Ciągłe rozłączanie modemu

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
davey
Początkujący użytkownik forum

Ciągłe rozłączanie modemu

Post autor: davey »

Posiadam modem na USB - Huawei E220. Obecnie jest podłączony do laptopa z Windowsem 2000 i działa bezproblemowo. Problem zczyna się kiedy podłączam go do drugiego laptopa z Windowsem XP. Windows/urządzenie zaczyna wariować, system cały czas wykrywa nowe urządzenie, podmapowuje jako dysk zewnętrzny, następnie "zrywa", znowu zaczyna wyszukiwać i tak w kółko. Tak samo aplikacja do łączenia, wykrywa urządzenie, łączy się, po czym za chwile komunikat że nie widzi urządzenie i znów wyszukuje... mam wrażenie że to jakiś proglem z Windowsem, bo bez uruchomiania programu sam Windows dostaje głupawki z tym urządzeniem USB. Może ktoś z Was się z tym spotkał, może ktoś wie jak temu zaradzić..... z góry dziękuje za pomoc.

pozdr.
dav.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Ciągłe rozłączanie modemu

Post autor: Jaco »

davey pisze:może ktoś wie jak temu zaradzić..
Czy ten drugi lapek z Windowsem ma też SP2 ?

Proponuję wywalić również aplikację do łączenia i zastosować dial-up.
Resztę info na ten temat znajdziesz w :faq: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7248
mietek85666
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mietek85666 »

Ja posiadam Internet z Orange Free... I ona ma bardzo krótki kabel usb , ponieważ chce miec lepszy zasieg postanowilem go wystawic na parapet, lecz gdy podłączam przedłóżke USB to nie chce mi go odczytac.... Ktos wie czyja to moze byc wina?? To przeciez tylko 1,5metrowy kabel... :cry: PLS o szybka odpowiedz.... THX
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

mietek85666 pisze:To przeciez tylko 1,5metrowy kabel... :cry:
Ale może kabel b.niskiej jakości, uszkodzony ( ważne też im mniej złączek tym lepiej )?
McCool
Użytkownik forum

Post autor: McCool »

mietek85666 pisze:Ja posiadam Internet z Orange Free... I ona ma bardzo krótki kabel usb , ponieważ chce miec lepszy zasieg postanowilem go wystawic na parapet, lecz gdy podłączam przedłóżke USB to nie chce mi go odczytac.... Ktos wie czyja to moze byc wina?? To przeciez tylko 1,5metrowy kabel... :cry: PLS o szybka odpowiedz.... THX
Tworzą sie opory na kablu i spada napięcie. Spróbuj z aktywnym hubem USB. Wydatek trochę większy niż zwykła przedłużka, ale możesz podczepić do niego zasilanie zewnętrzne wtedy.
ODPOWIEDZ