Problem z netem.

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
milan1899ac
Użytkownik forum

Problem z netem.

Post autor: milan1899ac »

Mam taki problem, posiadam iPlusa prędkość ponoć 460,8 Kb/s, chciałbym pograć w pewną grę online (netsoccer), mimo małych wymagań gry mam kosmiczne lagi, mój gracz sam chodzi, nie chce kopnąć piłki, ogólnie zachowuje się dziwnie. Mam pytanie, czy da się jakoś zmniejszyć bądź zminimalizować te lagi? Dziękuję za odpowiedź i przepraszam za założenie nowego tematu. Pozdrawiam.

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-01-22, 17:15 ]
Poprawa wulgaryzmów :nienie: Kolego poczytaj sobie regulamin :nienie:
Ostatnio zmieniony 2008-01-22, 17:14 przez milan1899ac, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Problem z netem.

Post autor: Jaco »

Zacznij od :faq: bo tam znajdziesz odpowiedź.
milan1899ac
Użytkownik forum

Szukałem, znalazłem kilka programów... Ale nadal to samo. :zdziwko: Czy to normalne, że mój ping wynosi 999 ms? :zdziwko:
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

milan1899ac pisze::zdziwko: Czy to normalne, że mój ping wynosi 999 ms? :zdziwko:
A zupełnie nawet częste. Zobacz temat w HP o prędkościach.

[ Dodano: 2008-01-23, 21:48 ]
milan1899ac pisze:ponoć 460,8 Kb/s
Ponoć to jest prędkość portu. Zainstaluj sobie cos do pomiaru prędkości i zobacz jaką masz naprawdę.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

milan1899ac pisze:[...] Czy to normalne, że mój ping wynosi 999 ms? :zdziwko:
Temat pingów już był wałkowany wiele razy ale dodam że niestety biorąc pod uwagę obciążenie sieci ping niestety jest kiepski. Nawet na HSDPA czasami nie jest rewelacyjny. Zależy to tylko od operatora, w pewnym stopniu od użytkownika i higieny jego komputera (spyware, adware, malware). Tych śmieci standardowy antywir nie wykrywa a potrafią nieźle namieszać w transferze.
milan1899ac
Użytkownik forum

Sundance_kid pisze:Ponoć to jest prędkość portu. Zainstaluj sobie cos do pomiaru prędkości i zobacz jaką masz naprawdę.
Zainstalowałem mam 27,4 kbps oraz 4,6 kbps.
mar_kow pisze:Zależy to tylko od operatora, w pewnym stopniu od użytkownika i higieny jego komputera (spyware, adware, malware).
Ostatnio pozbyłem się błędu ''explorer.exe'' to znacznie pomogło, teraz muszę oczyścić kompa, bo na dysku C mam tylko 141 MB wolnego.

I jeszcze jedno, kiedyś chciałem zamówić neostrade, lecz konsultant powiedział, że ''nie dochodzi słup'', spytałem czy nie mogą go doprowadzić przecież to tylko 100 metrów, to on definitywnie odmówił, czy on miał takie prawo?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

milan1899ac pisze:I jeszcze jedno, kiedyś chciałem zamówić neostrade, lecz konsultant powiedział, że ''nie dochodzi słup'', spytałem czy nie mogą go doprowadzić przecież to tylko 100 metrów, to on definitywnie odmówił, czy on miał takie prawo?
Z nimi nie wygrasz. Ja czekam od 8 lat na sepse.
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

milan1899ac pisze:konsultant powiedział, że ''nie dochodzi słup'', spytałem czy nie mogą go doprowadzić przecież to tylko 100 metrów, to on definitywnie odmówił
Konsultant miał rację, niestety. W wielu miejscowościach jest taka sytuacja że wymagana jest modernizacja centrali telefonicznych, najczęściej jest to własnie na obrzeżach miast gdzie wydaje się że dołożenie kolejnego słupa wystarczy. Takie rejony na pograniczu miast i wsi mają najgorzej także w innych sprawach np. naprawy dróg.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

No to sie zgadza, mam podobnie. Niby mieszkam w lublinie, ale na starym osiedlu na obrzezu. Obok jest nowe osiedle z szafka swiatlowodowa a ja jestem podlaczony kablem do centrali pare kilometrow dalej przez co adsla moge miec max ~640kbps. Nie chcieli slyszec w ogole o puszczeniu kabla studzienka do szafki (ok 100m wlasnie, nic nie trzeba kombinowac, studzienki sa). No i dlatego WiMAX ;P
Awatar użytkownika
LuKaSh
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: LuKaSh »

milan1899ac pisze:Zainstalowałem mam 27,4 kbps oraz 4,6 kbps.
ta druga prędkość to zapewne 4.6 kBps...wyglada to na slabe EDGE lub na sam GPRS...Ja mam w nocnych godzinach ok 20 KB/s i pingi ok 700ms (nie za bardzo nadaje sie to do gier online) pzdr
milan1899ac
Użytkownik forum

Mam sam GPRS :/

Ma ktoś modem Comander? Da się jakoś zwiększyć te małą antenkę :hyhy: Tzn, zdjąłem tą czarną gumkę z antenki i tam jest taka sprężyna, jeśli ją przedłużę to jest szansa na złapanie większego zasięgu :hyhy:

[ Dodano: 2008-01-27, 15:35 ]
Jak skonfigurować cFosSpeed, aby ten program chodził tak: Chodzi o to żeby program skupił się na grze Netsoccer a nie na stronach internetowych, kiedy wchodzę w grę to pokazuję mi 38.0 na 38.0, a kiedy włączam strony internetowe to już jest po 500.0. Chyba wiecie o co chodzi :P Pozdro i dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
LuKaSh
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: LuKaSh »

milan1899ac pisze:Jak skonfigurować cFosSpeed
Mialem ten program i nie za bardzo pomógł ;) Jednak czytalem gdzies ze pomaga na GPRS-ie pzdr
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

cFosSpeed w zasadzie jest przeznaczony do polaczen ADSLowych.
milan1899ac pisze:38.0 na 38.0, a kiedy włączam strony internetowe to już jest po 500.0.
Tu piszesz o kbps czy ping (ms)?

cFosSpeed generalnei konfigurujesz klikajac prawym przyciskiem myszy na jego ikonce w pasku. Tam mozna poustawiac priorytety dla kazdego programu z osobna wskazujac jego plik wykonywalny (.exe)
milan1899ac
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:Tu piszesz o kbps czy ping (ms)?
kbps :/

Opłaca się kupować te antenę do iPlusa i czy ona dużo daje, bo obecnie mam bardzo słabego neta, być może najsłabszego na tym forum :/
ODPOWIEDZ