Brak polaczenia z internetem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Brak polaczenia z internetem
Witam,
mam problem, kupilem laptopa i router i chce polaczyc sie w ten sposob z netem, ale jak to czesto bywa cos jest nie tak.
Ustawienia routera niby ok IP i DNS'y pobiera przez DHCP, niby sie laczy pokazuje czas dzierzawy jednak nie moge polaczyc sie z netem.
w laptopie wszystkie ustawienia na auto, router przydziela mu IP i teoretycznie powinno chodzic.
wiem ze jest filtrowanie MAC wiec router ma wlaczone klonowanie adresu, z tego co widze to nie ograniczenia przez ttl, a wszystkie Firewwlle tez sa powylaczane.
polaczenia nie moge ustanowic ani przez wifi ani przez kabel. jednak po podpieciu laptopa pod WAN wszystko smiga. i tu moje pytanie: co jeszcze moze byc nie tak. posiadam Netgearwgr614v7, na laptopie chodzi vista, a net ciagne z lokalnej kablowki (od niedawna Multimedia).
w zalaczniku pare danych, ktore pewnie beda przydatne.
docelowo laptop ma sie z routerem laczyc przez wifi
Bede wdzieczny za wszystkie sugestie, a znajac zycie przeoczylem jakis drobny szczegol
mam problem, kupilem laptopa i router i chce polaczyc sie w ten sposob z netem, ale jak to czesto bywa cos jest nie tak.
Ustawienia routera niby ok IP i DNS'y pobiera przez DHCP, niby sie laczy pokazuje czas dzierzawy jednak nie moge polaczyc sie z netem.
w laptopie wszystkie ustawienia na auto, router przydziela mu IP i teoretycznie powinno chodzic.
wiem ze jest filtrowanie MAC wiec router ma wlaczone klonowanie adresu, z tego co widze to nie ograniczenia przez ttl, a wszystkie Firewwlle tez sa powylaczane.
polaczenia nie moge ustanowic ani przez wifi ani przez kabel. jednak po podpieciu laptopa pod WAN wszystko smiga. i tu moje pytanie: co jeszcze moze byc nie tak. posiadam Netgearwgr614v7, na laptopie chodzi vista, a net ciagne z lokalnej kablowki (od niedawna Multimedia).
w zalaczniku pare danych, ktore pewnie beda przydatne.
docelowo laptop ma sie z routerem laczyc przez wifi
Bede wdzieczny za wszystkie sugestie, a znajac zycie przeoczylem jakis drobny szczegol
Ostatnio zmieniony 2008-02-11, 23:54 przez Mephisto_cch, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Brak polaczenia z internetem
Mała sugestia w treści formalnej, może na przyszłość wklejaj konfigurację w postaci załącznika, strasznie ciężko się to czyta w obecnej postaci.Mephisto_cch pisze:przeoczylem jakis drobny szczegol
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wrzuc jeszcze moze screena ze statusu routera (glownie WAN) i sprawdz ping/tracert z routera
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Mephisto_cch, a jak na tym kompie wyglada IPCONFIG /ALL ?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wszystko jest w zalaczniku 

-
tracert routera wyglada tak ze dochodzi do 192.168.1.1 i to na tyle. ping na 192.168.1.1 jeste ok i chyba powinin byc w zalaczniku. a teraz podrzucam screany
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ale mi chodzi o ping z routera a nie z kompa.Mephisto_cch pisze:tracert routera wyglada tak ze dochodzi do 192.168.1.1 i to na tyle. ping na 192.168.1.1 jeste ok i chyba powinin byc w zalaczniku. a teraz podrzucam screany
W zasadzie router sie zachowuje jakby cos blokowal albo nie mial wlaczonego NATa. Sprobuj wylaczyc jeszcze SPI Firewall i ustawic NAT na Open. Ewentualnie poszukaj czy jest cos w guscie wlacznika NATa lub funkcji gateway.
-
jak mi powiesz jak podac ping z routera, to podam.
co do nat i spi probowalem juz w roznych konfiguracjach i za kazdym razem nic.
"Ewentualnie poszukaj czy jest cos w guscie wlacznika NATa lub funkcji gateway. " a tego to nie rozumiem, ale funkcji "wlacz gateway" to nie ma.
co do routera to tak jakby on blokowal wyjscie na net, pytanie tylko czemu?
co do nat i spi probowalem juz w roznych konfiguracjach i za kazdym razem nic.
"Ewentualnie poszukaj czy jest cos w guscie wlacznika NATa lub funkcji gateway. " a tego to nie rozumiem, ale funkcji "wlacz gateway" to nie ma.
co do routera to tak jakby on blokowal wyjscie na net, pytanie tylko czemu?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wlasnie kurcze nie mam tego routerka pod reka a nie widzialem zadnych symulatorow netgear'a na necie. (AirLive ma, Linksys ma, D-Link ma, tylko Netgear jakos do tylu)
A moze w ten sposob sprobuj (na tzw. chama): zresetuj dziada do ustawien fabrycznych wg. instrukcji guzikiem z tylu - trzeba go tam potrzymac z 10-15s i poczekac az sie router zrebootuje.
A moze w ten sposob sprobuj (na tzw. chama): zresetuj dziada do ustawien fabrycznych wg. instrukcji guzikiem z tylu - trzeba go tam potrzymac z 10-15s i poczekac az sie router zrebootuje.
-
ja juz sie boje ze sie na mnie obrazi jak jeszcze raz go zrestartuje 
problem w tym ze borykam sie z tym problemem od ok tygodnia i probowalem juz wiekszosci sposobow z tego forum, zaden nie przynosi skutku. w akcie desperacji postawilwm od nowa system bo obawialem sie ze juz za gleboko w ustawieniach namieszalem. wyglada to teraz tak ze vista jest dziewicza i router po restarcie i podstawowej konfiguracji, a net jak nie dziala tak nie dziala. z ciekawostek dodam ze postawilem mala siec lam z moim starym kompem i lan smiga.

