Udało się wymusić BTSa który nadaje UMTS - iPLUS
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Udało się wymusić BTSa który nadaje UMTS - iPLUS
Witam.
Mieszkam we Wrocławiu i tu korzystam z usługi iPlus na modemie Huawei E630.
Kupiłem usługę tydzień temu i męczyłem się na zasięgu EDGE - koszmar wolno strasznie stronki się otwierały.
Więc dzisiaj dzwonie do centrum pomocy technicznej iPlusa ponieważ na mapce zasięgu UMTS moja okolica widnieje jako pokryta tą usługą.
I co się okazało.
Gość z pomocy pokierował mnie przez iPlus Menagera 1.94 i skonfigurowaliśmy w opcjach połączeń wymuszenie łączenia się tylko z UMTS .Potem zapisanie ustawień.Restart aplikacji i połącz.
I zadziałało mam jedna kreskę ale za to śmiga nieporównywalnie.Mam teraz UMTS a czasami HSDPA.
Polecam dzwonić i niech prowadzą przez proces konfiguracji.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-05, 17:41 ]
Poprawa pisowni.
Mieszkam we Wrocławiu i tu korzystam z usługi iPlus na modemie Huawei E630.
Kupiłem usługę tydzień temu i męczyłem się na zasięgu EDGE - koszmar wolno strasznie stronki się otwierały.
Więc dzisiaj dzwonie do centrum pomocy technicznej iPlusa ponieważ na mapce zasięgu UMTS moja okolica widnieje jako pokryta tą usługą.
I co się okazało.
Gość z pomocy pokierował mnie przez iPlus Menagera 1.94 i skonfigurowaliśmy w opcjach połączeń wymuszenie łączenia się tylko z UMTS .Potem zapisanie ustawień.Restart aplikacji i połącz.
I zadziałało mam jedna kreskę ale za to śmiga nieporównywalnie.Mam teraz UMTS a czasami HSDPA.
Polecam dzwonić i niech prowadzą przez proces konfiguracji.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-05, 17:41 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-02-05, 17:40 przez dudus1234, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Udało się wymusić BTSa który nadaje UMTS - iPLUS
jak mozesz to podaj konfiguracje
Dlaczego w instrukcjach obsługi modemów nie ma nawet wzmianki że można wymusić umts?dudus1234 pisze:skonfigurowaliśmy w opcjach połączeń wymuszenie łączenia się tylko z UMTS
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
W Iplus manager w ustawieniach jest opcja edycji połączeń, tam można ustawić jakie połączenie ma preferować.
- compile
- Specjalista bezprzewodowy-junior
dudus1234, ile wyciągasz w umts/hsdpa na jednej kresce zasięgu??
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Mi się wydaje, że to jest standardowa możliwość modemu: wybranie częstotliwości na której on pracuje. O ile dobrze pamiętam jest na to nawet jakaś komenda AT. A pozatym gdzie Ty widziałeś dobrą instukcję obsługi....Jarek no.1 pisze:Dlaczego w instrukcjach obsługi modemów nie ma nawet wzmianki że można wymusić umts?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Oczywiście i jest to wałkowane u nas od dawna. Nowością jest wsparcie dla tych rozwiązań w manadzerze iplusa.YaHooo pisze:Mi się wydaje, że to jest standardowa możliwość modemu: wybranie częstotliwości na której on pracuje. O ile dobrze pamiętam jest na to nawet jakaś komenda AT.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W każdej aplikacji praktycznie da się ustawić częstotliwość i rodzaj transmisji.
Na zdjęciach mobile partner i mobile connect.
Na marginesie dudus1234 to lepiej używać huawei aplikacji niż ten iplusa. Sam sprawdziłem.
Więcej masz tutaj:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=10454
Na zdjęciach mobile partner i mobile connect.
Na marginesie dudus1234 to lepiej używać huawei aplikacji niż ten iplusa. Sam sprawdziłem.
Więcej masz tutaj:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=10454
-
- Użytkownik forum
Wychodzisz z internetu (nie moze byc połączednia z netem)
Wchodzisz w aplikacje menagera iplusa.
-klikasz na ikonke z trybikami (ustawienia).
-następnie lecisz na: edycja połączeń.
-dajesz: nowy APN
-w nazwa konfiguracji piszesz np. test
-w nazwa APN wpisujesz : internet
-i w preferowany rodzaj połączenia wybierasz : tylko UMTS
-reszta bez zmian
-teraz cały czas naciskasz ok. i zamykasz aplikację menagera
-otwierasz ponownie i łaczysz się z netem
Teraz modlić się czy się połączy chociaż z jedną kreską jeżeli się nie połączy to lipa.
Trzeba wrócić do ustawień domyślnych: edycja połączeń ->wybierz połaczenie ->APN - Internet . I znowu ok. i reset menagera.
A na testach prędkości na jednej kresce UMTS/HSDPA leci ok. 1200kbit/s = 150kB/s oczywiście w DL.
Wchodzisz w aplikacje menagera iplusa.
-klikasz na ikonke z trybikami (ustawienia).
-następnie lecisz na: edycja połączeń.
-dajesz: nowy APN
-w nazwa konfiguracji piszesz np. test
-w nazwa APN wpisujesz : internet
-i w preferowany rodzaj połączenia wybierasz : tylko UMTS
-reszta bez zmian
-teraz cały czas naciskasz ok. i zamykasz aplikację menagera
-otwierasz ponownie i łaczysz się z netem
Teraz modlić się czy się połączy chociaż z jedną kreską jeżeli się nie połączy to lipa.
Trzeba wrócić do ustawień domyślnych: edycja połączeń ->wybierz połaczenie ->APN - Internet . I znowu ok. i reset menagera.
A na testach prędkości na jednej kresce UMTS/HSDPA leci ok. 1200kbit/s = 150kB/s oczywiście w DL.
- SVIPER
- Stały użytkownik forum
Jak widać czasem warto zwrócić się do operatora. Myslę, że cały ten temat dla wielu może okazać się pomocny
i przyda się. Dziękujemy że się z nami tym podzieliłeś;)
pozdro

