Papierowe wizytówki z logo i adresem forum.
Moderator: Moderatorzy
Papierowe wizytówki z logo i adresem forum.
W szukajce podobnego tematu nie znalazłem.
Celem byłoby propagowanie Forum (może z czasem Klubu Bez Kabli?).
Otóż przynajmniej ja często, w różnych sytuacjach spotykam się z ludźmi, którzy wchodzą dopiero w świat netu GSM i szukają pomocy przez Google z różnym skutkiem.
Mam więc taki pomysł aby wyprodukować zwykłe papierowe wizytówki i wręczać potrzebującym, w zaprzyjaźnionych sklepach, salonach, komisach GSM, etc.
Oczywiście nie będziemy ich zamawiać i potem rozsyłać pocztą (koszty!!!).
Wyobrażam to sobie tak:
1. wspólnie zostanie opracowany wzór i umieszczony jako widoczne logo na stronie głównej forum oraz jako plik do pobrania
2. kto będzie chciał może go sobie pobrać i wydrukować we własnym zakresie, na jakimś niezłym papierze, myślę że na formacie A4 wejdzie kilkanaście sztuk
3. plik oczywiście bez prawa edycji, tu zdaję się na uczciwość (wiadomo że wszystko się da edytować)
4. można wprowadzić możliwość pobrania pliku w zależności od stażu na forum, etc...
Jest tylko jedna kwestia, prawna: ochrona praw autorskich do znaku i adresu forum.
Tu musi wypowiedzieć się Administrator (Właściciel Forum).
Co o tym myślicie?
Celem byłoby propagowanie Forum (może z czasem Klubu Bez Kabli?).
Otóż przynajmniej ja często, w różnych sytuacjach spotykam się z ludźmi, którzy wchodzą dopiero w świat netu GSM i szukają pomocy przez Google z różnym skutkiem.
Mam więc taki pomysł aby wyprodukować zwykłe papierowe wizytówki i wręczać potrzebującym, w zaprzyjaźnionych sklepach, salonach, komisach GSM, etc.
Oczywiście nie będziemy ich zamawiać i potem rozsyłać pocztą (koszty!!!).
Wyobrażam to sobie tak:
1. wspólnie zostanie opracowany wzór i umieszczony jako widoczne logo na stronie głównej forum oraz jako plik do pobrania
2. kto będzie chciał może go sobie pobrać i wydrukować we własnym zakresie, na jakimś niezłym papierze, myślę że na formacie A4 wejdzie kilkanaście sztuk
3. plik oczywiście bez prawa edycji, tu zdaję się na uczciwość (wiadomo że wszystko się da edytować)
4. można wprowadzić możliwość pobrania pliku w zależności od stażu na forum, etc...
Jest tylko jedna kwestia, prawna: ochrona praw autorskich do znaku i adresu forum.
Tu musi wypowiedzieć się Administrator (Właściciel Forum).
Co o tym myślicie?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: Papierowe wizytówki z logo i adresem forum.
Chyba muszę się przespać a jutro to przeczytam drugi raz.Jarek no.1 pisze:Co o tym myślicie?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
bo jak wiemy - jak pospisz to lepiej myslisz?bob pisze:Chyba muszę się przespać a jutro to przeczytam drugi raz.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dokładnie.Jo_gurt pisze:bo jak wiemy - jak pospisz to lepiej myslisz?

Może jakaś zrzuta na dobry materac dla bob-a?

Bez urazy bob.

Ja już proponowałem (właściwie to zrobiłem kilka log) logo na forum, ale temat umarł.Jarek no.1 pisze:wspólnie zostanie opracowany wzór i umieszczony jako widoczne logo na stronie głównej forum
Czemu nie.Jarek no.1 pisze:Co o tym myślicie?

Szerszy plan to loga na modemach.

