iPlus z modemem, czy iPlus w telefonie
Moderator: Moderatorzy
-
- Guru bezprzewodowy
iPlus z modemem, czy iPlus w telefonie
Zastanawiam się, jakie rozwiązanie przyjąć.
1) Nokia N70 + iPlus dokupiony do abonamentu
2) Huawei E220 + iPlus 60
Dodam, że mieszkam w zasięgu HSDPA 7,2.
Nokie N70 mam zamiar kupić tak i tak.
Zalety pierwszego rozwiązania:
Można przeglądać strony www przez telefon, oraz słuchać radia internetowego.
W każdej chwili można zrezygnować
Wady pierwszego razwiązania
Maksymalny transfer 384 kb/s
Podczas transmisji telefon zajęty
Zalety drugiego rozwiązania:
Obie usługi działają niezależnie.
Można osiągnąć transfer większy niż 7,2 mb/s
Wady drugiego rozwiązania:
Nie można zrezygnować z iPlusa
Telefon nie może korzystać z internetu
1) Nokia N70 + iPlus dokupiony do abonamentu
2) Huawei E220 + iPlus 60
Dodam, że mieszkam w zasięgu HSDPA 7,2.
Nokie N70 mam zamiar kupić tak i tak.
Zalety pierwszego rozwiązania:
Można przeglądać strony www przez telefon, oraz słuchać radia internetowego.
W każdej chwili można zrezygnować
Wady pierwszego razwiązania
Maksymalny transfer 384 kb/s
Podczas transmisji telefon zajęty
Zalety drugiego rozwiązania:
Obie usługi działają niezależnie.
Można osiągnąć transfer większy niż 7,2 mb/s
Wady drugiego rozwiązania:
Nie można zrezygnować z iPlusa
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: iPlus z modemem, czy iPlus w telefonie
Ja bym wzięła iPlusa jako usługę dodatkową. Powody: brak dwuletniej umowy i możliwość wyłączenia usługi kiedy nie będzie potrzebna. A prędkość maxymalna 384 kb/s moim zdanim jest wystarczająca.
O co chodzi? Chodzi Ci, że nie można się będzie dodzwonić do Ciebie? Czy to, że będziesz korzystał tylko z jednej rzeczy?marens pisze:Podczas transmisji telefon zajęty
-
- Guru bezprzewodowy
Byłem bardziej za tą opcją, coraz bardziej przekonuje się do niej.Sundance_kid pisze:Ja bym wzięła iPlusa jako usługę dodatkową.
Tak, chyba że w 3G nie ma z tym problemu.Sundance_kid pisze:Chodzi Ci, że nie można się będzie dodzwonić do Ciebie?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Raczej nie będzie. Ja akurat co najwyżej z EDGE korzystam ale telefon działa normalnie. Po prostu jak ktoś dzwoni lub sms to przesyłanie danych zostaję zawieszone i potem samo się wznawia.marens pisze: Tak, chyba że w 3G nie ma z tym problemu.
-
- Guru bezprzewodowy
Muszę sprawdzić na N 6230i, gdyby faktycznie okazało się że tak jest to jutro idę do Plusa. Więcej zalet ma telefon + iPlus. Internet stacjonarny mam, więc byłoby to takie uzupełnienie. PomogłaSundance_kid pisze:jak ktoś dzwoni lub sms to przesyłanie danych zostaję zawieszone i potem samo się wznawia.
Prawdę mówiąc 1GB przy łączu 7,2mb można "wypstrykać" w jeden dzień. Lepiej mieć technologiczny ogranicznik.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
dlaczego nie może? jeśli się nie mylę to po przełożeniu karty z modemu do telefonu możesz korzystać. Poprawcie mnie jeśli źle napisałemmarens pisze:Wady drugiego rozwiązania:
-
- Stały użytkownik forum
Nigdy sie nie zgodze z tak idiotycznym stwierdzeniem, jak korzystam z internetu i musze sciagnac plik powiedzmy 20mb, to wole miec go w pare sek niz czekac pare minut a i tak musze go sciagnac. Ograniczac sie na sile ? To ludzie by nadal korzystali z gprs...Prawdę mówiąc 1GB przy łączu 7,2mb można "wypstrykać" w jeden dzień. Lepiej mieć technologiczny ogranicznik.

