Pomoc przy wyborze BTSa oraz przy budowie anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kryters
Początkujący użytkownik forum

Pomoc przy wyborze BTSa oraz przy budowie anteny

Post autor: kryters »

Witam.
A więc zacznę od początku. Moja dziewczyna niedawno sprawiła sobie neta z Orange z modemem ED77. Ale niestety mieszka akurat w takim miejscu gdzie łapie tylko GPRS. Więc pomyślałem że przydała by sie jakaś antena żeby polepszyć zasięg i przy okazji spróbować złapać EDGE. Zasięg ma tylko 3 kreski i po transferze wydaje mi się że łapie tylko GPRS.
Mapka przedstawia gdzie dokładnie mieszka. (czarna kropka)
Obrazek

Sprawdziłem gdzie znajdują sie najbliższe BTSy.
Obrazek
Jeden nie był zaznaczony na tej mapce. Znajduje się on na zamku w Grodźcu. Z tego co się dowiedziałem oba działają na 900 mHz i oferują EDGE. I teraz mam pytanie jaka antena będzie dobra? Z tego co wyczytałem w FAQu moim zdaniem najlepsza by była kierunkowa.
Chciałbym skierować antenę na nadajnik na zamku. Tylko tu jest mały problem bo nie widać zamku chociaż jest dość wysoko :/ Zasłania go górka. Więc nie wiem czy czasem nie kierować anteny na ten drugi BTS. Próbowałem sprawdzić z którego nadajnika ściąga sygnał ale ma tą ...... Viste i nie chciało już mi się tam grzebać. Spróbowałem inaczej. Włączyłem netmonitora u siebie w telefonie(SE W800) i włożyłem kartę orange. Normalnie w pokoju łapał mi sygnał z Grodźca ale jak przyłożyłem tel do anteny modemu to łapał mi wtedy z tego drugiego. Wiem że ta metoda nie jest pewna ale coś dała :]

Jeśli chodzi o antenę to chciałbym sam ją zrobić. Przeczytałem już sporą część forum także mniej więcej wiem jak się za to zabrać. Dzisiaj znalazłem taką o to antenę.
Obrazek
Obrazek
Wydaje mi się że da rade by było coś z niej zrobić. Ściągnąłem już sobie program "Yagi Calculator" i teraz tu jest moja prośba o pomoc. Czy mógłby mi ktoś pomóc przy budowie tej anteny?
Przy wprowadzaniu danych do programu odpierałem się na wymiarach anteny którą przedstawiłem. Tylko nie wiem czy trzeba tutaj wybrać kabel. I w ogóle jaki zastosować do tego kabel - H155 czy jakiś H155 PE? Będzie mi potrzebne nie więcej niż 10m. I ilu elementową zrobić tą antenę? Następnie nie za bardzo rozumie o co chodzi tutaj:

ELEMENT LENGTHS AND SPACING
Reflector
173 mm long at boom position = 30 mm

Radiator
Single dipole 152 mm tip to tip at boom posn =97 mm
Folded dipole 155 mm tip to tip at boom posn =97 mm

Boom position is the mounting point for each element as measured
from the rear of the boom and includes the 30 mm overhang.The total boom length is 1009 mm including two overhangs

Measurements are taken from the inside of bends
Folded dipole length measured tip to tip = 155mm

Obrazek
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: Pomoc przy wyborze BTSa oraz przy budowie anteny

Post autor: Ufo atakuje »

Sprawdz w netmonitorze czy nie widać kanałów z numerami od 512 do885 (są na 1800MHz). Z map zasięgu wynika, że oba obsługują EDGE, może jeden działa gorzej, lub jest to wina po prostu słabego zasięgu. W każdym razie potrzebujesz kierunkowej na 900MHz. Ta antena co jest na zdjęcu, to od czego była?
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Ufo atakuje pisze:antena co jest na zdjęcu, to od czego była?
Na moje oko to telewizyjna na 2TVP, mam identyczną na działce.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

kryters pisze:telewizyjna na 2TVP
Mi też to na telewizyjną wygląda. Tylko co do tego TVP2, to bym się nie przychylał, bo w każdym byłym województwie ta dwójka była na innym kanale, więc nie zawsze taka musiała być na 2. :cwaniak:

Wygląda mi to na taką od 21-60 kanału. A taka telewizyjna zazwyczaj około 700MHz ma największy zysk, a przy 800 już wchodzi w dołek, Nie wiem ile może mieć przy 900 dokładnie ale raczej niewiele.

