netgear wgr614 - problem z routerem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
magda.kaz
Początkujący użytkownik forum

netgear wgr614 - problem z routerem

Post autor: magda.kaz »

hej, jeśli chodzi o router i problemy z jego konfiguracją to jestem kompletną laiczką, no ale jakiś czas sobie spokojnie działał, a teraz nagle bez powodu w ciągu nocy coś sie musiało pochrzanić, bo niby pisze że internet dociera do mnie i przy znaczku Wireless Network Connection w połączeniach sieciowych mam to zielone oznaczenie ze mam neta, ale na kablu jest czerwony krzyżyk i pisze ze brak połączenia z zaporą. i jeszcze gdzieś jest napisane że sieć nie przydzieliła jakichś numerów temu komputerowi czy coś, ale nie umiem tego ponownie znaleźć.. szukałam już wszędzie o co z tym chodzi, ale nic nie znalazłam dlatego pisze o tym tutaj, na razie wpięłam kabel prosto do kompa i jest git, net chodzi, ale chciałabym znów łączyć sie przez router bo tak wygodniej. dzwoniłam do kumpla, i powiedział ze to problem z routerem bo on ma taki sam ale na innym systemie, na viscie (ja mam XP), i ze muszę jakoś zmusić router do pobrania jakichś nowych numerów czy coś, ale nie umiał mi dokładnie pomóc, wiec..... plisss help :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: netgear wgr614 - problem z routerem

Post autor: Jo_gurt »

Napisz na poczatek:
- co to za dostawca neta
- wrzuc moze rezultat polecenia "ipconfig /all" z windowsa (start->uruchom->"cmd"[enter])
- i jeszcze screen zakladki status z routera :)
magda.kaz

dostawca neta: connecta - dzwoniłam do nich na początku, to mi powiedzieli że z ich strony wszystko gra i net do mnie dociera.
załączam rezultat ipgonfig/all
a to ostatnie to nie wiem gdzie znaleźć... ^^'
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

magda.kaz pisze:a to ostatnie to nie wiem gdzie znaleźć... ^^'
Musisz zalogowac sie na router i tam poszukac a nastepnie zrobic Print Screen. Sama rozumiesz, ze na odleglosc bez podstawowych informacji nie bardzo da sie cos poradzic :)
magda.kaz

no pewnie ze rozumiem, gorzej jak nie mam pojęcia jakie nastawiłam kiedyś z bratem hasło na to <draństwo>...
co gorsza on tez nie pamięta, boshe czuje sie jak kompletne blondynka...

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-19, 13:37 ]
Poprawiłem wyraz oznaczony cenzurą.
Ostatnio zmieniony 2008-02-19, 13:36 przez magda.kaz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ale nie ma sie co wyzywac od blondynek ;) tylko zresetowac router.
Tylko wtedy trzeba wiedziec czego mniej wiecej oczekuje twoj operator - z tego co mowisz najpewniej adres IP dostajesz automatycznie, wymagany natomiast pewnie bedzie klon adresu MAC.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Moja rada będzie taka, żeby na chwilę wyłączyć router z zasilania, czyli na jakąś minutę. Może być tak, że coś się w nim zwiesiło i dlatego działa tak jak działa. A taki restarcik może mu pomoże ;)

[ Dodano: 2008-02-19, 13:33 ]
Jo_gurt, widzę ubiegł mnie chwilkę ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
magda.kaz

dobra, więc może i zresetuję to g*** i w jakiś pokrętny sposób samo sobie poznajduje co mu trzeba żeby się połączyć z netem... powiedzcie mi jeszcze tylko gdzie MACa znajdę bo nie pamiętam, a lepiej go cobie chyba zapisać czy cuś.. :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

magda.kaz pisze:powiedzcie mi jeszcze tylko gdzie MACa znajdę bo nie pamiętam
Masz w tym zalaczniku, ktory wrzucilas wczesniej. MAC = Adres fizyczny, sa dwa - jeden od kabelka drugi od WiFi
magda.kaz

BliSki pisze:Moja rada będzie taka, żeby na chwilę wyłączyć router z zasilania, czyli na jakąś minutę.
a tak z ciekawości - dlaczego akurat na około minutkę? żeby wypruł sie całkiem z prądu i na pewno wszystko zapomniał, czy jak..? ;p

próbuję ,zobaczymy czy zadziała ^^
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

magda.kaz pisze:żeby wypruł sie całkiem z prądu i na pewno wszystko zapomniał, czy jak..? ;p
Dokladnie tak :) Chodzi o to, zeby wszystkie podzespoly typu kondensatory sie wyzerowaly.
magda.kaz

cool, jak na blondynkę chyba jednak nie jestem aż tak całkiem beznadziejnie głupia i coś tam wiem :D

no i pomogło. wyłączyłam dziada na kilka minut i załapał. i dobrze :)
szczerze mówiąc na początku przyszło mi do głowy odłączyć mu prąd i nawet to zrobiłam, ale tylko na chwile, 2-3 sekundy, widocznie za krótko.. :) no ale cóż.. myślałam ze to już nie te czasy że robisz off on off on i wszystko działa :D a tu proszę - metoda żywcem jak do kompa typu commodore 64 i pach - działa, jestem trochę w szoku, sądziłam ze to będzie bardziej skomplikowane, albo chociaż logiczne, a tu czysty techniczny haczyk... ^^

no ale dzięki za pomoc :)
pozdrowionka :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

magda.kaz pisze:no i pomogło. wyłączyłam dziada na kilka minut i załapał. i dobrze
No i super :ok:
magda.kaz pisze:ale tylko na chwile, 2-3 sekundy
Za krótko.
magda.kaz pisze:myślałam ze to już nie te czasy że robisz off on off on i wszystko działa
Niestety routery potrafią się czasami zawiesić i takie jest na nie lekarstwo. Niektórzy montują nawet wyłączniki specjalne automatyczne, które robią reset raz na dobę powiedzmy o 5 rano.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