Jaki antywirus??
Moderator: Moderatorzy
- LuKaSh
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jaki antywirus??
Witam..Tak jak w temacie moje pytanie brzmi: jaki jest dobry (najlepiej darmowy) antywirus??Nie chce zeby zamulal mi kompa ani internetu z orange...Prosze o pomoc. 

- bob
- Guru bezprzewodowy
- LuKaSh
Re: Jaki antywirus??
Wlasnie tez go mam, ale dzis rano specjalnie go skasowałem zainstalowalem NOD32 w wersji 30-dniowej i dla niego moj komputer to jeden wielki wirus...

- bob
- Guru bezprzewodowy
Co ciekawe miałem kiedyś zmasowany atak wirusa na prawdę otóż wszystkie exe były zarażone a ten NOD żadnego wirusa nie widział ( choć cyrki działy się na kompie) . Po usunięciu go ( tego NOD ) zainstalowałem Avasta i ten znalazł tysiące zainfekowanych plików. Według mnie NOD wykrywa wirusy jak ich nie ma a jak są to ich nie widzi.luki19910221 pisze:NOD32
- LuKaSh
Calkiem mozliwebob pisze:Według mnie NOD wykrywa wirusy jak ich nie ma a jak są to ich nie widzi.

- bob
- Guru bezprzewodowy
http://wirusy.antivirenkit.pl/pl/opis/V ... efo.a.htmlluki19910221 pisze:konkretnie to jakis Win32:Jeffo
http://www.bitdefender.com/VIRUS-680-en ... efo.A.html
- LuKaSh
Kod: Zaznacz cały
Dodatkowo w rejestrze w lokalizacji HKEY_LOCAL_MACHINE\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ RunServices, tworzy wpis:
"PowerManager" = "%windows%\svchost.exe"
- bob
- Guru bezprzewodowy
Chcesz test na antyvira to wyślij do mnie na PW wiadomość o treści TAK.
-
- ### BAN ###
Ja mam na lapku, jak i w komputerze PC zainstalowanego Kaspersky Internet Security 7 i jest naprawde wypas!
W rankingach na pierwszym miejscu
jak go mam to zapomniałem o wirusach ![:]](./images/smilies/splash.gif)

![:]](./images/smilies/splash.gif)
- LuKaSh
Tylko ze jego roczna licencja kosztuje 129 zl w VobisDamiano pisze:a mam na lapku, jak i w komputerze PC zainstalowanego Kaspersky Internet Security 7 i jest naprawde wypas!

- bob
- Guru bezprzewodowy
http://computechware.com/product_info.p ... ity-70-oemluki19910221 pisze:Tylko ze jego roczna licencja kosztuje 129 zl w Vobis
-
- ### BAN ###
No wiem.. ale jaki to natywirusTylko ze jego roczna licencja kosztuje 129 zl w Vobis

- LuKaSh
Używałem już (w sumie na kilku kompach):
1. mksvir
2. kilku wersji NIS
3. NODa
4. 2 wersje kasperskiego
5. kiedyś avasta (szkoda to instalować)
6. testowo Gdata
polecić mogę NIS 2007 i 2008 są skuteczne czasem troche spowalniają
oraz kasperskiego 6.0 i 7.0, ten ostatni jeszcze długo nie będzie miał konkurencji, gwarantuje spokój i dziennie kosztuje 3 SMSy a to nie tragedia
1. mksvir
2. kilku wersji NIS
3. NODa
4. 2 wersje kasperskiego
5. kiedyś avasta (szkoda to instalować)
6. testowo Gdata
polecić mogę NIS 2007 i 2008 są skuteczne czasem troche spowalniają
oraz kasperskiego 6.0 i 7.0, ten ostatni jeszcze długo nie będzie miał konkurencji, gwarantuje spokój i dziennie kosztuje 3 SMSy a to nie tragedia
- LuKaSh
Moglbys to jakos sprecyzowac??Dlaczego nie wrto??Jarek no.1 pisze:5. kiedyś avasta (szkoda to instalować)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Na razie to ten wymiękł w porównaniu do Avasta.Jarek no.1 pisze:3. NODa

Doświadczenie przeprowadzone dzięki luki19910221,

Nie wykrył wirusa na płycie którą kupiłem z jakąś gazetą 2 lata wcześniej...luki19910221 pisze:to jakos sprecyzowac
- LuKaSh
Przed chwila jeszcze raz probowalem sciagnac jakiegos trojana i jak tylko zaakceptowałem to avast od razu to przerwal..
chyba jednak nie jest taki zly..