Jednym słowem telewizyjnej do GSM nie polecamy. Ponadto antena taka będzie niedopasowana do stopnia końcowego GSM i w skrajnych przypadkach może to spowodować jego uszkodzenie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
kryters

Antenę znalazłem na strychu. Z tego co się pytałem to jest od TV. Wiem że taka nie będzie pasować ale czy po przeróbce na 900 mHz będzie dobrze działać?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ja bym sobie głowy tą przeróbka nie zajmował i kupił antenę gotową ale jeśli lubisz wyzwania to proszę bardzo.A tego:
kryters pisze:czy po przeróbce na 900 mHz będzie dobrze działać?
nikt z forum ci tego nie zagwarantuje.
zDaleKi

kryters pisze:ale czy po przeróbce na 900 mHz będzie dobrze działać?
A co miałaby obejmować ta przeróbka?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

kryters pisze:Wiem że taka nie będzie pasować ale czy po przeróbce na 900 mHz będzie dobrze działać?
Jak ją dokładnie przekonstruujesz to powinna działać. Mozesz z tego zrobić Yagi 12-elementową. Zmierz srednice directorów i podstaw do programu. Program poda długość kolejnych directorów nowej anteny i odległości między nimi. Do wyliczania boomu też jest program, współczynnik fali dla H155 też tam jest podany. Poszukaj w :faq:
zDaleKi

Ufo atakuje pisze:Jak ją dokładnie przekonstruujesz to powinna działać
Tak, ze szczególnym uwzględnieniem tego dokładnie ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

kryters pisze:Wiem że taka nie będzie pasować ale czy po przeróbce na 900 mHz będzie dobrze działać
Jak dobrze przerobisz to będzie dobrze działać.Pytanie,czy warto...mocna ATK20 z Dipola wraz z kablem kosztuje 65 zł,a masz pewnosć,że końcówki mocy w modemie nie upalisz przez zbyt wysoki SWR...

[ Dodano: 2008-02-10, 09:53 ]
BliSki pisze:Mi też to na telewizyjną wygląda. Tylko co do tego TVP2, to bym się nie przychylał, bo w każdym byłym województwie ta dwójka była na innym kanale, więc nie zawsze taka musiała być na 2.
Jednak najczęsciej TVP2 była na UHF,a to antena wlasnie na to pasmo :)
zDaleKi

Patryk_ pisze:Pytanie,czy warto...mocna ATK20 z Dipola wraz z kablem kosztuje 65 zł,a masz pewnosć,że końcówki mocy w modemie nie upalisz przez zbyt wysoki SWR.
Dokładnie o to mi chodziło ;) Dlatego czasami nie warto ryzykować, bo naprawa modemu może kosztować o wiele więcej.
Patryk_ pisze:Jednak najczęsciej TVP2 była na UHF,a to antena wlasnie na to pasmo
Tak, to sie zgadza ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
kryters

Antenę już zrobiłem. Teraz tylko kabelek i zobaczymy co z tego będzie :]
Damiano
### BAN ###

Post autor: Damiano »

No fajna :cwaniak: Gratuluje :D :hyhy:
zDaleKi

Czekamy na opis czy działa ;) i czy modem przeżyje ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Damiano
### BAN ###

BliSki pisze:Czekamy na opis czy działa ;) i czy modem przeżyje ;)

:zdziwko: A dlaczego ma nie przeżyc ? :zdziwko: :D No co chyba dobra antena, nie ? :niepewny:
zDaleKi

Nie wiem jak będzie z dopasowaniem impedancji. Jezeli będzie OK, to nic modemowi nie będzie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Damiano
### BAN ###

A mi tam juz odbiera EDGE Bez anteny zewnetrznej.. tylko czekac teraz jaki bedzie UMTS :cwaniak: :cwaniak:
ODPOWIEDZ