iPlus z modemem, czy iPlus w telefonie

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marens
Guru bezprzewodowy

iPlus z modemem, czy iPlus w telefonie

Post autor: marens »

Zastanawiam się, jakie rozwiązanie przyjąć.

1) Nokia N70 + iPlus dokupiony do abonamentu
2) Huawei E220 + iPlus 60

Dodam, że mieszkam w zasięgu HSDPA 7,2.
Nokie N70 mam zamiar kupić tak i tak.

Zalety pierwszego rozwiązania:
Można przeglądać strony www przez telefon, oraz słuchać radia internetowego.
W każdej chwili można zrezygnować

Wady pierwszego razwiązania
Maksymalny transfer 384 kb/s
Podczas transmisji telefon zajęty

Zalety drugiego rozwiązania:
Obie usługi działają niezależnie.
Można osiągnąć transfer większy niż 7,2 mb/s

Wady drugiego rozwiązania:
Nie można zrezygnować z iPlusa
Telefon nie może korzystać z internetu
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: iPlus z modemem, czy iPlus w telefonie

Post autor: Sundance_kid »

Ja bym wzięła iPlusa jako usługę dodatkową. Powody: brak dwuletniej umowy i możliwość wyłączenia usługi kiedy nie będzie potrzebna. A prędkość maxymalna 384 kb/s moim zdanim jest wystarczająca.
marens pisze:Podczas transmisji telefon zajęty
O co chodzi? Chodzi Ci, że nie można się będzie dodzwonić do Ciebie? Czy to, że będziesz korzystał tylko z jednej rzeczy?
marens
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:Ja bym wzięła iPlusa jako usługę dodatkową.
Byłem bardziej za tą opcją, coraz bardziej przekonuje się do niej.
Sundance_kid pisze:Chodzi Ci, że nie można się będzie dodzwonić do Ciebie?
Tak, chyba że w 3G nie ma z tym problemu.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

marens pisze: Tak, chyba że w 3G nie ma z tym problemu.
Raczej nie będzie. Ja akurat co najwyżej z EDGE korzystam ale telefon działa normalnie. Po prostu jak ktoś dzwoni lub sms to przesyłanie danych zostaję zawieszone i potem samo się wznawia.
marens
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:jak ktoś dzwoni lub sms to przesyłanie danych zostaję zawieszone i potem samo się wznawia.
Muszę sprawdzić na N 6230i, gdyby faktycznie okazało się że tak jest to jutro idę do Plusa. Więcej zalet ma telefon + iPlus. Internet stacjonarny mam, więc byłoby to takie uzupełnienie. Pomogła

Prawdę mówiąc 1GB przy łączu 7,2mb można "wypstrykać" w jeden dzień. Lepiej mieć technologiczny ogranicznik.
Boras
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Boras »

marens pisze:Wady drugiego rozwiązania:
Telefon nie może korzystać z internetu
dlaczego nie może? jeśli się nie mylę to po przełożeniu karty z modemu do telefonu możesz korzystać. Poprawcie mnie jeśli źle napisałem
cysio
Stały użytkownik forum

Post autor: cysio »

Prawdę mówiąc 1GB przy łączu 7,2mb można "wypstrykać" w jeden dzień. Lepiej mieć technologiczny ogranicznik.
Nigdy sie nie zgodze z tak idiotycznym stwierdzeniem, jak korzystam z internetu i musze sciagnac plik powiedzmy 20mb, to wole miec go w pare sek niz czekac pare minut a i tak musze go sciagnac. Ograniczac sie na sile ? To ludzie by nadal korzystali z gprs... :ok:
dlaczego nie może? jeśli się nie mylę to po przełożeniu karty z modemu do telefonu możesz korzystać. Poprawcie mnie jeśli źle napisałem
Mozna uzywac, ale ciagle przekladac karty jak mozna miec jedna dedykowana do telefonu , i jedna do modemu z internetem.
Boras
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Boras »

chodzi o to, ze jak gdzieś wyjeżdżasz a nie chcesz zabierać ze sobą laptopa to możesz zabrać kartę przełożyć do telefonu i np: odebrać maila czy poczytać "oneta" ;)
marens
Guru bezprzewodowy

cysio pisze: Nigdy sie nie zgodze z tak idiotycznym stwierdzeniem, jak korzystam z internetu i musze sciagnac plik powiedzmy 20mb, to wole miec go w pare sek niz czekac pare minut a i tak musze go sciagnac. Ograniczac sie na sile ?
Teoretycznie masz rację.
cysio pisze: Mozna uzywac, ale ciagle przekladac karty jak mozna miec jedna dedykowana do telefonu , i jedna do modemu z internetem.
Chciałbym tego uniknąć. Niestety nie dostałem nigdzie N70ki (we Wrocławiu)

Zmieniłem koncepcję:

iPlus60 + Option Icon 225 HSDPA 7,2
MixPlus + jakiś telefon.

