iPlus kilka pytań
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
iPlus kilka pytań
Witam. Mam problem. Ma ktoś z was iPlusa i może mi powiedzieć jak sie zachowuje? Chodzi mi o abonament 60 zł jaka prędkość czy ma załamania jak tak co ile sie zdarzają chciałbym założyć iPlusa w domu na komputer stacjonarny i chce wiedzieć czy sie opłaca. Proszę o odpowiedzi
Jest ograniczenie do 4 GB nie wiem co to znaczy chodzi tu o to ze jak ściągnę więcej niż 4 GB miesięcznie to potem nie mogę pobierać nic ??[/b]
Jest ograniczenie do 4 GB nie wiem co to znaczy chodzi tu o to ze jak ściągnę więcej niż 4 GB miesięcznie to potem nie mogę pobierać nic ??[/b]
Ostatnio zmieniony 2008-02-27, 17:28 przez pietrass, łącznie zmieniany 3 razy.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: iPlus kilka pytań
Wypadkowa technologii którą obsługuje modem, technologii w jakiej się znajdujesz i obciążenia nadajnika.pietrass pisze:jaka predkość
Mapietrass pisze:czy ma załamania
W przypadku dużego obciążenia możliwe jest, że nie będziesz mógł w ogóle korzystać.pietrass pisze:ak tak co ile sie zdarzaja
A teraz konkrety: wejdź na strone Plusa i zobacz w zasięgu jakiej technologii się znajdujesz, kup starter Simdaty, włóz do telefonu który ma modem i sprawdź w praktyce jak to wygląda.
[ Dodano: 2008-02-27, 17:23 ]
To nie w tym abonamencie. Za 60 złotych masz 1 GBpietrass pisze:Jest ograniczenie do 4 gb
Możesz ale wtedy prędkość spada. Do około 4 kB/spietrass pisze:to potem nie moge pobierać nic ??
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
HSDPA z prędkością EDGE?u mnie jest dostepny zasieg HSDPA napisali mi ze maksimum moge miec transfer 256,4 kb/s
Internet komórkowy to ostateczność. Rozejrzyj się za czymś innym a jesli juz koniecznie chcesz iPlusa to najpierw kup Simdatę i zobacz jak u Ciebie działa bo nie ma reguły na to.
-
tak
Własnie to u mnie ostateczność nie mam kabla na neo nietie itp a radiówka nie komentuje z 512 mam max 100 kb i caly czas dzwonie i mnie ignoruja. tak EDGE jak korzystac z tej Simdatę i gdzie moge je dostac ?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Bierzesz telefon który ma modem, kupujesz kartę iPlus Simdata za 20 złotych, wsadzasz do telefonu, robisz połączenie dialup i testujesz. Skoro mas zmieć EDGE to modem niech obsługuje tą technologie. A co do simdaty to za każde przesłane 100 kb płacisz 0,03 grosza. Troche zainwestujesz ale lepsze to niż podpisywanie umowy na coś co może u Ciebie kiepsko działać.
-
ale
Moge po 10 dniach zerwac umowe gdy mie nie przyniesie danych efektów siec skąd moge wiedziec który telefon ma modem nie znam sie troche
ale mysle ze iPlus to najleprza siec dostepna dla mnie mieszkam jakieś 8 km od Czestochowy od centrum.

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Co rozumiesz przez dane efekty? Operator nie gwarantuje Ci danej prędkości.
Jaki masz telefon?
Miedzy myślę a sprawdzę jest duża różnica. Przykładowo u mnie w jednym pokoju jest spoko zasięg, net działa a obok trzeba go prawie na zewnętrzny parapet wystawiać żeby działał. Poza tym dochodzi jeszcze obciążenie nadajnika. Może być tak, że w dzień korzystanie z internetu będzie prawie nie możliwe.
Jaki masz telefon?
Miedzy myślę a sprawdzę jest duża różnica. Przykładowo u mnie w jednym pokoju jest spoko zasięg, net działa a obok trzeba go prawie na zewnętrzny parapet wystawiać żeby działał. Poza tym dochodzi jeszcze obciążenie nadajnika. Może być tak, że w dzień korzystanie z internetu będzie prawie nie możliwe.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Tylko GPRS to mamam telefon SE w200

