option globetrotter umts/edge/gprs
Moderator: Moderatorzy
option globetrotter umts/edge/gprs
Witam wszystkich
zakupilem dzisiaj modem taki jak w temacie i mimo ze na razie sprawdzilem tylko na gprs (dopiero jutro bede testowal edge i umts), to juz jestem zadowolony :-) Jak na tak wolne polaczenie jakim jest gprs , strony otwieraja sie bardzo szybko, wszystko dziala stabilnie, dzialam na iPlus managerze 1.2
i tu mam pytanie i prosbe:
gdzie szukac najnowszego firmware`u do tego modemu i w jaki sposob przeprowadzac aktualizacje?
czy, gdzie i w jaki sposob zawczasu przeprowadzic modyfikacje ustawien, konfiguracji modemu i oprogramowania tak, by wszelkie ustawienia byly optymalne i pozwalaly maxymalnie wykorzystac mozliwosci predkosciowe modemu
za wszelkie sugestie i łopatologiczne przedstawienie wszelkich zmian i modyfikacji (gdyz jestem raczej laikiem w tej dziedzinie) bede niezmiernie wdzieczny.
pozdrawiam
zakupilem dzisiaj modem taki jak w temacie i mimo ze na razie sprawdzilem tylko na gprs (dopiero jutro bede testowal edge i umts), to juz jestem zadowolony :-) Jak na tak wolne polaczenie jakim jest gprs , strony otwieraja sie bardzo szybko, wszystko dziala stabilnie, dzialam na iPlus managerze 1.2
i tu mam pytanie i prosbe:
gdzie szukac najnowszego firmware`u do tego modemu i w jaki sposob przeprowadzac aktualizacje?
czy, gdzie i w jaki sposob zawczasu przeprowadzic modyfikacje ustawien, konfiguracji modemu i oprogramowania tak, by wszelkie ustawienia byly optymalne i pozwalaly maxymalnie wykorzystac mozliwosci predkosciowe modemu
za wszelkie sugestie i łopatologiczne przedstawienie wszelkich zmian i modyfikacji (gdyz jestem raczej laikiem w tej dziedzinie) bede niezmiernie wdzieczny.
pozdrawiam
Re: option globetrotter umts/edge/gprs
na umts super !! transfer ponad 40 kB, plik 15 MB szciagal sie w 5 min.
nadal prosze o wskazowki
pozdrawiam
nadal prosze o wskazowki
pozdrawiam
- bob
- Guru bezprzewodowy
Cześć.Jeśli chodzi o transfer to jest bardzo dobry i raczej więcej tu nie zmienisz więc może nie warto nic upgrade`ować.Cała reszta będzie zależała od operatora i jego bts.
Jedynie to możesz pobawić się Globetrotter Mobility Manager`em zamiast
iPlus manager.Jeżeli nie ma problemu to może nie warto go szukać.
Jeśli masz kartę 3G+ to można ją upgrade`ować do HSDPA ale i tak tej usługi <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie ma w Polsce.
Więcej na ten temat http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=990
pozdrawiam bob
Jedynie to możesz pobawić się Globetrotter Mobility Manager`em zamiast
iPlus manager.Jeżeli nie ma problemu to może nie warto go szukać.
Jeśli masz kartę 3G+ to można ją upgrade`ować do HSDPA ale i tak tej usługi <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie ma w Polsce.
Więcej na ten temat http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=990
pozdrawiam bob

Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 11:42 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziekuje Bob za wskazowki
jesli chodzi o mobility managera - to probowalem wersje sciagnieta ze strony Vodafone.de (bodajze 6.0.0) i wersje sciagnieta ze strony blueconnecta. obie wersje to w moim przypadku byla wielka pomylka poniewaz wieszaly sie i nie chcialy polaczyc z netem - choc sadze ze wynika to z mojego braku umiejetnosci optymalnego ustawiania tych programow - jesli mozesz w tej kwestii pomoc - bede wdzieczny.
I jeszcze jedna bardzo wazna dla mnie sprawa: skad pobrac sterowniki do tego modemu do win98 - na plycie niby jakies sa ale nie dzialaja, na opakowaniu i w ksiazeczkach pisza ze na win 98 dziala, a w pomocy technicznej mowia ze nic nie wiedza :-(
pozdrawiam
Kubek
jesli chodzi o mobility managera - to probowalem wersje sciagnieta ze strony Vodafone.de (bodajze 6.0.0) i wersje sciagnieta ze strony blueconnecta. obie wersje to w moim przypadku byla wielka pomylka poniewaz wieszaly sie i nie chcialy polaczyc z netem - choc sadze ze wynika to z mojego braku umiejetnosci optymalnego ustawiania tych programow - jesli mozesz w tej kwestii pomoc - bede wdzieczny.
