iPlus i stały problem... nie wiem juz co zrobić

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mAlIbOr
Początkujący użytkownik forum

iPlus i stały problem... nie wiem juz co zrobić

Post autor: mAlIbOr »

Witam,

Posiadam modem PCIMCIA Merlin U740 i antene zewnetrzna nie kierunkową. Skorzystałem z oferty iPlusa (teraz sam nie wiem czemu) i wszystko na początku działało OK i nagle spadł transfer z HSDPA na UMTS a potem EDGE i tak spadało do GPRS i kupa :(

Zgłosiłem ten problem do działu technicznego. Partacze przez cały miesiac mi mydlili oczy i nic z tym nie robili. Ja kombinowałem, instalowałem rózne oprogramowania i nic. Czasami działało czasami nie. Ustawienia niby okej. Zabrałem modem z laptopem ze soba w teren i tam gdzie powinienem miec HSDPA miałęm GPRS albo nie mogłem sie połączyć, a wcześniej działał :/ Poszedłem do Plusa, naskrobałem reklamacje pisemna. Mija miesiac nerwy puszczaja. Nagle po "entym" telefonie pod 601-101-101 gosciu mi mowi ze ma mozliwosc sprawdzenia wszystkiego i beszczelnie stwierdza ze to modem jest winny... OK... oddałem go do punktu, wysłali do servisu. Z Plusa przychodzi pismo (szablonowe bo na nic wiecej ich nie stac) i pisza ze jest wszystko okej z nadajnikiem. Zadzwoniłem do servisu od modemu i okazało sie ze jest sprawny. Ręce mi opadły :niepewny: :zawstydzony: :( :gwiazdki:

Co jest grane ?? Co jeszcze sprawdzić?? Gdzie szukać błędu w sztuce?? Teraz mam wsadzoną karte SIM do starej motoroli i działa po EDGE. Czy moze byc taki myk ze karta SIM zaczeła kolidować z modemem?? :/

Sorry za taka litanie ale moze mi cos podpowiecie bo na tych smiesznych "psełdo specjalistów" z plusa nie moge liczyc (załamka) :niepewny:

Pozdrawiam...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: iPlus i stały problem... nie wiem juz co zrobić

Post autor: Jaco »

mAlIbOr pisze:Zabrałem modem z laptopem ze soba w teren i tam gdzie powinienem miec HSDPA miałęm GPRS albo nie mogłem sie połączyć,
To jeśli modem wróci z serwisu i efekt będzie nadal taki sam udaj się do punktu w którym kupiłeś (serwisowałeś) i pokaż że nie działa. Tylko weź ze sobą lapka.
mAlIbOr

no właśnie pytałem sie dzwoniąc do "techników" :] czy maja jakikolwiek punkt w gdzie moge zabrac lapka i wpaść zeby mogli to sprawdzic co jest grane, no bo skoro juz tyle pomyslów sie wyczerpało to moze Oni maja wiece o tym co oferuja... ale odpowiedz była oczywista, NIE MA :nienie:

Poczekam na modem, załaduje jakiegos prepaida netowego i zobacze co mi to da....

[ Dodano: 2007-12-03, 22:10 ]
Modem odebrany, na mojej karcie SIM nie łączy, kupiłem SIMDATA, tez kiszka. Jedynie z podpieta antena łapie GPRS. Wykrzaczyłem aplikacje, wykasowałem z rejestru wszystko co z iPlusem zwjazane. Stara zaufana aplikacja plus połączenie skonfigurowane z palca. Nadal nic ciekawego sie nie dzieje... :zdziwko: modem tez nie ma zadnych konfliktow...

Macie jakies pomysly?? :gwiazdki:
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Jeśli nie modem, nie sieć(lokalizacje) i nie karta SIM(chyba, że tak sprawdzali) to może twój laptop jest winny. Sprawdź na innym laptopie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
mAlIbOr

No to sprawdziłem i modem, wsadziłem modem do innego laptopa, wszystko poprawnie ale i tak nie działa jak powinno. Wsadziłem tez Orange Free i to samo.