pozdro
ED77 + ATK20 = 

-
a jak wymusic umts w manger blue conect ,lub globe troter manger
- dnnet
- Stały użytkownik forum
witam .
a nazwa uzytkownika i hasło co należy wpisać
a nazwa uzytkownika i hasło co należy wpisać
HP G6000-ATHLON X2 TK 57-HDD 120 GB-DDRII 3072-NVIDIA GEFORCE 7000M-VISTA HOME PREMIUM-HUAWEI B970 HSPA-400KB/s
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
dnnet z profilu widzę, że masz iPlusa. Ja też go mam i przy tworzeniu profili w iPlus Manager oraz Mobile Connect, czy Mobile Partner zostawiam te pola jako puste i działa bardzo ładnie.
Pozdrawiam YaHooo 

- dnnet
- Stały użytkownik forum
no to nie wpisałem nic i jak na razie działa ładnie ale za szybko to chwalic bo to tylko chwila ale zobaczymy jak będzie działać ale musze powiedzieć że korzystam z anteny zewnętrznej bo w domu mam tylko edge ale po zmianie mam słabe umts to znaczy jedna kreske czyli działa może to jakis przełom będzie
HP G6000-ATHLON X2 TK 57-HDD 120 GB-DDRII 3072-NVIDIA GEFORCE 7000M-VISTA HOME PREMIUM-HUAWEI B970 HSPA-400KB/s
- dnnet
- Stały użytkownik forum
Witam ponownie !!!
Już troche mineło od czasu ustawienia na sztywno UMTS i musze powiedzieć że rewelacj, żadnych zerwanych połączeń ani innych problemów. Testowałem zarówno w dzień jak i pużnymi gogdzinami wieczornymi, w domu i poza domem nawet na obrzeżach miasta (dodam że mieszkam w bydgoszczy tak tylko dla zainteresowanych). Sygnał łapie bardzo ładnie naprawde super. Tak więc podoba mi sie aplikacja iPlusa bo naprawde można tam coś zrobić i ustawić. Teraz naprawde sie postarali. Duży PLUS dla nich za takie rozwiązanie.
Pozdro.
Już troche mineło od czasu ustawienia na sztywno UMTS i musze powiedzieć że rewelacj, żadnych zerwanych połączeń ani innych problemów. Testowałem zarówno w dzień jak i pużnymi gogdzinami wieczornymi, w domu i poza domem nawet na obrzeżach miasta (dodam że mieszkam w bydgoszczy tak tylko dla zainteresowanych). Sygnał łapie bardzo ładnie naprawde super. Tak więc podoba mi sie aplikacja iPlusa bo naprawde można tam coś zrobić i ustawić. Teraz naprawde sie postarali. Duży PLUS dla nich za takie rozwiązanie.
Pozdro.
-
Mógłby mi ktoś podeslac na pw jak skonfigurowac na Play menager tylko Umts/hsdpa ? A i mam modem huawei e156g. Z góry dziekuje i pozdrawiam . 

- guteq
A czemu na PW... pomagamy publicznie 
Jeżeli aplikacja na Twoim modemie to Huawei Mobile Partner brandowany jako ten fioletowy "PLAY ONLINE", to wchodzisz w:
Narzędzia --> Opcje --> Sieć --> Typ sieci i tam wybierasz "Tylko WCDMA" (albo "Tylko UMTS" - w różnych wersjach softu różnie to nazywają).
Dajesz Zastosuj, potem OK i gotowe

Jeżeli aplikacja na Twoim modemie to Huawei Mobile Partner brandowany jako ten fioletowy "PLAY ONLINE", to wchodzisz w:
Narzędzia --> Opcje --> Sieć --> Typ sieci i tam wybierasz "Tylko WCDMA" (albo "Tylko UMTS" - w różnych wersjach softu różnie to nazywają).
Dajesz Zastosuj, potem OK i gotowe

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ładne wykopaliska Panowie. 

- guteq
Hehe