Niepietrass pisze:a sam plus przyjechalby do mnie i sprawdził zasięg ?
??pietrass pisze:teraz to naprawde nie wiem place 55 zl za net w dzien 100 kb a w nocy oklo 300 kb no to wiesz
-
mam bardzo slaby net od słabej firmy chyba zaryzykuje tego iplusa a jak co to poprostu odam sprzed po 10 dniach bo taki amm okres sprawdzania sprzetu a czestochowa to małe miasto wiec może troche lepiej działac niz w Łodzi i chyba iPlus jest leprzy z ery i orange a nie wiesz jakie sa pingi na plusie ? pisz moze na gadu 11240528 to moje
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli masz możliwość zwrotu to mozesz spróbować. A czy to się nie wiąże z dodatkową opłatą? Ale piszesz o wymianie sprzętu a nie o umowie.
Pod względem limitu w mniejszym abonamencie i prędkości po limitowej jest.pietrass pisze:chyba iPlus jest leprzy z ery i orange
-
Modem
Jaki modem doradzasz ? ja myśle o Option Icon 3G/HSDPA http://iplus.pl/indywidualni-modemy-usb.html
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ty pietrass, a co to za promocja z tym 4GB za 60 zł bo ja tu nie rozumiem co Ty napisałeś. Możesz dać linka do tej promocji ? 

-
to dal nowych użytkowników http://iplus.pl/indywidualni-promocje.html -50%
- bob
- Guru bezprzewodowy
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Wysłałem Ci wiadomość prywatną pietrass. Tutaj dodam, że przez 2 miesiące w których używam iplusa miałem 2 razy większe problemy z połączeniem (przez dłuższy czas nie mogłem się połączyć). Ale generalnie to bardzo ładnie się zachowuje, bynajmniej u mnie. Sporadycznie zrywa połączenia i pracuje stabilnie. Co do pingów to przy zasięgu HSDPA u mnie wynoszą ok 190.
- Boguszek
- Stały użytkownik forum
Pietrass,teraz to naprawde nie wiem place 55 zl za net w dzien 100 kb a w nocy oklo 300 kb
Ja myślę że lepsze te 100kb/s w dzień nie limitowane niż na EDGE jak będziesz miał te 120kb/s ale z Limitem 1GB to trochę tak jak zamienił stryjek siekierkę na kijek
.
choć teoretycznie EDGE rozpędza się do 236kb/s to w praktyce mam Iplusa i wiem jak to chodzi średnio 120kb/s na EDGE . więc przemyśl to .
Ja myślę że lepsze te 100kb/s w dzień nie limitowane niż na EDGE jak będziesz miał te 120kb/s ale z Limitem 1GB to trochę tak jak zamienił stryjek siekierkę na kijek

choć teoretycznie EDGE rozpędza się do 236kb/s to w praktyce mam Iplusa i wiem jak to chodzi średnio 120kb/s na EDGE . więc przemyśl to .
Iplus
Merlin XU870
HP-Pavilion dv6000
2007.r
-----------------------
Orange free
Huawei E1752
Asus K55A
2013.r
Merlin XU870
HP-Pavilion dv6000
2007.r
-----------------------
Orange free
Huawei E1752
Asus K55A
2013.r
- bob
- Guru bezprzewodowy
Tu chodziło o limit 4GB więc dotyczy to raczej tej oferty 110 i pierwsze 5 miesięcy 50 % zniżki.Boguszek pisze:ale z Limitem 1GB to trochę tak jak zamienił stryjek siekierkę na kijek
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
W sumie źle Ci ze 100 kb a pomyśl o tych wspaniałych 32 kb/s.
- Boguszek
- Stały użytkownik forum
Chyba że takbob pisze:Tu chodziło o limit 4GB więc dotyczy to raczej tej oferty 110 i pierwsze 5 miesięcy 50 % zniżki.Boguszek pisze:ale z Limitem 1GB to trochę tak jak zamienił stryjek siekierkę na kijek

