Problem z zabezpieczeniem routera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z zabezpieczeniem routera
Witam
Posiadam router edimaxAR-7064g+A. Bezprzewodowo mogę sie z nim łączyć tylko gdy funkcja SECURITY TYPE jest ustawiona na DISABLED, po ustawieniu na WEP-64Bits, WEP-128-Bits, WPA-PSK,WPA2-PSK, tracę połączenie z routerem.
W czym jest problem?
Dziekuję za wszelką odpowiedz.
Piotrek
Posiadam router edimaxAR-7064g+A. Bezprzewodowo mogę sie z nim łączyć tylko gdy funkcja SECURITY TYPE jest ustawiona na DISABLED, po ustawieniu na WEP-64Bits, WEP-128-Bits, WPA-PSK,WPA2-PSK, tracę połączenie z routerem.
W czym jest problem?
Dziekuję za wszelką odpowiedz.
Piotrek
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Problem z zabezpieczeniem routera
a ustawiles takie samo haslo WEP na swoim kompie i na routerze? samo właczenie tej funkcji nic nie da, musisz wpisać hasła:)
jutro to dzis... tyle że jutro 

-
moze to glupie pytanie ale o ktore haslo na kompie chodzi?
dzieki
napisz co wiecej
dzieki
napisz co wiecej

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Hasło do sieci WiFi czyli do szyfrowania. Jak tworzysz połączenie WiFi i ustawiłeś WEP, to powinno być miejsce do wpisania hasła, które powinno być takie samo na routerze i na kompie.Piotrek_110 pisze:o ktore haslo na kompie chodzi?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
hasla na kompie nie mam a haslo na routerze jest takie samo jaki wpisalem po utworzeniu WiFi i wciaz to samo.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Piotrek_110, jakiego zabezpieczenia uzywasz? Jesli WEP 64 lub 128bitowy to musisz miec odpowiednia dlugosc hasla szyfrujacego. Dlatego (i jeszcze dlatego, ze jest duzo bezpieczniejsze) polecam ci WPA/WPA2 - haslo wtedy jest dowolne.
Poczytaj w FAQ i w mini-tutorialu ktory mam w podpisie jak to dokladnie ustawic.
Poczytaj w FAQ i w mini-tutorialu ktory mam w podpisie jak to dokladnie ustawic.
-
robie tak jak piszecie i nic z tego
moje ustawienia:
Access Point : Activated
Broadcast SSID : Yes
Channel ID : Channel11 2462MHz
Security Type : oprobowalem eszystkie mozliwosci ()
Beacon Interval : 100
RTS/CTS Threshold : 2347
Fragmentation Threshold : 2346
DTIM : 3
802.11 b/g : 802.11b802.11g802.11b+g
Dzieki za pomoc ale dam sobie chyba spokoj z tym routerem i kupie innego
Pozdrawiam
moje ustawienia:
Access Point : Activated
Broadcast SSID : Yes
Channel ID : Channel11 2462MHz
Security Type : oprobowalem eszystkie mozliwosci ()
Beacon Interval : 100
RTS/CTS Threshold : 2347
Fragmentation Threshold : 2346
DTIM : 3
802.11 b/g : 802.11b802.11g802.11b+g
Dzieki za pomoc ale dam sobie chyba spokoj z tym routerem i kupie innego
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Piotrek_110 pisze:Dzieki za pomoc ale dam sobie chyba spokoj z tym routerem i kupie innego

-
dzieki za takie porady!!!
jak juz pisalem ze ustawialem jak mi pisales odnosnie szyfrowania i dalej nie moge sie polaczyc bezprzewodowo, po kablu idzie fajnie natomiast po WiFi chodzi tylko jak szyfrowanie ustawione jest na Desabled, potrzebuje konkretnej porady a nie zartów
jak juz pisalem ze ustawialem jak mi pisales odnosnie szyfrowania i dalej nie moge sie polaczyc bezprzewodowo, po kablu idzie fajnie natomiast po WiFi chodzi tylko jak szyfrowanie ustawione jest na Desabled, potrzebuje konkretnej porady a nie zartów
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie ma za codzieki za takie porady!!!

