Modem SE GC85 sprzęża z głośnikiem w laptopie

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krzychu_kh
Początkujący użytkownik forum

Modem SE GC85 sprzęża z głośnikiem w laptopie

Post autor: krzychu_kh »

Witam!!

Jestem nowy na tym forum i możliwe, że podobny wątek już tu był, ale ja nie mogłem go znaleźć. Kilka dni temu kupiłem modem Sony Ericsson GC85 i startówke w Orange. Wszystko pięknie śmiga, tylko mam mały problem. Posiadam laptopa LG GE50 i obok złącza PCMCIA mam umieszczony głośnik. W momencie łączenia i przesyłania danych przez modem dochodzi do sprzężenia z głośnikiem. Powstaje efekt tzw. "brzęczenia" takiego jak podczas przykładania dzwoniącego telefonu komórkowego do głośnika. Nie stanowi to wielkiego problemu, ale czasami jest denerwujące. Znacie jakiś sposób, aby wyeliminować to "brzęczenie"? Wiem, że niej lepiej by było wyjąć głośnik z kompa, ale ta opcja odpada bo jest mi on potrzebny :] . Będę bardzo wdzięczny za jakieś rady, sugestie i pomysły.

Pozdrawiam krzychu_kh!!!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Modem SE GC85 sprzęża z głośnikiem w laptopie

Post autor: Patryk »

Jedyna rada moim zdaniem to antena zewnetrzna,choćby jakaś mała dookólna
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Problem już kiedyś się pojawił na forum. Najlepszym rozwiązaniem jest jak już pisał Patryk_, zewnętrzna antena, gdyż wygląda na to, że albo znajdujesz się w miejscu, gdzie zasięg jest słaby albo komputer ma słabe ekranowanie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
krzychu_kh

Dziękuje Panowie za podpowiedzi. Zasięg jest OK. Najprawdopodobniej komp jest słabo ekranowany. Będę musiał spróbować z tymi zewnętrznymi antenami.
zDaleKi

krzychu_kh pisze:Będę musiał spróbować z tymi zewnętrznymi antenami
OK, opisz w takim razie efekty. Spróbuj też pobawić się mikserem audio, ktoś kiedyś opisał (o ile dobrze pamiętam), że u niego wystarczyło wyciszenie mikrofonu, który dziwnym trafem zbierał to wszystko. Nie wiem na ile w tym prawdy, ale spróbować warto.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
krzychu_kh

Zabawa z mikserem niestety nie pomogła. Wyciszyłem wszystko co się dało i nadal "brzęczy". Muszę jeszcze spróbować odinstalować głośnik i zobaczyć, czy będą efekty. Co prawda takie rozwiązanie nie byłoby do końca oczekiwanym, bo jak pisałem wcześniej głośnik jest mi potrzebny, a za każdym razem instalować i odinstalowywać sterowniki byłoby lekko mówiąc głupie. Pożyczę od kolegi antenę dookólną i sprawdzę, czy wyeliminuje to uciążliwe "brzęczenie".
Ostatnio zmieniony 2008-02-05, 17:16 przez krzychu_kh, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi

krzychu_kh pisze:Muszę jeszcze spróbować odinstalować głośnik i zobaczyć, czy będą efekty.
Odinstalować głośnik? Jak chcesz tego dokonać? :zdziwko:

Ale doraźnie możesz w gniazdo słuchawek podłączyć słuchawki lub też samą wtyczkę od słuchawek. To powinno spowodować odłączenie wewnętrznych głośników i teoretycznie efekt, który opisywałeś powinien ustąpić. Ale to jest tylko półśrodek i najlepiej jak podłączysz antenę.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
krzychu_kh

Bardzo prosto w menadżerze urządzeń odinstalowywuje urządzenie i tyle. Jestem teraz w mieście gdzie jest bardzo dobry zasięg i tego "brzęczenia" już nie ma także kolega, który napisał, że prawdopodobnie to wina zasięgu miał rację. Kupiłem sobie jeszcze antenkę dookulną i zobaczę czy przyniesie efekt u mnie gdzie mam słabszy zasięg. Dzięki za rady. Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

krzychu_kh pisze:Bardzo prosto w menadżerze urządzeń odinstalowywuje urządzenie i tyle.
:szok: :zdziwko: No to może pokażesz nam gdzie się ten głośnik znajduje.
Ja mam taki problem, ale on występuje tylko gdy podłączę wzmacniacz do laptopa i poza tym występuje gdy się łączę na częstotliwości 900MHz (GPRS) przy wyższych częstotliwościach (UMTS, HSPDA) nie mam żadnych problemów nawet na zewnętrznych głośnikach.
Ostatnio zmieniony 2008-02-06, 15:08 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
krzychu_kh

Chodzi mi od odinstalowanie sterowników głośnika nic poza tym. Może źle określiłem o co mi chodzi. Skończmy temat wyłączania głośnika. Niedługo przyjdzie mi antena dookólna, wiec jak sprawdzę działanie modemu z tą właśnie anteną to się odezwę i napisze, czy przyniosło rezultaty. Na tą chwilę wiem, że brzęczenie było spowodowane słabym zasięgiem. Tam gdzie zasięg jest dobry nie ma tego problemu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez krzychu_kh, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi

krzychu_kh pisze:Na tą chwilę wiem, że brzęczenie było spowodowane słabym zasięgiem. Tam gdzie zasięg jest dobry nie ma tego problemu
Czyli jednak nasze podejrzenia pierwotne się sprawdzają ;)
Czekam zatem na opinie już po podłączeniu antenki.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