Jak uruchomić UMTS ??

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kakun
Początkujący użytkownik forum

Jak uruchomić UMTS ??

Post autor: kakun »

Witam. mam problem. Korzystam z Blueconnecta, miałem zwyklą antene do modemu Option Icon i mam 4 kreski sygnału, ale w Gprs, Egge . Ok 6-8 km odemnie jest nadajnik z UMTS, zasięg kończy się ok 2-3 km ode mnie, dlatego kupiłem antenę ATK 16/2GHZ aby odpalić UMTS. Na modemie mam 3 kreski zasięgu UMTS , ale nie mogę się zalogować do sieci. Dzwoniłem do Ery , ale oni twierdzą że w mojej miejscowości nie ma UMTS i nie mogę korzystać, co do anten oni nie są w stanie pomóc bo tego nie testują i nie wiedzą co i jak.

Przeinstalowałem sterowniki modemu i nadal jak wymuszam UMTS mam zasięg 3 kreski jak jestem podłączony do anteny, ale nie mogę się zarejestrować .

Proszę pomóżcie czy można jakoś to wymusić?? Co zrobić ? CZy może jeszcze mam źle ustawioną antenę??

Proszę o jakieś porady.

Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-05, 22:10 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-02-05, 22:10 przez kakun, łącznie zmieniany 1 raz.
Jarek no.1

Re: Jak uruchomić UMTS ??

Post autor: Jarek no.1 »

To że modem pokazuje umts i parę kresek wcale nie świadczy że ten umts możesz odbierać, modem jest tylko gotowy do jego odbioru.
Poszukaj może jest jakiś BTS w Twoim zasięgu z pasmem umts.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Czasami (a nawet bardzo często) Era uruchamia zakres UMTS ale z dziwnych powodów działa "na pół gwizdka" albo potestują chwilę a później wyłączają. Kolega dał się w ten sposób nabrać na abonament. Wprowadzili, działał trochę, później powiedzieli że będzie za trzy miesiące... A już rok minął :dobani:
kakun

Nie w tym problem . Ponieważ w mojej okolicy jest UMTS już od ok. roku i śmiga oki. Ale ja mieszkam akurat 2 km po zakończeniu zasięgu UMTS i dlatego zakupiłem antenę i zasięg łapie , jak odłączę antenę to w ogóle nie ma zasięgu umts.
Problem w tym że nie mogę się zalogować
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kakun, łącznie zmieniany 1 raz.
borysekman

Post autor: borysekman »

Proponuje jeszcze mocniejsza antene, tak aby byl choc te 4 kreski.
kakun

W sumie jak ją dobrze ustawiłem to mam 4 kreski . Tyle że nie mogę się zarejestrować . Tu jest problem

A mam pytanko czy może to być wina że nadajnik nadaje na paśmie 900Mhz UMTS , a ja mam antenę tą 2Ghz ??
borysekman

Post autor: borysekman »

Z tego co wiem to UMTS nadaje na 1900mhz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

borysekman pisze:Z tego co wiem to UMTS nadaje na 1900mhz.
No niestety ale na 2100 MHz . :faq:
kakun

No ok . ale czemu nie mogę się zrejestrować skoro mam 3 kreski a nawet 4 zasięgu UMTS ?? czy może jeszcze źle mam ustawioną antenę ??
cysio
Stały użytkownik forum

Post autor: cysio »

Nadajniki umts (node-b) sa inteligentniejsze od swoich starych braci gprs/edge i ich nie da sie oszukac na tak wielka odleglosc. On po prostu wie ze jestes za daleko i cie nie wpusci bo , sam dokladnie nie wiem dlaczego ale wiem ze tak jest moze dlatego ze musial by za duzo mocy marnowac aby przeslac ci dane na czym by ucierpieli inni co sa blizej. Tak samo jest z nadajnikami EVDO (sferii).
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

A próbowałeś się tam wybrać i sprawdzić na laptopie czy Cię wpuści z bliskiej odległości ?
kakun

Tak z blizszej odległosci jest ok . moge się połaczyć i śmiga ok . A czy można właśnie go jakoś oszukać ?? Może jakąś aplikacją ??W końcu zaięg mam bardzo dobry 3-4 kreski na 5 mozliwych to jest bardzo dobrze , a mimo wzystko mam tylko rejestrowanie .
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Który to icon? 1,8? Znajdz w opcjach "tylko umts", wejdz tam gdzie jest antena i spróbuj sie polaczyc na standardowej antence. Obstawiam jakis problem z jakoscią sygnału, moze cos zakłóca. Oczywiscie nodeB moze byc tak skonfigurowany,że bedzie miał mały zasieg. Ciśnij ich dział techniczny, niech odblokują jesli tak jest.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
kakun

Ale co może być zablokowane?? Modem mam option Icon Usb. Ustawiłem tam tylko UMTS i sygnał łapię 3-4 kreski czyli wydaje mi się że jest ok. Tylko z tym zrejestrowaniem jest problem.

Czy oni na nadajniku mogą coś blokować??

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-07, 09:20 ]
Poprawa cenzury.
Ostatnio zmieniony 2008-02-07, 09:20 przez kakun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SVIPER
Stały użytkownik forum

Post autor: SVIPER »

Czy oni na nadajniku mogą coś blokować??
Jeśli jesteś poza zasięgiem to właśnie dlatego nie możesz się połączyć z UMTS. Spróbuj z inną antenką, np. pożycz od kogoś i sprawdź. A masz w okolicy inne nadajniki? Może jest jakiś bliżej, albo po prostu inny?
ED77 + ATK20 = :D
kakun

No inny jest nadajnik, ale zaczekam aż pogoda sie poprawi nie usmiecha mi się siedzieć teraz na dachu, wieje i deszcz pada. Zobaczę jak się pogoda polepszy czy coś z tego wyjdzie.
Na razie dzięki za wszelką pomoc.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-07, 16:29 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-02-07, 16:28 przez kakun, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