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ja z darmowych polece jeszcze avira. Calkiem dobry antywir jak na darmowy, tylko czasami jego tworcy uraczaja nas reklamami. Ale sa wersje pro czy jakos tak w wersji 3 lub 6 miesiecy gratis.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Ze swojej strony polecam Avasta. Mam go od 2 lat i się ani razu nie zawiodłem a dosyć sporo korzystałem z internetu(żadnego wirusa) Szybko wykrywa też wiry z pendrive'ów o dziwo takie których nie wykrył inny komputer z Kasperskym. Wcześniej PcCillina używałem i też byłem zadowolony ale mi licencja wygasła. Avast nie pożera dużo zasobów systemowych i nie zwalnia radykalnie wczytywania stron a do tego wygodny bardzo jest w użyciu(intefejs itp.) 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Kiedyś był dobry AOL na silniku kasperskiego i było o tym na forum 

Powiem szczerze że nie wiem nad czym się tu zastanawiać?
Jeśli Kaspersky kosztuje 129zł na rok to wcale nie jest to tak dużo, przecież to cały pakiet z firewallem etc.
Do avasta trzeba jeszcze kilka innych programów żeby stworzyć taki darmowy pakiet, co czasem wymaga prób bo się "gryzą wzajemnie".
Ja się nie upieram wcale przy KIS ale ceny pakietów relatywnie zmalały i technika też poszła do przodu.
Swoją drogą czytałem gdzieś że np. windows i tak uaktualnia się bez naszej wiedzy, mało tego nawet wtedy gdy te aktualizacje są całkowicie wyłączone przez użytkownika.
Tak więc ingerencja w komp jest zawsze, nawet nie wiadomo kiedy.
edit:
podobny wątek na innym forum
http://forum.pcformat.pl/showthread.php?tid=73648
Jeśli Kaspersky kosztuje 129zł na rok to wcale nie jest to tak dużo, przecież to cały pakiet z firewallem etc.
Do avasta trzeba jeszcze kilka innych programów żeby stworzyć taki darmowy pakiet, co czasem wymaga prób bo się "gryzą wzajemnie".
Ja się nie upieram wcale przy KIS ale ceny pakietów relatywnie zmalały i technika też poszła do przodu.
Swoją drogą czytałem gdzieś że np. windows i tak uaktualnia się bez naszej wiedzy, mało tego nawet wtedy gdy te aktualizacje są całkowicie wyłączone przez użytkownika.
Tak więc ingerencja w komp jest zawsze, nawet nie wiadomo kiedy.
edit:
http://forum.pcformat.pl/showthread.php?tid=73648
Ostatnio zmieniony 2008-02-09, 23:31 przez Jarek no.1, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Do tego nie dopuszcza np. zone alarm. Miałem go w parze z Avastem i to była zgrana para. 

-
Był dobry, ale aż za dobry. Bo miał skuteczność programu komercyjnego a kosztował free, dlatego juz go nie maJaco pisze:Kiedyś był dobry AOL na silniku kasperskiego

Co do Aviry, tu jest link http://www.avira.de/de/pages/index.php
Moim zdaniem wystarczy do niego Comodo Firewall.Jarek no.1 pisze:Do avasta trzeba jeszcze kilka innych programów żeby stworzyć taki darmowy pakiet
To jak już tak linkujemy, to: >KLIK<Jarek no.1 pisze:edit:
A co do NODa, to dziwią mnie Wasze psioczenia, bo w profesjonalnych testach wypada bardzo dobrze.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- bob
- Guru bezprzewodowy
A w naszym teście okazał się amatorem.BliSki pisze:A co do NODa, to dziwią mnie Wasze psioczenia, bo w profesjonalnych testach wypada bardzo dobrze.

Widocznie nic nam nie zapłacił jak na profesjonalnych testach, żeby dobrze wypaść.
- raven18
- Specjalista bezprzewodowy-junior
ja miałem 2 latka kerio personal firewall bez żadnych antywirusów i NIC nie właziło(modem analogowy miałem i 1 miesiąc orange)
, tylko że jest płatny; na internet komórkowy w sam raz - antywir jest przydatny tylko jak się dużo ściąga

Ja już ktoś koniecznie chce avasta to polecam do kompletu sandboxie,
to taka "izolatka" dla przeglądarki i nie tylko, można pobrać to tu:
www.sandboxie.com
to taka "izolatka" dla przeglądarki i nie tylko, można pobrać to tu:
www.sandboxie.com
-
W obecnych czasach moim zdaniem FireWall jest ważniejszy niż antywir. Dobry FireWall nie tylko wykryje nawet nieznanego trojana ale zablokuje mu także dostęp do neta. A to jest najważniejsze.raven18 pisze:ja miałem 2 latka kerio personal firewall bez żadnych antywirusów
Pozdr, (R) BliSki. (tm)