AP WAP-1965 i internet w Aster

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bosman
Początkujący użytkownik forum

AP WAP-1965 i internet w Aster

Post autor: bosman »

Nie bardzo wiem jak to skonfugurować, tzn. przycina się i nie wiem jak to dobrze zabezpieczyć. Teraz zebezpieczenie po WEP. Jednak kiedy wpisuję swoje hasło to po ponownym uruchomieniu sieci i sprawdzeniu okazuje się żę komp sam sobie inne dał. AP obsługuę programem Wireless AP 22M Utility. Co można zrobić z tym przycinaniem się, nie można nic zciągnąć z sieci (średnio co 2 min wyrzuca). A i jeszcze jedno nie mogę sie połączyć z tym AP z poziomu przeglądarki żadne IP nie wchodzi.
w załączeniu zrzut ustwień pod windows.
zizior
Użytkownik forum

Re: AP WAP-1965 i internet w Aster

Post autor: zizior »

Tu znajdziesz instalacje tego AP krok po kroku

http://www.cyberstrefa.pl/planet/new_site/glowna/wapy/wap1965.htm
zizior
Użytkownik forum

Nie zakladam nowego tematu bo takze mam problem z tym AP.
Chcialem sobie stworzyc siec domowa z kompa stacjonarnego na laptopa. Mam urzadzenie PLANET WAP 1965, jednak AP i komp stacjonarny sie nie widza... Po podlaczeniu ich obojga kabelkami raz pisze ze szuka jakiegos adresu IP :gwiazdki: a po chwili ze kabel sieciowy jest odlaczony.... O co chodzi??
Oczywiscie po instalacju programu konfiguracyjnego nie wykrywa go... nawet po kilkukrotnym uzyciu Refrash...
Dodam że internet mam radiowy...

Teraz to już w ogóle sie nie widza. Moje pytanie brzmi czemu sie nie widza oraz jak to urzadzenie ma wyswietlic mac adresy...?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

zizior pisze:Po podlaczeniu ich obojga kabelkami raz pisze ze szuka jakiegos adresu IP
Może komputery są ustawione na pobieranie adresu z DHCP a serwer DHCPtych IP nie przydziela?

Ponadto opisz dokładniej z jakiego ISP korzystasz i do jakiego routera ten AP jest podłączony? Może jest tak, że podłączyłeś AP do gniazda RJ45 od swojego ISP a ten ma blokadę na MAC adresy i dlatego Ci te kompy nie działają? Wtedy sam AP nic tu nie pomoże. Będziesz musiał użyć routera z klonowaniem MAC.

[ Dodano: 2008-02-16, 09:23 ]
bosman pisze:Nie bardzo wiem jak to skonfugurować, tzn. przycina się
Co przycina?
bosman pisze:jak to dobrze zabezpieczyć. Teraz zebezpieczenie po WEP
WEP nie jest dobrym zabezpieczeniem. Najlepiej ustaw WPA lub WPA2.
bosman pisze:Jednak kiedy wpisuję swoje hasło to po ponownym uruchomieniu sieci i sprawdzeniu okazuje się żę komp sam sobie inne dał
Gdzie widzisz, że dał inne? :szok:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
zizior
Użytkownik forum

Może komputery są ustawione na pobieranie adresu z DHCP a serwer DHCPtych IP nie przydziela?
Co to oznacza i jak to zmienic??
Ponadto opisz dokładniej z jakiego ISP korzystasz i do jakiego routera ten AP jest podłączony? Może jest tak, że podłączyłeś AP do gniazda RJ45 od swojego ISP a ten ma blokadę na MAC adresy i dlatego Ci te kompy nie działają? Wtedy sam AP nic tu nie pomoże. Będziesz musiał użyć routera z klonowaniem MAC.
Korzystam z internetu radiowego. Konfiguracja w moim przypadku AP jest taka ze jest podlaczony do kompa, ktory jest połączony z siecia. Jedna karta sieciowa to karta WLAN a druga LAN. AP podłaczony jest do karty LAN, ma udostepniac internet na lapa.

W ogóle to chciałem skonfigurowac AP tak jak w http://www.cyberstrefa.pl/planet/new_site/glowna/wapy/wap1965.htm , jednak nie wykrywa go tak jak jest tam opisane

Kod: Zaznacz cały

Jeśli wszystko zostało poprawnie podłączone i zainstalowane, [b]program konfiguracyjny powinien samoczynnie odnaleźć urządzenia WAP-1965 podłączone do sieci i wyświetlić ich Mac Adresy[/b].
A mnie go nie wykrywa pomimo działania urządzenia....[/code]
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

zizior pisze: Korzystam z internetu radiowego. Konfiguracja w moim przypadku AP jest taka ze jest podlaczony do kompa, ktory jest połączony z siecia. Jedna karta sieciowa to karta WLAN a druga LAN. AP podłaczony jest do karty LAN, ma udostepniac internet na lapa.
na ten temat jest w FAQ - masz też linka w moim podpisie => > Dzielenie łącza na dwa i więcej komputerów <
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
payu87

Post autor: payu87 »

a ma ktoś może oprogramowanie do planet wap 1965 i chciałby sie podzielic ze mną bo ja kupiłem używki i nie mam płyty a na stronie producenta nie ma z góry dzięki
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

payu87, do obsługi AP nie jest potrzebne żadne oprogramowanie.
payu87

http://www.cyberstrefa.pl/planet/new_si ... ap1965.htm na tej stronie pisze ze jest potrzebny program do konfiguracji
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Wymagane Oprogramowanie:

Aby móc dokonać konfiguracji WAP-1965 komputer powinien być wyposażony w przeglądarkę internetową obsługującą JavaScript
I tyle jest ci potrzebne :)
payu87

dziękuje bardzo za pomoc
ODPOWIEDZ