problem w tym ze borykam sie z tym problemem od ok tygodnia i probowalem juz wiekszosci sposobow z tego forum, zaden nie przynosi skutku. w akcie desperacji postawilwm od nowa system bo obawialem sie ze juz za gleboko w ustawieniach namieszalem. wyglada to teraz tak ze vista jest dziewicza i router po restarcie i podstawowej konfiguracji, a net jak nie dziala tak nie dziala. z ciekawostek dodam ze postawilem mala siec lam z moim starym kompem i lan smiga.
-
Sorrki, przeglądałem to na PDA i nie maiłem jak tego otworzyćJo_gurt pisze:Wszystko jest w zalaczniku

[ Dodano: 2008-02-12, 07:46 ]
Widzę, że jako serwer DNS jest tam podane IP routera: Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
A potem: Żądanie polecenia ping nie może znaleźć hosta www.wp.pl. Sprawdź nazwę i ponów próbę.
Oraz: tracert www.wp.pl
Nie można rozpoznać nazwy systemu docelowego www.wp.pl.
Dlatego mi to wygląda na problem z DNSem. Wpisz na kompie na stałe DNSy np. openDNS (więcej o nich w szukajcie i FAQ) i powinno działać.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
miedzy czasie ustawilem na kompie openDNS, w statusie polaczenie pokozuje 208.67.222.222 i 220.220 jednak to problemu nie rozwiazuje. poza tym wpisujac IP strony, co powinno wyeliminowac problem braku lub blednych DNS, tez nie chodzi
poza tym to mi sie troche dziwne wydaje:
C:\Users\Mephisto>tracert 212.77.100.101
Śledzenie trasy do 212.77.100.101 z maksymalną liczbą 30 przeskoków.
1 <1 ms <1 ms <1 ms 192.168.1.1
2 * * * Upłynął limit czasu żądania.
3 * * * Upłynął limit czasu żądania.
.........................................................................
15 * 192.168.1.1 raporty: Host docelowy jest nieosiągalny.
Śledzenie zakończone.
to jakby router zatrzymywal ruch, nie wiem tylko dlaczego
poza tym to mi sie troche dziwne wydaje:
Śledzenie trasy do 212.77.100.101 z maksymalną liczbą 30 przeskoków.
1 <1 ms <1 ms <1 ms 192.168.1.1
2 * * * Upłynął limit czasu żądania.
3 * * * Upłynął limit czasu żądania.
.........................................................................
15 * 192.168.1.1 raporty: Host docelowy jest nieosiągalny.
Śledzenie zakończone.
to jakby router zatrzymywal ruch, nie wiem tylko dlaczego
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Przyznam sie, ze glupieje troche juz. Moze jakis Log z routera? Ewentualnie firmware inny?
Masz mozliwoscprzetestowac inny router lub ten w innych warunkach? Np. jakbys mial w ktoryms kompie dwie sieciowki
Masz mozliwoscprzetestowac inny router lub ten w innych warunkach? Np. jakbys mial w ktoryms kompie dwie sieciowki
-
logi moge sprawdzic ale dopiero po 16 jak wroce do domu, probowalem go na innej sieciowce (u mnie w domu) ale tez nie chodzil. glupieje juz troche, tym bardziej ze lan udaje sie uruchomic bez problemu i dwa kompy widza sie. ale jeszcze sprawdze go na innym modemie. moze sie gryza jakos.
co do firmware to jak mam go wgrac?
[ Dodano: 2008-02-12, 10:02 ]
znalazlem cos ciekawego na str. Netgear:
# Fix PPPoE & PPTP can't work with X.X.0.X wan IP.
jak sie nie myle to wlasnie mam gateway X.X.0.X, wiec w domu upgrade i dam znac czy sie cos ruszy
co do firmware to jak mam go wgrac?
[ Dodano: 2008-02-12, 10:02 ]