Pietrass napisał że. "Chodzi mi o abonament 60 zł "

a tak wracając do tematu to też nie wiem czy do dobre rozwiązanie bo po 5 msc będzie musiał
dwa razy tyle płacić za internet

Ostatnio zmieniony 2008-02-27, 18:54 przez Boguszek, łącznie zmieniany 2 razy.
Iplus
Merlin XU870
HP-Pavilion dv6000
2007.r
-----------------------
Orange free
Huawei E1752
Asus K55A
2013.r
Merlin XU870
HP-Pavilion dv6000
2007.r
-----------------------
Orange free
Huawei E1752
Asus K55A
2013.r
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ale napisał też :
Dlatego pytam.
Więc czym tu się kierować to ja nie wiem kwotą czy limitem ?pietrass pisze:Jest ograniczenie do 4 GB nie wiem co to znaczy chodzi tu o to ze jak ściągnę więcej niż 4 GB miesięcznie to potem nie mogę pobierać nic ??[
Dlatego pytam.

- Boguszek
- Stały użytkownik forum
Ja też już nie wiem
więc Pietrass musi się zdecydować co wybiera . 

Iplus
Merlin XU870
HP-Pavilion dv6000
2007.r
-----------------------
Orange free
Huawei E1752
Asus K55A
2013.r
Merlin XU870
HP-Pavilion dv6000
2007.r
-----------------------
Orange free
Huawei E1752
Asus K55A
2013.r
- bob
- Guru bezprzewodowy
Właśnie pietrass napisz co chciałeś wybrać.Boguszek pisze:więc Pietrass musi się zdecydować co wybiera .

Tam za 60 zł to masz limit do 1GB tak jak koledzy piszą a nie 4GB a to 110 zł i 50 % zniżki to tylko przez 5 miesięcy jest.
- Boguszek
- Stały użytkownik forum
Re: hmm
pietrass pisze:Teraz jest promocja i jest 4 gb a u mnie jest dostepny zasieg HSDPA napisali mi ze maksimum moge miec transfer 256,4 kb/s
Piszesz że jest u ciebie zasięg "HSDPA" jeśli sprawdzisz i on jest też w praktyce ten zasiąg no to tylko pogratulować

Wtedy sprawa wyglądała by inaczej miał byś download te 256KB/s a nie kb/s
co by dawało ponad 2 mega

Miejscowość Wydra .
Z tego co patrzyłem według mapki na stronie Iplusa nie jesteś w zasięgu HSDPA

Iplus
Merlin XU870
HP-Pavilion dv6000
2007.r
-----------------------
Orange free
Huawei E1752
Asus K55A
2013.r
Merlin XU870
HP-Pavilion dv6000
2007.r
-----------------------
Orange free
Huawei E1752
Asus K55A
2013.r
- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ale jeżeli mieszka 8KM od Cz-wy, to dobra antena i nie ma szans, żeby HSDPA nie złapał... Znam te tereny i gór ta nie ma przecież większych, no chyba, że masz do samej Cz-wy las, to masz pecha 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Lasów tam nie brakuje.Mikolaj211 pisze:Znam te tereny i gór ta nie ma przecież większych, no chyba, że masz do samej Cz-wy las

