A więc zacznę od początku. Moja dziewczyna niedawno sprawiła sobie neta z Orange z modemem ED77. Ale niestety mieszka akurat w takim miejscu gdzie łapie tylko GPRS. Więc pomyślałem że przydała by sie jakaś antena żeby polepszyć zasięg i przy okazji spróbować złapać EDGE. Zasięg ma tylko 3 kreski i po transferze wydaje mi się że łapie tylko GPRS.
Mapka przedstawia gdzie dokładnie mieszka. (czarna kropka)

Sprawdziłem gdzie znajdują sie najbliższe BTSy.

Jeden nie był zaznaczony na tej mapce. Znajduje się on na zamku w Grodźcu. Z tego co się dowiedziałem oba działają na 900 mHz i oferują EDGE. I teraz mam pytanie jaka antena będzie dobra? Z tego co wyczytałem w FAQu moim zdaniem najlepsza by była kierunkowa.
Chciałbym skierować antenę na nadajnik na zamku. Tylko tu jest mały problem bo nie widać zamku chociaż jest dość wysoko

![:]](./images/smilies/splash.gif)
Jeśli chodzi o antenę to chciałbym sam ją zrobić. Przeczytałem już sporą część forum także mniej więcej wiem jak się za to zabrać. Dzisiaj znalazłem taką o to antenę.

Wydaje mi się że da rade by było coś z niej zrobić. Ściągnąłem już sobie program "Yagi Calculator" i teraz tu jest moja prośba o pomoc. Czy mógłby mi ktoś pomóc przy budowie tej anteny?
Przy wprowadzaniu danych do programu odpierałem się na wymiarach anteny którą przedstawiłem. Tylko nie wiem czy trzeba tutaj wybrać kabel. I w ogóle jaki zastosować do tego kabel - H155 czy jakiś H155 PE? Będzie mi potrzebne nie więcej niż 10m. I ilu elementową zrobić tą antenę? Następnie nie za bardzo rozumie o co chodzi tutaj:
ELEMENT LENGTHS AND SPACING
Reflector
173 mm long at boom position = 30 mm
Radiator
Single dipole 152 mm tip to tip at boom posn =97 mm
Folded dipole 155 mm tip to tip at boom posn =97 mm
Boom position is the mounting point for each element as measured
from the rear of the boom and includes the 30 mm overhang.The total boom length is 1009 mm including two overhangs
Measurements are taken from the inside of bends
Folded dipole length measured tip to tip = 155mm