-
- Użytkownik forum
Logo by sie zapewne przydalo. Baner tez moglby byc co by zrobic jakis banerowymiennik z kims. Moze jakies konta pocztowe w domenie bez-kabli.pl celem promocji ? Oczywiscie dla "personelu" a nie szeregowcow.
Co do drukowania we wlasnym zakresie jakis ulotek na jakosciowo lepszym papierze to z doswiadczenia wiem ze moga byc z tym pewne klopoty - nikt nie jest wstanie zweryfikowac jakosci takich ulotek.
Moze warto zastanowic sie nad wygospodarowaniem jakis funduszy i zamowieniem ulotek u profesjonalistow. 1000 szt mozna juz od 50 plnow znalezc.
Co do drukowania we wlasnym zakresie jakis ulotek na jakosciowo lepszym papierze to z doswiadczenia wiem ze moga byc z tym pewne klopoty - nikt nie jest wstanie zweryfikowac jakosci takich ulotek.
Moze warto zastanowic sie nad wygospodarowaniem jakis funduszy i zamowieniem ulotek u profesjonalistow. 1000 szt mozna juz od 50 plnow znalezc.
- raven18
- Specjalista bezprzewodowy-junior
bannery to dobry pomysł ale ulotki? -
- ; co do kont pocztowych to mogły by być np. tylko dla userów z powyżej 24 postami 

-
- Użytkownik forum
Nawet wiecej postow, i do tego decyzja "wysokiej komisji"
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Pomysł mi sie podoba
Kto ewentualnie mógłby przygotować taki plik szablon do wydruku wizytówek?

Kto ewentualnie mógłby przygotować taki plik szablon do wydruku wizytówek?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Myślę że ci którzy zdecydują się na wydruk, będą mieli odrobinę dobrej woli, by jakość była zadowalająca.ziz pisze:nikt nie jest wstanie zweryfikowac jakosci takich ulotek.
Ja nie miałem na myśli generowania kosztów, wiadomo, wkładamy taki papier jaki jest w stanie pociągnąć drukarka, oczywiście nie zwykły ksero tylko grubszy. Tu pewnie uprzywilejowane będą lasery w których jest możliwość puszczenia papieru bez jego gięcia na wałku.
Tu liczyłem na bardziej doświadczonych w obsłudze programów graficznych, potem chyba trzeba zrobić konwersję do popularnego formatu (nie wiem, może pdf?).BliSki pisze:Kto ewentualnie mógłby przygotować taki plik szablon
-
- Użytkownik forum
Niekoniecznie musi byc kwestia zlej woli. Moze byc kwestia tego ze to co jedni uznaja za dobre dla innych jest zaledwie dostateczne. Jeszcze kto inny moze uznac za niewystarczajace. Taka subiektywna ocena po prostu.Jarek no.1 pisze:ci którzy zdecydują się na wydruk, będą mieli odrobinę dobrej woli
Moga sie tez po prostu trafic tacy co za wszelka cene beda chcieli zaistniec, na przyklad produkujac 1000 marnej jakosc ulotek i rozdajac je, przez co moga zrobic wiecej zlego niz dobrego (i to mimo dobrej woli i olbrzymiego zaangazowania)
To mozna sprobowac jeszcze inaczej. Moze ktos z uzytkownikow ma mozliwosc zrobienia takich ulotek wieksza ilosc (jakies sluzbowe duze ksero). Moze kto inny ma zalatwic papier lepszej jakosci. Bedzie kontrola nad jakoscia, ale za to dochodzi kwesia dystrybucji gotowych ulotek po kraju.
Ja wiem ze to moze dziwnie wygladac. "Przyszedl wczoraj jakis swiezak i sie wymadrza". Mysle jedynie ze musicie taki scenariusz tez brac pod uwage.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Wyspałem się i jestem w szoku. To jest po prostu świetny pomysł.BliSki pisze:Pomysł mi sie podoba
Na razie to sobie tylko poczytam te wasze propozycje.
W taki sposób "produkowaliśmy" nalepki na innym klubowym forum, koszty były znaczące. Poza tym ktoś wtedy musi zebrać kasę / za kogoś założyć w ciemno , koszty wysyłki etc...ziz pisze:Bedzie kontrola nad jakoscia, ale za to dochodzi kwesia dystrybucji gotowych ulotek po kraju
Zresztą dotychczas wypowiedziało się kilka osób, na razie to taka luźna propozycja

I jeszcze jedno, napisałem wyraźnie wizytówki a nie ulotki. Nikt nie będzie ganiał i rozkładał ludziom na wycieraczki albo bawił się w akwizycję.
- LuKaSh
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Moim zdaniem świetny pomysl

EDIT:
Mozna zrobic jakis "konkurs"..Niech uzytkownicy forum przysylaja jakies propozycje
(na pewno nie jeden zna sie na grafice)
a potem wszyscy wybrali by najlepszy 

EDIT:
Mozna zrobic jakis "konkurs"..Niech uzytkownicy forum przysylaja jakies propozycje

-
Ja też to przerabiałem na innej grupie dyskusyjnejJarek no.1 pisze:W taki sposób "produkowaliśmy" nalepki na innym klubowym forum, koszty były znaczące. Poza tym ktoś wtedy musi zebrać kasę / za kogoś założyć w ciemno , koszty wysyłki etc...

