, na 99% to wina BTS. Moja rada jest taka: idź do salonu operatora i złóż pisemną reklamację, nie telefoniczną ani mailową, tylko właśnie pisemną.lukasz100 pisze:gdyby była awaria btsa to chyba wcale by nie działał mi net
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Taa, na 99% to Maria Curie-Skłodowska była facetem. Takie pisanie, a tym bardziej twierdzenie że coś jest bardziej prawdopodobne niż coś innego jest mało warte...Jarek no.1 pisze:I tu się mylisz, na 99% to wina BTS.
Pierwsza rzecz, to kontakt z BOK, zgłoś problem, sprawdzą, dostaniesz informację zwrotną.
Znając życie, dostanie informację, że operator świadczy usługi w ramach istniejących możliwości technicznych i z resztą będzie miał rację.Jarek no.1 pisze:idź do salonu operatora i złóż pisemną reklamację, nie telefoniczną ani mailową, tylko właśnie pisemną.
Tak naprawdę, to co miałby napisać w reklamacji? Że wolniej działa? Póki co w regulaminach brak zapisów o prędkościach, usługa jest świadczona i tyle. A problem jak był będzie dalej.
Pierwsza sprawa to sprawdzenie własnego sprzętu i kontak ze wsparciem technicznym, celem zasygnalizowania problemu, ew. uzyskania informacji na temat terminu rozwiązania problemu.
Sorry, nie obraź się ale pozwolisz że pozostanę przy swoim, jak na razie bardzo dobrze na tym wychodzęEngelbert pisze:...Znając życie...

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Masz do tego pełne prawo, ale zaznaczam, że znam dosyć specyfikę obsługi klienta, z resztą wytłumaczyłem dlaczgo tak uważam.Jarek no.1 pisze:Sorry, nie obraź się ale pozwolisz że pozostanę przy swoim
Ale skoro piszesz, że tak bo tak, to z pewnością musisz mieć rację...
- Jaco
Panowie proszę o spokój 

- DJMETRIX
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Witam... nie chce tworzyc nowego tpicku bo mam latwe pytanko.
Czym różni się nadajnik BTS 900 od 1800Mhz??
Który lepszy ??
POZDRO
Czym różni się nadajnik BTS 900 od 1800Mhz??
Który lepszy ??
POZDRO
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Częstotliwością na której nadaje, ze wszystkimi tego konsekwencjamiDJMETRIX pisze:Czym różni się nadajnik BTS 900 od 1800Mhz?

Zależy co masz na myśli? W jednych sytuacjach jeden może mieć plusy w innych drugi.DJMETRIX pisze:Który lepszy ?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Stały użytkownik forum
A teraz to już wcale nie wiem co się dzieje. Przy przeglądaniu stron mam praktycznie max co może dać mi modem 177kilobitów/s a jak zacznę coś ściągać to średnio 50 kilobitów/s. Żeby było śmieszniej pliki ściągają się szybciej gdy jednocześnie przeglądam strony www. Co jest??
- Mikolaj211
A pliki ściągasz przez jakiś program, czy normalnie, przez mozillę?
-
- Stały użytkownik forum
Głównie ściągam na mozilli, ale sprawdzałem i na explorerze i tak samo jest:(
- Jaco
Zainstaluj sobie to: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... us+8.6.3.9 do pobierania plików.
-
- Stały użytkownik forum
Zawsze bylem zwolennikiem DAP`a lecz ostatnia wersja co chwile sie wykrzacza mi pod vista. Alternatywa moze byc darmowy FDM (Free download manager)
-
- ### BAN ###
No ludzie.. Ja sobie zainstalowałem wersje Premium
I nie porównanie...
Internet... chodz bardzo szybko 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Programu czy Visty?Damiano pisze:Ja sobie zainstalowałem wersje Premium
-
W Orange bardzo czesto nadajniki sa przeciazone... i jesli jestesmy pewni wlasnych konfiguracji i sprzetu to niestety trzeba operatora meczyc reklamacjami za tragiczne dzialanie internetu na danych bts... Jako ciekawostke powiem ze u mnie w miescie (Aleksandrow Lodzki) jest stacja gsm/dcs Orange na ktorej z pasma gsm praktycznie nie da sie korzystac pomimo ze ma edge
Predkosci sa 1-5kB/s z strasznymi pingami czesto po kilka sekund , a pasmo dcs dziala poprawnie ( 15-25kB/s)... Cale szczescie ze nie uzywam Orange bo reklamacjami bym zasypal operatora
Z ciekawosci zglaszalem ten problem telefonicznie - oczywiscie go przyjeli i nic nie zrobili...