I jeszcze jedna bardzo wazna dla mnie sprawa: skad pobrac sterowniki do tego modemu do win98 - na plycie niby jakies sa ale nie dzialaja, na opakowaniu i w ksiazeczkach pisza ze na win 98 dziala, a w pomocy technicznej mowia ze nic nie wiedza :-(
pozdrawiam
Kubek
jesli chodzi o transfery umts - w Gdyni - naprawde moge polecic. dzis mam transfer 54,8 kB !!!!!!!!! mierzony programem NETMETER.
jednak zastanawie mnie EDGE: w miejscu gdzie wg mapek iPlusa spokojnie jest zasieg - osiagam predkosci GPRS-owe, a wyzsze mogace wskazywac na to, ze to juz EDGE to rzadkosc. Czy jest jakis programik czy cos w tym stylu ktory bedzie pokazywal wraz z zasiegiem informacje o tym, w zasiegu czego sie znajduje - czy gprs, czy edge, czy umts??
jeszcze raz prosze o przepis na zainstalowanie i funkcjonowanie tego modemu na win98
pozdrawiam
Kubek
jednak zastanawie mnie EDGE: w miejscu gdzie wg mapek iPlusa spokojnie jest zasieg - osiagam predkosci GPRS-owe, a wyzsze mogace wskazywac na to, ze to juz EDGE to rzadkosc. Czy jest jakis programik czy cos w tym stylu ktory bedzie pokazywal wraz z zasiegiem informacje o tym, w zasiegu czego sie znajduje - czy gprs, czy edge, czy umts??
jeszcze raz prosze o przepis na zainstalowanie i funkcjonowanie tego modemu na win98
pozdrawiam
Kubek
- bob
- Guru bezprzewodowy
GTMM
Witam Cię ponownie
Ten program o którym wspomniałeś ze strony vodafone
w wersji 6.0 (dostępna wersja 6.01- http://www.vodafone.de/business/support ... 59340.html) nie jest oryginalną wersja producenta.
W tym linku,który podałem http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=990 jest rozdział "1. SOFTWARE & FIRMWARE " a w nim linki do GTMM czyli Globetrotter Mobility Manager ver. 4.4.0 oraz firmware`y:
to co dostarcza producent czyli firma OPTION.
Jeżeli będziesz już miał tego GTMM to w nim są stery (wcale nie musisz go instalować)
Wystarczy,że rozpakujesz zip-katalog i wyciągniesz je:
C:\GTMM4.4.0.492_PE\SoftwarePackage\Setup\Program Files\Option\GlobeTrotter Mobility Manager\driver
Sam GTMM działa bez problemu i czasem go używam np.odczytuje sms z karty sim.
Jeśli chodzi o transfer to masz niezły ale to chyba standart w UMTS poza tym nominalna prędkość to 384 kbps co daje 48 kBps to co schodzi szybciej to podobno jakieś tunele kompresyjne mój najnowszy rekord to 260 KBps odczytany w netmeterze w Peak Downloads.
Wracając do sterów to nie znam innego lepszego źródła niż to które podałem (są to najnowsze dostępne)
Pozdrawiam Cię Kubek ,bob.

w wersji 6.0 (dostępna wersja 6.01- http://www.vodafone.de/business/support ... 59340.html) nie jest oryginalną wersja producenta.
W tym linku,który podałem http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=990 jest rozdział "1. SOFTWARE & FIRMWARE " a w nim linki do GTMM czyli Globetrotter Mobility Manager ver. 4.4.0 oraz firmware`y:
Wystarczy kliknąć na odpowiedni ,który dotyczy Twojej karty aby ściągnąćOPTION:
1.GlobeTrotter 1st Generation (WP)
2.GlobeTrotter 2nd Generation (WK)
3.GlobeTrotter COMBO (CH)
4.GlobeTrotter Fusion (RC)
5.GlobeTrotter Fusion Quad (RQ)
6.GlobeTrotter 3G (RL)
7.GlobeTrotter 3G Quad (QL)
8.GlobeTrotter Edge (ML)
9.GlobeTrotter COMBO Edge (MG)
10.GlobeTrotter 3G+ (NZ),GlobeTrotter Fusion+ user:option pass:fusion
UWAGA:
W nawiasach są dwie pierwsze litery numeru seryjnego modemu.
Niektóre linki nie będą działać.
to co dostarcza producent czyli firma OPTION.
Jeżeli będziesz już miał tego GTMM to w nim są stery (wcale nie musisz go instalować)
Wystarczy,że rozpakujesz zip-katalog i wyciągniesz je:
C:\GTMM4.4.0.492_PE\SoftwarePackage\Setup\Program Files\Option\GlobeTrotter Mobility Manager\driver
Sam GTMM działa bez problemu i czasem go używam np.odczytuje sms z karty sim.