Zatem czekamy na propozycje jak by to miało wyglądać, bo bez tego, to nic się nie uda.
Pomysł ma moje błogosławieństwo.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Mikolaj211
To ja mam taki pomysł: zrobić projekt. Zebrać zamówienia i pieniądze!! Tzn mówię, że chce 3 naklejki, to wpłacam 3x + koszt wysyłki... Wtedy zamawiamy tyle naklejek, ile potrzeba. Naklejki sa gotowe - zostają rozesłane...
-
Już o tym pisał Jarek no.1, to się zazwyczaj nie sprawdza, bo na etapie zamówień jest sporo chętnych a na etapie wpłaty dziwnym trafem połowa się ociąga. A ten kto zapłacił w firmie drukującej czy jakiejś poligraficznej zapłacił z własnej kasy i nie może się doprosić odebrania zamówionych a nieodebranych przesyłek....Mikolaj211 pisze:Zebrać zamówienia i pieniądze!! Tzn mówię, że chce 3 naklejki, to wpłacam 3x + koszt wysyłki..
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Mieliśmy tu już kiedyś pomysł z kubkami z logo forum i również nie wypalił. Jak ktoś chce niech robi to na własną rękę. Ja np. mam kubek z logo forum:
Ostatnio zmieniony 2008-10-03, 09:24 przez Jaco, łącznie zmieniany 2 razy.
- Mikolaj211
No wiem, że jak przyjdzie co do czego, to nikt nie chce kasy dać. Ale mówię, żeby najpierw zebrać kasę, później zamówić!!
- LuKaSh
Jestem wlasnie za takim rozwiazaniemJarek no.1 pisze:Wyobrażam to sobie tak:
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jestem gotowy przelać kase (mysle ze 50pln) tylko dawac konto 

-
Dokładnie tak. Na chwile obecna szukamy ewentualnie osoby, która podjęłaby sie zrobić projekt takich wizytówek. Bez projektu ciężko cos dalej zrobić. Jak byłby już projekt, to wtedy można ewentualnie dalej działać i myśleć.bob pisze:Tak jak wspomniałem niczego tu przynajmniej na razie nie zbieramy oprócz pomysłów.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
To na pierwszy krok i przełamanie lodów:
- bob
- Guru bezprzewodowy
No piękny początek.Jarek no.1 pisze:To na pierwszy krok i przełamanie lodów:

- Jaco
Jarek no.1 pisze:To na pierwszy krok i przełamanie lodów:

Jak ktoś spyta dlaczego tak to:
1. to wizytówka więc nie zapraszamy ani nie zachęcamy jak w ulotce
2. nie jesteśmy: klubem, stowarzyszeniem, etc..., co najwyżej użytkownikami, pasjonatami...
3. bez kabli obejmuje: GSM, radiówkę, wifi, etc...
4. myślę że tak jest dość czytelnie
Myślę że w punktach, gdzie mają terminale do doładowywania kont pre-paid też chętnie takie karteczki ludziom wręczą.
1. to wizytówka więc nie zapraszamy ani nie zachęcamy jak w ulotce
2. nie jesteśmy: klubem, stowarzyszeniem, etc..., co najwyżej użytkownikami, pasjonatami...
3. bez kabli obejmuje: GSM, radiówkę, wifi, etc...
4. myślę że tak jest dość czytelnie
Myślę że w punktach, gdzie mają terminale do doładowywania kont pre-paid też chętnie takie karteczki ludziom wręczą.
- bob
- Guru bezprzewodowy
To teraz czekamy na grafików. 

- LuKaSh
- Jaco
Takie samo tyle że logo dodałeś

- LuKaSh
Własnie mowie ze expertem nie jestemJaco pisze:Takie samo tyle że logo dodałeś![]()

Tak na powaznie to jutro postaram sie cos lepszego zrobic bo dzis to juz jestem zmeczony

- bob
- Guru bezprzewodowy
Fakt nie jesteś ale możesz być tylko trochę wysiłku.luki19910221 pisze:Moze ja grafikiem nie jestem:![]()

Myślałem nad jakąś zmianą biorąc pod uwagę, że technologie poszły naprzód.