Brak polaczenia z internetem

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mephisto_cch
Początkujący użytkownik forum

Brak polaczenia z internetem

Post autor: Mephisto_cch »

Witam,
mam problem, kupilem laptopa i router i chce polaczyc sie w ten sposob z netem, ale jak to czesto bywa cos jest nie tak.
Ustawienia routera niby ok IP i DNS'y pobiera przez DHCP, niby sie laczy pokazuje czas dzierzawy jednak nie moge polaczyc sie z netem.
w laptopie wszystkie ustawienia na auto, router przydziela mu IP i teoretycznie powinno chodzic.
wiem ze jest filtrowanie MAC wiec router ma wlaczone klonowanie adresu, z tego co widze to nie ograniczenia przez ttl, a wszystkie Firewwlle tez sa powylaczane.
polaczenia nie moge ustanowic ani przez wifi ani przez kabel. jednak po podpieciu laptopa pod WAN wszystko smiga. i tu moje pytanie: co jeszcze moze byc nie tak. posiadam Netgearwgr614v7, na laptopie chodzi vista, a net ciagne z lokalnej kablowki (od niedawna Multimedia).
w zalaczniku pare danych, ktore pewnie beda przydatne.

docelowo laptop ma sie z routerem laczyc przez wifi

Bede wdzieczny za wszystkie sugestie, a znajac zycie przeoczylem jakis drobny szczegol
Ostatnio zmieniony 2008-02-11, 23:54 przez Mephisto_cch, łącznie zmieniany 1 raz.
Jarek no.1

Re: Brak polaczenia z internetem

Post autor: Jarek no.1 »

Mephisto_cch pisze:przeoczylem jakis drobny szczegol
Mała sugestia w treści formalnej, może na przyszłość wklejaj konfigurację w postaci załącznika, strasznie ciężko się to czyta w obecnej postaci.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Wrzuc jeszcze moze screena ze statusu routera (glownie WAN) i sprawdz ping/tracert z routera
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Mephisto_cch, a jak na tym kompie wyglada IPCONFIG /ALL ?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Wszystko jest w zalaczniku :)
Mephisto_cch

tracert routera wyglada tak ze dochodzi do 192.168.1.1 i to na tyle. ping na 192.168.1.1 jeste ok i chyba powinin byc w zalaczniku. a teraz podrzucam screany
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Mephisto_cch pisze:tracert routera wyglada tak ze dochodzi do 192.168.1.1 i to na tyle. ping na 192.168.1.1 jeste ok i chyba powinin byc w zalaczniku. a teraz podrzucam screany
Ale mi chodzi o ping z routera a nie z kompa.

W zasadzie router sie zachowuje jakby cos blokowal albo nie mial wlaczonego NATa. Sprobuj wylaczyc jeszcze SPI Firewall i ustawic NAT na Open. Ewentualnie poszukaj czy jest cos w guscie wlacznika NATa lub funkcji gateway.
Mephisto_cch

jak mi powiesz jak podac ping z routera, to podam.
co do nat i spi probowalem juz w roznych konfiguracjach i za kazdym razem nic.

"Ewentualnie poszukaj czy jest cos w guscie wlacznika NATa lub funkcji gateway. " a tego to nie rozumiem, ale funkcji "wlacz gateway" to nie ma.

co do routera to tak jakby on blokowal wyjscie na net, pytanie tylko czemu?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Wlasnie kurcze nie mam tego routerka pod reka a nie widzialem zadnych symulatorow netgear'a na necie. (AirLive ma, Linksys ma, D-Link ma, tylko Netgear jakos do tylu)

A moze w ten sposob sprobuj (na tzw. chama): zresetuj dziada do ustawien fabrycznych wg. instrukcji guzikiem z tylu - trzeba go tam potrzymac z 10-15s i poczekac az sie router zrebootuje.
Mephisto_cch

ja juz sie boje ze sie na mnie obrazi jak jeszcze raz go zrestartuje :P
problem w tym ze borykam sie z tym problemem od ok tygodnia i probowalem juz wiekszosci sposobow z tego forum, zaden nie przynosi skutku. w akcie desperacji postawilwm od nowa system bo obawialem sie ze juz za gleboko w ustawieniach namieszalem. wyglada to teraz tak ze vista jest dziewicza i router po restarcie i podstawowej konfiguracji, a net jak nie dziala tak nie dziala. z ciekawostek dodam ze postawilem mala siec lam z moim starym kompem i lan smiga.
zDaleKi

Jo_gurt pisze:Wszystko jest w zalaczniku
Sorrki, przeglądałem to na PDA i nie maiłem jak tego otworzyć ;)

[ Dodano: 2008-02-12, 07:46 ]
Widzę, że jako serwer DNS jest tam podane IP routera: Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
A potem: Żądanie polecenia ping nie może znaleźć hosta www.wp.pl. Sprawdź nazwę i ponów próbę.
Oraz: tracert www.wp.pl
Nie można rozpoznać nazwy systemu docelowego www.wp.pl.

Dlatego mi to wygląda na problem z DNSem. Wpisz na kompie na stałe DNSy np. openDNS (więcej o nich w szukajcie i FAQ) i powinno działać.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Mephisto_cch

miedzy czasie ustawilem na kompie openDNS, w statusie polaczenie pokozuje 208.67.222.222 i 220.220 jednak to problemu nie rozwiazuje. poza tym wpisujac IP strony, co powinno wyeliminowac problem braku lub blednych DNS, tez nie chodzi

poza tym to mi sie troche dziwne wydaje:
C:\Users\Mephisto>tracert 212.77.100.101

Śledzenie trasy do 212.77.100.101 z maksymalną liczbą 30 przeskoków.

