IPlus manager a nokia 5200

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Artur_prezes
Specjalista bezprzewodowy-junior

IPlus manager a nokia 5200

Post autor: Artur_prezes »

Mam pytanie czy można ściagnąć jakaś wersje iPlus managera lub innego programu żeby pokazywał dokładnie jaki jest w danym momecie zasięg? Nie chodzi mi o ilość "kresek" mocy zasięgu, ale typ czy dany telefon pracuje w EDGEu, czy w GPRSie. Chciałbym pominąć program PCSuite do Nokii. Potrzebuję znów na odległość pomóc mojej zonie przy internecie i potrzebuje prostego programiku.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: IPlus manager a nokia 5200

Post autor: Jaco »

Artur_prezes pisze:ale typ czy dany telefon pracuje w EDGEu, czy w GPRSie.
To najlepiej sprawdzić pobierając pliki z neta bo same aplikacje niekiedy wykazują błędy.Zwykłe obciążenie nadajnika który obsługuje EDGE będzie powodowało zwolnienie neta do prędkości GPRSowej.
Artur_prezes pisze:Chciałbym pominąć program PCSuite do Nokii.
Dial-up w zupełności wystarczy.
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Tak ale chodzi mi o to ze ona chcialaby na bierząco iwdziec sygnał i móc przesunąć telefon w inne miejsce żeby powrócić do EDGEa znowu. Nam to jest potrzebne do Skype który daje gorsza jakość dźwięku (tragiczną wręcz) jak fonik przełączy sie na GPRS a gupio tak za kazy razem cos pobierac w trakcie rozmowy jak pogorszy się jakość dźwięku, lepsze było by coś co pokazuje jakiego typu jest zasięg. Wiesz o co mi chodzi??
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Artur_prezes pisze:Wiesz o co mi chodzi??
Wiem om co chodzi ale jak napisałem już powyżej
Zwykłe obciążenie nadajnika który obsługuje EDGE będzie powodowało zwolnienie neta do prędkości GPRSowej.
. Może warto było by zainwestować w antenę zewnętrzną.
Awatar użytkownika
compile

Post autor: compile »

Z telefonem to się raczej tak nie da. Zresztą nowsze modele nokii pokazują na wyświetlaczu "E" bądź "G". Najlepiej jak kupisz sobie antenę kierunkową i skierujesz na bts'a z edge i po kłopocie, możesz też spróbować pobawić się netmonitorem i w ten sposób wymusić nadajnik. Tylko, że nie wiadomo czy dasz radę zainstalowaę netmonitor, bo tym musi zająć się "komis"
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Ja na pwno nie bo w Polsce mnie nie ma. Moze pokombinuje coś z antena, się zobaczy :D, ale jakby ktoś jeszcze miał jakieś propozycje to prosze pisac :). Pozdrawiam :).
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
LuKaSh
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: LuKaSh »

Artur_prezes pisze:ale jakby ktoś jeszcze miał jakieś propozycje to prosze pisac
top_netinfo,
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... f636#72740
ODPOWIEDZ