Z moich obserwacji wnioskuje ze nie jestem w stanie połączyć sie szybciej niz EDGE. Jest to dziwne ale wczoraj na dosłownie 2 minuty pojawił mi sie HSDPA tak jak miałem kiedyś, potem spadło do Edge.

Dziwne jest tez to ze jak ma podpieta antene to przy uruchamianiu kompa odrazu zaczyna swiecic sie dioda od EDGE. uruchamia sie laptop i niestety mam taka predkość :] W momencie jak działa juz wszystko i odłącze antene to na managerze pojawia sie oznaczenie od UMTS a na modemie zapala sie czerwona dioda, w tym momencie nie działą nic, sni strony, ani poczta... :( Ja juz nie wiem co zrobić, najchetniej to bym zrezygnował ale podpisałem umowe na dwa lata i jestem załatwiony :klnie:

POMÓŻCIE, macie jakies pomysły?? Co zrobić?? :gwiazdki:

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-12-06, 23:44 ]
Poprawa kilku ort.
Ostatnio zmieniony 2007-12-06, 23:43 przez mAlIbOr, łącznie zmieniany 1 raz.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Nie wiem czy sprawdzałeś to przy dobrym zasięgu, ale jeśli tak to winny jest moim zdaniem modem. W serwisie często tak robią, że oddają coś bez sprawdzania, żeby zyskać na czasie. Musisz przeprowadzić testy pod kątem właśnie modemu- iść np. do salonu poprosić o inny modem i porównać działanie obu, oczywiście pod zasięgiem HSDPA.
mAlIbOr

Moja sprawa troche przycichła ale zdam relacje:

Modem powiedzieli ze sprawny, wysłali mnie do Vobisu, tam posprawdzali na roznych aplikacjach, na innych lapkach prosto z witryn, inne modemy u mnie działaja a moj nie :cfaniak:

Nie chcieli mi dac zadnego potwierdzenia ze ten modem nie działa i wysłali do Plusa.

W plusie przyjeli modem jako popsuty i wysłąli ponownie do tego samego servisu, ten odrzucił modem jako sprawny. :gwiazdki:

Pojechałem po modem i pierwsze co poprosiłęm Pania o inny modem. Zalogował sie z moim SIM'em jako HSDPA. Po wsadzeniu mojego nie chciał sie zalogowac do sieci a potem wyskoczyło GPRS czasami EDGE.... Napisali znowu litanie do servisu a ja zarządałem zmiany modemu jak trzeci raz stwierdza ze jest sprawny....

C.D.N. :)
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: janek222 »

A może problemem jest uszkodzona lub niekompatybilna karta SIM, ja kiedyś musiałem wymienić aby poprawnie działała w modemie.
Pozdrawiam
Janek
mAlIbOr

troche wyzej pisałem ze tak samo działa na SIMDATA, na karcie ORANGE tez jest to samo :gwiazdki:
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Mikolaj211 »

Jeżeli teraz go nie naprawią, to może udaj się do serwisu (jak nie masz bardzo daleko) i pokaż im o co chodzi... Jak dla mnie to na 100% modem!!
mAlIbOr

no mieszkam w Wawie a servis jest w Radomiu, kawałek drogi jest a mi nikt nie zwroci kosztów, nie mowjac o stratach z braku netu od wrzesnia...
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

mAlIbOr pisze:Nagle po "entym" telefonie pod 601-101-101 gosciu mi mowi ze ma mozliwosc sprawdzenia wszystkiego i beszczelnie stwierdza ze to modem jest winny...
mAlIbOr pisze:inne modemy u mnie działaja a moj nie
No popatrz ;)

Ale do rzeczy, w sumie można jeszcze reklamować samą naprawę gwarancyjną, ew. standardowo powoływać się na niezgodność towaru z umową.
mAlIbOr

No i net mi znowu hula jak trzeba. Problemem był wadliwy modem, ale oczywiście servis twierdził ze jest sprawny (i komu tu można zaufać :zdziwko: )

Pozdrawiam
McCool
Użytkownik forum

Post autor: McCool »