Mozna uzywac, ale ciagle przekladac karty jak mozna miec jedna dedykowana do telefonu , i jedna do modemu z internetem.dlaczego nie może? jeśli się nie mylę to po przełożeniu karty z modemu do telefonu możesz korzystać. Poprawcie mnie jeśli źle napisałem
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
chodzi o to, ze jak gdzieś wyjeżdżasz a nie chcesz zabierać ze sobą laptopa to możesz zabrać kartę przełożyć do telefonu i np: odebrać maila czy poczytać "oneta" 

-
- Guru bezprzewodowy
Teoretycznie masz rację.cysio pisze: Nigdy sie nie zgodze z tak idiotycznym stwierdzeniem, jak korzystam z internetu i musze sciagnac plik powiedzmy 20mb, to wole miec go w pare sek niz czekac pare minut a i tak musze go sciagnac. Ograniczac sie na sile ?
Chciałbym tego uniknąć. Niestety nie dostałem nigdzie N70ki (we Wrocławiu)cysio pisze: Mozna uzywac, ale ciagle przekladac karty jak mozna miec jedna dedykowana do telefonu , i jedna do modemu z internetem.
Zmieniłem koncepcję:
iPlus60 + Option Icon 225 HSDPA 7,2
MixPlus + jakiś telefon.
Laptopa praktycznie zawsze mam pod ręką, więc mogę darować sobie surfowanie przez komórkę.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Jest bardziej złote rozwiązanie:
Zakup telefonu w którejś z taryf Kubali, (przy czym N70 nie obsługuje HSDPA - lepszy jest N6120) z usługą iPlus. Rejestrując konto internetowe operatora (ebok) masz możliwość dodawania usług online. iPlusa można więc włączać i wyłączać (12 zł z VAT) w zależności od potrzeb.
Natomiast telefon nie za bardzo się nadaje jako modem zwłaszcza N70 która ma cienką baterię.
Wyposażając się w któryś z modeli modemu AirCard masz możliwość po dołączeniu słuchawek mini jack 2,5 prowadzenia rozmów których jakość w niczym nie ustępuje telefonom. Sam tak czasami robię
zwłaszcza jak planuję dłuższą sesję w internecie. Przy połączeniu w HSDPA bez problemu wykorzystasz usługę VOIP która jest znacznie tańsza od normalnych połączeń. I dalej masz możliwość odbierania połączeń komórkowych, wysyłania/odbierania sms'ów... 
O P I S MODEMÓW
Zakup telefonu w którejś z taryf Kubali, (przy czym N70 nie obsługuje HSDPA - lepszy jest N6120) z usługą iPlus. Rejestrując konto internetowe operatora (ebok) masz możliwość dodawania usług online. iPlusa można więc włączać i wyłączać (12 zł z VAT) w zależności od potrzeb.
Natomiast telefon nie za bardzo się nadaje jako modem zwłaszcza N70 która ma cienką baterię.
Wyposażając się w któryś z modeli modemu AirCard masz możliwość po dołączeniu słuchawek mini jack 2,5 prowadzenia rozmów których jakość w niczym nie ustępuje telefonom. Sam tak czasami robię

O P I S MODEMÓW
- compile
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Tylko, że przy VOIP 1GB powie papa bardzo szybko, a potem 4 kB/s. Więc po co HSDPA??
-
marens pisze:Podczas transmisji telefon zajęty
Czemu nikt wyraźnie nie napisze, że w technologii 3G można równocześnie korzystać z rozmów i transmisji DATA, natomiast w technologii GSM podczas transmisji GPRS przy nadejściu połączenia głosowego GPRS jest zawieszany, czyli w obu przypadkach nie ma telefonu zajętegoSundance_kid pisze:Raczej nie będzie. Ja akurat co najwyżej z EDGE korzystam ale telefon działa normalnie. Po prostu jak ktoś dzwoni lub sms to przesyłanie danych zostaję zawieszone i potem samo się wznawia.marens pisze:
Tak, chyba że w 3G nie ma z tym problemu.