Jeśli chodzi o transfer to masz niezły ale to chyba standart w UMTS poza tym nominalna prędkość to 384 kbps co daje 48 kBps to co schodzi szybciej to podobno jakieś tunele kompresyjne mój najnowszy rekord to 260 KBps odczytany w netmeterze w Peak Downloads.
Wracając do sterów to nie znam innego lepszego źródła niż to które podałem (są to najnowsze dostępne)
Pozdrawiam Cię Kubek ,bob.
Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 11:45 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Witaj Bob !
Dziekuje za wskazowki i pomoc, jednak niestety GTMM nie dziala pod win98, natomiast sterowniki do ktorych podales link sa pod win xp, nt, 2000 :-(. I tu mam wielki problem, poniewaz niezbedny jest mi iPlus wlasnie pod win98, dlatego jesli mialbys jakies informacje jak odpalic ten modem pod win98 bede wdzieczny.
pozdrawiam
Kubek
Dziekuje za wskazowki i pomoc, jednak niestety GTMM nie dziala pod win98, natomiast sterowniki do ktorych podales link sa pod win xp, nt, 2000 :-(. I tu mam wielki problem, poniewaz niezbedny jest mi iPlus wlasnie pod win98, dlatego jesli mialbys jakies informacje jak odpalic ten modem pod win98 bede wdzieczny.
pozdrawiam
Kubek
- bob
- Guru bezprzewodowy
drivers win98
Cześć Kubek a ten co podałem nie działa ? drivers win98
(drivers : 2004_07_05_v1_0_0_1.zip , opis : RIC-SPQ-TN-v01_0-F1-Drivers_ReleaseNotes_Phase_3.3.2_Drivers_W98_v1.0.0.1.pdf
bob
(drivers : 2004_07_05_v1_0_0_1.zip , opis : RIC-SPQ-TN-v01_0-F1-Drivers_ReleaseNotes_Phase_3.3.2_Drivers_W98_v1.0.0.1.pdf
bob
- bob
- Guru bezprzewodowy
Nie działa driver czy ten plus manager ?
nie dziala driver - nie da sie zainstalowac modemu. gdy recznie wskazuje sciezke dostepu do folderu z driverami - win98 nie znajduje nic :-(
- bob
- Guru bezprzewodowy
Witam
dziekuje za pomoc, chociaz niestety, rowniez te drivery nie dzialaja. Mobility managera da sie zaintalowac pod win98, jednak modem nie daje sie uruchomic, przy recznym wskazywaniu sciezki dostepu do folderu ze sterownikami i wcisnieciu DALEJ - pojawia sie informacja o tym ze nie znaleziono zadnych sterownikow :-(
pozdrawiam
dziekuje za pomoc, chociaz niestety, rowniez te drivery nie dzialaja. Mobility managera da sie zaintalowac pod win98, jednak modem nie daje sie uruchomic, przy recznym wskazywaniu sciezki dostepu do folderu ze sterownikami i wcisnieciu DALEJ - pojawia sie informacja o tym ze nie znaleziono zadnych sterownikow :-(
pozdrawiam
CENY !!!!????
Witam właśnie przeglądam takie cacko i mam
pytanko ile to cacko kosztuje???( modem)
i jaką sięć najlepiej wybrać
jeśli to możliwe prosze cene esem 691-344-091dzięki
pytanko ile to cacko kosztuje???( modem)
i jaką sięć najlepiej wybrać
jeśli to możliwe prosze cene esem 691-344-091dzięki
-
- Początkujący użytkownik forum
siemka...mam takie pytanko!wiecie moze gdzie mozna sciagnac program zeby np.przeczytac esy w kompie??pozdrowka 

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jakiej usługi nie ma w Polsce ???? HSDPA ???? Czy mozliwości aktualizacji ??? Przecież każda polska sieć oferuje HSDPA w najuboższej wersji, mianowicie 1,8 Mbpsbob pisze: Jeśli masz kartę 3G+ to można ją upgrade`ować do HSDPA ale i tak tej usługi >>na razie<< nie ma w Polsce.
Na marginesie, czy te modemy przystosowane są do działania z szybkością 3,6 Mbps ????
Adrian
MY HOMESITE
MY HOMESITE
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
@Bio tego po tobie się nie spodziewałem.PostWysłany: Wto Lut 21 21:33:33 2006 ty cytujesz dzisiaj .O HSDPA wtedy jeszcze nikt nie wiedział że będzie szybko dostepny.@Bob specjalista od Option a ty go tak.bio5 pisze:Jakiej usługi nie ma w Polsce ???? HSDPA ???? Czy mozliwości aktualizacji ??? Przecież każda polska sieć oferuje HSDPA w najuboższej wersji, mianowicie 1,8 Mbpsbob pisze: Jeśli masz kartę 3G+ to można ją upgrade`ować do HSDPA ale i tak tej usługi >>na razie<< nie ma w Polsce.

Popatrz tutaj:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=16367#16367
To był czerwiec.