"Sing hallelujah!" ;)
maselko
Użytkownik forum

Post autor: maselko »

Witam. To teraz może mi pomożecie. Dopisuje się do tematu bo chyba mam podobny problem. Jak włączę w programie GTMM sieć gprs/edge net chodzi tak jak powinien na tej prędkości czyli beznadziejnie, ale płynnie i tak jak powinien. Przełączam na umts/hsdpa i zaczynają się strome schodki. Net chodzi kiedy chce. Łączy normalnie za każdym razem, lecz raz na 10 min może zaskoczy net na kilka sekund i dalej nie działa :gwiazdki: . Dodam że kiedyś było wszystko ok. Zasięg na UMTS mam 50%+. Łączę się z orange przez globetrottera 3g.

Nie wiem co mam robić. Pomożecie ? :gwiazdki:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Spróbuj przełączyć na wymuszanie 3G.
maselko
Użytkownik forum

Ok to dodam jeszcze.

Zmieniam na wymuszone 3g, na preferowane. Probowałem zmieniać na wyszukiwanie sieci automatyczne i manualne. Zmieniałem programy Be,GTMM, zwykły dial-up nic nie pomaga. Zasięg na UMTS/HSDPA mi pokazuje wszystko łączy tak jak powinno lecz net nie otwiera nie pinguje nic, kompletny zanik. Zaobserwowałem dziwną rzecz. W gtmm jest taka linijka w panelu. UMTS CS/PS /HSDPA. Zaświeca się umts i jak kiedyś zaświecało się naraz cs/ps to teraz świeci się jedno albo drugie no i czasem oba ale net tez wtedy nie działa chyba ze na sekundę.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Awaria ? Dzwoń do providera i spytaj co się dzieję.
maselko
Użytkownik forum

A wiesz może co oznaczają te CS/PS ?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

maselko pisze:A wiesz może co oznaczają te CS/PS ?
CS - Channel Switching - czyli obsługa komunikacji głosowej czyli dostęp "wdzwaniany"
PS – Packet Switching - czyli transmisja pakietowe GPRS/EDGE
W przypadku hsdpa jest - HSDPA
Z tego co pamiętam bo teraz żadnych dialerów nie używam. ;)
maselko
Użytkownik forum

Zainstalowałem ten nowy program użytkownika z forum Top_netinfo. I jest troche lepiej choć nie do końca. Cały czas te przerwy po kilka minut.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

maselko pisze:Cały czas te przerwy po kilka minut
Jakie przerwy i co ma do tego ten program?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
maselko
Użytkownik forum

Właśnie już nic to tylko złudzenie :( . Chodzi mi o to że łączy z netem na umts/hsdpa otworzę dwie strony i net siada. Po czym muszę czekać z 5 min i może załączy na kolejne dwie strony. Na gprs/edge chodzi ładnie i płynnie.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

maselko pisze:Chodzi mi o to że łączy z netem na umts/hsdpa otworzę dwie strony i net siada
No tak, ale Top_netinfo tu nic do tego nie ma ;) On tylko inicjuje połączenie ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

maselko, zadzwoń sobie do operatora i spytaj się kiedy tą awarię zamierzają usunąć.
maselko
Użytkownik forum

Ok namierzyłem problem. W dzień ping 800+ w nocy 100. W czym tkwi problem? Myślałem że to mój komp lecz nie. Więc?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Przeciążenie nadajnika.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:Przeciążenie nadajnika.
maselko pisze:W dzień ping 800+ w nocy 100.
Jak w Shreku :
"Za dnia pięknością, w nocy zaś szkaradą ... " - tylko, że odwrotnie.
maselko
Użytkownik forum

i ... piękny cytat ;], ale nie o to mi chodziło. Orange w ogóle sie pokusi żeby coś z tym zrobić ? Ma sens wydzwanianie ? :niepewny:
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

maselko pisze:Orange w ogóle sie pokusi żeby coś z tym zrobić ?
Postawi nowy nadajnik? A może tak a może nie. Chyba, że spróbuj korzystać z innego nadajnika.
ODPOWIEDZ