- compile
Umiesz czytać??
Modem na pmcia będzie dodatkowym odbiornikiem prądu z baterii laptopa, więc skróci to czas jego pracy.
Sundance_kid napisał pisze:Ja akurat co najwyżej z EDGE korzystam ale telefon działa normalnie. Po prostu jak ktoś dzwoni lub sms to przesyłanie danych zostaję zawieszone i potem samo się wznawia.
greenfrog pisze:Czemu nikt wyraźnie nie napisze, że w technologii 3G można równocześnie korzystać z rozmów i transmisji DATA, natomiast w technologii GSM podczas transmisji GPRS przy nadejściu połączenia głosowego GPRS jest zawieszany, czyli w obu przypadkach nie ma telefonu zajętegoBTW
Modem na pmcia będzie dodatkowym odbiornikiem prądu z baterii laptopa, więc skróci to czas jego pracy.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Owszem, ale telefon pracujący w zakresie UMTS/HSDPA ma również o połowę przyśpieszony czas zużycia akumulatora. Przy ciągłym używaniu średnio 3-5 godz. A wtedy trzeba znaleźć "świnkę" i dla laptopa i dla telefonucompile pisze:[...]Modem na pmcia będzie dodatkowym odbiornikiem prądu z baterii laptopa, więc skróci to czas jego pracy.

A co do zajętości telefonu - nie ma problemu - tak jak opisano połączenie głosowe jest traktowane priorytetowo zawieszając transmisję. Bez względu na zakres GPRS czy HS, przynajmniej w mojej N 6280 UMTS jest zawieszany w czasie połączenia głosowego. A generalnie zależy to od operatora jakie ma urządzenia zwielokrotniające kanał transmisyjny. Głębiej nie tłumaczę bo musiałbym sięgnąć po notatki z wykładów (a dawno to było...

-
- Guru bezprzewodowy
Jak już wyżej zastanawiam się nad:Zakup telefonu w którejś z taryf Kubali, (przy czym N70 nie obsługuje HSDPA - lepszy jest N6120) z usługą iPlus.
1) Kubali + iPlus jako usługa (telefon jako modem)
2) Osobno iPlus (modem USB/PCMCIA)
Mam łącze stacjonarne, VoIP jak najbardziej w użyciu (ipfon).mar_kow pisze:Przy połączeniu w HSDPA bez problemu wykorzystasz usługę VOIP
iPlus to bardziej uzupełnienie łącza stacjonarnego ( nie chce się bawić w Simdatę ) podczas weekendowych wyjazdów.
Mój laptop jeszcze "dłużej" 1:15greenfrog pisze:czas życia baterii w słuchawce (b. krótki, z doświadczenia mojego max. 3h)

Mam PC, więc jak padnie łącze stacjonarne mogę spokojnie uruchomić iPlusa na PC.greenfrog pisze:po co modem na USB
Okazyjnie korzystam z laptopa w terenie. Często mam dostęp do 230V.mar_kow pisze:trzeba znaleźć "świnkę" i dla laptopa i dla telefonu.
-
- Początkujący użytkownik forum
Ja miałem okazje bawić (miałem k600i z UMTS bateria i tel nie wytrzymaly) sie w dodawanie usługi iPlus do abonamentu, z racji iż telefon był uziemiony pod usb któregoś pięknego dnia kupiłem modem (GT MAXXX) później kartę sim z abonamentem na 1 rok umowa i jest si. 

-
- Guru bezprzewodowy
Coraz bardziej przekonuje się do rozwiązania osobno iPlus, osobno telefon.