Sprobuj zajrzec do tutoriala ktory mam w podpisie - tam jest opisane z obrazkami co i jak. Jest to konkretna sytuacja, czyli screeny sa z konkretnego sprzetu (Linksys+Tomato+XP+windowsowy manager WiFi), ale mozna mysle "zalapac" zasade i mechanizm. Funkcje wszedzie beda nazywac sie tak samo/podobnie. Roznica moze byc w ich umiejscowieniu.Piotrek_110 pisze:potrzebuje konkretnej porady a nie zartów
-
Witam
Jestem nowym userem, temat jest stary, ale napisze w tym watku bo moze komus sie przydac informacja na ten temat.
Sam znalazlem troche informacji na tym forum, wiec podziele sie w tym temacie ktory przerabialem, czyli WiFi + szyfrowanie.
Posiadam stary router D-Link 624+ i do niego dostalem sztifta Wifi też D-Linka. Pomimo, że oba urzadzenia sa tej samej firmy, mialem problem polaczenia WiFi gdy wlaczylem szyfrowanie. (przypuszczam, ze z inna karta tez bedzie problem, niedlugo to bede przerabial) Kabel dzialal okay, WiFi open system też, ale szyfrowanie juz nie.
Jesli masz problem tego typu:
a) zrob upgrade routera najnowszym firmware, miedzy innymi DDNS+NTP
b) pobierz najnowsze stery do karty WiFi, usuwajac wczesniej stare
c) pobierz WirlessMon, aby sprawdzic kanal na ktorym ustawic router (+/- 3 od najblizszego)
c) ustaw w oprogramowaniu D-Link siec, daj szyfrowanie WAP-PSK, haslo, etc
d) nie licz na to ze wirlessmon polaczy sie z siecia jak Ci ja wykryje (nie polaczy), jesli dasz WAP+AES polaczy, ale tylko na chwile, bo nie bedzie w stanie pobrac adresu DHCP, mozesz dac staly IP, ale tez kulawo bedzie dzialac (niestety)
e) uzyj softu D-Link aby zestawic polaczenie, z moich obserwacji on doda Ci siec w ten sposob w M$ i pobierze normalnie DHCP oraz zestawi stale polaczenie
f) wywal z autostartu D-Link'a, zostaw sobie WirlessMon'a (bo juz bedzie zestawial normalnie, a cos chcialbys widziec oprocz statusy z M$=siec sygnalu=znakomita)
g) pewnie mozna to zrobic normalnie, bez uzycia softu, ale trzeba by bylo pomyslec gdzie lezy blad, np pobierania adresu DHCP, zobaczyc logi, odpalic cos do paczek TCP/IP etc.
w tej chwili mam wirless+WAP-PSK+DHCP, a sasiad kilka klatek dalej nadal WEP
dodatkowe info:
- jak wiadomo ze wzgledu na uzywanie algorytmu szyfrujacego, czy chociazby analizy logow wazna sprawa jest czas, ustaw router na NTP !!! + komp z ktorego bedziesz sie laczyl do sieci (dziwne ale nie znalazlem o tym nigdzie informacji)
- mozesz uzyc softu polecanego na forum do czyszczenia kompa z smieci, jesli uwazasz ze komputer powinien chodzic caly czas, a konserwacja w tym backup to dla Ciebie pojecia obce, to jest to dosyc wazna informacja
- kup sobie antentke (panelowa lub dookolna) czasem warto dla swietego spokoju, badz kup lepsza karte (zazwyczaj w testach wykazuja ze szyfrowanie nie ma znaczenia [teoretycznie nie powinno] ale mi zasieg spada tak o 7 jednostek.
Jesli sie komus przyda to sie ciesze, jesli ma pytania to niech pisze.
P.S.
Nie na temat:
a) iplus 60 + Huawei E630 HSDPA 7.2 (za 6xPLN) + ThinkPad R61i to dobry pomysl?
b) Huawei na allegro, zakup GT MAX HSUPA (dolozyc z 400/500 paczek), a nie bulic za motylka w plusie 400 paczek nadal na HSDPA.
c) laptop w normalnej cenie, jako sprzet do programowania i diagnozowania, duzy +nie wyglada jak vista
d) jak sie okaze ze trzeba jezdzic, bedzie trzeba zwiekszyc na 110'tke
Dzieki za opinie
Pozdrawiam
Poppye
Jestem nowym userem, temat jest stary, ale napisze w tym watku bo moze komus sie przydac informacja na ten temat.
Sam znalazlem troche informacji na tym forum, wiec podziele sie w tym temacie ktory przerabialem, czyli WiFi + szyfrowanie.
Posiadam stary router D-Link 624+ i do niego dostalem sztifta Wifi też D-Linka. Pomimo, że oba urzadzenia sa tej samej firmy, mialem problem polaczenia WiFi gdy wlaczylem szyfrowanie. (przypuszczam, ze z inna karta tez bedzie problem, niedlugo to bede przerabial) Kabel dzialal okay, WiFi open system też, ale szyfrowanie juz nie.
Jesli masz problem tego typu:
a) zrob upgrade routera najnowszym firmware, miedzy innymi DDNS+NTP
b) pobierz najnowsze stery do karty WiFi, usuwajac wczesniej stare
c) pobierz WirlessMon, aby sprawdzic kanal na ktorym ustawic router (+/- 3 od najblizszego)
c) ustaw w oprogramowaniu D-Link siec, daj szyfrowanie WAP-PSK, haslo, etc
d) nie licz na to ze wirlessmon polaczy sie z siecia jak Ci ja wykryje (nie polaczy), jesli dasz WAP+AES polaczy, ale tylko na chwile, bo nie bedzie w stanie pobrac adresu DHCP, mozesz dac staly IP, ale tez kulawo bedzie dzialac (niestety)
e) uzyj softu D-Link aby zestawic polaczenie, z moich obserwacji on doda Ci siec w ten sposob w M$ i pobierze normalnie DHCP oraz zestawi stale polaczenie
f) wywal z autostartu D-Link'a, zostaw sobie WirlessMon'a (bo juz bedzie zestawial normalnie, a cos chcialbys widziec oprocz statusy z M$=siec sygnalu=znakomita)
g) pewnie mozna to zrobic normalnie, bez uzycia softu, ale trzeba by bylo pomyslec gdzie lezy blad, np pobierania adresu DHCP, zobaczyc logi, odpalic cos do paczek TCP/IP etc.
w tej chwili mam wirless+WAP-PSK+DHCP, a sasiad kilka klatek dalej nadal WEP