Hspa 10,2mb/s http://www.speedtest.net/result/670298212.png
-
- ### BAN ###
Program.ja.michal pisze:Programu czy Visty?

[ Dodano: 2008-02-17, 17:17 ]
A i jeszcze zainstalowałem System Mechanic 7...... net wymiata

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-20, 15:17 ]
Wycięcie zbędnego cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-02-20, 15:16 przez Damiano, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Bts raczej jest ok, bo mam dużą prędkość przy otwieraniu stronek a tylko przy ściąganiu jest lipa a poza tym jak by był przeciążony to w nocy by chodziło lepiej a tak nie jest;p
-
- Początkujący użytkownik forum
Jestem poczatkujacy.Mam laptopa z wbudowanym modemem,ale mam slaby zasieg.Najlepszy zasieg mam jak pojade do Miedzyzdrojow/pelne 5 kresek i caly czas swieci/.U mnie najlepszy przez jakis czas 4 i czasami gasnie.A tak 1-3 i swiecenie z przerwami.Przy tym dobrym ukladzie sciagam program 5-18KB,przewaznie w tym ukladzie 7-10KB.1KB to 8kb/s?Gdy wejde na wzgorze niedaleko domu,osiagam 5 kresek i swiecenie.W prostej lini przez Zalew do Swinoujscia jest okolo 15km.Mysle,ze zmiana modemu+antena na dachu powinno pomoc.?/modul wbudowany/.Co do dab86exe.Czy wystarczy,ze go sciagnalem,,czy trzeba cos ustawic?Drugi to mechanic.Wgralem,kliknalem na napis internet,wyskoczyla szuflada z duza iloscia kart/bledy/i dalej nie wiem co robic.Stanelo to i nie chce sie ruszyc.Fachowcy pomozcie........
Nie ma to jak maraton
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ciekawa sprawa. Mieliśmy na forum kilka takich przypadków- (transfer 1-3 kB)szalony pisze:jest stacja gsm/dcs Orange na ktorej z pasma gsm praktycznie nie da sie korzystac pomimo ze ma edgePredkosci sa 1-5kB/s z strasznymi pingami czesto po kilka sekund , a pasmo dcs dziala poprawnie ( 15-25kB/s)...
. Czyli podejrzane jest pasmo 900Mhz w Orange...trebor pisze:Mam laptopa z wbudowanym modemem,ale mam slaby zasieg.
Co to jest za modem, co obsługuje i w jakiej jesteś sieci. Podaj swoją lokalizacje, najlepiej na mapie i doczytaj w FAQ o hyperterminalu.

-
- Początkujący użytkownik forum
Taki dobry to ja nie jestem.W komputerze odczytalem:globe trotter HSDPA modem,badz motorola sm56 data fax modem.ORANGE.Na mapie znalazlem 900 w Dargobadzu okolo 5-6km na wsch.,a w Swinoujsciu 900 i 1800.W Miedzyzdrojach anteny na budynkach 123 /44600 -4638/i jeszcze 123 789 , 123456./to dotyczy 1800/,oraz jeszcze trzy 900.Co do lokalizacji to nie potrafie.Wgralem hyperterminal,ale nic nie wychodzi.Program Vista.
Nie ma to jak maraton