Laptopa praktycznie zawsze mam pod ręką, więc mogę darować sobie surfowanie przez komórkę.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Jest bardziej złote rozwiązanie:
Zakup telefonu w którejś z taryf Kubali, (przy czym N70 nie obsługuje HSDPA - lepszy jest N6120) z usługą iPlus. Rejestrując konto internetowe operatora (ebok) masz możliwość dodawania usług online. iPlusa można więc włączać i wyłączać (12 zł z VAT) w zależności od potrzeb.
Natomiast telefon nie za bardzo się nadaje jako modem zwłaszcza N70 która ma cienką baterię.
Wyposażając się w któryś z modeli modemu AirCard masz możliwość po dołączeniu słuchawek mini jack 2,5 prowadzenia rozmów których jakość w niczym nie ustępuje telefonom. Sam tak czasami robię :) zwłaszcza jak planuję dłuższą sesję w internecie. Przy połączeniu w HSDPA bez problemu wykorzystasz usługę VOIP która jest znacznie tańsza od normalnych połączeń. I dalej masz możliwość odbierania połączeń komórkowych, wysyłania/odbierania sms'ów... :)
O P I S MODEMÓW
Awatar użytkownika
compile
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: compile »

Tylko, że przy VOIP 1GB powie papa bardzo szybko, a potem 4 kB/s. Więc po co HSDPA??
greenfrog

Post autor: greenfrog »

marens pisze:Podczas transmisji telefon zajęty
Sundance_kid pisze:
marens pisze:
Tak, chyba że w 3G nie ma z tym problemu.
Raczej nie będzie. Ja akurat co najwyżej z EDGE korzystam ale telefon działa normalnie. Po prostu jak ktoś dzwoni lub sms to przesyłanie danych zostaję zawieszone i potem samo się wznawia.
Czemu nikt wyraźnie nie napisze, że w technologii 3G można równocześnie korzystać z rozmów i transmisji DATA, natomiast w technologii GSM podczas transmisji GPRS przy nadejściu połączenia głosowego GPRS jest zawieszany, czyli w obu przypadkach nie ma telefonu zajętego :!: BTW. marens jako posiadacz lapa powinieneś wziąć modem PC Card lub Express, bo głównym kryterium korzystania z mobilnego interka, jest czas życia baterii w słuchawce (b. krótki, z doświadczenia mojego max. 3h), po co modem na USB :?:
Awatar użytkownika
compile

Post autor: compile »

Umiesz czytać??
Sundance_kid napisał pisze:Ja akurat co najwyżej z EDGE korzystam ale telefon działa normalnie. Po prostu jak ktoś dzwoni lub sms to przesyłanie danych zostaję zawieszone i potem samo się wznawia.
greenfrog pisze:Czemu nikt wyraźnie nie napisze, że w technologii 3G można równocześnie korzystać z rozmów i transmisji DATA, natomiast w technologii GSM podczas transmisji GPRS przy nadejściu połączenia głosowego GPRS jest zawieszany, czyli w obu przypadkach nie ma telefonu zajętego :!: BTW

Modem na pmcia będzie dodatkowym odbiornikiem prądu z baterii laptopa, więc skróci to czas jego pracy.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

compile pisze:[...]Modem na pmcia będzie dodatkowym odbiornikiem prądu z baterii laptopa, więc skróci to czas jego pracy.
Owszem, ale telefon pracujący w zakresie UMTS/HSDPA ma również o połowę przyśpieszony czas zużycia akumulatora. Przy ciągłym używaniu średnio 3-5 godz. A wtedy trzeba znaleźć "świnkę" i dla laptopa i dla telefonu :).

A co do zajętości telefonu - nie ma problemu - tak jak opisano połączenie głosowe jest traktowane priorytetowo zawieszając transmisję. Bez względu na zakres GPRS czy HS, przynajmniej w mojej N 6280 UMTS jest zawieszany w czasie połączenia głosowego. A generalnie zależy to od operatora jakie ma urządzenia zwielokrotniające kanał transmisyjny. Głębiej nie tłumaczę bo musiałbym sięgnąć po notatki z wykładów (a dawno to było... :))
marens
Guru bezprzewodowy

Zakup telefonu w którejś z taryf Kubali, (przy czym N70 nie obsługuje HSDPA - lepszy jest N6120) z usługą iPlus.
Jak już wyżej zastanawiam się nad:

1) Kubali + iPlus jako usługa (telefon jako modem)
2) Osobno iPlus (modem USB/PCMCIA)
mar_kow pisze:Przy połączeniu w HSDPA bez problemu wykorzystasz usługę VOIP
Mam łącze stacjonarne, VoIP jak najbardziej w użyciu (ipfon).
iPlus to bardziej uzupełnienie łącza stacjonarnego ( nie chce się bawić w Simdatę ) podczas weekendowych wyjazdów.
greenfrog pisze:czas życia baterii w słuchawce (b. krótki, z doświadczenia mojego max. 3h)
Mój laptop jeszcze "dłużej" 1:15 :dobani:
greenfrog pisze:po co modem na USB :?:
Mam PC, więc jak padnie łącze stacjonarne mogę spokojnie uruchomić iPlusa na PC.
mar_kow pisze:trzeba znaleźć "świnkę" i dla laptopa i dla telefonu :) .
Okazyjnie korzystam z laptopa w terenie. Często mam dostęp do 230V.
luciano81
Początkujący użytkownik forum

Post autor: luciano81 »

Ja miałem okazje bawić (miałem k600i z UMTS bateria i tel nie wytrzymaly) sie w dodawanie usługi iPlus do abonamentu, z racji iż telefon był uziemiony pod usb któregoś pięknego dnia kupiłem modem (GT MAXXX) później kartę sim z abonamentem na 1 rok umowa i jest si. :cfaniak:
marens
Guru bezprzewodowy

Coraz bardziej przekonuje się do rozwiązania osobno iPlus, osobno telefon.
ODPOWIEDZ