UMTS - SE k608i

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zabor26
Początkujący użytkownik forum

UMTS - SE k608i

Post autor: zabor26 »

Dawno tu nie zaglądałem, więc nie wiem czy piszę w dobrym dziale. Ale przejdźmy do rzeczy:

Od roku jestem w sieci Era. Mam abonament. Po pół roku kupiłem SE k608i z możliwością Wideorozmów i UMTS. W ustawieniach --->łącznośc-->sieci komórkowe--->Sieci GSM/3G miałem domyslnie ustawione *Tylko GSM. Przestawiłem na *GSM i 3G. Dodatkowo na stronie Ery deaktywowałem *Internet GPRS i *WAP Internet (zeby mi przez przypadek nie zabieralo kasy) oraz aktywowałem *Połączenie Video. Pierwsze co mnie zdziwiło to że nie mogłem tego zrobić z poziomu telefonu, no ale dostalem SMSa że już sa.
Mam kilka pytań:
1. Jak sprawdzić czy jestem w zasięgu UMTS? (jest taki ikonka ale ona może jest zawsze?)
2. Czy jeszcze trzeba uaktywnić samo UMTS na karcie SIM?
3. Czy zwykłe rozmowy głosowe w Warszawie (jest UMTS) będą prowadzone nie po GSMie a po UMTSie? I czy nie będą jakieś droższe jak z włączonym UMTSem?

Pisałem tez na innym forum ale cóż, tylko tutaj są "specjaliści bezprzewodowi":)
SE GC89 - EDGE - iPlus
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: UMTS - SE k608i

Post autor: Patryk »

zabor26 pisze:1. Jak sprawdzić czy jestem w zasięgu UMTS? (jest taki ikonka ale ona może jest zawsze?)
Tak, ikonka pojawia się wtedy,kiedy jesteś w zasięgu UMTS,i tylko wtedy.

[ Dodano: 2008-02-21, 20:52 ]
zabor26 pisze:2. Czy jeszcze trzeba uaktywnić samo UMTS na karcie SIM?
Nie,nie trzeba - jak jesteś od roku w sieci,to masz juz kartę USIM

[ Dodano: 2008-02-21, 20:53 ]
zabor26 pisze:. Czy zwykłe rozmowy głosowe w Warszawie (jest UMTS) będą prowadzone nie po GSMie a po UMTSie? I czy nie będą jakieś droższe jak z włączonym UMTSem?
Tak,będa szły via UMTS.
Cena będzie taka sama...tylko szybciej będzie zjadało...baterię ;)
zabor26
Początkujący użytkownik forum

Post autor: zabor26 »

Dzięki. A czy jakość rozmów via UMTS będzie lepsza?
SE GC89 - EDGE - iPlus
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

zabor26 pisze:A czy jakość rozmów via UMTS będzie lepsza?
Nie ma różnicy.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Nie ma różnicy.
Za to jesli podczas rozmowy "wypadniesz" z zasięgu UMTS,odczujesz to - ostatnio na wylocie z Bielska na Cieszyn przy prędkości ok.160-170 km/h przerwa w rozmowie była kilkusekundowa,zanim połączenie się przeniosło na GSM...im szybciej sie jedzie,tym gorzej,chociaż nawet przy niewielkich prędkościach przerwa jest odczuwalna.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Patryk_ pisze:Za to jesli podczas rozmowy "wypadniesz" z zasięgu UMTS,odczujesz to
Najgorzej, że w Erze ciężko o to 3G ( rzadko się pojawia na dłużej w przeciwieństwie do 3G Orange )na obszarze GOP.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

bob pisze:Najgorzej, że w Erze ciężko o to 3G ( rzadko się pojawia na dłużej w przeciwieństwie do 3G Orange )na obszarze GOP.
W telefonie jest trochę lepiej,za to na modemach PCMCIA...szkoda gadać.

A w Plusie mam 3G nawet na granicy Mikołowa i Łazisk... :ok:
ODPOWIEDZ