Połączony z siecią ale nie otwiera internetu.. :(
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Połączony z siecią ale nie otwiera internetu.. :(
Witam,
przepraszam, jeśli już podobny problem był rozwiązywany na tym forum, ale nie doszukałem się. Mój problem polega na tym, że nowy laptop Lenovo ThinkPad R61 wykrył zainstalowaną u mnie w domu sieć bezprzewodową, po wpisaniu hasła sieciowego połączył się, napisał, że moc sygnału znakomita, pokazał ikonkę, że jest połączony z siecią przewodową ale po kliknięciu Internet Explorera nie łączy się z jakąkolwiek stroną internetu... Nie znam się za bardzo na komputerach, patrzyłem w panelu sterowania na te różne ustawienia ale nic tam nie widzę co mogłoby mi problem rozwiązać.
Pomóżcie..
Pozdrawiam, Bezradny Tomek
przepraszam, jeśli już podobny problem był rozwiązywany na tym forum, ale nie doszukałem się. Mój problem polega na tym, że nowy laptop Lenovo ThinkPad R61 wykrył zainstalowaną u mnie w domu sieć bezprzewodową, po wpisaniu hasła sieciowego połączył się, napisał, że moc sygnału znakomita, pokazał ikonkę, że jest połączony z siecią przewodową ale po kliknięciu Internet Explorera nie łączy się z jakąkolwiek stroną internetu... Nie znam się za bardzo na komputerach, patrzyłem w panelu sterowania na te różne ustawienia ale nic tam nie widzę co mogłoby mi problem rozwiązać.
Pomóżcie..
Pozdrawiam, Bezradny Tomek
- bob
- Guru bezprzewodowy
-
Re: Połączony z siecią ale nie otwiera internetu.. :(
O matko ale ja zielony jestem. A gdzie się wpisuje te DNSy?
--------------------------
Jak to źle być komputerowym analfabetą
--------------------------
Jak to źle być komputerowym analfabetą

- bob
- Guru bezprzewodowy
https://www.opendns.com/start?device=windows-xpTomekk pisze:A gdzie się wpisuje te DNSy?
Tak jak w tym tutoriale co go podałem.
-
Dzięki, tak zrobię
Mam tylko jeszcze jedno pytanie- czy w tym okienku do wpisania DNSów trzeba wpisać właśnie te konkretne 208.67.222.222 i 208.67.220.220 tak jak tam jest podane?(wolałbym niczego nie popsuć na starcie dlatego się upewniam..).

Mam tylko jeszcze jedno pytanie- czy w tym okienku do wpisania DNSów trzeba wpisać właśnie te konkretne 208.67.222.222 i 208.67.220.220 tak jak tam jest podane?(wolałbym niczego nie popsuć na starcie dlatego się upewniam..).
- bob
- Guru bezprzewodowy
Te są takie uniwersalne. Ja np. mam je na Orange.Tomekk pisze:czy w tym okienku do wpisania DNSów trzeba wpisać właśnie te konkretne 208.67.222.222 i 208.67.220.220
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jak je wpiszesz, to nic nie zepsujesz a nawet możesz naprawićTomekk pisze:czy w tym okienku do wpisania DNSów trzeba wpisać właśnie te konkretne 208.67.222.222 i 208.67.220.220

Wpisz i sprawdź czy działa.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Drodzy, bardzo Wam dziękuję!!! Teraz wszystko działa!
Jak to dobrze, że na świecie jest tylu pomocnych ludzi...

Jak to dobrze, że na świecie jest tylu pomocnych ludzi...

- wspaniały
- Specjalista bezprzewodowy-junior
..a już miałem nowy temat zakładać
to samo, co przedmówca, z tym że (jak na razie) żadne DNS nie pomagają a problem zdaje się być w TCP/IP karty WiFi..
Automat-->ustala adres kilkanaście minut... bez skutku
Ręczne -->łącze się od razu ale neta brak

Automat-->ustala adres kilkanaście minut... bez skutku
Ręczne -->łącze się od razu ale neta brak

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A jakie masz ustawienia routerka (zalozmy, ze zajmiemy sie automatem)? Jakies uwierzytelnianie/szyfrowanie/filtr MAC?
- wspaniały
- Specjalista bezprzewodowy-junior
tzn. ustawienia to ja zmieniałem w kompie na połączeniach sieciowych..
tyle się napracowałem wg waszego tutorialu "jak zabezpieczyc/skonfigurować router" i przez nieuwagę wcisnąłem ten głupi przycisk CISCO na routerze i wszystkie nastawy poszły się... paść
w routerze jest: Wireless mode -> MIXED MODE, Wireless SSID Broadcast ->ENABLED, Security Mode : WPA PERSONAL, WPA Algorithms : TKIP, i ta głupia opcja SecureEasySetup :ENABLE
dodam, że jeden lapek śmiga na wifi bez problemu.. ale mój... sieć wykrywa.. reszta jak pisałem
tyle się napracowałem wg waszego tutorialu "jak zabezpieczyc/skonfigurować router" i przez nieuwagę wcisnąłem ten głupi przycisk CISCO na routerze i wszystkie nastawy poszły się... paść

w routerze jest: Wireless mode -> MIXED MODE, Wireless SSID Broadcast ->ENABLED, Security Mode : WPA PERSONAL, WPA Algorithms : TKIP, i ta głupia opcja SecureEasySetup :ENABLE
dodam, że jeden lapek śmiga na wifi bez problemu.. ale mój... sieć wykrywa.. reszta jak pisałem