-
Nie wiem co myśleć
Od iPlusa!
Uprzejmie Panu wyjaśniam, że istnieje taka możliwość, we wskazanej lokalizacji dostępna jest technologia GRRS i EDGE.
Maksymalna prędkość transmisji przy pobieraniu dla poszczególnych technologii wynosi:
- GPRS: do 53,6 kb/s;
- EDGE: do 236,8 kb/s;
Bieżąca prędkość może ulegać obniżeniu, w zależności od natężenia ruchu w sieci.Zaznaczam, że iPlus jest usługą radiową.
Jednocześnie informuję, że zasady oferty są zależne od rodzaju posiadanego komputera i wymaganych parametrów modemu: http://www.iplus.pl/indywidualni-modemy.html
Znaczenie ma również wybrana, w danym przypadku taryfa oraz promocja:
- Klienci indywidualni:
http://www.iplus.pl/indywidualni-cennik.html
http://www.iplus.pl/indywidualni-promocje.html
- firma:
http://www.iplus.pl/firmy-cennik.html
http://www.iplus.pl/firmy-promocje.html
Usługa iPlus, dostępna jest w poniższych wariantach:
- na okres zamówienia, jako usługa dodatkowa do abonamentu głosowego dla Abonentów Plus posiadających odpowiedni telefon z możliwością połączenia z komputerem i wbudowanym modemem lub samodzielny modem,
- na okres 12 lub 24 miesięcy, jako samodzielna karta abonamentowa w zestawie z telefonem lub modemem ExpressCard, PCMCIA lub USB,
- bez umowy, jako samodzielna karta SIM typu pre-paid, iPlus Simdata, dla osób posiadających własne urządzenie modemowe lub odpowiedni telefon.
Cenniki ofert znajduje się w regulaminach poszczególnych promocji na podanych wyżej stronach.
Prędkość transmisji w iPlus zależna jest od dostępności zasięgu standardów transmisji danych w określonym rejonie ( http://was.plusgsm.pl/GSIMZ/ImzControl ) oraz parametrów wykorzystywanego modemu lub telefonu.
Uprzejmie Panu wyjaśniam, że istnieje taka możliwość, we wskazanej lokalizacji dostępna jest technologia GRRS i EDGE.
Maksymalna prędkość transmisji przy pobieraniu dla poszczególnych technologii wynosi:
- GPRS: do 53,6 kb/s;
- EDGE: do 236,8 kb/s;
Bieżąca prędkość może ulegać obniżeniu, w zależności od natężenia ruchu w sieci.Zaznaczam, że iPlus jest usługą radiową.
Jednocześnie informuję, że zasady oferty są zależne od rodzaju posiadanego komputera i wymaganych parametrów modemu: http://www.iplus.pl/indywidualni-modemy.html
Znaczenie ma również wybrana, w danym przypadku taryfa oraz promocja:
- Klienci indywidualni:
http://www.iplus.pl/indywidualni-cennik.html
http://www.iplus.pl/indywidualni-promocje.html
- firma:
http://www.iplus.pl/firmy-cennik.html
http://www.iplus.pl/firmy-promocje.html
Usługa iPlus, dostępna jest w poniższych wariantach:
- na okres zamówienia, jako usługa dodatkowa do abonamentu głosowego dla Abonentów Plus posiadających odpowiedni telefon z możliwością połączenia z komputerem i wbudowanym modemem lub samodzielny modem,
- na okres 12 lub 24 miesięcy, jako samodzielna karta abonamentowa w zestawie z telefonem lub modemem ExpressCard, PCMCIA lub USB,
- bez umowy, jako samodzielna karta SIM typu pre-paid, iPlus Simdata, dla osób posiadających własne urządzenie modemowe lub odpowiedni telefon.
Cenniki ofert znajduje się w regulaminach poszczególnych promocji na podanych wyżej stronach.
Prędkość transmisji w iPlus zależna jest od dostępności zasięgu standardów transmisji danych w określonym rejonie ( http://was.plusgsm.pl/GSIMZ/ImzControl ) oraz parametrów wykorzystywanego modemu lub telefonu.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Może jeszcze trochę sobie poczytaj to http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19004#19004 żeby trochę się zorientować. 

-
jeśli jest się w pobliżu dwóch BTS, to można liczyć na stabilność połączenia?