1 <1 ms <1 ms <1 ms 192.168.1.1
2 * * * Upłynął limit czasu żądania.
3 * * * Upłynął limit czasu żądania.
.........................................................................
15 * 192.168.1.1 raporty: Host docelowy jest nieosiągalny.

Śledzenie zakończone.

to jakby router zatrzymywal ruch, nie wiem tylko dlaczego
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Przyznam sie, ze glupieje troche juz. Moze jakis Log z routera? Ewentualnie firmware inny?
Masz mozliwoscprzetestowac inny router lub ten w innych warunkach? Np. jakbys mial w ktoryms kompie dwie sieciowki
Mephisto_cch

logi moge sprawdzic ale dopiero po 16 jak wroce do domu, probowalem go na innej sieciowce (u mnie w domu) ale tez nie chodzil. glupieje juz troche, tym bardziej ze lan udaje sie uruchomic bez problemu i dwa kompy widza sie. ale jeszcze sprawdze go na innym modemie. moze sie gryza jakos.
co do firmware to jak mam go wgrac?

[ Dodano: 2008-02-12, 10:02 ]
znalazlem cos ciekawego na str. Netgear:

# Fix PPPoE & PPTP can't work with X.X.0.X wan IP.

jak sie nie myle to wlasnie mam gateway X.X.0.X, wiec w domu upgrade i dam znac czy sie cos ruszy
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Mephisto_cch pisze:probowalem go na innej sieciowce (u mnie w domu) ale tez nie chodzil.
Nie chodzi o to. Chodzi mi o taka zamotke, zeby wsadzic do jednego kompa dwie sieciowki i nim udostepnic neta
- najpierw tylko na drugiego kompa (modem ---- komp1 ---- komp2) - przyda sie kabel krossowany
- jesli zadziala to na router z kompem (modem --- komp1 ---- [wan]router[lan] ---- komp2)
i sprawdzic co i jak. Wyeliminuje sie wtedy interakcje (drugi przypadek) routera z modemem. Wszystko oczywiscie tylko do testow.
co do firmware to jak mam go wgrac?
Powinno byc w instrukcji. W skrocie to ladujesz plik z softem odpowiednim przyciskiem w interfejsie www. A sam firmware jest dostepny na stronie netgear'a.

EDIT:
Mephisto_cch pisze:X.X.0.X,
faktycznie, masz 10.24.0.1, wiec warto sprobowac, chociaz raczej chodzi o adres IP WANu a nie o brame
zDaleKi

Mephisto_cch pisze:poza tym to mi sie troche dziwne wydaje:
C:\Users\Mephisto>tracert 212.77.100.101

Śledzenie trasy do 212.77.100.101 z maksymalną liczbą 30 przeskoków
Czasami gdzieś na routerze może to być zablokowane (Twoim lub wyższym) i tym aż tak bym się nie przejmował (ja mam to zablokowane na FireWallu), ale najważniejsze jest to:
Mephisto_cch pisze:15 * 192.168.1.1 raporty: Host docelowy jest nieosiągalny
To raportuje Twój router i jednak komunikat wskazuje IMHO na DNS, a przynajmniej jest łudząco podobny.
Mephisto_cch pisze:to jakby router zatrzymywal ruch, nie wiem tylko dlaczego
Ewidentnie zatrzymuje. A co z PINGiem? jak teraz po wpisaniu tych DNSów wygląda?
Mephisto_cch pisze:znalazlem cos ciekawego na str. Netgear:

# Fix PPPoE & PPTP can't work with X.X.0.X wan IP.

jak sie nie myle to wlasnie mam gateway X.X.0.X, wiec w domu upgrade i dam znac czy sie cos ruszy
To by wiele wyjaśniało dlaczego tak się dzieje.... ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

BliSki pisze:To raportuje Twój router i jednak komunikat wskazuje IMHO na DNS, a przynajmniej jest łudząco podobny.
Jak dla mnie to jednak z DNSami nie ma nic wspolnego. Dzialania na samych IP nie daja zadnych rezultatow pozytywnych.
To by wiele wyjaśniało dlaczego tak się dzieje.... ;)
W sumie z tym tez nie bardzo sie zgodze - port WAN nie mial wcale takiego adresu.

Jesli upgrade firmware nic nie da to co raz bardziej sie sklaniam ku uszkodzeniu routera.
zDaleKi

Jo_gurt pisze:Jak dla mnie to jednak z DNSami nie ma nic wspolnego. Dzialania na samych IP nie daja zadnych rezultatow pozytywnych
Tak, zgadza się całkowicie Jo_gurt, ale az drugiej strony wpisz sobie złe DNSy, to komunikat będziesz miał całkiem podobny. Może nie akurat te ostatnie cytowane ale te z początku tego wątku.
Jo_gurt pisze:port WAN nie mial wcale takiego adresu
Nic, pożyjemy zobaczymy ;) bo mi skoczyły się pomysły. Zresztą chyba innym też :cwaniak:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Mephisto_cch

dzieki ze zainteresowanie, ok 17 bede wiedziam czy to wina firmware
zDaleKi

ok 17 bede wiedziam czy to wina firmware
Zatem czekamy na info, bo przyznam, że ciekawi mnie co tu jest grane ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Mephisto_cch

:dobani: jak netu nie ma tak nie ma :dobani: oddaje routr do sklepu niech go sprawdza, a moze dopowiem, ze zainstalowalem nowy firmware, restart do ustawiem fabrycznych i oczywiscie DHCP na tak i z reki openDNS -bez efektu
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Mephisto_cch pisze:oddaje routr do sklepu niech go sprawdza
Dobra decyzja, bo albo jestem jakis glupi albo router jest uszkodzony - jedno z dwojga :zdziwko:
zDaleKi

Czyli wychodzi, że jednak router :rotfl:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