znalazlem cos ciekawego na str. Netgear:
jak sie nie myle to wlasnie mam gateway X.X.0.X, wiec w domu upgrade i dam znac czy sie cos ruszy
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie chodzi o to. Chodzi mi o taka zamotke, zeby wsadzic do jednego kompa dwie sieciowki i nim udostepnic netaMephisto_cch pisze:probowalem go na innej sieciowce (u mnie w domu) ale tez nie chodzil.
- najpierw tylko na drugiego kompa (modem ---- komp1 ---- komp2) - przyda sie kabel krossowany
- jesli zadziala to na router z kompem (modem --- komp1 ---- [wan]router[lan] ---- komp2)
i sprawdzic co i jak. Wyeliminuje sie wtedy interakcje (drugi przypadek) routera z modemem. Wszystko oczywiscie tylko do testow.
Powinno byc w instrukcji. W skrocie to ladujesz plik z softem odpowiednim przyciskiem w interfejsie www. A sam firmware jest dostepny na stronie netgear'a.co do firmware to jak mam go wgrac?
EDIT:
faktycznie, masz 10.24.0.1, wiec warto sprobowac, chociaz raczej chodzi o adres IP WANu a nie o brameMephisto_cch pisze:X.X.0.X,
-
Czasami gdzieś na routerze może to być zablokowane (Twoim lub wyższym) i tym aż tak bym się nie przejmował (ja mam to zablokowane na FireWallu), ale najważniejsze jest to:Mephisto_cch pisze:poza tym to mi sie troche dziwne wydaje:
Śledzenie trasy do 212.77.100.101 z maksymalną liczbą 30 przeskoków
To raportuje Twój router i jednak komunikat wskazuje IMHO na DNS, a przynajmniej jest łudząco podobny.Mephisto_cch pisze:15 * 192.168.1.1 raporty: Host docelowy jest nieosiągalny
Ewidentnie zatrzymuje. A co z PINGiem? jak teraz po wpisaniu tych DNSów wygląda?Mephisto_cch pisze:to jakby router zatrzymywal ruch, nie wiem tylko dlaczego
To by wiele wyjaśniało dlaczego tak się dzieje....Mephisto_cch pisze:znalazlem cos ciekawego na str. Netgear:

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jak dla mnie to jednak z DNSami nie ma nic wspolnego. Dzialania na samych IP nie daja zadnych rezultatow pozytywnych.BliSki pisze:To raportuje Twój router i jednak komunikat wskazuje IMHO na DNS, a przynajmniej jest łudząco podobny.
W sumie z tym tez nie bardzo sie zgodze - port WAN nie mial wcale takiego adresu.To by wiele wyjaśniało dlaczego tak się dzieje....
Jesli upgrade firmware nic nie da to co raz bardziej sie sklaniam ku uszkodzeniu routera.
-
Tak, zgadza się całkowicie Jo_gurt, ale az drugiej strony wpisz sobie złe DNSy, to komunikat będziesz miał całkiem podobny. Może nie akurat te ostatnie cytowane ale te z początku tego wątku.Jo_gurt pisze:Jak dla mnie to jednak z DNSami nie ma nic wspolnego. Dzialania na samych IP nie daja zadnych rezultatow pozytywnych
Nic, pożyjemy zobaczymyJo_gurt pisze:port WAN nie mial wcale takiego adresu

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
dzieki ze zainteresowanie, ok 17 bede wiedziam czy to wina firmware
-
Zatem czekamy na info, bo przyznam, że ciekawi mnie co tu jest graneok 17 bede wiedziam czy to wina firmware

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dobra decyzja, bo albo jestem jakis glupi albo router jest uszkodzony - jedno z dwojgaMephisto_cch pisze:oddaje routr do sklepu niech go sprawdza

-
Czyli wychodzi, że jednak router 

Pozdr, (R) BliSki. (tm)