netgear 614 wgr+vectra ,prosze o pomoc

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pansamochodzik
Początkujący użytkownik forum

netgear 614 wgr+vectra ,prosze o pomoc

Post autor: pansamochodzik »

Witam
posiadam neta w Vectrze i router netgear wgr614 v7 podłaczonego do kompa stacjonarnego z bezprzewodowym na laptopie,ale przy próbie przekierowania portów na emula wszystkie ustawienia wykasowałem ,potem myśląc ze to pomoże zresetowałem routera.w wyniku tych zabiegów nie działa net przez router ani na stacjonarnym ani na laptopie,nie moge wejść przez przeglądarke w ustawienia routera .Na stacjonarnym podłaczenie bezpośrednie do neta działa .prosze o pomoc

dzwoniłem do operatora sieci i nie widać tego mojego routera,próbowałem resetu ,odłączałem go i nic.Przy naprawianiu połaczenia wyskakuje info. ze nie można odnowić mojego adresu IP,klikając na stan połączenia mam prędkość 100Mb/s i notkę ze połączenie jest ograniczone lub brak łączności.Jak sie połączyć z routerem i jak stworzyć sieć bezprzewodową?Po zakupie routera podłączyłem go i wszystko działało bez problemu i jak zwykle namieszałem

może wrzuce co zrobiłem do tej pory
to wyszło po komendzie ipconfig/all oczywiście bez krzyżyków,wszystko na połączeniu bez routera

Kod: Zaznacz cały

Microsoft? Windows DOS
?Copyright Microsoft Corp 1990-2001.

C:\DOCUME~1\ADMIN>ipconfig/all

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : komp
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
Lista przeszukiwania sufiksów DNS : ols.vectranet.pl

Karta Ethernet Połączenie lokalne:

Sufiks DNS konkretnego połączenia : ols.vectranet.pl
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Karta Fast Ethernet zgodna z VIA
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-E0-4C-87-0D-75
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 88.156.xxxx
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.xxx
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 88.156.1xxx
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 88.156.xxxx
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 88.156.xxxx
82.13xxxxx
Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 26 lutego 2008 14:36:58
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 27 lutego 2008 14:36:58

C:\DOCUME~1\ADMIN>
potem podłączyłem router , spisałem wszystko i wklepałem ręcznie, po wyłaczeniu automatycznego ip i dns,do ustawień protokołu internetowego
efekt był taki ze zniknęła mi ikonka wykrzyknika z połaczenia sieciowego oraz ze brak połaczenia lub ograniczenie ale i tak nie chce sie połączyć z internetem,
gdzie sie podział ten XXXXXXXXXXXXX router?! :klnie:

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-02-27, 11:40 ]
Usunięcie wulgaryzmu.

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-02-27, 12:27 ]
Dodano znaczniki kodu.
Ostatnio zmieniony 2008-02-27, 12:27 przez pansamochodzik, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: netgear 614 wgr+vectra ,prosze o pomoc

Post autor: bob »

pansamochodzik, zrób coś z tym postem bo tego czytać się nawet nie chce i jeszcze na końcu musisz sobie pobluzgać. To forum jest dla ludzi kulturalnych a Ty tu wyskakujesz jak na jakiś spęd. Zastosuj znaczniki kodu, niepotrzebne rzeczy usuń, poczytaj netykietę ...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Najpierw odlacz router od sieci na ok minute a nastepnie zrob reset sprzetowy do ustawien fabrycznych:
To restore the factory default configuration settings without knowing the administration password
or IP address, you must use the Default Reset button on the rear panel of the router.
1. Press and hold the Default Reset button until the power light blinks on (about 10 seconds).
2. Release the Default Reset button and wait for the router to reboot.
If the wireless router fails to restart or the power light continues to blink or turns solid amber,
the unit may be defective. If the error persists, you might have a hardware problem and should
contact technical support.
Przestaw kompa na automatyczne pobieranie adresu na interfejsie ethernetowym, podlacz sie do routera w gniazdko LAN1 i sprawdz wtedy.
Ping na router tez nie idzie?
pansamochodzik

faktycznie sobie poklnęłem :roll: ale przepraszam jak kogoś uraziłem
Jo_gurt
już go resetowałem,krótko długo i nic ,w ustawieniach przestawiłem na automatyczne pobieranie ip i dns jeśli o to Ci chodzi i też nic ,wyskakuje taki dymek ze" połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności...."a jak klikne na stan to na ikonce połączenia mam taki wykrzyknik.Wpisując w przeglądarkę adres routera nie łącze sie z nim.Przewaliłem całe google i robiłem tak jak inni z podobnym problemem i nic ,Twoje posty też tam były :hyhy:
a dodam ,ze wszystkie diody na routerze działają książkowo
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

A kabelek byl ten sam jak podlaczasz do modemu? Probowales inne gniazdko LAN?
pansamochodzik

podłączam dobrze,próbowałem wszystkie wejścia w routerze.Moze to Cie nakieruje:
jak jest połączone przez modem i pzrez router w szczegółach połączenia jest napisane brak bramy domyślnej ,brak serwera DNS i WINS,reszta jest a jak tylko przez modem kablówki to wszystkie wpisy są i net działa.Resetowałem i modem i router i nic.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

jak jest połączone przez modem i pzrez router w szczegółach połączenia jest napisane brak bramy domyślnej ,brak serwera DNS i WINS,reszta jest a jak tylko przez modem kablówki to wszystkie wpisy są i net działa.Resetowałem i modem i router i nic.
To w zasadzie "normalne" przy niedzialajacym/zle skonfigurowanym routerze. Biorac pod uwage to, ze nie bardzo daje sie go skonfigurowac ani nie reaguje na resety/odcinanie zasilania to sklanialbym sie do uszkodzenia. Mozesz sprawdzic jeszcze czy np. na stornie netgear'a sa jakies narzedzia do flashowania przez TFTP
pansamochodzik

byłem z tym routerem w Vobisie tam jeden magik podłączył go do laptopa i uzyskał ustawienia :szok: poklikał poklikał i powiedział ze teraz musi działać,ze ustawił go tak ,ze tylko podłącze i bedzie ok .po powrocie okazało sie ze wszystko jest po staremu czyli kicha :cry: nadal w stanie połączeń ikonka z wykrzyknikiem oraz dymek ze <połączenie ma ograniczoną łącznośći ...itd.> a może podpowiesz jak mają być ustawione ustawienia sieci lan

albo ustawienia DNS i WINS
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

DNS i WINS do niczego nie sa potrzebne jesli na razie chcemy sie zalogowac tylko na router.
Kabel probowales inny?
pansamochodzik

na tych samych kablach gość jakieś 2 godz temu wszedł w ustawienia routera i poustawiał wszystko to musi być problem w kompie ,albo w ustawieniach (właściwościach) połączenia albo w opcjach internetowych(połączeniach)
ODPOWIEDZ