dodatkowe info:
- jak wiadomo ze wzgledu na uzywanie algorytmu szyfrujacego, czy chociazby analizy logow wazna sprawa jest czas, ustaw router na NTP !!! + komp z ktorego bedziesz sie laczyl do sieci (dziwne ale nie znalazlem o tym nigdzie informacji)
- mozesz uzyc softu polecanego na forum do czyszczenia kompa z smieci, jesli uwazasz ze komputer powinien chodzic caly czas, a konserwacja w tym backup to dla Ciebie pojecia obce, to jest to dosyc wazna informacja
- kup sobie antentke (panelowa lub dookolna) czasem warto dla swietego spokoju, badz kup lepsza karte (zazwyczaj w testach wykazuja ze szyfrowanie nie ma znaczenia [teoretycznie nie powinno] ale mi zasieg spada tak o 7 jednostek.
Jesli sie komus przyda to sie ciesze, jesli ma pytania to niech pisze.
P.S.
Nie na temat:
b) Huawei na allegro, zakup GT MAX HSUPA (dolozyc z 400/500 paczek), a nie bulic za motylka w plusie 400 paczek nadal na HSDPA.
c) laptop w normalnej cenie, jako sprzet do programowania i diagnozowania, duzy +nie wyglada jak vista
Dzieki za opinie
Pozdrawiam
Poppye
- bob
- Guru bezprzewodowy
Zrób zapytanko w Forum bez kabli Strona Główna » INTERNET KOMÓRKOWY » Co wybrać - sprzęt a to wyedytuj wycinając tą część. Będzie lepszy skutek.Poppye pisze:Nie na temat:
Dzieki za opinie

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-15, 10:21 ]
Zrobiłem linka z tej nazwy sub-forum

