Inny komputer - inny zasięg

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marsiano23
Początkujący użytkownik forum

Inny komputer - inny zasięg

Post autor: marsiano23 »

Witam!
Mam Blueconnecta z modemem Merlin U740. Wcześniej miałem laptopa Toshiba i bardzo dobrze odbierał mi HSDPA, teraz przerzuciłem sie na Asusa i co chwile nie mam zasięgu (przy włączonej opcji Tylko UMTS) lub cały czas jest EDGE (max liczba kresek zasięgu). Dodam że zaktualizowałem oprogramowanie.
Co może być tego przyczyną i jak to naprawić?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: Inny komputer - inny zasięg

Post autor: mar_kow »

Nie zawsze aktualizacja oprogramowania przynasi zamierzony efekt. Czasami wręcz odwrotnie. Jeżeli mamy możliwość powrotu do starszego firmware i chcemy dalej ryzykować można powrócić do starszych ustawień.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

marsiano23 pisze:Wcześniej miałem laptopa Toshiba i bardzo dobrze odbierał mi HSDPA, teraz przerzuciłem sie na Asusa
No to narobiłeś. Poszukaj na forum, dużo było o Asus`ie. :)
marsiano23
Początkujący użytkownik forum

Post autor: marsiano23 »

mar_kow pisze:Nie zawsze aktualizacja oprogramowania przynasi zamierzony efekt. Czasami wręcz odwrotnie. Jeżeli mamy możliwość powrotu do starszego firmware i chcemy dalej ryzykować można powrócić do starszych ustawień.
Przy poprzednim oprogramowaniu było dokładnie to samo.
ODPOWIEDZ