Ostatnio zmieniony 2008-02-15, 10:20 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bardzo ciekawe opracowanie. Zapewne komuś się przyda. Dodaję linka w FAQ.Poppye pisze:napisze w tym watku bo moze komus sie przydac informacja na ten temat
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
Pozwole sobie wtracić moje 3 grosze odnośnie problemu. Ostatnio konfigurawałem sieć wifi, testowanego przeze mnie rutera TP-Link DSL Wi-Fi 54Mb/s TL-WR542G, do której to sieci miały być podłaczone laptop i komp stacjonarny z karta wifi Asus <model nie znany> na PCI. W celu zabezpieczenia zastosowałem szyfrowanie WPA. Laptop bez problemu poszedł, natomiast Asus już nie. Asus korzystał z domyślnego menedżera wifi Windowsa. Po ustawieniu tam WPA nic nie działało, a więc zmieniłem wszędzie szyfrowanie na WEP i zaczęło działać.
Wniosek:
Asus pomimo możliwości wyboru szyfrowania WPA w menedżerze Win oraz w jego własnym sofcie zarządzejącym, obsługiwał tylko WEPa.
Pzdr
Wniosek:
Asus pomimo możliwości wyboru szyfrowania WPA w menedżerze Win oraz w jego własnym sofcie zarządzejącym, obsługiwał tylko WEPa.
Pzdr
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Na moje to jakis blad w sterownikach lub konfiguracjiski pisze:Asus pomimo możliwości wyboru szyfrowania WPA w menedżerze Win oraz w jego własnym sofcie zarządzejącym,
-
- Stały użytkownik forum
To juz lepiej w ogole je wylaczyc bedzie tylko spowalniac siec bo zabezpieczyc to to nic nie zabezpieczy.a więc zmieniłem wszędzie szyfrowanie na WEP i zaczęło działać.
-
- Użytkownik forum
Zawsze "jakieś" zabezpieczenie przed sąsiadami lamerami. A jak ktoś się zna na rzeczy, to _jakiekolwiek_ zabezpieczenie nie jest problemem, kwestia czasu.....czy to sieć wifi, czy to otworzenie auta itd.cysio pisze:To juz lepiej w ogole je wylaczyc bedzie tylko spowalniac siec bo zabezpieczyc to to nic nie zabezpieczy.a więc zmieniłem wszędzie szyfrowanie na WEP i zaczęło działać.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
mowisz? To powodzenia w lamaniu WPA2 + AES z dobrym haslemski pisze:to _jakiekolwiek_ zabezpieczenie nie jest problemem, kwestia czasu.....czy to sieć wifi,

-
Borg już podawał ile czasu teoretycznie potrzeba i nie było to małoJo_gurt pisze:powodzenia w lamaniu WPA2 + AES z dobrym haslem

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
Używam dwóch systemów najpopularniejszego
windows XP i Linuksa Ubuntu. I możecie wierzyć lub nie ale najprostsze ustawienie szyfrowania w systemie było w linuksie. Na początku nie ustawiałem szyfrowania bo nie było mi potrzebne, ale z czasem chciałem się zabezpieczyć. Ustawiłem w ruterku szyfrowanie i zaczęła się zabawa w konfigurowaniem systemu. W ubuntu wyświetlił się komunikat że sieć bezprz. jest zabezpieczona i żeby podać hasło. Sam zapytał i nie musiałem pisać kilkunastu liter i cyfr tylko hasło do którego był wygenerowany klucz. Z windowsem był trochę większy problem bo trzeba było trochi pogmerać w ustawieniach połączenia i wpisać. Tak że jeżeli ktoś nie wie jak ustawić szyfrowanie w systemie polecam zainstalować ubuntu i problem z głowy 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
szwagier2, mowisz o WEP czy WPA/WPA2? Bo z tego co ja wiem, to do Ubuntu do WPA trzeba co nieco doinstalowac (wpasupplicant). Tylko nie pamietam czy tylko w 7.05 czy tez w 7.10
-
- Użytkownik forum
Oczywiście na początek wybrałem WEP ale z czasem może przejdę na coś bardziej skomplikowanego.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie ma na co czekac
Przejscie z WEP na WPA to nie jest cos do czego trzeba "dojrzec", to jest kwestia tego czy zamykasz samochod jak go zostawiasz na ulicy czy nie 

-
- Użytkownik forum
Masz całkowitą rację. Kwestia tylko gdzie ten otwarty samochód zostawiasz. Czy u nas albo u naszych wschodnich sąsiadów, czy np w kanadzie.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No tak, ale kontynuujac metafore, w kanadzie tez spotkasz emigranta z polski (wardriver) 

-
To teraz wiesz, czemu nie było problemuszwagier2 pisze:Oczywiście na początek wybrałem WEP

Ja też zalecam przejście na WPA/WPA2.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)